Ιός Ζίκα: Πρώτο κρούσμα μετάδοσης με σεξουαλική επαφή

17:11 3/2/2016 - Πηγή: Antinews

Η πρώτη γνωστή περίπτωση της μετάδοσης του ιού Ζίκα στις Ηνωμένες Πολιτείες αναφέρθηκε στο Τέξας την Τρίτη από τους τοπικούς αξιωματούχους της υγείας, οι οποίοι είπαν ότι είναι πιθανό να έγινε μέσω σεξουαλικής επαφής και όχι από τσίμπημα κουνουπιού, μια ημέρα αφότου ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε «συναγερμό».

Ο ιός, που συνδέεται με σοβαρές γενετικές ανωμαλίες σε χιλιάδες μωρά στη Βραζιλία, εξαπλώνεται ραγδαία στην Αμερική, και οι αξιωματούχοι εξέφρασαν την ανησυχία ότι θα μπορούσε να χτυπήσει Αφρική και την Ασία. Ο Ζίκα θεωρούνταν ότι μεταδίδεται μόνο με το τσίμπημα των κουνουπιών του γένους Αηδής και έτσι η σεξουαλική επαφή ως μέσο μετάδοσης είναι δυνητικά μια ανησυχητική εξέλιξη. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) επιβεβαίωσαν ότι ήταν η πρώτη περίπτωση ιού Ζίκα στις ΗΠΑ σε κάποιον που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό μετά από το ξέσπασμα της επιδημίας, δήλωσε ο διευθυντής του Τομ Φράιντεν. Ωστόσο, το CDC δεν έχει διερευνήσει πώς μεταδόθηκε ο ιός. Μετά από αυτή την περίπτωση, το CDC συμβούλεψε τους άνδρες να εξετάσουν τη χρήση προφυλακτικών μετά από ταξίδι σε περιοχές με τον ιό Ζίκα. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την επαφή με το σπέρμα ανδρών που εκτίθενται στον ιό. Το άτομο που μολύνθηκε στις ΗΠΑ είχε έρθει σε σεξουαλική επαφή με κάποιον που είχε ταξιδέψει στη Βενεζουέλα.

Απαραίτητη η παρακολούθηση

Ο ΠΟΥ έχει δηλώσει ότι ο ιός θα μπορούσε να μολύνει 4 εκατομμύρια ανθρώπους στην Αμερική και ξεκίνησε μια παγκόσμια μονάδα αντιμετώπισης για την καταπολέμηση του ιού. "Το πιο σημαντικό είναι να δημιουργηθούν κέντρα παρακολούθησης σε χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος χώρες, έτσι ώστε να μπορούμε να εντοπίζουμε οποιαδήποτε αλλαγή στα πρότυπα αναφοράς σε μικροκεφαλίες, σε πρώιμο στάδιο", δήλωσε ο δρ Άντονι Κοστέλο, διευθυντής του ΠΟΥ για τη μητρική, παιδική και εφηβική υγεία.

Είκοσι έως 30 τοποθεσίες θα μπορούσαν να δημιουργηθούν παγκοσμίως, κυρίως στις φτωχές χώρες, χωρίς ισχυρά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, είπε ο Κοστέλο. Η Βραζιλία είναι η χώρα που πλήττεται περισσότερο από τον Ζίκα. Σε ομιλία της στο Κογκρέσο της χώρας, η Πρόεδρος Ντίλμα Ρούσεφ δήλωσε ότι η κυβέρνησή της δεν θα δαπανήσει πόρους για την κινητοποίηση στην καταπολέμηση των κουνουπιών που μεταδίδουν τον ιό. Καθώς δεν υπάρχει εμβόλιο ή θεραπεία για τον Ζίκα, οι προσπάθειες για τον περιορισμό της εξάπλωσής του έχουν επικεντρωθεί στην εξάλειψη των τόπων αναπαραγωγής των κουνουπιών.

Η Βραζιλία, η οποία έχει περισσότερα από 4.000 ύποπτα κρούσματα μικροκεφαλίας, που μπορεί να συνδέονται με τον Ζίκα, θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο τον Αύγουστο. Η Ρούσεφ είπε επίσης ότι η Βραζιλία και οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον Ζίκα το συντομότερο δυνατό, για να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi SA ανακοίνωσε την Τρίτη ότι έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του ιού. Η εταιρεία είπε ότι το τμήμα εμβολίων Sanofi Pasteur θα χρησιμοποιήσει την τεχνογνωσία του στην ανάπτυξη εμβολίων για παρόμοιους ιούς, όπως ο κίτρινος πυρετός, η ιαπωνική εγκεφαλίτιδα και ο δάγκειος πυρετός. Και άλλες εταιρείες συμμετείχαν επίσης στον αγώνα για την ανάπτυξη ενός εμβολίου. Το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας είπε ότι επεξεργαζόταν ένα εμβόλιο για τον Ζίκα με την αυστραλέζικη εταιρεία βιοτεχνολογίας Sementis Ltd.

Η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης φαρμάκων NewLink Genetics Corp ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη θεραπευτικών επιλογών για τον Ζίκα. Οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν ότι ένα εμβόλιο ευρείας χρήσης για τον Ζίκα θα χρειαστεί μήνες, αν όχι χρόνια.

Ο Κοστέλο είπε ότι τα κουνούπια Αηδής που μεταφέρουν τον ιό Ζίκα "υπάρχουν ... από την Αφρική, ως μέρη της νότιας Ευρώπης και σε πολλά μέρη της Ασίας, ιδιαίτερα της Νότιας Ασίας". Η Αφρική και η Ασία έχουν υψηλότερα ποσοστά γεννήσεων παγκοσμίως. Η

Γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι είχε "σοβαρές υποψίες, που δεν έχουν ακόμα αποδειχθεί επιστημονικά" ότι ο Ζίκα προκαλεί μικροκεφαλία.

Οι πρώτες περιπτώσεις του ιού Ζίκα στην Ιρλανδία έχουν ανιχνευθεί σε δύο άτομα με ιστορικό ταξιδιού σε μια χώρα που πλήττεται από τη μόλυνση, σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αξιωματούχοι υγείας της Χιλής δήλωσαν ότι έχουν επιβεβαιώσει τρεις περιπτώσεις στη Χιλή ατόμων που έχουν μολυνθεί με τον ιό Ζίκα, οι οποίοι μολύνθηκαν κατά τα ταξίδια τους σε άλλα μέρη της Λατινικής Αμερικής. Μια αυστραλιανή υπηρεσία υγείας ανέφερε ότι δύο Αυστραλοί είχαν διαγνωστεί με τον ιό μετά την επιστροφή τους από την Καραϊβική, επιβεβαιώνοντας τα πρώτα κρούσματα του ιού στη χώρα.

reuters.com

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα