Νεκρή από το σεισμό των 6,5 Ρίχτερ ανασύρθηκε μια γυναίκα

Φονικός αποδείχτηκε ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ, καθώς ανασύρθηκε νεκρή μια γυναίκα που είχε εγκλωβιστεί στα ερείπια οικίας που κατέρρευσε στο χωριό Βρισά της νότιας Μυτιλήνης.

Η εύρεση της νεκρής γυναίκας έγινε από τα συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που επιχειρούσαν εκεί.

Εκτεταμένες ζημιές και τραυματίες

Ο σεισμός,μεγέθους 6,1 βαθμών

της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με την ηλεκτρονική καταγραφή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, σημειώθηκε στις 15:28, με το επίκεντρο να βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή νότια από το Πλωμάρι της Μυτιλήνης. Προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές σε κτίρια, κατολισθήσεις, ενώ υπήρξαν και τραυματίες.

Πιο συγκεκριμένα, εκτεταμένες ζημιές καταγράφονται στη νότια Μυτιλήνη, με τον αντιδήμαρχο Πλωμαρίου, Μανώλη Αρμενάκα, να αναφέρει ότι κατέρρευσαν παλιά σπίτια στον οικισμό του Πλωμαρίου, καθώς και ο τρούλος του ναού του Αγίου Παντελεήμονα.

Δεν έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής στη Χίο σοβαρά προβλήματα από τον σεισμό, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα Ψαρά και τις Οινούσσες.

Μεγάλες ζημιές αλλά και τραυματίες αναφέρονται και στο χωριό Βρισά των περίπου 800 κατοίκων στον Πολιχνίτο της νότιας Μυτιλήνης, όπου ανασύρθηκε νεκρή

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, συνεργεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έφτασαν στο χωριό ανέσυραν τραυματίες από τα ερείπια οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πολιχνίτου και από εκεί στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης.

Για ολοκληρωτική καταστροφή του χωριού Βρισά έκανε λόγο ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Λέσβου, Νίκος Καρασάββας, ο οποίος αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο χωριό. "Ακόμα και αυτά που στέκουν όρθια έχουν πολύ σοβαρά και εμφανή προβλήματα", προσθέτει.Ένας από τους κατοίκους ανέφερε ότι "εννιά στα δέκα σπίτια του χωριού, είτε έχουν γκρεμιστεί είτε έχουν υποστεί μεγάλες ζημίες".

Μαζί με την ομάδα της ΕΜΑΚ που μετέβη στην Μυτιλήνη με το Σινούκ της Αεροπορίας Στρατού είναι και ένας εκπαιδευμένος σκύλος για τις έρευνες μέσα στα χαλάσματα.

Επίσης, έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου και ο δρόμος προς την Μελίντα. Σύμφωνα πάντα με τον Αντιδήμαρχο Πλωμαρίου Μανώλη Αρμενάκα ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς.

"Αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί"

Σημειωτέον πως λίγα λεπτά μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ που συντάραξε τη Μυτιλήνη, ένας νέος σεισμός, προφανώς μετασεισμός, μεγέθους 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 16:35. Και αυτή η σεισμική δόνηση είχε το ίδιο επίκεντρο δηλαδή περίπου 15 χλμ νότια του Πλωμαρίου.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χλμ, άρα ο σεισμός θεωρείται επιφανειακός και ως εκ τούτου αναμένονται αρκετοί μετασεισμοί.

Βέβαιος ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό εμφανίστηκε με δηλώσεις του ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος. Είπε όμως ότι είναι εξίσου βέβαιος ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί ορισμένοι από τους οποίους θα είναι αρκετά ισχυροί και θα δημιουργήσουν ενδεχομένως προβλήματα σε ήδη καταπονημένα κτίρια και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ο κ Παπαζάχος είπε ότι είναι θετικό ότι ο σεισμός είχε επίκεντρο τη θάλασσα και μάλιστα περίπου 15 χιλιόμετρα από την ακτή προσθέτοντας ότι ένας παρόμοιος σεισμός το 1845 είχε προκαλέσει αρκετά προβλήματα στην ίδια περιοχή της Μυτιλήνης.

Ευθ. Λέκκας: Σε δύο ώρες θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα για την κατάσταση και το φαινόμενο

"Είναι σε εξέλιξη το φαινόμενο και οι σχετικές επιχειρήσεις. Σε περίπου δύο ώρες από τώρα θα υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα και για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί αλλά και για το πως θα εξελιχθεί το φαινόμενο", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας καθηγητής γεωλογίας.

Όπως είπε ο κ. Λέκκας συνιστά στους κατοίκους ψυχραιμία, να μην ακούν τη φημολογία αλλά μόνον τις επίσημες ανακοινώσεις. Ο κ. Λέκκας μεταβαίνει αυτή την ώρα στην Μυτιλήνη.

Αισθητός και στην Τουρκία ο σεισμός

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε ορισμένες περιοχές της Αττικής, αλλά και στην Τουρκία. Συγκεκριμένα, τα τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για σεισμό μεγέθους 6,2 - 6,3 Ρίχτερ που "χτύπησε" την περιοχή του Αιγαίου και έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη και στις γειτονικές περιοχές. Στη Σμύρνη, ένας δημοσιογράφος του AFP, μετέδωσε ότι είδε κατοίκους της πόλης να βγαίνουν ανήσυχοι από τα σπίτια τους.

σεισμός ήταν πραγματικά ισχυρός. Τα πάντα στην κλινική μου άρχισαν να τραντάζονται. Όλοι μας τρέξαμε έξω μαζί με τους ασθενείς" είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Ντιντέμ Ερίς, ένας 50χρονος οδοντίατρος από τη συνοικία Καρσίγιακα στη Σμύρνη.

"Είμαστε πολύ συνηθισμένοι στους σεισμούς καθώς ζούμε στη Σμύρνη, αλλά αυτός (ο σεισμός) ήταν διαφορετικός. Σκέφτηκα ότι αυτήν την φορά θα πεθαίναμε" συμπλήρωσε ο ίδιος.

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κάποιο θύμα ή υλικές ζημιές ή στην Τουρκία.

Α. Τσίπρας: Πρώτιστη ανάγκη η ασφάλεια των πολιτών

"Η σκέψη και το ενδιαφέρον μας αυτές τις ώρες, είναι στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη σεισμική δόνηση στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Χίου και Λέσβου.

Πρώτιστη ανάγκη αυτή τη στιγμή είναι η ασφάλεια των πολιτών. Η καταγραφή των ζημιών θα είναι άμεση και μέριμνά μας είναι η ταχύτερη αποκατάστασή τους" αναφέρει σε μήνυμά του στο Facebook, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τονίζει επίσης, ότι "στο σημείο σπεύδει άμεσα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Νίκος Τόσκας, καθώς και κλιμάκια τεχνικών και εμπειρογνωμόνων της Πολιτικής Προστασίας και του Υπουργείου Υποδομών".

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για τον σεισμό στη Λέσβο, διαβεβαίωσε την Βουλή ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης και εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στο νησί, αφού -όπως γνωστοποίησε- υπάρχουν ελάχιστοι ελαφρά τραυματίες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την εξής ανάρτηση στο twitter: "Η προσοχή μας είναι στραμμένη στους πολίτες της Λέσβου που δοκιμάζονται. Είμαστε κοντά τους. Επιτελείο του κόμματος μεταβαίνει εκεί".

Capital.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα