Mirror's Edge

Parkour...από ψηλά.
Τα τελευταία χρόνια η ΕΑ αναλώνεται σε προσπάθειες οι οποίες αρκετά συχνά δεν συναντούν τις προσδοκίες μας. Φέτος όμως κάνει την διαφορά με το πρωτοποριακό Mirror’s Edge, ένα παιχνίδι που αναδεικνύει πολλές από τις αρετές του Parkour. Το Parkour είναι μια δραστηριότητα η οποία αφορά την μετακίνηση του σώματος από το ένα μέρος στο άλλο με όσο το δυνατόν πιο γρήγορο τρόπο και με την εκμετάλλευση κάθε

είδους αντικειμένου που υπάρχει στο περιβάλλον.

Σενάριο
Το Mirror’s Edge λαμβάνει χώρα σε μία πόλη η οποία είναι πλήρως ελεγχόμενη από την κυβέρνηση. Σε όλους τους δρόμους υπάρχουν κάμερες. Οι αστυνομικοί ή αλλιώς Blues είναι πάρα πολλοί και όλοι οι πολίτες φέρονται σαν πρόβατα. Ακρότητες και ενθουσιασμοί στην πόλη δεν υπάρχουν. Ο ρυθμός της ζωής είναι αργός και μονότονος, δίνοντας έτσι μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας και ηρεμίας. Παρόλα αυτά υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που σκοπό έχουν την ανατροπή αυτού του καθεστώτος και εγκαθίδρυση της ατομικής ελευθερίας. Οι άνθρωποι αυτοί ονομάζονται runners και επικοινωνούν μεταξύ τους με μηνύματα τα οποία και παραδίδουν χέρι με χέρι σε ταράτσες πολυκατοικιών και μπαλκόνια. Ο ρόλος που αναλαμβάνετε είναι αυτός της Faith, μιας γυναίκας η οποία ανήκει στην ομάδα των runners.



Gameplay
Δίχως καμία αμφιβολία, το Mirror’s Edge αποτελεί μία καινοτομία στον χώρο των βιντεοπαιχνιδιών. Ο μέσος χρήστης χρειάζεται ακριβώς τέτοιου είδους κυκλοφορίες, καθώς τα περισσότερα παιχνίδια έχουν καταντήσει μονότονα και επαναλαμβανόμενα με αποτέλεσμα να γίνονται αρκετά προβλέψιμα. Αρχίζοντας το Mirror’s Edge θα βρεθείτε σε έναν κόσμο διαρκής κίνησης. Οι runners χρησιμοποιούν πολλές κινήσεις από το γνωστό άθλημα parkour και η κάμερα είναι σε θέση πρώτου προσώπου.

Αυτό που κάνει το Mirror’s Edge να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα παιχνίδια είναι η αίσθηση της ταχύτητας του. Μετακινώντας μπροστά το αριστερό αναλογικό stick η Faith τρέχει. Αν συνεχίσετε να τρέχετε χωρίς να κόψετε καθόλου ταχύτητα τότε η πρωταγωνίστρια ανεβάζει μία ταχύτητα, κάνοντας έτσι το τρέξιμο με τα πόδια να μοιάζει σαν βόλτα με μηχανή! Καθώς τρέχετε μπορείτε να δείτε τα χέρια και τα πόδια της Faith να πηγαίνουν πάνω κάτω νιώθοντας έτσι την ένταση του κυνηγητού.

Το παιχνίδι είναι εμπνευσμένο από το parkour και αυτό φαίνεται σε κάθε σας κίνηση. Από την προοπτική του πρώτου προσώπου όλα φαίνονται ελαφρώς πιο δύσκολα, καθώς δεν βλέπετε ακριβώς την θέση του σώματος σας, αλλά την υπολογίζετε στο περίπου. Η Faith μπορεί να τρέχει γρήγορα, να ανεβαίνει σε φράχτες αλλά και να σκαρφαλώνει σε τοίχους. Εκτός από τις απλές κινήσεις διαθέτετε και κάποια combos. Για παράδειγμα μπορεί να έχετε πηδήξει από την μία ταράτσα σε μία άλλη και στην μέση του άλματος να χρειαστεί να διπλωθείτε προκειμένου να έχετε καλύτερη αεροδυναμική και να διανύσετε μεγαλύτερη απόσταση. Όταν έχετε πηδήξει από μεγάλο υψόμετρο η πτώση σας στο έδαφος μπορεί να αποβεί μοιραία. Για να αποφύγετε λοιπόν έναν επικείμενο θάνατο, λίγο πριν την πρόσκρουσή σας με το έδαφος, πατώντας το L2 η Faith κάνει την κλασική κολοτούμπα έτσι ώστε να προσγειωθείτε ομαλά.

Μπορεί όντως να αναλαμβάνετε τον ρόλο ενός απλού αγγελιοφόρου, αλλά θα πρέπει να είστε σε θέση να προστατέψετε τον εαυτό σας. Με το αστείρευτο κυνηγητό των Blues και τους ασταμάτητους πυροβολισμούς θα ήταν κάπως δύσκολο να επιβιώσετε χωρίς ίχνος βίας. Γι αυτό τον λόγο, μπορείτε με διάφορους συνδυασμούς κουμπιών να αφοπλίσετε τους αστυνομικούς. Αυτό γίνεται ως εξής. Αν δοκιμάσετε να πλησιάσετε έναν αστυνομικό, εκείνος καταρχήν θα προσπαθήσει να σας επιτεθεί. Σε κάποιο χρονικό σημείο, κατά τη διάρκεια της επίθεσης το όπλο του θα αλλάξει χρώμα και θα γίνει κόκκινο. Τότε είναι η ευκαιρία σας, να πιέσετε το τρίγωνο και να του κλέψετε το όπλο. Μεγάλη προσοχή απαιτεί και το κουβάλημα των όπλων. Μπορείτε δηλαδή να κλέψετε ένα όπλο και να το χρησιμοποιήσετε, αλλά δεν μπορείτε να κουβαλήσετε πυρομαχικά, κάτι που σημαίνει πως μετά το πέρας των σφαιρών που υπάρχουν μέσα του, το όπλο είναι άχρηστο και πρέπει να το πετάξετε.

Το ατελείωτο κυνηγητό και η μεγάλη ταχύτητα με την οποία κινείστε μειώνουν τον χρόνο που έχετε στη διάθεσή σας για να παρατηρήσετε τους χώρους και να καταλάβετε προς τα πού θα πρέπει να κινηθείτε. Γι αυτό το λόγο η EA εισήγαγε την τεχνική runner vision. Με την συγκεκριμένη τεχνική η Faith βλέπει κόκκινα τα σημεία που πρέπει να φτάσετε. Για παράδειγμα αν η αποστολή σας απαιτεί να χωθείτε σε έναν αεραγωγό, τότε αυτός γίνεται κατευθείαν κόκκινος. Το runner vision αποδεικνύεται αρκετά χρήσιμο αλλά δεν αντικαθιστά ένα καλό GPS κι αυτό γιατί αρκετές φορές το αντικείμενο που πρέπει να φτάσετε δεν φαίνεται καθόλου. Στην περίπτωση του αεραγωγού το runner vision σας τον εμφανίζει μεν κόκκινο, αλλά μπορεί να βρίσκεται σε κάποιο πολύ ψηλό και γωνιακό σημείο, με αποτέλεσμα να μην καταλαβαίνετε που ακριβώς πρέπει στραφείτε.

Το Mirror’s Edge είναι το μόνο παιχνίδι που αναδεικνύει την δυναμική του Parkour



Παρά τις όποιες καινοτομίες, το Mirror’s Edge εφαρμόζει πολύ καλά ένα παλιό καλό feature, ονόματι Bullet time. Πατώντας το τετράγωνο όλα κινούνται πιο αργά, δίνοντας σας την ευκαιρία να αφοπλίσετε πιο εύκολα τους αστυνομικούς και να τους ξεφύγετε. Αν το πιέσετε ξανά τότε η ενέργεια αυτή αποσύρεται αυτόματα και τα πάντα αποκτούν την κανονική τους ροή.

Οι επιλογές που έχετε ως προς τα modes είναι πολύ λίγες. Το story mode διαρκεί το πολύ οκτώ ώρες και παράλληλα μπορείτε να παίξετε και το trial mode. Ουσιαστικά μετά τον τερματισμό του παιχνιδιού δεν σας μένουν και πολλά πράγματα να κάνετε.



Γραφικά
Ο σχεδιασμός του Mirror’s Edge είναι απλός με έμφαση κυρίως στο gameplay και λιγότερο στα οπτικά εφέ. Οι ταράτσες και γενικά όλα τα περιβάλλοντα είναι πολύ λιτά σχεδιασμένα χωρίς πολλά πολύγωνα και με λίγες λεπτομέρειες. Το χρώμα που επικρατεί είναι το άσπρο, για να καταφέρνετε να χρησιμοποιείτε στο έπακρο το runner’s vision. Τα cut scenes είναι φτιαγμένα με μία περίεργη αίσθηση καλλιτεχνικής φύσης, θυμίζοντας εικόνες από κόμικς οι οποίες κινούνται.

Ήχος
Το πρώτο πράγμα που εντυπωσίασε την κοινή γνώμη είναι τo Soundtrack του παιχνιδιού. Το Still Alive της Alisa Miskovski είναι ένα μαγικό κομμάτι, ιδανικό για το Mirror’s Edge. Οι ήχοι του παιχνιδιού δεν έχουν τίποτα το ιδιαίτερο να επιδείξουν αφού δεν υπάρχουν ούτε πολλοί διάλογοι, αλλά ούτε και πολλά ειδικά εφέ, όπως για παράδειγμα έστω κάποιες εκρήξεις.

Επίλογος
Αν και θα θέλαμε να μπορούσαμε να εξερευνήσουμε όλη την πόλη και όχι μόνο τις ταράτσες και το εσωτερικό των κτιρίων, το Mirror’s Edge μας άφησε αρκετά ικανοποιημένους. Το μικρό story mode μας αναγκάζει να το βάλουμε στο ράφι μετά το πέρας του τερματισμού του.

Θετικά:
- Πολύ πρωτοποριακό
- Διαθέτει αρκετές κινήσεις από το parkour
- To Bullet time χρησιμοποιείται αρκετά σωστά

Αρνητικά:
- Μικρό σε διάρκεια
- Kουραστικό σε ορισμένα σημεία
- Πολλές ελλείψεις στον ήχο
- Δεν υπάρχει δυνατότητα εξερεύνησης της πόλης

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.5

Η πρώτη προσπάθεια της ΕΑ,να φέρει κάτι νέο στο προσκήνιο στέφθηκε με επιτυχία. Μπορεί το Mirror’s Edge να έχει αρκετά ελαττώματα αλλά η συνολική του εικόνα είναι αρκετά καλή.

Κωνσταντίνος Κουτσούμπας

Keywords
Τυχαία Θέματα