Tecmo World Cup '90

Ένα από τα πιο εθιστικά soccer games στα coin-op!

Υπάρχουν κάποια games με τα οποία είχαμε ξενυχτήσει με παρέα αλλά κατά έναν περίεργο τρόπο δεν πέρασαν στην ιστορία, ίσως λόγω του μεγέθους των εταιρειών που τα ανέπτυξαν ή λόγω του μικρού promotion. Το World Cup ’90 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Πρόκειται για το

πιο σύγχρονης τεχνολογίας ποδοσφαιράκι της δεκαετίας του ΄90 κι όποιος σπάνια κάποιος το μνημονεύει όταν αναφέρεται στα παλιά καλά arcade. Κυκλοφόρησε σε δύο εκδόσεις. Η μία έκδοση περιείχε οκτώ εθνικές ομάδες του παγκοσμίου κυπέλλου της δεκαετίας του ’90 και η άλλη έκδοση οκτώ μεγάλους συλλόγους όπως η Μίλαν, η Μπαρτσελόνα κτλ. Το World Cup ’90 περιείχε τις εξής εθνικές ομάδες: Ιαπωνία, Αμερική, Αγγλία,, Αργεντινή, Βραζιλία, Γερμανία, Ρωσία, Ιταλία. Για την Ιαπωνία, την Αμερική και την Ρωσία θα είναι περιττό να κάνουμε οποιοδήποτε σχόλιο αφού οι λόγοι για τους οποίους οι ομάδες αυτές μπήκαν στο παιχνίδι ήταν καθαρά εμπορικοί.



Gameplay
Ο στόχος είναι γνωστός. Σε κάθε παιχνίδι θα πρέπει να δώσετε μάχη με τις υπόλοιπες επτά ομάδες. Σε κάθε αναμέτρηση η δυσκολία του παιχνιδιού αυξάνεται, ανεξάρτητα από την ομάδα που αντιμετωπίζετε. Οι περισσότεροι χρήστες που έχουν ασχοληθεί με το παιχνίδι σοβαρά το έχουν τερματίσει, έστω και μετά από πολλές ρίψεις κερμάτων. Ο χρόνος κάθε παιχνιδιού είναι 01:30, όπως και στο Tehkan World Cup, μόνο που εδώ υπάρχει και δυνατότητα για continue. Δεύτερος παίκτης δεν μπορεί να επέμβει την ώρα του αγώνα αλλά θα πρέπει χωρίς να έχει ξεκινήσει παιχνίδι να γίνει ρίψη δύο κερμάτων και δύο χρήστες να παίξουν προαποφασισμένο διπλό μεταξύ τους διάρκειας τριών λεπτών, χωρίς να μπορεί ο νικητής να συνεχίσει να παίζει κόντρα στον υπολογιστή.

Ο χειρισμός είναι πολύ απλός και επιτυγχάνεται με την χρήση δύο κουμπιών. Το ένα είναι το σουτ και το άλλο η σέντρα που χρησιμεύει και ως πάσα, μιας και οι παίκτες έχουν ίσες αποστάσεις μεταξύ τους και κινούνται αυτόματα προς την μπάλα όταν τους την σεντράρετε. Εκτός από τις δύο αυτές κινήσεις, υπάρχουν κι άλλες που εκτελούνται όταν ο παίκτης σας δεν έχει την μπάλα. Μία χαρακτηριστική κίνηση είναι το τάκλιν. Φάουλ δεν υπάρχει (το φάουλ πρέπει τελικά να ανακαλύφθηκε στο Sensible Soccer) οπότε το κλάδεμα πέφτει σύννεφο. Η παραλλαγή του τάκλιν είναι το απλό άγγιγμα της μπάλας. Σε κάθε περίπτωση ο αντίπαλος θα σωριαστεί στο έδαφος και σε στιγμές που συγκεντρώνεται μπουλούκι θα έχουμε αρκετά “πτώματα” μαζεμένα, κάτι που ενδεχομένως μπορεί και να σας μπερδέψει. Άλλες τρεις πολύ ενδιαφέρουσες κινήσεις είναι η κεφαλιά, το ψαλιδάκι και η κεφαλιά ψαράκι. Καθεμία από αυτές τις κινήσεις μπορεί να επιτευχθεί μόνο όταν η μπάλα είναι στον αέρα. Ανάλογα με το ύψος και την πλευρά απ’ όπου σας έρχεται η μπάλα ο παίκτης σας θα αποφασίσει τι είναι προτιμότερο να κάνει για να πετύχει το γκολ.



Ακολουθώντας τα βήματα του Tehkan World Cup, το World Cup ’90 σας επιτρέπει να χειριστείτε τον τερματοφύλακα όταν ο αντίπαλος έχει πλησιάσει λίγο έξω από την περιοχή του τέρματός σας. Ο χειρισμός αυτός περιλαμβάνει πτώση και μπλοκάρισμα της μπάλας ή και άλμα του γκολκίπερ όταν η μπάλα βρίσκεται στον αέρα. Σε γενικές γραμμές ο χειρισμός του τερματοφύλακα είναι αρκετά απλός και ευνοϊκός ως προς τον χρήστη που τον χειρίζεστε, αν εξαιρέσουμε βέβαια το τεράστιο τέρμα που κάλυπτε το μισό πλάτος του γηπέδου. Αυτό ήταν και το χαρακτηριστικό γνώρισμα του παιχνιδιού.

Γραφικά
Η πλάγια κάμερα του World Cup ’90 ήταν πραγματικά πρωτοποριακή αφού απεικόνιζε ολόκληρο το σώμα των παικτών καθώς και τις κινήσεις τους με μεγάλη ακρίβεια. Την συγκεκριμένη κάμερα ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια αρκετά ακόμη ποδοσφαιράκια με μεγάλη επιτυχία. Για τα δεδομένα της εποχής τα γραφικά ίσως θα μπορούσαν να έχουν λίγο καλύτερη ανάλυση, αλλά σίγουρα θα έπρεπε να είχε αποφευχθεί η ένδειξη του κάθε παίκτη που τον έκανε να αναβοσβήνει. Ένα απλό pointer θα έκανε σίγουρα καλύτερα τη δουλειά του.

Ήχος
Η ποιότητα του ήχου στο παιχνίδι ήταν φτωχή, ακόμα και για τα δεδομένα της εποχής. Πέρα από 1-2 “χρατς”, τον ήχο του σουτ, του σφυρίγματος του διαιτητή και της εξέδρας όποτε έμπαινε γκολ, δεν θα μπορούσαμε να ξεχωρίσουμε κάτι παραπάνω. Στο background έπαιζε μία υποτονική μουσική που ούτε καν ακουγότανε στ’ αυτιά του χρήστη παρά μόνο όταν πετύχαινε γκολ.

Επίλογος
Το World Cup ’90 ήταν η σύγχρονη πρόταση στα ποδοσφαιράκια της δεκαετίας του ’80. Το παιχνίδι ήταν ευχάριστο αν το παίζατε μόνοι σας αλλά πολύ πιο διασκεδαστικό αν είχατε και την κατάλληλη παρέα. Κι αν κάποιος Tehkanας γκρίνιαζε για το gameplay, ας πήγαινε παραπέρα να παίξει σκυφτός. Τεχνόλοτζι ρε μάγκες…

Θετικά:
- Πρωτοποριακά για την εποχή γραφικά
- Απλός χειρισμός
- Μεγάλη γκάμα κινήσεων των παικτών

Αρνητικά:
- Μικροπροβλήματα στον ήχο
- Μικρή διάρκεια ζωής

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8.4

Ένα αξιοσημείωτο ποδοσφαιράκι που θα μείνει για πάντα στις καρδιές μας.

Μάνος Γρυπάρης

Keywords
Τυχαία Θέματα