Δεν ζητήθηκε συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ πριν το Eurogroup, λένε Μαξίμου και Κομισιόν

08:01 7/3/2015 - Πηγή: Antinews

Αίσθηση προκάλεσε δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung, που ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «έκτακτη συνάντηση» με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και εκείνος αρνήθηκε. Δημοσίευμα που έσπευσαν πάντως να διαψεύσουν τόσο το Μαξίμου όσο και η Κομισιόν...

Δεν ζητήθηκε

καμιά συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, πριν από το Eurogroup της Δευτέρας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

«Με τον κ. Γιούνκερ ο πρωθυπουργός συνομιλεί τακτικά. Τελευταία τους επικοινωνία ήταν χθες, Πέμπτη, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Στη συνάντησή τους, που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες μέρες, θα συζητήσουν τo πως η Ελλάδα θα αξιοποιήσει ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Ο πρόεδρος Ζαν Κλόντ Γιούνκερ βρίσκεται τον τελευταίο καιρό σε διαρκή τηλεφωνική επαφή με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε σήμερα και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ως προς το ενδεχόμενο να συναντηθούν οι δύο άνδρες στο εγγύς μέλλον η εκπρόσωπος δεν προέβη σε κανένα σχόλιο. Σημείωσε, ωστόσο, ότι ουδέποτε ετέθη θέμα κατεπείγουσας συνάντησης των δυο ανδρών μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας ζήτησε χθες «έκτακτη συνάντηση» με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η εφημερίδα, επικαλούμενη κύκλους της ελληνικής κυβέρνησης, υποστήριζε ότι ο κ. Γιούνκερ απέρριψε το αίτημα και ζήτησε η συνάντηση να πραγματοποιηθεί μετά το Eurogroup της Δευτέρας.

Η συνάντηση ζητήθηκε, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung που επικαλείται πηγές στην Αθήνα, με σκοπό να αναζητηθούν διέξοδοι στο πρόβλημα της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία. Τα περιθώρια είναι ασφυκτικά, οι κάνουλες έχουν κλείσει και οι αποφάσεις του Μ. Ντράγκι ήταν μάλλον αναμενόμενες. H Sueddeutsche Zeitung γράφει ότι η Ελλάδα ζήτησε τη βοήθεια και στήριξη του κ. Γιούνκερ ενόψει της κρίσιμης Δευτέρας.

Οπως αναφέρεται στο ρεπόρτερ της γερμανικής εφημερίδας ο δημοσιογράφος έθεσε ερώτημα στην Κομισιόν για το τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ και η είδηση δεν διαψεύστηκε. Συγκεκριμένα εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει «συνεχής τηλεφωνική επαφή» του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ελληνική κυβέρνηση, αλλά απέφυγε να κάνει συγκεκριμένες αναφορές σε χρονοδιαγράμματα συναντήσεων.

Τελικά οι δύο άντρες συμφώνησαν να περιμένουν το Eurogroup της Δευτέρας και έπειτα να συζητήσουν ξανά για ενδεχόμενη συνάντηση.

Η Sueddeutsche Zeitung χαρακτηρίζει «ασυνήθιστη έκκληση βοήθειας» το φερόμενο αίτημα για συνάντηση, γράφοντας πως η Αθήνα «παλεύει μέρα με τη μέρα να αποτρέψει τη χρεοκοπία».

Από την πλευρά του Μαξίμου δεν επιβεβαίωναν το «όχι» του κ. Γιούνκερ τονίζοντας ότι οι επαφές με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους είναι συνεχείς.

Επαφές

Σειρά επαφών με ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους ξεκινάει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια να ξεπεράσει η κυβέρνηση το τείχος δυσπιστίας στην Ευρώπη, όπως εκφράζεται με την άρνηση της ΕΚΤ να εντάξει την Ελλάδα στο κάδρο της χρηματοδότησης.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να έχει τηλεφωνικές επαφές από σήμερα με τον ιταλό πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι, ο Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, πιθανόν και με άλλους ηγέτες που θα μπορούσαν να τηρήσουν θετική στάση στο ελληνικό πρόβλημα.

Ο πρωθυπουργός θα ταξιδέψει την Πέμπτη στο Παρίσι για να μιλήσει στη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ και να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Άνχελ Γκουρία, ενώ προγραμματίζει για μία μέρα νωρίτερα, την Τετάρτη να έχει συνάντηση με τον Μάρτιν Σουλτς και τον επικεφαλής της Κομισιόν, είτε στις Βρυξέλλες, είτε στο Στρασβούργο.

imerisia.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα