Διαμάχη John Carmack με την Zenimax για το Oculus Rift

Ο διάσημος game designer έχει την τεχνολογία στα χέρια του...ή μήπως η Zenimax; [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση: 5/2/14] Όπως έχετε διαβάσει σε παλαιότερο άρθρο, ο John Carmack αποχώρησε από την id Software δίνοντας τέλος σε μια συνεργασία που εδώ και είκοσι περίπου χρόνια μας έχει χαρίσει ιστορικές δημιουργίες, όπως τις σειρές Doom και Quake.

Ο λόγος της παραίτησής του από την εταιρεία που και ο ίδιος ήταν συνιδρυτής, είναι τελικά το γεγονός πως η μητρική ZeniMax Media δεν ήταν διατεθειμένη να υποστηρίξει το Oculus Rift.

"Τα πράγματα θα μπορούσαν να εξελιχθούν διαφορετικά", δηλώνει ο Carmack. Μια συμφωνία που θα έφερνε το Wolfenstein: The New Order και τελικά το Doom 4 στο Oculus Rift θα μπορούσε να είναι "μία τεράστια νίκη" λέει ο Carmack, ο οποίος είχε προτείνει την συγκεκριμένη ιδέα όταν ήταν ακόμα στην id Software.

"Μου φαινόταν ένα πολύ λογικό πλάνο αυτό" συνεχίζει, ενώ προσθέτει πως "θα ήμουν ευχαριστημένος πιθανώς μένοντας εκεί και δουλεύοντας με τους ανθρώπους και την τεχνολογία που γνωρίζω και κάνοντας την δουλειά που έκανα. Όμως, όταν έγινε σαφές το γεγονός ότι δεν θα μου δινόταν η ευκαιρία να δουλέψω πάνω στην τεχνολογία Virtual reality όσο ήμουνα στην id, αποφάσισα να μην ανανεώσω το συμβόλαιό μου".

Ο Carmack είναι πλέον γενικός τεχνικός διευθυντής στην Oculus VR και παραμένει πολύ θετικός όσον αφορά το μέλλον της τεχνολογίας VR: "Πραγματικά πιστεύω ότι το VR είναι αυτή τη στιγμή ένα από τα πιο συναρπαστικά πράγματα που μπορούν να γίνουν σε αυτόν τον τομέα της ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας. Έχω ξαναδεί κάτι ανάλογο όταν μεταφέραμε τα παιχνίδια από το 2D στο 3D, ενώ όλοι έχουν βιώσει την μετάβαση στα mobiles τα τελευταία πέντε χρόνια. Όταν είσαι στα πράγματα για καιρό μπορείς να παρατηρήσεις κάποιες τάσεις και πραγματικά νιώθω ότι το VR έχει την πιθανότητα να εξελιχθεί σε κάτι πραγματικά μεγάλο".

[UPDATE: 6/5/14 - Διαμάχη John Carmack και Oculus Rift] Η Zenimax Media, θυγατρική της id Software (δημιουργού του Doom) και υπεύθυνη για την τεχνολογία του Oculus Rift, ανακοίνωσε ότι ο John Carmack έκλεψε την τεχνολογία του Virtual Reality περιφερειακού όταν αποχώρησε. Δήλωσε μάλιστα ότι η τεχνολογία της "δεν μπορεί να κατοχυρωθεί ή να πουληθεί χωρίς την έγκρισή μας".

Μάλιστα αναφέρει ότι η κατοχύρωση της πατέντας ευρεσυτεχνίας είχε ξεκινήσει πριν ακόμη το Oculus Rift εξαγοραστεί από την Facebook (για 2 δις δολάρια) που έχει σήμερα τα πλήρη δικαιώματά του.

Από την άλλη, ο John Carmack δήλωσε στο Twitter account του πως η δουλειά που έχει κάνει "δεν έχει κατοχυρωθεί ως πατέντα ευρεσιτεχνίας. Η Zenimax έχει τον κώδικα που έγραψα αλλά όχι το VR headset".

Η απάντηση του Oculus Rift
Άμεση ήταν η απάντηση από το Oculus Rift για όσα δήλωσαν οι δύο πλευρές και συγκεκριμένα εξήλθε η εξής ανακοίνωση: "Έχουμε απογοητευτεί από τις δηλώσεις της Zenimax και θα αποδείξουμε ότι οι ισχυρισμοί τους είναι ψευδείς. Δεν υπάρχει καμία γραμμή κώδικα που να έχει γραφτεί από πλευράς Zenimax ή σε κάποιο από τα προϊόντα του Oculus. Επίσης, ο John Carmack δεν έκλεψε κάποιες από τις ιδιοκτησίες της Zenimax. Μάλλον η Zenimax δεν έχει αντιληφθεί τους όρους αποκλειστικής συμφωνίας που υπέγραψε ο Palmer Luckey.

Ο λόγος που ο John Carmack αποχώρησε από την Zenimax τον Αύγουστο ήταν ότι δεν επέτρεψε στον John Carmack να δουλέψει για το VR headset και να σταματήσει να επενδύει στα games του". Η Zenimax σταμάτησε να υποστηρίζει το VR headset από την εποχή του Doom 3 BFG, όταν η Oculus αρνήθηκε να αποδεχτεί τις απαιτήσεις της Zenimax για όφελος από τις μετοχές του τελευταίου".

Η ανακοίνωση καταλήγει λέγοντας ότι "Η Zenimax δεν διεκδίκησε δικαιώματα επί της τεχνολογίας του Oculus Rift, δεν έχει συνεισφέρει προς την Oculus και μόνο αφότου ανακοινώθηκε η συμφωνία του Facebook με την Zenimax, τότε η τελευταία αποφάσισε να γνωστοποιήσει τις προθέσεις της στους δικηγόρους της. Πέρα από το γεγονός ότι ο πλήρης source code είναι διαθέσιμος online στο Oculus SDK, η Zenimax δεν έχει βρει ποτέ κάποιον "κλεμμένο κώδικα" ή κάποια "κλεμμένη τεχνολογία".

Όλα δείχνουν ότι πιθανόν να οδηγηθούμε σε κάποια δικαστική διαμάχη, στην προσπάθεια της Zenimax να διεκδικήσει δικαιώματα επί του Oculus Rift. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι ο Notch (Magnus Persson), δημιουργός του Minecraft, αποφάσισε να μην υποστηρίξει το δημοφιλές Virtual Reality Headset.

Keywords
Τυχαία Θέματα