Darkfall Online

Το μεγαλύτερο ελληνικό video game που φτιάχτηκε ποτέ!
Σαν χώρα η Ελλάδα ήταν πάντοτε τεχνολογικά πολύ πίσω, σε όλους τους τομείς. Στη βιομηχανία των games ποτέ δεν είχαμε καταφέρει να βγάλουμε ένα παιχνίδι το οποίο να γίνει επιτυχία και να συζητηθεί παγκοσμίως. Οι μέχρι τώρα πιο γνωστοί διεθνείς τίτλοι μας (σε αγγλική γλώσσα) ήταν το World

Basketball Manager (Sports), το Conspiracies (Adventure), το Chicken Invaders (2D shooter) και το Theseis, ένα Adventure το οποίο τελικά δεν κυκλοφόρησε ποτέ. Κι ερχόμαστε πλέον στην ιστορία του Darkfall. Το 2001 ξεκίνησε στο Όσλο της Νορβηγίας μία προσπάθεια δημιουργίας ενός MMORPG από την νορβηγική εταιρεία Razorwax. Ένα χρόνο αργότερα, η ελληνική εταιρεία Aventurine αποκτά στα χέρια της το project και τους προγραμματιστές που μέχρι τότε το ανέπτυσσαν και στρώνεται στη δουλειά. Χρειάστηκαν επτά ολόκληρα χρόνια development, προσλήψεις δεκάδων προγραμματιστών από τον ελληνικό και διεθνή χώρο, δεκάδες χιλιάδες εργατοώρες και εκατομμύρια ευρώ μπάτζετ για να έχουμε σήμερα ένα MMORPG άξιο θαυμασμού, το οποίο έχει πλέον παγκόσμια απήχηση.



Community
Η κοινότητα του Darkfall βρίσκεται στο site www.darkfallonline.com. Πριν ακόμη κυκλοφορήσει το παιχνίδι, το site ανήκε ήδη στις μεγαλύτερες κοινότητες παγκοσμίως, έχοντας πάνω από 350.000 μέλη και 3.000.000 μηνύματα! Αυτός είναι κι ένας λόγος που το παιχνίδι έχει γίνει γνωστό σχεδόν σε όλους τους RPG gamers του πλανήτη. Παρόλα αυτά, είχε ακούσει και αρκετά κακόβουλα σχόλια και αμφιβολίες για την καθυστέρησή του, τα οποία όμως εξαλείφθηκαν φέτος τον Ιανουάριο, όταν και ανακοινώθηκε η ημερομηνία κυκλοφορίας του.

Οι φυλές
Βρισκόμαστε στον κόσμο του Agon, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους που έχουμε δει ποτέ σε MMORPG. Οι φυλές από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε τον χαρακτήρα σας είναι οι εξής έξι: Orks, Dwarves, Mahirim, Humans, Mirdain (Elf), Alfar (Dark Elf). Αφού κάνετε την επιλογή σας μπορείτε να ορίσετε φύλο, χρώμα δέρματος και τα χαρακτηριστικά της εμφάνισής σας. Οι φυλές του παιχνιδιού έχουν έχθρες ή φιλίες μεταξύ τους, κάτι το οποίο δεν επηρεάζει τους χρήστες αλλά μόνο τους NPC με τους οποίους επικοινωνείτε.

Η επιλογή χαρακτήρα δεν επηρεάζει την ανάπτυξή σας, μιας και το 95% των skills μπορούν να μαθευτούν από όλους τους χαρακτήρες, ανεξάρτητα απ’ τη φυλή στην οποία ανήκουν. Το υπόλοιπο 5% είναι ειδικά abilities τα οποία αφορούν την εκάστοτε φυλή. Υπάρχει όμως μία μικρή επιρροή στο strength και το intelligence. Η σειρά με την οποία γράψαμε παραπάνω τις φυλές, αφορά το πόσο ισχυρές είναι στο strength (από την ισχυρότερη προς την λιγότερο ισχυρή). Για το πόσο ισχυρές είναι στο intelligence η σειρά είναι ακριβώς η αντίστροφη.



Αφού επιλέξετε τον χαρακτήρα σας, το παιχνίδι θα σας τοποθετήσει στην ανάλογη πρωτεύουσα της φυλής σας κι εσείς μπορείτε να επιλέξετε σε ποια από τις τρεις πόλεις θα ξεκινήσετε. Στόχος σας, πέρα από την εξέλιξη του χαρακτήρα σας, είναι η απόκτηση των word-stones. Πρόκειται για αρχαία κειμήλια για τα οποία οι μεγάλες clans του παιχνιδιού αναμένεται να κονταροχτυπηθούν. Συγκεκριμένο σενάριο δεν υπάρχει κι επομένως οι χρήστες είναι αυτοί οι οποίοι θα πρέπει να χτίσουν την υπόθεση του παιχνιδιού.

Χειρισμός
Το περιβάλλον του Darkfall Online αρχικά θα σας προβληματίσει, αλλά μετά από λίγη ώρα εξοικείωσης θα σας εκπλήξει ευχάριστα. Ο μαχητής σας κινείται με τα WASD. Η κάμερα ελέγχεται με το mouse, με το αριστερό κλικ του ποντικιού να χρησιμεύει για επίθεση και το δεξί για πλοήγηση στα μενού που βρίσκονται στο background. Αυτή η δυνατότητα είναι πραγματικά πρωτοποριακή αφού μπορείτε να έχετε ανοιχτά όσα παράθυρα θέλετε στο background και με ένα δεξί κλικ να απενεργοποιείται ο έλεγχος του χαρακτήρα και να ενεργοποιείται ο έλεγχος των μενού.

Όλα τα παράθυρα στο περιβάλλον αυτό είναι πλήρως επεξεργάσιμα ως προς την τοποθεσία τους και τις διαστάσεις τους, όπως συμβαίνει με τα παράθυρα των Windows σας. Υπάρχουν παράθυρα που δείχνουν τα στατιστικά σας, τα skills σας, τον χάρτη, το inventory σας (το οποίο ονομάζεται “paperdoll”) και το hotbar σας, το οποίο έχει 10 καρτέλες με 10 slots η καθεμία, άρα συνολικά 100 θέσεις για να εισάγετε τα skills που θέλετε να χρησιμοποιείτε. Για την χρησιμοποίηση των skills θα πρέπει να πάτε στο αντίστοιχο μενού του κάθε skill, να το σύρετε στην hotbar και όταν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε, να πατήσετε τον αντίστοιχο αριθμό από το πληκτρολόγιό σας και ταυτόχρονα να κάνετε αριστερό κλικ. Το paperdoll έχει μία μεγάλη γκάμα επιλογών για ρούχα και αξεσουάρ τα οποία μπορεί να φορέσει ο χαρακτήρα σας. Περιλαμβάνει περικεφαλαία, περιδέραιο, σκουλαρίκια, armor, παντελόνι, δύο δαχτυλίδια, κάπα, φανέλα, σλιπ, επικαλαμίδες, σπαθί, ασπίδα και βέλη. Όρεξη να ‘χετε να ψάχνετε δηλαδή.



Πέρα από τα WASD, τα υπόλοιπα hotkeys έχουν ως εξής. Με το Shift τρέχετε, με το C σκύβετε, με το F (Use) μιλάτε σε NPC ή αλληλεπιδράτε με όποιο αντικείμενο έχετε μπροστά σας, με το Space πηδάτε και με το R βγάζετε ή μαζεύετε το όπλο σας. Ο χειρισμός έχει το εξής αρνητικό που αφορά κυρίως την κάμερα. Για να δείτε τον χαρακτήρα σας με κάμερα τρίτου προσώπου, θα πρέπει να πατήσετε το R ώστε να βγάλει όπλο. Όταν θα έχει το όπλο του μαζεμένο τότε η κάμερα θα είναι μονίμως πρώτου προσώπου. Για να μπορείτε λοιπόν να έχετε καλύτερη οπτική του χώρου γύρω σας, έχετε κάθε δικαίωμα να κυκλοφορείτε με το όπλο στο χέρι, χωρίς αυτό να επηρεάζει την ταχύτητα του χαρακτήρα σας. Το αρνητικό όμως είναι ότι όταν πρέπει να αλληλεπιδράσετε με αντικείμενο, δηλαδή να μιλήσετε σε κάποιον NPC, να ψάξετε σε έναν τάφο εχθρού για λάφυρα ή να ανοίξετε το χρηματοκιβώτιό σας, θα πρέπει να αφήσετε το όπλο με το “R” και μετά να πατήσετε το πλήκτρο χρήσης (F).

Το πρώτο μεγάλο παιχνίδι στην ιστορία του ελληνικού gaming είναι MMORPG και μάλιστα ξεχωρίζει στο είδος του!



Για όλα τα παραπάνω υπάρχει ένα βασικό tutorial το οποίο εμφανίζεται στο παιχνίδι και σας εξηγεί τα βασικά σημεία χειρισμού. Για περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά το τι θα πρέπει να κάνετε στο παιχνίδι υπάρχει ειδικό μενού Help το οποίο μπορείτε να καλέσετε ανά πάσα στιγμή και που εξηγεί πως παίζεται το παιχνίδι και ποιος είναι ο σκοπός σας. Τέλος, κάθε είδους χρήσιμη πληροφορία όπως quests, στατιστικά από skills και άλλες παρόμοιες λεπτομέρειες, κρατιούνται στο μενού Journal.

Χαρακτηριστικά, Skills και Μάχη
Σε αντίθεση με σχεδόν όλα τα RPG της αγοράς τα οποία έχουν levels, το Darkfall δεν διαθέτει το σύστημα των levels αλλά αναπτύσσει τον χαρακτήρα με βάση τα skills του. Όσο εξασκείστε σε ένα skill τόσο το βελτιώνετε κι επομένως επηρεάζετε και τα attributes σας. Κάτι αντίστοιχο έχουμε δει και σε άλλα RPG όπως το Oblivion, μόνο που εκεί υπάρχουν levels στα οποία κατανέμετε έξτρα πόντους στα skills, κάτι το οποίο εδώ δεν ισχύει. Τα skills χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: Combat Skills, Crafting Skills, General Skills, Magic Skills και Weapon Skills. Κάποια από αυτά τα εξασκείτε ασυνείδητα, όπως για παράδειγμα τα Combat skills όταν επιτίθεστε στον εχθρό με κάποιο συγκεκριμένο όπλο, ενώ κάποια τα εξασκείτε συνηδειτά, βάζοντάς τα στην hotbar από την οποία θα μπορείτε να τα καλέσετε μέσα στη μάχη πατώντας τον ανάλογο αριθμό και στη συνέχεια κάνοντας αριστερό κλικ.



Τα βασικά attributes κάθε χαρακτήρα είναι το Strength, το Vitality, το Dexterity, το Quickness, το Intelligence και το Wisdom. Στην ίδια καρτέλα με τα χαρακτηριστικά βρίσκονται τα armor penalties και τα protections. Τα armor penalties έχουν τα στατιστικά: Encumbrance, Melee και Magic Archery. Για παράδειγμα, το Encumbrance σας επηρεάζει ανάλογα με το κατά πόσο είστε φορτωμένοι με λάφυρα, οπότε όταν θα βάζετε στο backpack σας τα λάφυρα από τους εχθρούς σας, θα πρέπει μετά να τα καταθέτετε στο θησαυροφυλάκιό σας (bank). Τα Protections είναι προστασίες που έχει ο χαρακτήρας σας. Υπάρχουν συνολικά 15 protections, όπως Cold, Fire, Lightning, Acid, Arrow κ.ο.κ.

Όσο αναπτύσσετε τα skills σας, τόσο θα βελτιώνετε τα βασικά attributes και τα protections σας. Το Strength αυξάνει την ζημιά που κάνετε με τα όπλα σας στις μάχες σώμα με σώμα και επηρεάζει και το μέγιστο health. Το Vitality δίνει bonus στο μέγιστο health και στο stamina, ενώ μειώνει τα αποτελέσματα των δηλητηρίων και της αιμοραγίας. Το Dexterity είναι αλληλοεξαρτώμενο από την ζημιά που κάνετε με τα τόξα. Το Quickness επηρεάζει την ταχύτητα όπλων κοντινής ή μακρινής απόστασης και μειώνει την ζημιά που δέχεστε από τις επιθέσεις αυτές. Επιπλέον, αυξάνει την μέγιστη αντοχή (stamina). Το Intelligence είναι αλληλοεξαρτώμενο με τα spells, αυξάνει τις αντοχές σας στις επιθέσεις των mental spells, ενώ αυξάνει και το mana. Το Wisdom δίνει bonus στα crafting και harvesting skills, ενώ και αυτό αυξάνει το mana.



Τα βασικά attributes επηρεάζουν αντίστοιχα και τα τρία βασικά στατιστικά του χαρακτήρα σας, που είναι το Health, το Stamina και το Mana. Οι πέντε κατηγορίες των skills που αναφέραμε προηγουμένως θα καλύψουν ακόμα και τους πιο απαιτητικούς χρήστες. Υπάρχουν δεκάδες skills κάθε είδους τα οποία μπορεί να εξασκείτε διαρκώς:
- Τα Combat skills έχουν να κάνουν με την κυρίως μάχη και το μπλοκάρισμα των επιθέσεων. Με το Parry (πλήκτρο V) μπορείτε να υψώσετε την ασπίδα σας και να μπλοκάρετε την επίθεση του εχθρού. Ακολούθως, υπάρχουν τα skills Armored Proficiency, Armored Archery και Armored Casting, τα οποία εξασκούνται όσο δέχεστε χτυπήματα από σπαθιά, τόξα και μαγείες αντίστοιχα.
- Τα Crafting Skills σας βοηθούν να δημιουργήσετε τροφή για τον χαρακτήρα σας, να βελτιώσετε τα όπλα σας ή ακόμα και να χτίσετε σπίτια για εσάς ή την clan σας! Συνήθως, για να τα εξασκήσετε θα πρέπει να βρείτε το κατάλληλο εξάρτημα. Αν βρείτε ένα καλάμι ψαρέματος, μπορείτε να κάτσετε στο νερό και να εξασκήσετε το Fishing. Αν βρείτε ένα wood axe μπορείτε να εξασκήσετε το Logging, δηλαδή το κόψιμο δέντρων. Με το pickaxe σκάβετε βράχους. Υπάρχουν κι άλλα skills όπως cooking (για να μαγειρέψετε σε φούρνο!), smelting (λιώνετε μεταλλεύματα), Repair (επισκευή οπλισμού και armor) κτλ.
- Τα General Skills είναι γενικές ικανότητες του χαρακτήρα σας, όπως τα run swimming και rest. Υπάρχουν όμως και πιο ψαγμένες ικανότητες όπως το revive (για να κάνετε revive άλλους χαρακτήρες), το riding (μειώνει το stamina που απαιτείται όταν τρέχετε με ένα pet) ή το constitution (αντοχή στο δηλητήριο).
- Τα Magic Skills είναι ουσιαστικά τα spells σας. Περιλαμβάνουν διαφόρων ειδών μαγείες, όπως οι Fire magic, Air Magic, Water Magic, Necromancy, Spell Chanting, Witchcraft κ.ο.κ. Τα μόνα διαθέσιμα spells για αρχή είναι αυτά της κατηγορίας Lesser Magic, με τα οποία μπορείτε να εξαπολύσετε το Masa Missile αλλά και να γιατρέψετε τον εαυτό σας με το Heal Self. Για να χρησιμοποιήσετε ένα spell, θα πρέπει να βρείτε ή να αγοράσετε ένα staff (ραβδί).

Τα spells χρησιμοποιούνται με κάμερα πρώτου προσώπου, ώστε να στοχεύετε στον εχθρό, άρα απαιτούν και αυτά (όπως και τα τόξα) ιδιαίτερη δεξιοτεχνία και ακρίβεια. Το καλό είναι ότι μπορείτε να αγοράσετε spells από τους NPC και να επεκτείνετε τις δυνατότητές σας. Κάποια από αυτά όμως, απαιτούν να συλλέξετε resin (ρετσίνι), ένα συστατικό που συναντάται στα δέντρα όταν κόβετε ξύλα. Ένα κλασικό παράδειγμα τέτοιου spell είναι αυτό που μετατρέπει το mana σε stamina. Αυτή η διαδικασία θα σας «φρενάρει» λίγο, καθώς θα πρέπει συχνά να πηγαίνετε για συλλογή ξύλου ή αντίστοιχα να εξασκήσετε το spell σας τόσο ώστε να καταναλώνετε πολύ μικρές ποσότητες resin.
- Τέλος, τα Weapon Skills εξασκούνται όταν χρησιμοποιείτε τα αντίστοιχα όπλα. Κάθε skill αντιστοιχεί σε μία κατηγορία όπλου. Εδώ αξίζει να σας τα γράψουμε όλα για να αντιληφθείτε ότι υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία από διαθέσιμα όπλα. Έχουμε λοιπόν τα skills Axe, Club & Mace, Archery, Greataxe, Greatclub, Greatsword, Knife, Polearm, Sithra, Sword, Gank και Throwing. Το Gang αναπτύσσεται όταν σφάζετε έναν αβοήθητο χαρακτήρα και το Throwing όταν πετάτε το όπλο battlespike στον εχθρό σας.



Οι κινήσεις των χαρακτήρων στο Darkfall, όπως και το σύστημα μάχης, είναι real-time, όπως και στο Oblivion. Μπορείτε να χτυπήσετε τον εχθρό σας, να μπλοκάρετε την επίθεσή του με την ασπίδα σας ή να τον χτυπήσετε με άλμα κι όλα αυτά σε πραγματικό χρόνο κι όχι κάνοντας κλικ κι αφήνοντας τον χαρακτήρα να χτυπάει από μόνος του (σ.σ. δυστυχώς αυτό συμβαίνει σε πολλά MMORPG). Οι εχθροί σας συχνάζουν σε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη, αλλά ανά διαστήματα επιτίθενται σε ομάδες, όχι μόνο σε εσάς που πλησιάσατε την περιοχή τους αλλά και σε γειτονικές πόλεις στις οποίες αποικούν χρήστες! Το επίπεδο τεχνητής νοημοσύνης των τεράτων είναι από τα καλύτερα που έχουμε δει ποτέ. Παρατηρήσαμε ότι ακόμα και τα μικρά κι ασήμαντα goblins ή οι σκελετοί, έχουν ρεαλιστικές αντιδράσεις στις κινήσεις τους. Σας περιτριγυρίζουν, προσπαθούν να αποφύγουν τις επιθέσεις σας, χρησιμοποιούν spells και αρκετά από αυτά διαθέτουν δύο ειδών όπλα. Κι αν η ενέργειά τους εξαντληθεί, τότε θα τρέξουν πανικόβλητα για να γλιτώσουν!

Αυτό που επίσης μας άρεσε ήταν η σημασία του stamina. Η αντοχή σας μειώνεται όταν τρέχετε ή κάνετε κίνηση χτυπήματος. Γενικά αργεί να μειωθεί και γεμίζει σχεδόν με τον ίδιο ρυθμό, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να επαναπαυθείτε Αν αδειάσει τελείως, τότε δεν θα μπορείτε ούτε να χτυπήσετε τους εχθρούς σας, αλλά ούτε και να τρέξετε, επομένως θα πρέπει να περιμένετε να γεμίσει έστω και λίγο για να εξαπολύσετε το επόμενο χτύπημα.

Οι εχθροί σας εδρεύουν σε συγκεκριμένα σημεία του χάρτη, τα οποία χρησιμεύουν για PvE (Player vs Environment). Το PvP (Player vs Player), μπορεί να διεξαχθεί οπουδήποτε. Καλό θα είναι όμως να επιτίθεστε σε παίκτη εχθρικής φυλής ή να είστε μέλος κάποιας clan και μια άλλη clan να έχει κηρύξει πόλεμο σε εσάς. Διαφορετικά θα «χαλάσει» το alignment του χαρακτήρα σας σε αρνητικό κι έτσι θα μπορεί οποιοσδήποτε χρήστης να σας επιτεθεί. Καλό θα είναι λοιπόν να προσέχετε τις πράξεις σας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το PvP είναι 100% νόμιμο για χρήστες αντίθετης clan με εσάς..

Ένας απέραντος κόσμος
Η χώρα του Agon είναι ίσως η μεγαλύτερη που έχουμε συναντήσει ποτέ σε οποιοδήποτε MMORPG της αγοράς. Για να διασχίσετε τον χάρτη από την μία άκρη στην άλλη χρειάζεστε 8 ώρες, κάτι το οποίο δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ σε κανένα αντίστοιχο παιχνίδι. Το Agon είναι ένα τεράστιο νησί το οποίο στις γωνίες του περιβάλλεται από τέσσερα ακόμη μικρότερα νησιά, τα Niflheim, Yssam, Rubaiyat και Gairn. Υπάρχουν επίσης πολλά μικρά νησάκια διάσπαρτα στον χάρτη, τα οποία επίσης μπορούν να κατοικηθούν από clans. Το έδαφος έχει όλων των ειδών τις συστάσεις. Υπάρχουν δάση, έρημοι, παγωμένα τοπία, τροπική βλάστηση, πεδιάδες, ποτάμια ή ακόμα και βάλτους.



To Agon διαθέτει και Dungeons στα οποία δεν υπάρχουν instances αλλά οι χώροι είναι διαθέσιμοι για όλους τους χρήστες, ώστε να πολεμήσουν με PvE ή PvP, όπως ακριβώς πολεμούν και στην επιφάνεια της γης. Σε κάθε dungeon που μπαίνετε υπάρχει μία είσοδος και η μόνη έξοδος βρίσκεται στο τέλος του δρόμου. Εναλλακτικά, μπορείτε να επιστρέψετε στο bindstone της μητρικής σας πόλης με την εντολή /bindstone_recall από το chat (+ Tab). Στα dungeons οι εχθροί δεν είναι υπερβολικά δύσκολοι σε σχέση με τον έξω κόσμο ενώ συνήθως υπάρχουν καλύτερα λάφυρα από τα συνηθισμένα. Ο χάρτης του παιχνιδιού είναι γεμάτος με τοποθεσίες στις οποίες οι clans μπορούν να χτίσουν πόλεις. Οι τοποθεσίες αυτές είναι είτε φανερές, είτε κρυμμένες μέσα σε dungeons, ανάμεσα σε βουνά κ.ο.κ. Κάθε clan μπορεί να κυρήξει πόλεμο σε μία άλλη όποτε το επιθυμεί, οπότε τα μέλη της θα μπορούν να αλληλοσκοτωθούν επίσημα, χωρίς οι χρήστες να έχουν ποινές για την συμπεριφορά τους. Οι clans μπορούν να χτίσουν ακόμα και siege weapons όπως καταπέλτες, βαλίστες και πολιορκητικούς κριούς. Το παιχνίδι έχει θέσει περιορισμό στην καταστροφή κτιρίων μιας πόλης κι έτσι μπορεί να καταστραφεί μέχρι ένα κτίριο την ημέρα.

Το κυρίως gameplay
Το επίπεδο δυσκολίας του Darkfall είναι αρκετά υψηλό για τον μέσο χρήστη. Αρχικό μέλημά σας είναι να βρείτε μία περιοχή για PvE και να αρχίσετε να ανεβάζετε τα skills σας. Οι περιοχές αυτές είναι μικρές κι έχουν αρκετούς εχθρούς, αρκεί εκείνη την στιγμή να μην έχουν “πλακώσει” πολλοί χρήστες ταυτόχρονα και οι εχθροί δεν προλαβαίνουν να ξεπροβάλουν Τα πρώτα σας kills με τους μικρούς εχθρούς θα επιτευχθούν αρκετά δύσκολα, αφήνοντάς σας μόνο ένα 20-30% της ενέργειάς σας διαθέσιμο. Θα χρειαστεί λοιπόν αρκετή υπομονή μέχρι να αυξήσετε το health σας. Κι επειδή για κάθε εχθρό που σκοτώνετε θα πρέπει τις πρώτες ώρες να κάνετε rest, κατ’ επέκταση θα έχετε ταχύτερη αναπλήρωση όταν ξεκουράζεστε. Το rest μπορεί να γίνει ακόμα κι όταν ο εχθροί είναι γύρω σας, αν και διατρέχετε πάντοτε κίνδυνο να χτυπηθείτε ενώ κάθεστε κάτω. Θυμηθείτε ακόμη να παίρνετε πάντοτε τα αντικείμενα από νεκρά τέρατα από τον τάφο τους, με το πλήκτρο “F” και στη συνέχεια με δεξί κλικ και μεταφορά στο backpack σας (drag & drop). Εντολή για μεταφορά όλων με Take All δεν υπάρχει, οπότε θα χρειαστεί λίγη υπομονή. Επίσης, οτιδήποτε θεωρείται πολύτιμο, όπως χρήματα ή καλά αντικείμενα, θα πρέπει αρχικά να φυλάγεται στο χρηματοκιβώτιό σας για να είναι ασφαλές. Διαφορετικά, αν σκοτωθείτε τότε χάνετε ότι αντικείμενα είχατε πάνω σας.



Τα quests δίνονται από τους NPC κάθε πόλης. Οι NPC είναι λιγοστοί σε κάθε πόλη από την οποία ξεκινάτε και έχουν τον ρόλο συμβούλου και εμπόρου μαζί, διότι διατηρούν ένα ανάλογο μαγαζί από το οποίο μπορείτε να αγοράσετε και να πουλήσετε αντικείμενα. Υπάρχουν διαφόρων ειδών σπαθιά και τσεκούρια με τα οποία μπορείτε να ξεκινήσετε, αν και δεν σας συνιστούμε να πληρώσετε για τα πρώτα σας όπλα, διότι τόσο στο PvP όσο και στο PvE, αν σκοτωθείτε θα σας αφαιρεθούν αυτομάτως ο εξοπλισμός και τα χρήματα που είχατε μπροστά σας. Άρα, αν έχετε skills της πλάκας κι έρθει μπροστά σας ένας χρήστης-rogue και σας επιτεθεί, τότε θα κλαίτε την επένδυσή σας. Όταν σκοτώνεστε υπάρχει και μία δεύτερη ευκαιρία για revive, το οποίο μπορεί να γίνει από οποιονδήποτε χρήστη, αρκεί να πατήσει πάνω σας το πλήκτρο του revive (όποιο όρισε στην hotbar) και το αριστερό κλικ του ποντικιού. Υπάρχει όμως και η πιθανότητα, στα δύο λεπτά που σας δίνεται η ευκαιρία της βοήθειας, να έρθει ένας εχθρός ή ένας οποιοσδήποτε χρήστης και να σας αποτελειώσει, κλέβοντας την περιουσία σας.

Το PvP μεταξύ των χρηστών επιτρέπεται κυρίως μεταξύ των clans. Αν δηλαδή χτυπήσετε στο ξεκάρφωτο κάποιον άλλο χρήστη, τότε θα αποκτήσετε για λίγο τον βαθμό του Rogue. Όσο χτυπάτε τους άλλους, τόσο αυτός ο βαθμός θα διατηρείται και θα αυξάνεται ο χρόνος παραμονής σας σε αυτόν. Αν σταματήσετε να τους χτυπάτε τότε σταδιακά θα μειωθεί ο χρόνος, μέχρι ο τίτλος του κακού να εξαλειφθεί από πάνω σας.



Μέσα του live chat που υπάρχει μέσα στο παιχνίδι μπορείτε, εκτός από το να συνομιλήσετε με άλλους χρήστες, να δώσετε και ειδικές εντολές στον χαρακτήρα σας. Πατώντας το πλήκτρο / και στη συνέχεια το πλήκτρο Tab (αντί του enter) μπορείτε να δείτε μία πλήρη λίστα εντολών. Με το /party_create δημιουργείτε ένα γκρουπ με άλλους χρήστες για να πάτε παρεούλα για ασφαλέστερο farming. Προσκαλείτε χρήστες με το /party_invite_player ονοματεπώνυμο χρήστη. Το /gm_help ακολουθούμενο από το μήνυμά σας, στέλνει μήνυμα σε κάποιον Game Master (Moderator του παιχνιδιού που βρίσκεται online) για να ζητήσετε απευθείας βοήθεια για οποιοδήποτε θέμα. Επιπλέον, υπάρχουν αρκετές ακόμη εντολές, άλλες χρήσιμες κι άλλες απλά για τον χαβαλέ, όπως το /air_guitar με το οποίο ο χαρακτήρας σας το παίζει…κιθαρίστας! Δοκιμάστε επίσης και τις παρακάτω και δείτε τα αποτελέσματα: /doh, /drink, /greetings, /laugh, /mock, /no_no, /point_back, /point_front, /point_right, /point_left, /show_off, /shrug, /sneeze, /taunt_03, /taunt_04, /taunt_05, /thinking. /thumb_down, /thumb_up, /wave, /yawn.

Ένα βασικό θέμα με το Darkfall είναι ότι θα πρέπει πάνω απ’ όλα να έχετε υπομονή. Η υπομονή σας ξεκινάει από το queue στον server (όπου σε ώρες αιχμής μπορεί να περιμένετε για ώρες μέχρι να συνδεθείτε για να παίξετε), συνεχίζεται με την εκμάθηση του χειρισμού και των skills και ολοκληρώνεται με την αναζήτηση για PvE. Πολλοί χρήστες δεν μπορούν να περιμένουν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι να βρουν μία περιοχή με εχθρούς κι έτσι το γυρνάνε αμέσως στο PvP παίρνοντας…τον κακό δρόμο. Κάθε χρήστης έχει την δικιά του προσέγγιση κι αυτό είναι που δίνει σε αυτό το παιχνίδι μια ξεχωριστή σημασία. Μπροστά σας θα βρείτε από evil χαρακτήρες μέχρι ένα ολόκληρο ιππικό από εχθρικά τέρατα να “χτενίζει” την περιοχή για θύματα. Μην παραξενευτείτε για τίποτα, αφού κάθε γωνία της χώρας αυτής κρύβει μεγάλα μυστικά, όπως επίσης και απέραντα dungeons για να εξερευνήσετε.

Φτιάξτο μόνος σου!
Μία σημαντική καινοτομία του Darkfall Online που συμβάλει στον ρεαλισμό του, είναι ότι όλα τα αντικείμενα τα φτιάχνουν οι χρήστες! Για να φτιάξετε για παράδειγμα φαγητό, θα πρέπει να έχετε την τροφή (π.χ. κρέας, ψάρι και γενικά ότι μαγευρεύεται) και τα ανάλογα σκευή τα οποία θα χρησιμοποιηθούν σε φούρνο. Για να δημιουργήσετε μια πανοπλία, θα πρέπει να μαζέψετε δέρμα από τα πτώματα των εχθρών και να έχετε το κατάλληλο skill. Αντίστοιχα αντικείμενα θα πρέπει να συλλέγετε και για την κατασκευή όπλου. Η διαδικασία δημιουργίας του αντικειμένου θα επιτευχθεί όταν πάτε στο αμόνι που υπάρχει δίπλα στους Blacksmith και επιλέξετε το πλήκτρο δράσης. Αντίστοιχα, για να πάρετε ένα pet (στο Darkfall λέγεται mount) θα πρέπει πάλι να έχετε το κατάλληλο skill (taming), το βότανο steedgrass και ένα taming whistle για να το καλέσετε. Φυσικά, ένας πιο εύκολος τρόπος δημιουργίας ενός mount είναι να το κλέψετε από έναν άλλο χρήστη και να την κοπανήσετε! Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι κάθε φυλή έχει το δικό της ξεχωριστό άλογο, ενώ υπάρχουν και άλογα τα οποία μπορούν να δημιουργηθούν από όλες τις φυλές.

Σε αντίθεση με άλλα MMORPG, τα οποία σας προσφέρουν απλόχερα τα αντικείμενά τους, το Darkfall ζητάει από εσάς να τα φτιάξετε εσείς οι ίδιοι. Καταρχήν οι πανοπλίες και τα όπλα που θα βρείτε στους τάφους των εχθρών σας δεν θα διαρκέσουν τόσο, όσο ένα ολοκαίνουργιο αντικείμενο που θα κατασκευάσετε εσείς οι ίδιοι. Κατά δεύτερον, οποιαδήποτε στιγμή σκοτωθείτε, με τα κατάλληλα σύνεργα ο εξοπλισμός που είχατε μπορεί να ανακατασκευαστεί σε χρόνο Dt. Τα πιο δύσκολα σε κατασκευή αντικείμενα είναι τα βαριά οχήματα και κυρίως τα πλοία, καθώς απαιτούν τεράστια συλλογή από resources. Ευτυχώς που υπάρχει το trading μεταξύ χρηστών, άρα όσοι βαριέστε τις διαδικασίες δημιουργίας αντικειμένων, απλά πληρώνετε το ανάλογο αντίτιμο και αποκτάτε αυτό που θέλετε.



Clans
Αφού καταφέρετε και φτιάξετε έναν αξιοπρεπή χαρακτήρα με κάποια items, μπορείτε να δοκιμάσετε σιγά-σιγά να ρισκάρετε προχωρώντας με προσοχή στα ενδότερα του Darkfall. Αν δείτε ότι ασχολείστε κάθε μέρα με το παιχνίδι τότε σκεφτείτε να συμμετάσχετε σε κάποια clan. Μπορείτε είτε να κάνετε αίτημα συμμετοχής σε ήδη υπάρχουσα clan, είτε να δημιουργήσετε μια δικιά σας ομάδα. Το σύστημα δημιουργίας clan είναι ιδιαίτερα απλό. Για αρχή απαιτούνται 2.000 χρυσά νομίσματα και η ενεργοποίηση γίνεται από το βασικό μενού “Clans”. Μετά την πληρωμή, θα μπορείτε να εντάξετε μέλη στην clan σας οποιαδήποτε στιγμή. Η Friends list (λίστα φίλων) που υπάρχει στο μενού journal, θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε φίλους, να τους προσκαλέσετε στην Clan σας κι έτσι να κάνετε τα πρώτα σας βήματα περισυλλογής χρηστών. Όλες οι Clans μπορούν να έχουν από 1 έως 6 επιτρεπόμενες φυλές χρηστών, ανάλογα με το τι ορίζει ο εκάστοτε δημιουργός τους (Clan Leader).

Σπίτια και πόλεις
Ατομικά, οι χρήστες του Darkfall μπορείτε να αποκτήσετε το δικό σας σπίτι, αρκεί να βρείτε έναν τίτλο ιδιοκτησίας (deed), είτε από τα chaos chests (σεντούκια) που υπάρχουν διάσπαρτα στον κόσμο του Agon, είτε σκοτώνοντας κάποιο ισχυρό τέρας. Μέσα στο σπίτι υπάρχουν διάφορα αντικείμενα που μπορείτε να εντάξετε, όπως πάγκος εργασίας για να φτιάχνετε όπλα ή απλά διακοσμητικά αντικείμενα δωματίου. Η μεγαλύτερη σημασία ενός σπιτιού όμως, είναι ότι θα σας δώσει ένα ασφαλές μέρος στο οποίο θα μπορείτε να τηλεμεταφέρεστε μετά από μια πολύωρη μάχη, να ξεκουράζεστε ήσυχα και να συνεχίζετε τις περιπλανήσεις σας.

Ο τεράστιος κόσμος, το real-time σύστημα μάχης και η υψηλή A.I. στο PvE, είναι μόνο μερικά από τα πλεονεκτήματα του Darkfall, το οποίο του δίνουν σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντί άλλων αντίστοιχων τίτλων της αγοράς.



Για να συντηρήσετε κάποιο σπίτι θα πρέπει να πληρώνετε φόρους ανά τρεις ημέρες. Το μόνο περιθώριο που υπάρχει στα…χρωστούμενα είναι οι οκτώ ημέρες, διαφορετικά θα μείνετε άστεγος! Το καλό όμως είναι ότι το σπίτι σας μπορείτε να το μοιραστείτε και με άλλους χρήστες κι έτσι όλοι οι συγκάτοικοι να συμβάλουν στην πληρωμή του φόρου. Η απόκτηση σπιτιού είναι κάτι που θα βιώσετε σε προχωρημένο επίπεδο, καθώς τα χρήματα που απαιτούνται για την πληρωμή του φόρου κερδίζονται συνήθως από ισχυρά τέρατα.

Αν γίνετε μέλος μιας Clan τότε θα έχετε την ευκαιρία να χτίσετε μια ολόκληρη πόλη την οποία θα υπερασπίζεστε από άλλες Clans. Το χτίσιμο μιας πόλης δεν είναι εύκολη υπόθεση. Καταρχήν θα πρέπει να επιτεθείτε και να καταλάβετε είτε μία πόλη άλλης clan, είτε ένα ουδέτερο χωριό, καταστρέφοντας το village stone (κεντρικό μνημείο της πόλης). Αφού λοιπόν πάρετε μια πόλη στην κατοχή σας, τότε θα σας δοθεί η ευκαιρία να δημιουργήσετε εκεί τον πολιτισμό σας και τα φρούριά σας. Παράλληλα όμως θα έχετε κι αρκετές έχθρες, καθώς οποιαδήποτε στιγμή οι άλλες clans θα κηρύσσουν πόλεμο εναντίον σας για να καταλάβουν την πόλη σας..



Ναυμαχίες
Μία τεράστια καινοτομία του Darkfall είναι οι ναυμαχίες στη θάλασσα. Αποκτώντας ένα καράβι, μπορείτε μαζί με την Clan σας να εξερευνήσετε τις θάλασσες και να πολεμίσετε τόσο με μυθικά τέρατα (PvE) όσο και με άλλες Clans (PvP). Το καράβι μπορείτε να το εμφανίσετε από το backpack σας, ακριβώς όπως εμφανίζετε ένα mount. Προσοχή όμως, καθώς όπως συμβαίνει και με τα άλογα, έτσι και εδώ, το καράβι σας μπορεί να κλαπεί και να αποκτηθεί από άλλο χρήστη. Θα πρέπει λοιπόν να είστε μέλος μιας Clan ώστε να έχετε πάντοτε έναν μεγάλο αριθμό πληρώματος στη διάθεσή σας.

Στις ναυμαχίες, ο χρήστης που στέκεται στο τιμόνι του καραβιού είναι αυτός που το ελέγχει την δεδομένη στιγμή και οποιοσδήποτε τον σκοτώσει παίρνει αυτομάτως τον έλεγχο. Στα πλαϊνά των καραβιών υπάρχουν κανόνια, τα οποία έχουν μεγάλη ισχύ και που μπορούν να ελεγχθούν από τους χρήστες, ακριβώς όπως και σε ένα Action game. Όταν δύο καράβια προσεγγίσουν το ένα το άλλο, τότε ακολουθούν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ χρηστών οι οποίες είναι και το κερασάκι στην τούρτα. Στο τέλος φυσικά θα μείνει μόνο μία Clan όρθια, η οποία και θα αποκτήσει ένα επιπλέον καράβι. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν δεκάδες ήδη καραβιών, ορισμένα από τα οποία διαθέτουν πολλαπλά πατώματα, αλλά και δεκάδες κανόνια, άρα λειτουργούν ως απόρθητα φρούρια. Φυσικά όλα αυτά θέλουν πολύ μεγάλο χρόνο για να φτιαχτούν απ’ τους χρήστες ή κοστίζουν τα ανάλογα υπέρογκα ποσά αν αγοραστούν.

Expansion: Conquer the Seas
Λίγες ημέρες πριν από την κυκλοφορία του Darkfall στα ελληνικά καταστήματα (18/12/09) η Aventurine κυκλοφόρησε ένα δωρεάν expansion με τίτλο “Conquer the Seas”. Το καλοκαίρι, παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας του Αμερικάνικου server, είχε βγει το πρώτο expansion του παιχνιδιού, χωρίς να έχει κάποιο όνομα. Τώρα, το δεύτερο κατά σειρά expansion όχι μόνο έχει και όνομα (καθώς κάνει ότι λέει, επεκτείνει περισσότερο το gameplay στις θάλασσες) αλλά διαθέτει και μια λίστα εκατοντάδων νέων χαρακτηριστικών που βελτιώνουν σε μεγάλο βαθμό το gameplay. Την πλήρη λίστα των updates του expansion μπορείτε να την δείτε κάνοντας εδώ. Το expansion έχει μέγεθος 950MB και γίνεται αυτόματα Install αφού εγκαταστήσετε το παιχνίδι, χωρίς φυσικά να επιβαρύνεστε με κάποια χρέωση.

Το expansion θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο τους νέους χρήστες να εξοικειωθούν με το παιχνίδι και ιδιαίτερα όσους δεν έχουν εμπειρία από MMORPG. Καταρχήν έχουν γίνει μια σειρά μικρών αναβαθμίσεων στο περιβάλλον, ώστε στο inventory να υπάρχει μετρητής αντικειμένων και στη χρήση τόξου μετρητής στα βέλη που σας απομένουν. Με τα νέα updates, τα αντικείμενα έχουν ακόμη καλύτερη όψη. Για παράδειγμα, τα νομίσματα έχουν μεγαλύτερο όγκο, ώστε να μπορείτε να τα κάνετε πιο εύκολα drag & drop. Επιπλέον, το armory χρειάζεται ορισμένα δευτερόλεπτα για να φορεθεί πάνω σας, ανάλογα με το είδος του. Αυτό έγινε ώστε να αυξηθεί ο ρεαλισμός, δεδομένου του ότι πολλοί χρήστες αλλάζανε armor γρήγορα ανάλογα με την περίσταση κι αποκτούσαν έτσι σημαντικό πλεονέκτημα.

Στα γραφικά υπήρξαν μικρά updates στα animations, ώστε όλοι οι χαρακτήρες να έχουν νέα animations αδράνειας, όποτε στέκονται ακίνητοι. Στο θέμα της κοινωνικής δικτύωσης των χρηστών, έχουμε μία σημαντική προσθήκη, που είναι το Join Clan…on the road! Με αυτό εννοούμε ότι πλέον στον δρόμο σας θα συναντήσετε Clan Stations, δηλαδή μνημεία με το όνομα μιας Clan, στα οποία οι χρήστες θα μπορείτε κάνοντας κλικ πάνω τους να εκδηλώσετε το ενδιαφέρον σας να συμμετάσχετε στην συγκεκριμένη Clan. Άλλη μία ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι τα επιπλέοντα φρούρια και χωρία. Στη Βόρεια και τη Νότια θάλασσα του παιχνιδιού, υπάρχουν δύο μεγάλα φρούρια τα οποία περιμένουν την Clan σας για να τα κατακτήσετε! Όποια Clan κατακτήσει ένα από αυτά τα φρούρια το διατηρεί για τρεις ημέρες. Επιπλέον, υπάρχουν και επιπλέοντα χωριά, στα οποία μπορείτε να αποκτήσετε το δικό σας σπίτι, ακριβώς όπως συμβαίνει και στα χωριά της ξηράς.



Στα τέρατα έχουμε την προσθήκη του Kraken, ενός τεράστιου χταποδιού θαλάσσης, το οποίο εμφανίζεται σε τρία σημεία του κόσμου του Agon. Για να το νικήσετε, θα πρέπει να το προσεγγίσετε με καράβι και να χρησιμοποιήσετε τα κανόνια του καραβιού σας αλλά και τα spells σας. Το μυθικό αυτό τέρας έχει τεράστια δύναμη και είναι από τα πιο ισχυρά πλάσματα στο Darkfall.

Στο Conquer the Seas έχουν προστεθεί κι αρκετά νέα skills. Στα γενικά skills έχουμε μια νέα πληθώρα από κινήσεις και επιθέσεις όπως το διπλό άλμα (Double jump) ή τα πολλά είδη βολών με τόξο, όπως το Jump Shot (βολή στο άλμα) και το Aquatic Shot (βολή στο νερό). Για τους μάγους, έχουμε τα Mage Hunter (Magic protection και μεγαλύτερο health) και Mage Killer (archery damage 20%). Υπάρχουν όμως και ξεχωριστά skills για την κάθε φυλή. Για παράδειγμα, οι Alfar, οι Human και οι Mirdain, έχουν skills που ανεβάζουν το mana τους, ενώ οι Dwarves έχουν skills με τα οποία ανεβάζουν το health τους ή καταναλώνουν λιγότερο stamina. Πέρα από την διαφοροποίηση των φυλών μέσω των ειδικών αυτών ικανοτήτων, θα συναντήσετε και skills τα οποία απενεργοποιούν την ικανότητα απόκρουσης του εχθρού σας σε βέλος ή spell, καθώς και διάφορα ακόμη skills που αφορούν το crafting.

Στα σπίτια χρηστών έχουμε κι εκεί ένα σωρό updates. Οι βίλες χωράνε μέχρι 6 άτομα και τα Keeps μέχρι 11 άτομα, ενώ πλέον σας δίνεται η δυνατότητα να έχετε πωλητές έξω απ’ το σπίτι σας, οι οποίοι θα πουλάνε τα αντικείμενά σας σε περαστικούς χρήστες! Εκτός αυτού, η περίοδος χάριτος για το ενοίκιο αυξήθηκε στις 13 ημέρες, ενώ κάθε σπίτι έχει κι από ένα local bank, αν κι εδώ θα πρέπει να προσέξετε καθώς σε περίπτωση απώλειας ή μεταπώλησης σπιτιού, τα αντικείμενα μεταβιβάζονται στον επόμενο κάτοχο.

Γενικά το expansion παρέχει ίσως τα περισσότερα updates που έχουμε δει ποτέ σε MMORPG και είναι ευτυχές το ότι παρέχεται δωρεάν. Οι παλιοί χρήστες θα συναντήσετε νέα quests, νέα αντικείμενα, νέα ζώα όπως αλεπούδες, λαγοί και ελάφια να περπατάνε στους δρόμους, slot machines για να ποντάρετε και να διεκδικήσετε τζακπότ και πολλά άλλα ακόμη καλούδια.



Γραφικά
Η μηχανή γραφικών του Darkfall έχει χοντροκομμένα textures και προβλήματα στο anti-aliasing, όμως ακόμα και σε αυτό το επίπεδο καταφέρνει να παράγει τα καλύτερα γραφικά που έχουμε δει ποτέ σε ελληνικό παιχνίδι. Το περιβάλλον έχει κάποια ελαττώματα, κυρίως στον σχεδιασμό των κτιρίων και των NPC, αλλά τουλάχιστον υπερτερεί στο να απεικονίζει ρεαλιστικά ημέρα και νύκτα, όπως και τις διάφορες καιρικές συνθήκες (βροχή, ομίχλη κτλ). Επιπλέον, υπάρχει μια πλούσια εναλλαγή τοπίων με την οποία δύσκολα θα βαρεθείτε τον κόσμο του Agon. Χαρακτηριστικά θα αναφέρουμε ότι συναντήσαμε ερημικές τοποθεσίες, βουνά, ανθισμένες περιοχές με πυκνή βλάστηση, ηφαίστεια και γενικά ότι μπορεί να βάλει ο νους σας.

Τα animations κίνησης των χαρακτήρων και οι φωτοσκιάσεις είναι δύο αρκετά προσεγμένα στοιχεία, όπως επίσης και το αίμα που πετάγεται την ώρα της μάχης, το οποίο έχει μέτριο σχεδιασμό, αλλά τουλάχιστον υπάρχει σε…αφθονία! Όταν για παράδειγμα η μπάρα ενέργειας των χαρακτήρων φτάνει κάτω από τη μέση, τότε τα πρόσωπά τους γεμίζουν αίματα και τα βέλη που καρφώνονται στο σώμα τους μένουν εκεί για αρκετή ώρα.

Το θετικό με αυτή την μηχανή γραφικών είναι οι μικροί χρόνοι φόρτωσης που κάνουν το gameplay πιο ευχάριστο. Το παιχνίδι φορτώνει κατευθείαν στο ξεκίνημά του, ενώ δεν υπάρχουν καθόλου χρόνοι φόρτωσης στις περιπλανήσεις σας. Εξαιρούνται τα loading λίγων δευτερολέπτων που συναντάμε στα dungeons. Επί της ουσίας, ο κόσμος του Darkfall είναι συνεχής κι αυτό είναι άλλο ένα από τα πλεονεκτήματά του.



Ήχος
Η αχίλλειος πτέρνα του παιχνιδιού είναι η ποιότητα του ήχου του. Υπάρχουν πολλά ηχητικά glitches τα οποία ακούγονται σε τυχαία σημεία και με διάφορες αυξομειώσεις του volume. Αυτά καταντούν ολίγον εκνευριστικά αλλά όχι και ανυπόφορα. Στις φωνές των χαρακτήρων έχει γίνει αρκετά καλή δουλειά. Υπάρχουν αρκετές διαφορετικές παραλλαγές φωνής όταν ένας χαρακτήρας επιτίθεται και δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην απόσταση του εκάστοτε χαρακτήρα από την κάμερα (για να ρυθμιστεί ανάλογα και η ένταση).

Η απλή ambient μουσική σε συνδυασμό με τους ήχους των τόξων και των σπαθιών προσπαθούν να δώσουν έναν ξεχωριστό τόνο, αλλά η γενική εντύπωση που μας δίνεται είναι ότι η Aventurine δεν μπήκε καν στον κόπο να ψαχτεί αρκετά με τα ηχητικά. Τέτοιες περιπτώσεις είναι τα ακούσματα των όπλων τα οποία βγάζουν σχεδόν πάντα τον ίδιο ήχο (ένας για κάθε όπλο) και οι NPC οι οποίοι δεν ανοίγουν καν το στόμα τους για να μιλήσουν.



Επίλογος
Αυτό είναι το Darkfall κύριοι! Χειροκροτήστε το σημαντικότερο παιχνίδι στην (λιγοστή) ιστορία της Ελλάδας στον χώρο των games. Δεν περίμενε κανείς να δει την Unreal Engine 3 μπροστά του σε έναν τίτλο που πέρασε από οκτώ ολόκληρα χρόνια ανάπτυξης. Περίμενε όμως να δει ένα MMORPG που θα παίξει στα κλασικά συστήματα της αγοράς, δηλαδή κάνα level up, κάποιο στατικό σύστημα μάχης, magic items με το τσουβάλι και πάει λέγοντας. Αντιθέτως εδώ είχαμε το αναπάντεχο. Το Darkfall βγήκε για να δημιουργήσει κάτι το ξεχωριστό, ρισκάροντας παράλληλα στις κριτικές. Παρόλα αυτά, οι μέχρι τώρα απόψεις είναι κατά βάση θετικές, ειδικά από όσους χρήστες προτιμούν ένα πλήρως ρεαλιστικό και πρωτότυπο MMORPG και όχι κάτι από τα συνηθισμένα.

Το παιχνίδι έχει ακόμη μέλλον μπροστά του. Προς το παρόν πωλείται μόνο online μέσω του www.darkfallonline.com, ενώ κάποια στιγμή θα πρέπει να τοποθετηθεί κι ένας δεύτερος server, για να γλιτώσουν οι χρήστες από τις ουρές αναμονής αλλά και για να μπορούν να επιλέξουν κάποιον εναλλακτικό χαρακτήρα.

Θετικά:
- Ρεαλιστικό σύστημα ανάπτυξης που βασίζεται στα skills
- Μία από τις πιο υψηλές A.I. που έχουμε δει ποτέ σε MMORPG
- Real-time κινήσεις χαρακτήρα, ανεπτυγμένο σύστημα μάχης και full loot σε κάθε περίπτωση
- Πολύ μεγάλος κόσμος για να εξερευνήσετε, με απειροελάχιστο loading
- Το crafting πηγάζει από τους παίκτες οι οποίοι δημιουργούν τα πάντα
- Πολύ καλό σύστημα δημιουργίας clan και χτισίματος πόλης

Αρνητικά
- Προβληματικά animations
- Ελλείψεις στον ήχο
- Απαιτεί τεράστιο grinding στο να ανεβάσετε τα skills σας
- Προβλήματα με την απόδοση του server

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 6
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 10
Γενικά: 8

Το μεγαλύτερo ελληνικό παιχνίδι που φτιάχτηκε ποτέ. Μετά από 20 χρόνια ερασιτεχνισμού κάνουμε πρωταθλητισμό στα MMORPG!

Μάνος Γρυπάρης

Keywords
darkfall, online, darkfall, online, φτιάξτο μόνος σου, unreal engine 3, unreal engine, video, game, ελλαδα, games, world, sports, adventure, chicken, mmorpg, εταιρεία, project, community, site, rpg, επηρεάζει, επιρροή, συγκεκριμένο, background, windows, slots, armor, σλιπ, shift, space, oblivion, magic, fire, acid, arrow, health, bonus, armored, wood, axe, cooking, run, pet, air, water, staff, πηγαίνετε, club, knife, sword, σημαίνει, player, pvp, chat, tab, live, master, drink, wave, server, friends, list, village, ισχύ, καλοκαιρι, νέα, join, road, double, jump, hunter, slot, ηφαίστεια, νους, unreal, engine, full, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, ελληνικο ανδρικο casting , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εξτρα, αποτελεσματα, armored, ημερομήνια, ηφαίστεια, αλογα, αξεσουαρ, γωνια, γωνιες, δουλεια, δωρεαν, εξοδος, ζωα, ηχος, θαλασσα, θεμα, μνημειο, μουσικη, νησι, νησια, οψη, περιοδος, πωλειται, ρουχα, τα νεα, ωρα, axe, chat, games, game, hunter, mmorpg, oblivion, pvp, real, rpg, time, village, αιμα, αξιζει, αλογο, αμφιβολιες, απηχηση, απλα, ασπιδα, αρχαια, πηγαίνετε, βιλες, βοηθεια, βουνα, βορεια, βρειτε, βρισκεται, φαγητο, γινει, γινεται, δαχτυλιδια, δευτερο, δεντρα, δερμα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δοθει, δωσει, διπλο, ευχαριστο, εγινε, εδαφος, ευκαιρια, ευκολα, ευρω, υπαρχει, ενεργεια, εξελιξη, εξι, επιρροή, επηρεάζει, επτα, επιτυχια, εταιρεία, εχθρος, εχθροι, ζημια, ιδια, ιδιο, ειδος, υπομονη, υποθεση, ησυχα, ισχυει, ηχητικα, θετικο, ηχο, κινηση, κοψιμο, κτιριο, λεπτομερειες, ρεαλισμος, μνημεια, μπορειτε, μυστικα, μονα, νερο, ξεκινημα, μπλοκαρισμα, ξυλα, ομαδα, παντα, οκτω, οσλο, ομιχλη, ονομα, ουσιαστικα, οχηματα, περιβαλλον, ποιοτητα, πληκτρολογιο, πλοια, προβληματα, προσληψεις, πτερνα, ρολο, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σκουλαρικια, σλιπ, σωμα, σπιτι, σπιτια, στομα, σχολια, τουρτα, τοξα, τοξο, τοπια, τρια, τιτλος, ισχύ, υψηλη, φυλο, φυσικα, φτανει, χερι, χρονος, χρωμα, χτισιμο, ωρες, air, acid, αιματα, anti, armor, arrow, background, health, βηματα, bonus, water, chicken, club, cooking, δικαιωμα, adventure, ειδη, εξοπλισμος, engine, ελληνικα, ερχομαστε, wood, server, full, fire, γινετε, join, χωρα, ιδιαιτερα, project, κρεας, λαγοι, friends, list, pet, μεινει, magic, knife, μπροστα, master, windows, νους, ογκο, ομαδες, ουδετερο, παιχνιδι, ποταμια, ψαρι, run, shift, σημαίνει, site, slots, slot, space, staff, σωμα με σωμα, sword, σωρο, tab, θαλασσες, θεσεις, jump, unreal engine, unreal, unreal engine 3, world, ξεκινησε, χερια, κρεας αλογου
Τυχαία Θέματα