Η Λέσβος μετρά τις πληγές της μετά τον φονικό σεισμό

Εφιαλτική ήταν η νύχτα που πέρασε για τους σεισμόπληκτους κατοίκους της νότιας Λέσβου, μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που συγκλόνισε χθες το νησί και προκάλεσε τον θάνατο μίας γυναίκας και τον τραυματισμό 15 ανθρώπων.

Ο Δήμος Λέσβου άνοιξε χθες το βράδυ δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στην τουριστική περιοχή των Βατερών, όπου φιλοξενήθηκαν κάποιοι από τους άστεγους σεισμοπαθείς της Βρίσας, ενώ αρκετοί διανυκτέρευσαν και σε σκηνές.


Μία 45χρονη γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί

στα ερείπια του σπιτιού της ανασύρθηκε νεκρή λίγο μετά τις 8 το βράδυ της Δευτέρας. Την γυναίκα βρήκαν τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν στην περιοχή για πολλές ώρες. Νωρίτερα, απεγκλωβίστηκε ένα άλλο ζευγάρι ηλικιωμένων από συντρίμμια σπιτιού στη Βρίσα Λέσβου.

Συνεχείς μετασεισμοί

Οι μετασεισμοί δεν έχουν σταματήσει και ο κίνδυνος καταρρεύσεων σε κτήρια που έχουν ήδη υποστεί ρωγμές είναι μεγάλος.


Υπενθυμίζεται ότι οι σεισμολόγοι έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους του νησιού και κυρίως της νότιας Μυτιλήνης όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα προβλήματα να μην μπουν στα σπίτια τους για τις επόμενες 48 ώρες που θα συνεχιστεί η μετασεισμική ακολουθία, καθώς αναμένουν μετασεισμούς της τάξης ακόμα και των 5,5 ρίχτερ.

"Η ενέργεια που απελευθερώθηκε είναι ίση με δύο ατομικές βόμβες"

Η ενέργεια που απελευθερώθηκε είναι ίση με δύο ατομικές βόμβες, τόνισε μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα Hurriyet ο καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν.


"Ήταν αναμενόμενος ο σεισμός στα βόρεια της Σμύρνης, αλλά περιμέναμε ότι θα ήταν τουλάχιστον 7,1 Ρίχτερ. Τελικά ήταν μικρότερος κάτι που σημαίνει ότι ακόμα υπάρχει ενέργεια που... περιμένει να απελευθερωθεί. Εκτιμώ ο επόμενος σεισμός να είναι περίπου 6,7 με 6,8 Ρίχτερ. Με τον σημερινό σεισμό απελευθερώθηκε ενέργεια τόσο μεγάλη, όσο δύο ατομικές βόμβες. Θα πρέπει το κράτος να είναι σε ετοιμότητα", είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα ο Δήμαρχος της Άγκυρας, ΜελίχΓκιοκτσέκ, "χτύπησε" ξανά με ένα απο τα απίθανα σενάρια που κατά καιρούς "εκτοξεύει" δημοσίως. Συγκεκριμένα, έγραψε στο Τwitter, "πιστεύω ότι ίσως ήταν ένας τεχνητός σεισμός. Δεν το λέω σίγουρα, αλλά είναι μία πολύ σοβαρή πιθανότητα και θα πρέπει να ερευνηθεί. Ήταν μήπως κάποιο πλοίο σεισμικών ερευνών κοντά στο επίκεντρο; Αν ναι, σε ποια χώρα ανήκει;", αναρωτήθηκε ο ΜελίχΓκιοκτσέκ, ζητώντας να γίνει έρευνα για το ποια πλοία και ποιών χωρών έπλεαν εκείνη την ώρα στην περιοχή.

Κλειστά τα σχολεία - Αναβάλλονται οι Πανελλαδικές

Κλειστά θα παραμείνουν σήμερα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στο νησί, ενώ αναβλήθηκαν για οι Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων των ΕΠΑΛ σε Λέσβο και Χίο.

Με εντολή του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, διατέθηκαν από το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας για τις ανάγκες των σεισμόπληκτων συνολικά 40 σκηνές των δέκα ατόμων η μία και 2.000 μπουκάλια νερό.

Στη Λέσβο μεταβαίνει σήμερα και ο Υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης.

capital.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα