«Άσυλο» σε όσους πιάστηκαν με πλαστά και εικονικά τιμολόγια δίνει το υπ. Οικονομικών

Τη στιγμή που καθημερινά κατάσχονται χιλιάδες λογαριασμοί φορολογουμένων για χρέη στην εφορία και στέλνονται σημειώματα ακόμη και για οφειλές 50 ευρώ, το υπουργείο Οικονομικών κάνει εκπτώσεις σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν φοροδιαφύγει χαρίζοντας εκατοντάδες εκατ. ευρώ.

Μετά την «ασυλία» που έχει προσφέρει σε όσους δεν κόβουν αποδείξεις, τώρα δίνει μερικώς «συγχωροχάρτι» και σε αυτούς που έχουν συλληφθεί

για πλαστά φορολογικά στοιχεία και εικονικά τιμολόγια.

Η διάταξη

Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στα καπνικά προϊόντα υπάρχει διάταξη με την οποία προβλέπεται ότι παρατείνεται έως τις 30 Οκτωβρίου 2016 η προθεσμία για την υποβολή από τους φορολογουμένους δήλωσης αποδοχής των φορολογικών τους παραβάσεων, προκειμένου να καταβάλουν πρόστιμα με βάση τις ευνοϊκότερες διατάξεις του τελευταίου νόμου για το ποινολόγιο της εφορίας, δηλαδή με έκπτωση του προστίμου από 20% έως και 50% .

Η διάταξη αφορά σε αυτούς που πιάστηκαν με πλαστά και εικονικά τιμολόγια και οι υποθέσεις παρέμεναν εκκρεμείς στις 12 Οκτωβρίου 2015. Οι υποθέσεις αυτές, με βάση το νέο ποινολόγιο που ψηφίστηκε τον ίδιο μήνα, ρυθμίστηκαν με εκπτώσεις 20% έως και 50% στα επιβληθέντα πρόστιμα, εφόσον οι ελεγχθέντες αποδέχονταν τις συγκεκριμένες παραβάσεις έως τις 15 Ιανουαρίου 2016 ή εντός 90 ημερών από την κοινοποίηση της πράξης διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου ή την κοινοποίηση της απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών ή την κοινοποίηση σχετικής απόφασης δικαστηρίου. Όσοι λοιπόν έχουν εκκρεμείς υποθέσεις θα μπορούν πλέον με την ησυχία τους, μέσα σε τρεις μήνες, να αποδεχτούν την ενοχή τους και να εξασφαλίσουν μια πολύ καλή έκπτωση.

ΕΝΦΙΑ

Σε άλλη διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου περικόπτεται μέχρι και το 100% της έκπτωσης από τον ΕΝΦΙΑ από τις ειδικές κατηγορίες οι οποίες είχαν ελαφρύνσεις στο βασικό φόρο ακινήτων, αν είχαν εισόδημα από τόκους μέχρι και 600 ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τη διάταξη, θα χάνουν το 50% όσοι εμφανίζονται να έχουν έσοδα από τόκους καταθέσεων πάνω από 300 ευρώ και το 100% της έκπτωσης όσοι έχουν έσοδα από τόκους πάνω από 600 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ έχουν οι φορολογούμενοι:

* Με συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους που δεν έχει υπερβεί τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και για κάθε εξαρτώμενο μέλος της οικογένειας.
* Με σύνολο επιφάνειας των κτισμάτων που δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.
* Με συνολική αντικειμενική αξία που δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ αν πρόκειται για άγαμο, τα 150.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο χωρίς παιδιά και τα 200.000 ευρώ αν πρόκειται για έγγαμο με ένα ή δύο εξαρτώμενα τέκνα.
Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν ανάπηρα άτομα κατά ποσοστά 80% και άνω εφόσον:
* Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου έτους δεν έχει υπερβεί τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.
* Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

eleftherostypos.gr

Διαβάστε περισσότερα

Keywords
Τυχαία Θέματα