Η Sony σπάει το ρεκόρ της IBM στην χωρητικότητα των κασετών δεδομένων

Πόσες δεκάδες terabytes χωράνε σε μια... κασέτα;

Τα μαγνητικά μέσα αποθήκευσης υπάρχουν από το 1928 όταν ο Γερμανοαυστριακός Fritz Pfleumer εφηύρε την μαγνητική ταινία με σκοπό την καταγραφή ήχου και η AEG χρησιμοποίησε την τεχνολογία αυτή λίγα χρόνια αργότερα για να δημιουργήσει το πρώτο μαγνητόφωνο στον κόσμο. Από τότε, τα μαγνητικά μέσα αποθήκευσης χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορες μορφές για αρκετές χρήσεις μέσω των κασετών ήχου, τον βιντεοκασετών, των δισκετών (floppy

disks), αλλά και εν μέρη των σκληρών δίσκων που χρησιμοποιείτε καθημερινά στον υπολογιστή σας.

Με το πέρασμα των χρόνων, αρκετές εταιρείες βελτίωσαν την εν λόγω τεχνολογία και σήμερα μια κασέτα δεδομένων μπορεί να αποθηκεύσει... teraστιο όγκο δεδομένων. Η IBM και η Fujifilm κατείχαν από το 2010 το ρεκόρ της μεγαλύτερης σε χωρητικότητα κασέτας, όταν παρουσίασαν cartridges των 35TB.

Τώρα, είναι η σειρά της Sony να πάρει τα ηνία, αφού οι κασέτες δεδομένων που δημιούργησε έχουν χωρητικότητα που φτάνει τα 185TB! Οι μηχανικοί της Sony κατάφεραν να "στριμώξουν" 148GB δεδομένων ανά τετραγωνική ίντσα, εκμεταλλευόμενοι την νανοτεχνολογία. Τα μαγνητικά σωματίδια επάνω στην ταινία έχουν μέγεθος μόλις 7,7 νανομέτρων, με την αποθήκευση των δεδομένων να είναι 74 φορές πυκνότερη σε σχέση με την αντίστοιχη μαγνητική ταινία που υπήρχε έως τώρα. Για να αναλογιστείτε το μέγεθος, μια κασέτα δεδομένων της Sony ισούται με 3.700 δίσκους Blu-ray των 50GB ή περισσότερα από 39.300 DVDs των 4.7GB!

Όταν το επίτευγμα της Sony γίνει διαθέσιμο στην αγορά, θα προορίζεται για χρήση σε servers, supercomputers και μεγάλες εταιρείες και οργανισμούς που πραγματεύονται τεράστιο όγκο δεδομένων, όπως για παράδειγμα οι πάροχοι τηλεπικοινωνιών. Η ιαπωνική εταιρεία θα παρουσιάσει στο διεθνές συνέδριο Intermag Europe 2014 που λαμβάνει χώρα στη Δρέσδη της Γερμανίας κατά το διάστημα 4-8 Μαΐου την νέα τεχνολογία από κοινού με την IBM, η οποία βοήθησε στην μέτρηση και τον υπολογισμό της πυκνότητας εγγραφής.

Συζητήστε όλα τα τεχνολογικά νέα στο αντίστοιχο forum topic του GameWorld.

Click to open image!Click to open image!
Keywords
Τυχαία Θέματα