Χαράτσι σε όλα τα ακίνητα και χωρίς αφορολόγητο

Την επιβολή του ενιαίου φόρου ακίνητης περιουσίας χωρίς αφορολόγητο όριο εξετάζει πλέον η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να διασφαλίσει το επιδιωκόμενο δημοσιονομικό αποτέλεσμα που είναι η είσπραξη πρόσθετων εσόδων της τάξεως των 3 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που μελετά το υπουργείο Οικονομικών, ο νέος ενιαίος φόρος θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού προσώπου και με συντελεστές που θα ξεκινούν από τα επίπεδα του 0,15%-0,25% και θα υπερβαίνουν το 2% για πολύ υψηλά ποσά φορολογητέας αξίας. Ο φόρος θα

επιβαρύνει όλες τις κατηγορίες ακινήτων που μπορεί να κατέχει ένας φορολογούμενος, δηλαδή σπίτια, καταστήματα, λοιπά κτίσματα, αγρούς, αγροτεμάχια, οικόπεδα και λοιπές εδαφικές εκτάσεις, είτε εντός είτε εκτός σχεδίων πόλεων. Συνολικά περίπου 5,5 εκατομμύρια νοικοκυριά θα υποχρεωθούν να πληρώνουν κάθε χρόνο, από το 2013 και μετά, φόρους συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ για τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, ενώ περίπου 200.000 νομικά πρόσωπα θα καλούνται να πληρώνουν φόρους 500 εκατ. ευρώ για την ακίνητη περιουσία τους.

Ισοδύναμο

Ο νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας προορίζεται να αντικαταστήσει δύο άλλους φόρους που επιβάλλονται τώρα στην ακίνητη περιουσία και αναμένεται να καταργηθούν: το Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών, που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας. Το συνολικό ποσό των εσόδων που εισπράττει σήμερα το Δημόσιο από τους δύο αυτούς φόρους υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ τουλάχιστον. Επειδή λοιπόν η Τρόικα έχει δώσει εντολή, η οποιαδήποτε αλλαγή στη φορολογία ακινήτων να μην προκαλεί μείωση στα προσδοκώμενα για είσπραξη έσοδα, ο στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι ο νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας να αποδίδει στα κρατικά ταμεία τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ!

Έχοντας λοιπόν ως δεδομένο στόχο τη διασφάλιση της είσπραξης 3 δισ. ευρώ από τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων πολιτών και έχοντας ταυτόχρονα υπόψη της στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 74% των ιδιοκτητών στη χώρα μας έχουν ακίνητα συνολικής φορολογητέας αντικειμενικής αξίας χαμηλότερης των 100.000 ευρώ, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσανατολίζεται πλέον σε μια λύση η οποία θα επιβαρύνει το σύνολο των ιδιοκτητών ακίνητης περιουσίας! Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι ο νέος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας είναι πολύ πιθανό να μην έχει αφορολόγητο όριο!

Στο τραπέζι

Το πολύ πιθανό αυτό σενάριο συζητήθηκε χθες σε νέα σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών ανάμεσα στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη και τους εκπροσώπους των τριών πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, τον κ. Α. Βεσυρόπουλο από τη Νέα Δημοκρατία, τον κ. Ανδρέα Μακρυπίδη από το ΠΑΣΟΚ και τον κ. Σάκη Παπαθανασίου από τη ΔΗΜΑΡ. Στη σύσκεψη δεν ελήφθησαν οριστικές αποφάσεις αλλά εξετάστηκαν διάφορα εναλλακτικά σενάρια κλιμάκωσης του νέου ενιαίου φόρο

Keywords
Τυχαία Θέματα