Ισράηλ: Κυβέρνηση, οριακά, για τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου

17:15 7/5/2015 - Πηγή: Antinews

Ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου ολοκλήρωσε τον σχηματισμό μιας δεξιάς κυβέρνησης συνασπισμού, 90 μόλις λεπτά πριν από τη λήξη της προθεσμίας τα μεσάνυχτα. Ο συνασπισμός, που αποτελείται από τα κόμματα Λικούντ, Εβραϊκή Εστία, Ενωμένος Ιουδαϊσμός της Τοράχ, Σας και Kulanu, θα ορκιστεί την επόμενη εβδομάδα. Η συμφωνία θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες, καθώς πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη συμφωνηθεί.

Η συμφωνία που επετεύχθη χθες αργά το βράδυ έσωσε τον Νετανιάχου από το σχεδόν αδιανόητο σενάριο που θα τον ανάγκαζε να εγκαταλείψει τη θέση του. Αλλά

έθεσε τη βάση για τη δημιουργία ενός στενού συνασπισμού που κυριαρχείται από σκληρή γραμμή και θρησκευτικά κόμματα που φαίνεται να είναι σε πορεία σύγκρουσης με τις ΗΠΑ και άλλους συμμάχους.

Με μικρή πλειοψηφία μόλις 61 έδρες στο κοινοβούλιο των 120 εδρών, ο Νετανιάχου πιθανόν θα πιεστεί να προωθήσει την εγχώρια ατζέντα του. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Νετανιάχου και του ηγέτη της Εβραϊκής Εστίας Ναφτάλι Μπένετ έφτασαν σε οριακό σημείο το βράδυ της Τετάρτης λόγω της απαίτησης της τελευταίας στιγμής του Μπένετ να δοθεί στο κόμμα του το υπουργείο Δικαιοσύνης, για το οποίο προορίζεται η Αγελέτ Σακέντ, νούμερο τρία στην κομματική ιεραρχία. Η Σακέντ έχει ταχθεί υπέρ του περιορισμού της δύναμης του Ανώτατου Δικαστηρίου όσον αφορά τη δυνατότητά του να ακυρώνει νόμους. Ο Νετανιάχουν υποχώρησε, αλλά το βέβαιο είναι ότι θα προσπαθήσει να περιορίσει τις εξουσίες της.

Ο Νετανιάχου ήθελε επίσης να διασφαλίσει ότι η επικοινωνία, η δημόσια ασφάλεια και τα χαρτοφυλάκια της Δικαιοσύνης θα παραμείνουν στα χέρια του Λικούντ, του κόμματός του, οπότε αυτό ήταν μια μεγάλη παραχώρηση. Ωστόσο, δεν είχε και πολλές επιλογές, καθώς η μη τήρηση της προθεσμίας θα σήμαινε ότι τελειώνει η πολιτική του καριέρα. Αυτό θα απαιτούσε από τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν να ζητήσει από κάποιον άλλον να προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Αυτό θα ήταν πιθανώς ο Ισαάκ Χέρτζογκ, καθώς το κόμμα του Σιωνιστική Ένωση είναι το δεύτερο μεγαλύτερο.

Ανώτεροι αξιωματούχοι του Λικούντ φέρεται να είπαν ότι θα κάνουν τον Μπένετ να πληρώσει για τα τελεσίγραφα της τελευταίας στιγμής. Σχεδιάζουν να δράσουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να διευρύνουν τη συμμαχία με την ελπίδα να έχει αρκετές έδρες ώστε να διώξουν την Εβραϊκή Εστία. Ο Νετανιάχου, ο οποίος κρατάει στο υπουργείο Εξωτερικών, μπορεί να το προσφέρει στον Χέρτζογκ. Ο Νετανιάχου μπορεί να ζητήσει από ολόκληρα κόμματα ή μεμονωμένα μέλη κομμάτων να ενταχθούν στη συμμαχία ανά πάσα στιγμή.

Από τις εκλογές στις 17 Μαρτίου υπήρξαν προβλέψεις ότι ο Χέρτζογκ θα εντάξει τον Νετανιάχου σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Ο Χέρτζογκ, η προεκλογική εκστρατεία του οποίου είχε το σύνθημα «Οποιοσδήποτε εκτός από τον Μπίμπι», δεν έχει αποκλείσει ρητά την πιθανότητα, αλλά είπε ότι η φυσική θέση του κόμματος είναι σε αντιπολίτευση με το Λικούντ.

Οι συνομιλίες για συνασπισμό αντιμετώπισαν την πρώτη κρίση τη Δευτέρα από την αιφνιδιαστική ανακοίνωση του Λίμπερμαν ότι είχε την πρόθεση να παραιτηθεί και να οδηγήσει το κόμμα του στην αντιπολίτευση, δυσαρεστημένος με το σχήμα της αναδυόμενης κυβέρνησης. Πριν αποσυρθεί ο Λίμπερμαν, ο Νετανιάχου ήλπιζε να σφυρηλατήσει μια δεξιά θρησκευτική παράταξη με την πλειοψηφία των 67 από τις 120 έδρες του κοινοβουλίου. Τώρα ο κυβερνών συνασπισμός έχει πλειοψηφία μόνο μιας έδρας. Αναλυτές λένε ότι είναι απίθανο να επιβιώσει για πολύ, καθώς κάθε μέλος της Κνεσέτ μπορεί να εμποδίσει μια ψηφοφορία, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολο να περάσει ο προϋπολογισμός ή οποιεσδήποτε μεταρρυθμίσεις.

Ο Μοσέ Καχλόν, πρόεδρος του νέου κεντροδεξιού κόμματος Kulanu, που είχε κεντρικό σύνθημα στην προεκλογική του εκστρατεία τη μείωση του κόστους στέγασης και διαβίωσης, έχει δηλώσει ότι θα είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει σε μία τόσο περιορισμένη κυβέρνηση. Μετά τις εκλογές, είχε υποτεθεί ότι ο Νετανιάχου δεν θα συναντούσε μεγάλη δυσκολία στο σχηματισμό μιας δεξιάς κυβέρνησης. Αλλά οι συνομιλίες ξεπέρασαν το όριο των 28 ημερών, λόγων της προσωπικής έχθρας πολλών πολιτικών και των αντικρουόμενων θέσεων των κομμάτων τους.

http://www.theguardian.com/world/2015/may/06/binyamin-netanyahu-deal-form-israel-government

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα