Συνέδριο κατά της απάτης με χορηγό τη … Siemens!

Ακόμα δεν έχει στεγνώσει το μελάνι στη συμφωνία «διευθέτησης» του σκανδάλου Siemens, ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και τη γερμανική εταιρεία, και η τελευταία άρχισε να χορηγεί συνέδρια και εκδηλώσεις για να εκπαιδεύσει τους «κακομαθημένους» και «διεφθαρμένους», όπως κατ’ επανάληψη έχουν χαρακτηρίσει τα γερμανικά ΜΜΕ τους Έλληνες, σε θέματα διαφάνειας.

Στις 18 Οκτωβρίου 2012, λοιπόν, την ημέρα

της γενικής απεργίας κατά των μέτρων λιτότητας, της κατάλυσης όλων των εργασιακών δικαιωμάτων, και βέβαια των μισθών, τη στιγμή που η Αθήνα και όλες οι ελληνικές πόλεις κατακλύζονταν από διαδηλωτές, στην πρωτεύουσα πραγματοποιείτο Συνέδριο για την καταπολέμηση της απάτης. Την οργάνωσε το Ελληνικό Ινστιτούτο κατά της Απάτης (Αcfe), του οποίου ολόκληρο το Διοικητικό Συμβούλιο, καθώς και το Πειθαρχικό, με εξαίρεση έναν εκπρόσωπο μιας εταιρείας παραγωγής αλλαντικών, αποτελείται εξ’ ολοκλήρου από εκπροσώπους Τραπεζών .Οι τελευταίες βέβαια, που μόνον για διαφάνεια τα τελευταία τριάντα χρόνια δεν φημίζονται, οργάνωσαν το συνέδριο, που -ποιους θα είχε επικοινωνιακούς χορηγούς;- αν όχι την Καθημερινή και τον Σκάϊ του κ.Αλαφούζου.

Στο Συνέδριο λοιπόν, με «αργυρό» χορηγό τη Siemens (acfe.gr/Xorigoi) μίλησε και ο κ.Ρόμπερτ Σικέλλις (Robert Sikellis), υπεύθυνος για θέματα διαφάνειας της Siemens ΑΕ. Ενδιαφέρον θα είχε να μάθουμε το «μάθημα» που έδωσε προς τους «ιθαγενείς» σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της απάτης ο εκπρόσωπος της σημαντικότερης –ίσως- εταιρείας της Γερμανίας, η οποία ευθύνεται για ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή σκάνδαλα. Ως γνωστόν, το σκάνδαλο της Siemens ξέσπασε στις ΗΠΑ, και στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι αφορά δεκάδες χώρες, μεταξύ των άλλων και την Ελλάδα.

Προς το παρών, είναι άγνωστο εάν η χορηγία της Siemens στο Συνέδριο έχει να κάνει με τη συμφωνία ελληνικού Δημοσίου και Siemens, σύμφωνα με την οποία η γερμανική εταιρεία δεσμεύεται να διαθέσει δεκάδες εκατομμυρίων ευρώ για εκπαίδευση και σεμινάρια στην Ελλάδα κατά της διαφθοράς. Άλλωστε, τυπικά η «αποικιακή» συμφωνία, όπως έχει χαρακτηριστεί, ακόμα δεν πρέπει να ισχύει, δεδομένου ότι δεν πέρασε από τη Βουλή. Εκτός κι’ αν έχει παραθυράκια που επιτρέπουν την υλοποίησή της, παρά τη γνώμη του ελληνικού Κοινοβουλίου. Να σημειωθεί πάντως, ότι ήδη έχον τοποθετηθεί οι εκπρόσωποι του Δημοσίου, οι οποίοι θα έλθουν σε επαφή με τους εκπροσώπους της Siemens προκειμένου να υλοποιηθεί η συμφωνία. Όπως και να’ χει, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός ότι ένας φορέας, όπως το Ινστιτούτο κατά της Απάτης, που αποτελείται από Τραπεζίτες, δέχεται τις … γερμανικές δωρεές (!).

Keywords
Τυχαία Θέματα