Mafia Wars

Χτίστε τη μαφία σας.Οι casual gamers (ελληνιστί οι περιστασιακοί χρήστες βιντεοπαιχνιδιών) κατέχουν σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό στην παγκόσμια βιομηχανία των games. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από τις πωλήσεις της κονσόλας Wii της Nintendo κι από την επισκεψιμότητα των ιστοσελίδων που φιλοξενούν mini games, flash

games και γενικά όλων των ειδών τα casual games. Ένα από αυτά τα sites είναι και το Facebook, στο οποίο σήμερα surfάρουν καθημερινά πάνω από 250 εκατομμύρια χρήστες, σύμφωνα με πρόσφατες μετρήσεις.

Ένα από τα διασημότερα games του Facebook είναι το Mafia Wars, το οποίο επισκέπτονται σε μηνιαία βάση πάνω από 14 εκατομμύρια χρήστες. Η λογική του Mafia Wars είναι απλή. Στόχος σας είναι να χτίσετε μία δυνατή συμμορία, να την εξοπλίσετε με όσο το δυνατόν καλύτερα όπλα και πολεμώντας να ανεβείτε level. Όλα τα games του Facebook έχουν την λογική της αλληλεπίδρασης με τους φίλους σας και το Mafia Wars στηρίζεται όσο κανένα άλλο σε αυτή τη λογική. Κοινώς, όσο περισσότερους φίλους έχετε στο Facebook, τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχετε να χτίσετε μια δυνατή συμμορία, άρα και να κυριαρχήσετε.

Gameplay
Ξεκινώτας την καριέρα σας ως μαφιόζος της νύχτας, σας δίνονται από 5 πόντοι στα attributes Attack, Defence, Energy και Stamina, καθώς και 100 πόντοι στο Health. Το Attack σχετίζεται με την επίθεση που κάνετε στους αντιπάλους σας και αφορά μόνο τις μάχες με τα big bosses ή με άλλους χρήστες. Το Defence είναι οι πόντοι άμυνας που έχετε ώστε να αντικρούετε τις επιθέσεις των big bosses ή άλλων χρηστών. Το Energy είναι η ενέργεια που έχετε για να συμμετέχετε σε αποστολές (PvE) και το Stamina η αντίστοιχη αντοχή που έχετε για να συμμετέχετε σε μάχες (PvP). Τέλος, το Health υποδηλώνει την ενέργειά σας και αφαιρείται όταν μάχεστε με big bosses και άλλους χρήστες. Στην πράξη όμως, ακόμα κι αν σας αφαιρεθούν όλοι οι πόντοι, δεν πεθαίνετε, απλά χάνετε τη μάχη που δίνατε εκείνη τη στιγμή (μαζί με κάποια χρήματα). Οποιαδήποτε στιγμή επιθυμείτε μπορείτε να αναπληρώσετε το health σας πληρώνοντας έναν γιατρό σε νοσοκομείο για να σας θεραπεύσει στο 100%. Για να ξανακάνετε heal όμως θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 1-2 λεπτά.

Για να αναπτύξετε τον χαρακτήρα σας θα πρέπει να κερδίσετε experience κι αυτό γίνεται κατά κύριο λόγο ολοκληρώνοντας δουλειές που σας ανατίθενται. Τις βρωμοδουλειές αυτές τις επιλέγετε εσείς οι ίδιοι μέσα από μία λίστα που αφορά την κατηγορία του level στην οποία βρίσκεστε. Δεν χάνετε ποτέ health, αλλά αντιθέτως σας αφαιρείται energy το οποίο αναπληρώνεται με αργό ρυθμό (ένας πόντος κάθε λίγα λεπτά). Όταν καταφέρετε να κερδίσετε το απαιτούμενο experience τότε ανεβαίνετε level, άρα από ένα επίπεδο και μετά ξεκλειδώνετε τις πιο δύσκολες δουλειές οι οποίες δίνουν περισσότερα χρήματα και περισσότερο experience.

Όποτε ανεβαίνετε level σας δίνονται πέντε πόντοι για να τους κατανείμετε στα πέντε attributes του χαρακτήρα σας. Συνήθως, οι περισσότεροι χρήστες προτιμούν το energy και καλά κάνουν διότι αυτό τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν περισσότερες δουλειές, άρα να περιμένουν λιγότερη ώρα ώσπου να αναπληρωθεί το energy τους. Άλλωστε, το Attack και το Defence, ενισχύονται με αντικείμενα τα οποία αγοράζετε ή κερδίζετε στη μάχη ως λάφυρα. Το Stamina είναι επίσης μια καλή επένδυση των πόντων σας (αν και χρειάζεται δύο πόντους για να ανέβει έναν βαθμό) αλλά μόνο αν έχετε πολλά μέλη στη συμμορία σας (άρα και πολλούς φίλους στο Facebook) για να μπορέσετε να πολεμήσετε με προοπτικές τους άλλους χρήστες. Όσο για το Energy, η κατανομή πόντων εδώ είναι περιττή, καθώς σε κάθε μάχη συνήθως χάνετε το πολύ 20 πόντους απ’ το Health σας, άρα οι 100 αρχικοί σας πόντοι είναι αρκετοί και με το παραπάνω.

Όταν ολοκληρώσετε μία δουλειά τότε ανεβαίνει και το Mastery σας στη δουλειά αυτή και θα εμφανιστεί η ένδειξη “Level 1 Mastered”. Όταν θα φτάσει στο τέρμα τότε θα σας δοθεί άλλος ένας πόντος για να τον κατανείμετε στα attributes σας. Αν καταφέρετε όμως να κερδίσετε Mastery σε όλες τις δουλειές τότε θα σας δοθούν δύο επιπλέον πόντοι και το Mastery θα αρχίσει να μετράει πάλι από την αρχή, ξεκινώντας όμως από το Level 2. Συνολικά το Mastery σε κάθε επίπεδο φτάνει στο Level 3. Όταν θα δείτε την ένδειξη Level 3 Mastered σε όλες τις δουλειές τότε η κατάσταση θα παραμείνει ως έχει και πλέον, έχοντας κυριαρχήσει στην κατηγορία αυτή, θα πρέπει να επιλέξετε την αμέσως επόμενη κατηγορία με τις πιο δύσκολες δουλειές.

Στις πρώτες κατηγορίες υπάρχουν και κάποια big bosses τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσετε. Τα big bosses αυτά έχουν, όπως κι εσείς, κάποια χαρακτηριστικά. Το μόνο ορατό είναι το health, ενώ υποτίθεται ότι τα Attack και Defence attributes που διαθέτουν δεν είναι ορατά. Σε κάθε μάχη με big boss, επιλέγετε είτε απλώς να επιτεθείτε, είτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα power-ups τα οποία συλλέξατε από παλαιότερες δουλειές σας ως λάφυρα. Όταν επιτίθεστε, το bigboss απαντάει επίσης με ένα χτύπημα. Όμως, τα power-ups που προαναφέραμε κάνουν τη μάχη σας πολύ πιο εύκολη. Τέτοια είναι συνήθως το health kit το οποίο σας γιατρεύει την ώρα της μάχης, το Shiv που κάνει μια ισχυρή επίθεση στον εχθρό, το Stun Gun με το οποίο κερδίζετε μία δωρεάν επίθεση (χωρίς ανταπόδοση) και το Getaway Driver, την έσχατη λύση για να γλιτώσετε τη μάχη χωρίς να σας αφαιρεθεί χρηματικό ποσό. Θυμίζουμε άλλωστε ότι αν χάσετε δεν σκοτώνεστε (άλλωστε αυτή είναι η λογική και η πολιτική σε όλα τα games του Facebook), απλά σας αφαιρείται ένα χρηματικό ποσό από το υποτιθέμενο big boss.

Το PvP του Mafia Wars είναι οι μάχες με άλλες συμμορίες. Από το μενού “Fight” σας εμφανίζεται κάθε φορά μία τυχαία λίστα χρηστών και τον αριθμό των μελών που έχει ο καθένας στη συμμορία του. Με το “Attack” επιτίθεστε και ανάλογα με τα όπλα του καθενός βγαίνει ένα τελικό αποτέλεσμα. Εδώ παίζει ρόλο και το Health, καθώς αν δεν είστε 100% θεραπευμένος τότε έχετε ένα μειονέκτημα σε κάθε μάχη. Ειδικότερα, αν το Health είναι από τη μέση και κάτω, τότε στις περισσότερες περιπτώσεις η μάχη θα είναι χαμένη. Το ενδιαφέρον στις μάχες με τις συμμορίες είναι ότι μπορείτε να βάλετε το όνομα οποιουδήποτε χρήστη σαν την έχει «σπάσει» σε μία hitlist και οι υπόλοιποι χρήστες να επιχειρήσουν να τον νικήσουν και να του αφαιρέσουν χρήματα ή να του καταστρέψουν ακίνητα από την περιουσία του. Μπορείτε ακόμη και να παρακολουθείτε άλλους χρήστες μέσω των προφίλ τους και να ανοίγετε βεντέτες μαζί τους. Γενικά υπάρχει απόλυτη ελευθερία σε αυτό τον τομέα, την οποία δεν συναντάει κανείς εύκολα σε παιχνίδια του Facebook.

Πάνω από 14 εκατομμύρια χρήστες το μήνα και 4 εκατομμύρια επισκέψεις ημερησίως, αποδεικνύουν πλέον ότι όποιος χρήστης σερφάρει στο Internet μπορεί άνετα να παίξει και games.


Mafia, Inventory και Ιδιοκτησίες
Το μεγάλο πλεονέκτημα του Mafia Wars είναι η μεγάλη αλληλεπίδραση που υπάρχει μεταξύ των φίλων σας στο Facebook. Αν καταφέρετε να «ψήσετε» τουλάχιστον 50 φίλους σας να μπουν στο παιχνίδι, άρα και στη συμμορία σας (την λεγόμενη "Mafia"), τότε τα πλεονεκτήματά σας θα είναι πολλά, ακόμα κι αν οι φίλοι σας αυτοί είναι πλήρως ανενεργοί. Καταρχήν, όταν πολεμάτε με άλλους χρήστες ή με big bosses, τότε παίζουν σημαντικό ρόλο τα μέλη της συμμορίας σας. Κάθε μέλος που έχετε στο δυναμικό σας μπορεί να εξοπλιστεί με όπλο, armor και όχημα. Τα τρία αυτά είδη εξοπλισμού δίνουν αντίστοιχα Attack και Defence πόντους στον κάθε χρήστη, άρα ενισχύουν και τις επιθέσεις σας.

Για να αγοράσετε όπλα, πανοπλίες και οχήματα θα πρέπει να μεταβείτε στο Inventory. Στα όπλα υπάρχει μεγάλη ποικιλία. Ξεκινάτε από απλά μπαστούνια και λοστούς για να φτάσετε στα πιστόλια, στα αυτόματα κι αργότερα στις χειροβομβίδες και τα Chain Gun. Τα Armor είναι περιορισμένα (μόλις 2-3), αλλά μαζί με τα οχήματα είναι απαραίτητα για την έκβαση μιας μάχης, καθώς όλα τα μέλη της συμμορίας σας θα πρέπει να έχουν ότι καλύτερο υπάρχει διαθέσιμο στην αγορά.

Άλλο ένα πλεονέκτημα που κρίνει απαραίτητη την συνύπαρξη πολλών φίλων στη συμμορία σας είναι οι ενισχύσεις που λαμβάνετε από αυτούς. Αν το energy σας τελειώσει, τότε χρησιμοποιώντας ένα energy pack που σας έστειλε κάποιος φίλος σας, το αναπληρώνετε στο 100% και με ένα bonus +25% έχετε μπόλικη ενέργεια για να συνεχίσετε τις δουλειές σας στο PvE και να ανεβάσετε περισσότερο το experience. Το energy pack χρησιμοποιείται μία φορά ανά 24 ώρες, άρα είναι σημαντικό να έχετε πολλούς φίλους στη συμμορία σας, ώστε να μην χρειάζεται κάθε φορά να ψάχνετε τα λιγοστά φιλαράκια σας στο chat και να τους παρακαλάτε να σας στείλουν ένα energy pack για να συνεχίσετε τις δουλειές που αφήσατε στη μέση. Εννοείται ότι όπως εσείς λαμβάνετε energy pack, έτσι θα πρέπει αντίστοιχα να στέλνετε, ως φιλική ανταπόδοση.

Η λογική του Facebook είναι ότι οι φίλοι μπορούν μεταξύ τους να χρησιμοποιούν ο ένας τον άλλο όπου επιθυμούν, χωρίς να υπάρχει αποκλειστική δέσμευση ενός χρήστη σε κάποιον άλλο. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο παιχνίδι με το μενού Top Mafia, το οποίο σας δίνει έξι κύριες θέσεις στη συμμορία σας, στις οποίες θα πρέπει να τοποθετήσετε τους έξι ισχυρότερους φίλους σας. Οι θέσεις αυτές είναι οι εξής:
Mastermind: Κερδίζετε ένα ποσοστό % εμπειρίας από τις δουλειές σας.
Wheelman: Ξοδεύετε ένα ποσοστό % λιγότερης ενέργειας στις δουλειές σας.
Button Man: Δίνει επιπλέον bonus στην επίθεσή σας.
Bodyguard: Δίνει επιπλέον bonus στην άμυνά σας.
Safecracker: Κερδίζετε ένα ποσοστό % επιπλέον χρημάτων από τις μάχες σας με άλλους χρήστες.
Bagman: Κερδίζετε ένα ποσοστό % επιπλέον χρημάτων από τις δουλειές σας.

Στην πράξη θα πρέπει να τοποθετήσετε τους φίλους σας στις παραπάνω θέσεις με τέτοιο τρόπο ώστε η ιδιότητα του καθενός να ανταποκρίνεται σε αυτά που ζητάει η κάθε θέση. Όποιος φίλος σας έχει για παράδειγμα ολοκληρώσει τις περισσότερες δουλειές θα πρέπει να τοποθετείται στη θέση Mastermind ώστε να σας δίνει επιπλέον ποσοστό % εμπειρίας. Τα παραπάνω ποσοστά είναι μικρά (συνήθως 1-9%) αλλά μακροπρόθεσμα σας δίνουν μεγάλο κέρδος.

Πέρα από το inventory, το Mafia Wars διαθέτει μία λίστα με λάφυρα τα οποία έχουν προκύψει από ορισμένες δουλειές. Τα λάφυρα αυτά είναι συνήθως όπλα, δαχτυλίδια, πούρα, τραπουλόχαρτα, μάρκες τράπουλας, πίνακες, κοσμήματα και γενικά αντικείμενα που θα ταίριαζαν περισσότερο σε γκάνγκστερς. Όλα αυτά, εφόσον τα κερδίσετε, μπορείτε να τα δωρήσετε σε φίλους σας, ενώ στα προχωρημένα levels, ορισμένα από αυτά απαιτούνται και για να ολοκληρώσετε δουλειές συγκεκριμένου τύπου. Επομένως, για να μην τα ψάχνετε άδικα, μπορείτε να τα ζητήσετε από τους φίλους σας μέσω της Wishlist, ώστε αν κάποιος έχει περίσσευμα και δεν το χρειάζεται, να δει ότι ενδιαφέρεστε και να σας το στείλει.

Το χρήμα είναι ένα τελείως ανεξάρτητο κεφάλαιο στο Mafia Wars. Όσο κερδίζετε δουλειές αποκτάτε χρήματα, ενώ κάθε λίγη ώρα, ένα επιπλέον χρηματικό ποσό προστίθεται στο ήδη υπάρχον ποσό που έχετε στην κατοχή σας. Όπως προαναφέραμε, με τα χρήματα αγοράζετε όπλα, armor και οχήματα. Σε κάθε είδος θα πρέπει να έχετε τόσα αντικείμενα, όσα είναι και τα μέλη της συμμορίας σας (για maximum αποτελέσματα). Δεν μπορείτε όμως να αγοράσετε με τα χρήματά σας κάποια ειδικά αντικείμενα για τα οποία απαιτούνται reward coins. Τα νομίσματα αυτά τα αποκτάτε κυρίως όταν ανεβαίνετε level, εκτός κι αν βάλετε το χέρι στη τσέπη και τα αγοράσετε πληρώνοντας με…πραγματικά χρήματα! Υπάρχουν βέβαια ορισμένοι χρήστες που το κάνουν αυτό κι έτσι αποκτούν τα ειδικά αυτά αντικείμενα, ώστε να έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταρρίψουν μια ισχυρότερη συμμορία από τη δικιά τους. Τα reward coins που συλλέγετε εξαργυρώνονται στον Νονό (Godfather), ο οποίος για λίγα coins σας γεμίζει το Energy ή σας δίνει επιπλέον πόντους, ενώ για περισσότερα coins σας δίνει κάποια ειδικά αντικείμενα.

Η καλύτερη τακτική επένδυσης των χρημάτων που αποκτάτε στο Mafia Wars είναι η επένδυση σε ακίνητα. Αγοράζοντας οικόπεδα και χτίζοντας σε αυτά διαφόρων ειδών ακίνητα, έχετε μονίμως κάποια επιπλέον έσοδα τα οποία εισέρχονται στα ταμεία σας κάθε λίγα λεπτά. Τα περισσότερα χρήματα, πάντα αναλογικά με το κόστος του κτιρίου, τα δίνει το μαφιόζικο μπαρ “Mafia Mike’s”. Για κάθε δύο φίλους που προστίθενται στη συμμορία σας, χτίζετε κι από ένα μπαρ, άρα εδώ σας δίνεται ένα ακόμη κίνητρο να προσκαλέσετε περισσότερους φίλους. Πέρα από απλά μπαρ, μπορεί να χτίσετε μέχρι και ουρανοξύστες, ξενοδοχεία πέντε αστέρων ή και καζίνο, το οποίο δίνει και τα μέγιστα χρήματα. Το τρικ όμως είναι να χτίζετε λίγο απ’ όλα, καθότι κάθε κτίριο που έχετε στην κυριότητά σας, αυξάνει την τιμή αγοράς του επόμενου κτιρίου που θα θελήσετε να αποκτήσετε.

Unlocks και Achievements
Η διαχρονικότητα του Mafia Wars έχει να κάνει με το ότι θα χρειαστείτε μεγάλο χρονικό διάστημα ώσπου να ξεκλειδώσετε όλες τις δουλειές, όλα τα αντικείμενα και όλα τα λάφυρα. Όριο στα levels δεν υπάρχει (έχουμε εντοπίσει μέχρι και άτομα με πάνω από 250 Level) και πάντοτε θα συναντάτε διαρκώς νέα αντικείμενα για αγορές και νέες προκλήσεις. Επιπλέον, όσο ανεβαίνετε level, τόσο θα γίνεστε στόχος χτυπήματος από άλλους χρήστες. Από το Level 35 και μετά, θα σας επιτραπεί να ταξιδέψετε από την Νέα Υόρκη στην Κούβα και να πραγματοποιήσετε κι εκεί δουλειές στις οποίες θα διατηρήσετε όλα τα στατιστικά σας αλλά θα χάσετε τα χρήματα που έχετε, καθώς θα ισχύει μόνο το νόμισμα της Κούβας και όχι το δολάριο.

Η Zynga έχει δημιουργήσει και μια μεγάλη λίστα με Achievements τα οποία σας ζητούν να ολοκληρώσετε δουλειές, να κερδίσετε ή να καταθέσετε συγκεκριμένα χρηματικά ποσά, να βοηθήσετε φίλους σας στις δουλειές τους, να αποκτήσετε συγκεκριμένα αντικείμενα και γενικά να κάνετε διάφορα απλά ή δύσκολα πράγματα τα οποία παρατείνουν την διάρκεια ζωής του παιχνιδιού. Τα επιτεύγματά σας μπορείτε να τα διαφημίσετε στο προφίλ σας στο Facebook (κάνοντας κλικ στο “Brag about it”) ώστε να πουλήσετε μούρη στους φίλους σας κι αντίστοιχα να τους κινήσετε την περιέργεια να συμμετάσχουν στο παιχνίδι, αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Τεχνικά χαρακτηριστικά
Το μόνο άξιο αναφοράς στα γραφικά του Mafia Wars είναι το εύχρηστο περιβάλλον του. Έχουμε να κάνουμε καθαρά με ένα browser game στο οποίο η μόνη παρουσία γραφικών είναι οι εικόνες, επομένως θα ήταν άδικο να χρησιμοποιήσουμε σύγχρονα κριτήρια για να το κρίνουμε. Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον ήχο, ο οποίος απουσιάζει πλήρως. Άλλωστε, αν υπήρχε, θα επιβάρυνε ακόμη περισσότερο το ήδη φορτωμένο από χρήστες παιχνίδι.

Χτίστε τη μαφία σας σήμερα
Το Mafia Wars είναι ένα απλό, εθιστικό παιχνίδι, το οποίο έχει την ικανότητα να σας προσφέρει τουλάχιστον 10 λεπτά διασκέδασης σε καθημερινή βάση. Μπείτε στο Facebook.com (φτιάξτε λογαριασμό αν δεν έχετε ήδη) και από την αναζήτηση πληκτρολογήστε Mafia Wars και δοκιμάστε το. Είναι δωρεάν και συνίσταται σε όλους, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή επιπέδου γνώσεων υπολογιστών.

Θετικά:
- Η δυνατότητα του να χρησιμοποιήσετε τους φίλους σας στη συμμορία σας όπως επιθυμείτε
- Πάρα πολλά Achievements και Unlockables
- Έχετε τη δυνατότητα να επιτεθείτε σε όποιες συμμορίες θέλετε
- Διαθέτει μία τεράστια βάση εκατομμυρίων χρηστών

Αρνητικά:
- Ως browser game έχει υποτυπώδη γραφικά και καμία παρουσία ήχου
- Τα σπάνια αντικείμενα τα αποκτούν κυρίως όσοι αγοράζουν με αληθινά χρήματα τα δυσεύρετα reward coins
- Τα χρήματα συλλέγονται πολύ εύκολα αν τα επενδύσετε σε ακίνητα
- Οι ανώτερες δουλειές απαιτούν συγκεκριμένα λάφυρα για να ολοκληρωθούν

Βαθμολογία
Γραφικά: 3
Ήχος: 0
Gameplay: 8
Αντοχή: 8
Γενικά: 6.8

Ένα πολύ απλό παιχνίδι το οποίο απευθύνεται ακόμα και σε όσους/όσες δεν ασχολούνται καθόλου με games. Οι hardcore fans δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι θα ξενερώσουν.

Μάνος Γρυπάρης

Keywords
mafia wars, mafia, mafia, mafia wars, games, wii, nintendo, mini, flash, sites, facebook, defence, energy, health, big, pvp, boss, gun, λύση, armor, bonus, chat, top, button, godfather, νέα, zynga, browser, game, σημαίνει, www.facebook.com, τελος ακινητης περιουσιας, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τελος του κοσμου, ακινητα, δουλεια, δωρεαν, εικονες, ηχος, καθημερινη, καριερα, ξενοδοχεια, παιχνιδια, ωρα, boss, chat, flash, games, game, pvp, ups, zynga, αγορα, αμυνα, απλα, βγαινει, γινεται, δαχτυλιδια, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δοθει, δολαριο, δυναμικο, ευκολα, υπαρχει, εκβαση, ελευθερια, ενεργεια, εξι, ζωης, ειδος, ισχυει, ηχο, κεφαλαιο, κοσμηματα, κουβα, κτιριο, λύση, λογο, μαφια, μπορειτε, νεα υορκη, παντα, οικοπεδα, ονομα, οχηματα, οχημα, περιβαλλον, πιστολια, πιθανοτητες, πινακες, ποντος, πουρα, πωλησεις, ρολο, συγκεκριμενα, τιμη, τρια, φτανει, φορα, χερι, χρημα, ωρες, αγορες, armor, button, health, bonus, browser, facebook.com, big, defence, δουλειες, ειδη, energy, φιλοι, gun, μαφιοζος, μια φορα, mini, nintendo, νοσοκομειο, παιχνιδι, power, σημαίνει, sites, top, θεσεις, wii
Τυχαία Θέματα