WWE '13

Θα πέσει…πολύ ξύλο στο ρινγκ!


Το World Wrestling Entertainment είναι ένα show πάλης το οποίο μετράει δεκαετίες στην τηλεόραση και πάντα είχε υψηλή τηλεθέαση και χιλιάδες κόσμο να γεμίζει τα στάδια. Γνωστό είναι επίσης και το ότι κάθε χρόνο η Yuke’s δημιουργεί από ένα game για χάρη του WWE. Τα παιχνίδια αυτά είναι συνήθως τα ίδια κάθε χρόνο -με σχεδόν μηδαμινές

αλλαγές- και κάνουν τους οπαδούς του είδους να περιμένουν απλώς καλύτερα γραφικά και ενίοτε περισσότερα modes.

Με το WWE να έχει χάσει τηλεθέαση και ένα μεγάλο μέρος των οπαδών του, η ιαπωνική εταιρία έστρεψε το βλέμμα της στην χρυσή εποχή που ονομάζεται Attitude Era. Εκείνη την περίοδο και συγκεκριμένα από το 1997 έως και το 2001, οι κόντρες έπαιρναν και έδιναν καθώς όλοι όσοι ανήκαν στο ενεργό ρόστερ είχαν κι από έναν σημαντικό ρόλο. Είχαμε κόντρες ανάμεσα σε Divas, όπως η Lita με Trish και Stephanie McMahon, αλλά και ανάμεσα στους πιο διάσημους Superstars, όπως ήταν οι Steve Austin με τον The Rock.

Bring it on
Η Attitude Era ήταν μια από τις αξέχαστες περιόδους στην ιστορία του WWE. Τότε το WWE έλαμπε και απέδειξε σε όλους ποιο ήταν το κυρίαρχο division. Η κόντρα WWE και WCW ανάγκασε τους σεναριογράφους να δημιουργήσουν τις καλύτερες κόντρες, αλλά και φιλίες. Όλα αυτά μας τα θυμίζει το WWE '13 με τον καλύτερο τρόπο, την βήμα προς βήμα αφήγηση. Ακόμα και όσοι δεν παρακολουθούσαν WWE εκείνη την περίοδο, είτε γιατί ήταν μικροί είτε γιατί δεν το γνώριζαν, μπορούνε παίζοντας όλο το campaign της Attitude Era να δουν και να μάθουν τα πάντα.

Το Attitude Era mode ξεκινάει να μετράει τις ιστορικές στιγμές από το Montreal Screwjob του 1997 και συνεχίζει μέχρι και το 2001 δείχνοντας γυναικείες κόντρες, όπως της Lita με την Stephanie McMahon. Τα κεφάλαια είναι έξι και η ιστορία ξεκινάει με τους θρυλικούς D-Generation X και συνεχίζει με άλλους Superstars, όπως ο Steve Austin κι ο The Rock. Τα cutscenes είναι πολλά και παίζουν ανά ένα ή δύο αγώνες. Μερικά από αυτά είναι αστεία, όπως τότε που ο Steve Austin πήρε την μάνικα και έριξε μπύρα στον The Rock. Το μόνο ενοχλητικό της υπόθεσης είναι ότι στα cutscenes όπου αναφέρεται το όνομα WWF, εξαιτίας της αλλαγής ονόματος της εταιρίας, η λέξη “WWF” δεν ακούγεται.

Σε κάθε μάχη μπορείτε να κάνετε συγκεκριμένα tasks, όπως για παράδειγμα το ιστορικό chokeslam του Undertaker στον Mankind από το κλουβί ή το finisher της Lita από το top-rope στην Stephanie. Αν όμως όλα αυτά σας φανούν δύσκολα ή αδιάφορα τότε μπορείτε να νικήσετε κανονικά με pinfall ή submission. Καλό είναι να κάνετε τα tasks, με τα οποία θα ξεκλειδώσετε divas, photos, videos, arenas, attires και πολλά άλλα. Εκτός από αυτά, όταν ολοκληρώσετε το Attitude Era θα έχετε μια συλλογή από φωτογραφίες και βίντεο χρονολογημένα με την σωστή σειρά για να τα βλέπετε όποτε θελήσετε.

Live Show
Με το φετινό WWE δεν θα αντιληφθείτε ότι παίζετε οι ίδιοι τον εκάστοτε αγώνα, αλλά θα νομίζετε ότι βλέπετε κάποιο show. Ο σχολιασμός έχει σχέση με το τι γίνεται εκείνη την ώρα, η κάμερα βολεύει και τα σημαντικά στιγμιότυπα εμφανίζονται σε replay, ακριβώς όπως στα Pay Per Views. Επίσης, το κοινό αντιδράει και γιουχάρει ή επιδοκιμάζει τους Superstars, ανάλογα με τις πράξεις τους. Αν για παράδειγμα παίξετε καθαρά και θεαματικά τότε θα σας ζητωκραυγάσουν, ενώ αν επιτεθείτε…πισώπλατα θα σας αποδοκιμάσουν.


Το σύστημα της μάχης από την άλλη είναι απογοητευτικό και δύσκολο να το συνηθίσετε. Στο PS3, μπορείτε να χτυπήσετε με το τετράγωνο και να εκτελέσετε κάποια λαβή με το X. Αλλά το χειρότερο από όλα είναι το σύστημα που χρησιμοποιείται για τις αποκρούσεις. Έχετε πολύ λίγο χρόνο για να αποκρούσετε και θα πρέπει να πατήσετε το R2 ακριβώς την στιγμή που ο αντίπαλος πάει να εκτελέσει μια επίθεση. Αν κατά λάθος το πατήσετε πιο πριν ή πιο μετά, η engine το δέχεται ως άκυρο και αυτό πάει να πει ότι για να μάθετε όλες τις κινήσεις των αντιπάλων και να αποκρούσετε την κατάλληλη στιγμή, θα πρέπει να περάσετε πολλές ώρες παίζοντας.

Μπες στο ρινγκ, δείρε το αφεντικό και βγάλτην καθαρή!

Το WWE Universe είναι πολύ περιορισμένο, γιατί ενώ από την μια σας δίνει την δυνατότητα να αλλάζετε τα matchcards, από την άλλη δεν θα παίζουν σωστά τα scenarios. Στην ουσία σας δίνει μια περιορισμένη ελευθερία, κάτι που έχει ενοχλήσει πολλούς παίχτες. Το μόνο που μένει να κάνετε είναι να παίξετε όπως είναι τους αγώνες χωρίς να αλλάξετε τίποτα. Έτσι, το σύστημα θα δουλεύει σταθερά και χωρίς λάθη.

Your creative side
Κάτι που αγαπάμε και περιμένουμε κάθε χρόνο από το WWE, είναι τα creation modes. Σε αυτά μπορείτε να δημιουργήσετε και να τροποποιήσετε τα πάντα. Αυτή την χρονιά είχαμε νέες προσθήκες και πολύ πιο πλούσιο υλικό.

Το Create a Superstar/Diva είναι το ίδιο όπως και πέρυσι απλώς τώρα προστέθηκαν παραπάνω τατουάζ και αξεσουάρ. Το Create a Move Set είναι αυτό με το οποίο μπορείτε να φτιάξετε ένα δικό σας σετ κινήσεων, δεν είχε μεγάλες αλλαγές αλλά παραπάνω κινήσεις. Το Create an Arena από την άλλη, είναι κατά πολύ αλλαγμένο και μπορείτε να φτιάξετε μια arena όπως σας αρέσει, να βάλετε διάφορες οθόνες, να διαλέξετε το κοινό που σας αρέσει και να φτιάξετε τον δικό σας φωτισμό. Αργότερα την δημιουργία σας μπορείτε να την μοιραστείτε και με τους υπόλοιπους και να βαθμολογηθείτε για αυτήν. To create a scenario σας δίνει την δυνατότητα να φτιάξετε μια δική σας ιστορία, να δημιουργήσετε μια κόντρα ή μια φιλία. Είναι σίγουρα πολύ ενδιαφέρον καθώς σας επιτρέπει να αφήσετε την φαντασία σας ελεύθερη αλλά δεν αποτελεί καινούριο στοιχείο στο παιχνίδι.

Το Online
Ένα από τα στοιχεία που έπρεπε να διορθωθούν επειγόντως ήταν το online των WWE games. Παλαιότερα ήταν μια καταστροφή αφού εξαιτίας του lag ούτε μπορούσε κανείς να παίξει αγώνα, ούτε να νικήσει, με αποτέλεσμα να έχουν ερημώσει όλοι οι servers. Τώρα τα πράγματα άλλαξαν προς το καλύτερο και επιτέλους θα είναι δυνατό να αγωνιστείτε χωρίς να αντιμετωπίσετε τα γνωστά προβλήματα.

Στο online μπορούν να αγωνιστούν πολλά άτομα, από 1vs1 μέχρι και 6vs6 σε μια ποικιλία από αγώνες. Υπάρχουν τα player matches όπου μπορείτε να παίξετε ανέμελα χωρίς να σας ενδιαφέρει για το αν θα χάσετε ή όχι και τα ranked matches όπου θα δώσετε μάχη για να ανεβείτε στα Leaderboards. Μεγάλες ευκολίες έχουν προστεθεί φέτος και μία από αυτές είναι η προσθήκη A.I στην ομάδα όταν κανένας παίκτης δεν είναι διαθέσιμος. Με αυτή τη μέθοδο τελειώνει η γκρίνια και η μεγάλη αναμονή για να γεμίσει η ομάδα με πραγματικούς παίχτες.

Εκτός από τους αγώνες, στο online μπορείτε να κάνετε και άλλα πράγματα όπως το να μοιραστείτε με όλους τις δημιουργίες σας και να τους δώσετε την ευκαιρία να τις κατεβάσουν. Μπορείτε να κάνετε upload όλες σας τις δημιουργίες όπως παλιούς Superstars, μοναδικές Divas, arenas και άλλα πολλά. Όλα αυτά είναι δωρεάν αλλά εάν θελήσετε να κατεβάσετε content που θα βρίσκεται στο DLC, τότε θα πρέπει να έχετε αγοράσει το Fan Access.

Γραφικά
Παρόλο που η Yuke’s υπερηφανεύεται για την χρήση της Predator 2.0 engine, τα γραφικά στο φετινό παιχνίδι έχουν υποστεί μικρές βελτιώσεις σε σχέση με τα περσινά. Για την ακρίβεια δεν έχουν μεγάλη διαφορά ούτε σε σχέση με τα προπέρσινα κι αυτό είναι κάτι το απογοητευτικό γιατί όλοι περιμένουν ότι κάθε χρόνο η μηχανή γραφικών θα βελτιώνεται.

Οι παλιοί Superstars δεν μοιάζουν σε εμφάνιση καθόλου με την πραγματικότητα και μερικοί θυμίζουν ακόμη και καρτούν. Βέβαια μερικά στοιχεία δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα, όπως η μεγάλη λεπτομέρεια στο δέρμα και ο… ιδρώτας στα σώματα των παλαιστών. Φαίνεται ότι έχει γίνει καλή δουλειά αλλά δεν γίνεται να συγχωρέσουμε την γυαλάδα στα μαλλιά των Divas που τις κάνει να φαίνονται λες και φοράνε πλαστική σακούλα, ούτε το ότι θα πρέπει να έχουν πιο ρεαλιστικά μαλλιά που να μην μοιάζουν με…άχυρο.

Εκτός αυτού, τα animations τραβάνε την προσοχή με την ακρίβεια τους, αφού οι wrestling κινήσεις εκτελούνται σωστά και αβίαστα χωρίς να φαίνονται ψεύτικες. Παρόλα αυτά θα παρατηρήσετε μερικά bugs που δεν θα έπρεπε να υπάρχουν, όπως το να περνάει η σκάλα μέσα από τους Superstars ή να κολλάει το πόδι τους στο ρινγκ. Στο online, το lag είναι ελάχιστο και αυτό κάνει την εμπειρία καλύτερη από ποτέ. Επίσης δεν είχαμε σημαντική πτώση των frame rates, ενώ τα ρούχα των αντιπάλων και τα αξεσουάρ δεν είχαν στα textures τους κάποιο ιδιαίτερο θέμα.

Theme Songs
Ο ηχητικός τομέας στο WWE '13 είχε τις καλές και τις κακές του στιγμές. Ότι κι αν κάνετε στο παιχνίδι, είτε βρίσκεστε στο κεντρικό μενού είτε φτιάχνετε κάτι στο creation mode, ετοιμαστείτε να ακούσετε το ίδιο τραγούδι μέχρι και 10 φορές. Ενώ μέχρι πέρυσι τα WWE games είχαν κομμάτια από διάσημους τραγουδιστές όπως οι Skillet, οι Static-x και ο Papa Roach, φέτος καταντήσανε να έχουν μόνο μερικά theme songs. Παρόλο που όλοι θέλανε η λίστα με τα τραγούδια στο WWE να έχει theme songs από Superstars και Divas, η έλλειψη ποικιλίας καταντάει κουραστική.

Οι ήχοι από τα χτυπήματα στο ring άλλες φορές καθυστερούνε και άλλες δεν ακούγονται καθόλου, κάτι που μπορεί με κάποιο patch να διορθωθεί, αλλά μέχρι στιγμής η πρόχειρη δουλειά πιθανόν να δυσαρεστήσει αρκετούς από εσάς. Εκεί που οι developers έδωσαν μεγάλη σημασία είναι στον σχολιασμό. To αγαπημένο δίδυμο Jerry "the King" Lawler και Jim Ross μοιάζει πιο ρεαλιστικό από ποτέ αφού οι εκφωνητές αντιδρούν και σχολιάζουν ανάλογα με το τι συμβαίνει κάθε στιγμή. Παλιά αναφωνούσαν επαναλαμβανόμενες φράσεις όπως το «stretching the truth» ή το «oh, that was a DDT», κάτι που καταντούσε κουραστικό, τώρα όμως ο live σχολιασμός θα σας κάνει να νιώσετε ότι βρίσκεστε οι ίδιοι μέσα στο show.

Τελικές παρατηρήσεις
Το WWE '13 είναι μακράν το καλύτερο της σειράς μέχρι σήμερα. Μπορεί και συνδυάζει με χάρη την πιο ένδοξη περίοδο του αθλήματος με τα καλά γραφικά. Εκτός από αυτά, έχει το πιο λειτουργικό online mode που έχουμε δει ποτέ στην συγκεκριμένη σειρά. Σίγουρα στους old-school fans θα θυμίζει πολλά, όπως επίσης είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα μάθει στους καινούριους. Η Yuke’s θα έπρεπε να είχε τελειοποιήσει το WWE '13 γιατί τα λίγα bugs είναι ενοχλητικά, πόσο μάλλον σε ένα παιχνίδι το οποίο δεν είναι τόσο μεγάλο για να φτιαχτεί. Παρόλα αυτά, το WWE '13 παραμένει το καλύτερο τεχνικά από όλη την σειρά κι ελπίζουμε του χρόνου να είναι ακόμη καλύτερο.

Θετικά:
- Μεγάλο ρόστερ
- Online χωρίς lag
- Βελτιωμένα γραφικά
- Ανανεωμένα creation modes

Αρνητικά:
- Βασίζεται όλο πάνω στο Attitude Era
- Μερικά ενοχλητικά και απαράδεκτα bugs
- Σχεδόν καρτουνίστικοι παλιοί Superstars/Divas

Βαθμολογία
Γραφικά: 7.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.6

Το WWE '13 θα σας θυμίσει τις παλιές καλές εποχές σε όλο τους το μεγαλείο και θα σας κρατήσει στον καναπέ για πολλές ώρες.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
wwe, wwe, world, wrestling, game, era, rock, montreal, wwf, undertaker, photos, videos, live, replay, pay, views, ps3, engine, universe, creative, creation, set, σετ, arena, online, games, lag, player, upload, dlc, fan, access, εμφάνιση, frame, ring, patch, king, ddt, νουμερα τηλεθεασης, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Καλή Χρονιά, τηλεθεαση, βιντεο, αξεσουαρ, βημα, δουλεια, δωρεαν, ηχος, θεμα, κοντρα, ξυλο, οθονες, παιχνιδια, ρουχα, τηλεοραση, τραγουδια, φιλια, φρασεις, φωτογραφιες, ωρα, creative, dlc, era, games, game, photos, ps3, αβιαστα, αγωνες, ακυρο, αστεια, αφηγηση, βλεμμα, βρισκεται, γινει, γινεται, δερμα, δυνατοτητα, δικη, διδυμο, ευκαιρια, ελευθερια, ελλειψη, ενιοτε, εμφάνιση, εξι, εποχη, εποχες, επρεπε, εταιρια, ιδια, ιδιο, ηχοι, θυμιζει, ιαπωνικη, ιστορικο, λαθη, λαθος, μαλλια, μπυρα, μπορειτε, ομαδα, παντα, ονομα, ουσια, προβληματα, ρολο, σετ, σιγουρα, συγκεκριμενα, σειρα, τατουαζ, τετραγωνο, υψηλη, φαντασια, φαινονται, χρυση, ωρες, access, αφεντικο, arena, engine, fan, frame, creation, ιδιαιτερο, ιδρωτας, wrestling, κλουβι, lag, μοιαζει, montreal, οπως τοτε, pay, patch, παιχνιδι, player, rock, replay, ring, rope, school, set, σωματα, online, top, undertaker, υλικο, universe, upload, videos, views, wwf, world
Τυχαία Θέματα