Κοινό σύστημα ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ

Περαιτέρω τρόπους προκειμένου να εναρμονιστούν οι ευρωπαϊκοί κανόνες για το άσυλο πρότεινε χθες η Κομισιόν, με βασικό σκοπό να περιοριστούν οι μετακινήσεις των προσφύγων από τη μία χώρα της ΕΕ στην άλλη. Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι διαφορές που υπάρχουν στη διαδικασία αίτησης ασύλου στα κράτη-μέλη δημιουργούν αυτές τις μετακινήσεις προσφύγων εντός της ΕΕ. Στόχος της εναρμόνισης του συστήματος ασύλου είναι να περιορίζονται στην πρώτη χώρα εισόδου, που σήμερα είναι κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία. "Οι αλλαγές θα δημιουργήσουν μια

αυθεντικά κοινή διαδικασία ασύλου και θα εγγυηθούν ίση μεταχείριση των προσφύγων, ανεξαρτήτως του κράτους στο οποίο κάνουν αίτηση για άσυλο", δήλωσε ο αρμόδιος επίτροπος Μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Η πρόταση στοχεύει επίσης στο να παρέχουν όλα τα κράτη-μέλη τις ίδιες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής, να υπάρχει ίδια κρατική υποστήριξη σε όσους αιτούνται άσυλο, αλλά και οι ίδιοι κανόνες σε μια σειρά θεμάτων όπως η πρόσβαση στην εργασία, την εκπαίδευση, τις υπηρεσίες υγείας κ.λπ. Από την πλευρά τους, οι πρόσφυγες καλούνται να τηρήσουν τους κανόνες, καθώς, αν δεν συνεργαστούν στενά με το κράτος-μέλος, μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την αίτησή τους για άσυλο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Επιτροπή, η πενταετής περίοδος αναμονής που χρειάζεται κάποιος πρόσφυγας για να αποκτήσει άδεια παραμονής σε ένα μέλος θα μηδενίζεται αν ο πρόσφυγας φύγει από την καθορισμένη χώρα.

Τον Ιούνιο ο αριθμός των προσφύγων που μετεγκαταστάθηκαν από την Ελλάδα και την Ιταλία έφτασε τους 776, αλλά παραμένει πολύ μακριά από τον μηνιαίο στόχο των 6.000 προσφύγων που έχει θέσει η Επιτροπή. Συνολικά, από τις δύο χώρες έχουν μετεγκατασταθεί σχεδόν από την αρχή του έτους μόλις 3.056 πρόσφυγες, εκ των οποίων 2.213 από την Ελλάδα και 843 από την Ιταλία.

news.trust.org

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα