Οι νέες φυλές του ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν διχασμό

22:00 6/5/2015 - Πηγή: Antinews

Οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν αδιαμφισβήτητα τον θεσμικό διαχωρισμό των μελών του κόμματος, με βάση την ιδεολογική αφετηρία, τις προγραμματικές θέσεις και τους επιδιωκόμενους στόχους.

Η ώσμωση των συνιστωσών σε ένα ενιαίο και εν πολλοίς αδιαίρετο κομμάτι έχει επιτευχθεί σχεδόν αναίμακτα. Ακριβώς γιατί δεν είχε μέχρι τότε διαχειριστεί κυβερνητική εξουσία, ενώ πολλές αντιδράσεις έσβηναν από τη φλόγα της κρατικής χρηματοδότησης.

Αναμφίβολα, μετά από τρεις μήνες και μπροστά στην αγκαλιά του Μνημονίου,

οι Φυλές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν επαναπροσδιοριστεί. Μια ανάλογη ανακατάταξη έχει επέλθει και εντός του ελληνικού κοινοβουλίου.

Βασικοί παράγοντες που έχουν συντελέσει σε αυτό το ανακάτεμα της τράπουλας είναι δύο:

-Το νέο κοινοβουλευτικό μωσαϊκό

- Το ζήτημα της στρατηγικής της κυβέρνησης

Σχηματικά λοιπόν θα μπορούσαμε να τους κατατάξουμε στις εξής «φυλές»

Προεδρικοί

Αν και τους τελευταίους τρεις μήνες «δεν περνάει και μέλι-γάλα», αναμφίβολα είναι η πιο ισχυρή φυλή μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Τσίπρας έχει την απόλυτη κυριαρχία στις αποφάσεις του, ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν έντονες διαφωνίες. Εξάλλου, η εσωκομματική δημοκρατία, όπως λένε, η Προεδρικοί, είναι στο DNA του κόμματος. Και κάπως έτσι προσπαθούν να εξαφανίσουν τις αντιδράσεις.

Η Αριστερή Πλατφόρμα

Επικεφαλής ο Παναγιώτη; Λαφαζάνης. Συγκεντρώνει γύρω του 20-25 περίπου βουλευτές αλλά κυρίως πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και μέλη της Πολιτικής Γραμματείας.

Μέσα από το iskra.gr δίνει τη «γραμμή» της Αριστερής Τάσης, η οποία έχει εδώ και καιρό διαφοροποιηθεί σε βασικά ζητήματα στρατηγικού προσανατολισμού της κυβέρνησης. Η δυναμική της παρουσία καταγράφεται συνήθως στο συνέδριο, όπου ψηφίζει «μπετόν-αρμέ».

Κωνσταντοπουλικοί - Περονική Τάση

Η χρήση του επιθέτου, ως χαρακτηρισμός αυτής της φυλής, απορρέει από την τοποθέτησή της, ως Προέδρου της Βουλής αλλά και από τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει-οι οποίες πολλές φορές έχουν σηκώσει αντιδράσεις ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ-. Σε αυτήν την φυλή ανήκει το πιο «πασοκογενές», πατριωτικό τμήμα του, όπως Μητρόπουλος, Κουρουμπλής, Κατρούγκαλος και πολλά στελέχη που δεν προέρχονται ούτε καν από το ΚΚΕ εσωτερικού και διατηρούν δεσμούς και με τον Νίκο Κωνσταντόπουλο. Πολλοί εντάσσουν σε αυτή την φυλή και τη Ραχήλ Μακρή.

Κίνηση των 53

Η εν λόγω κίνηση συναπαρτίζεται από στελέχη τοποθετούμενα στα αριστερά της «Αριστερής Ενότητας». Μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, όπως ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, ο νέος επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Χρήστος Μαντάς, γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, τοποθετήθηκαν σε πρόσφατη εκδήλωση της κίνησης. Στη συγκεκριμένη μάλιστα εκδήλωση, έγινε λόγος για λάθη κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης. Βασικός τους άξονας είναι πως δε μπορεί να αγνοηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην προσπάθεια της κυβέρνησης να οικοδομήσει νέες κοινωνικές συμμαχίες. Αποτελεί κάτι σαν τον θεματοφύλακα του αριστερού προσανατολισμού του ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβάνοντας και τους κομμουνιστογενείς -και συνεπακόλουθα της κυβέρνησης- μπροστά στην μέγγενη της διαπραγμάτευσης.

Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Βασικός εκφραστής ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης. Στόχος είναι να διαφυλαχτεί η ευρωπαϊκή ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ και ο ευρωπαϊκός του προσανατολισμός, κάτι που έχει καταστήσει σαφές ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Όλο αυτό το μωσαϊκό προσπαθεί να μείνει ενωμένο μπροστά στο διαπραγματευτικό σφυρί που ετοιμάζεται να το σπάσει.

Vanzetti

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα