PlayStation All-Stars Battle Royale

Μια νέα αποκλειστικότητα της Sony με γνώμονα το χιούμορ.


Το PlayStation All-Stars Battle Royale είναι ένα crossover fighting, όπου οι διασημότεροι χαρακτήρες της Sony συναντιούνται και αλληλεπιδρούν μεταξύ

τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η αλληλεπίδραση γίνεται μέσω ενός τίτλου στα πρότυπα του Super Mario Smash Browl της Nintendo, εκεί όπου έχουμε συνηθίσει τον Mario και την παρέα του να…“πλακώνονται” σε 2D gameplay. Το PlayStation All-Stars Battle Royale αναπτύχθηκε από την SuperBot Entertainment και την Sony Santa Monica. Η τελευταία είναι ευρέως γνωστή καθώς μας έχει χαρίσει πολλές ώρες διασκέδασης με την σειρά God of War.

Επικεφαλής σχεδιασμού του PlayStation All-Stars Battle Royale είναι ο Omar Kendall, σχεδιαστής των επιτυχημένων σειρών UFC και Backyard Wrestling καθώς και του X-Men: Next Dimension. Η ανάπτυξη του παιχνιδιού ξεκίνησε το 2009 από την SuperBot Entertainment, μια ανεξάρτητη προγραμματιστική εταιρεία που προέρχεται από την Shannon Studstill, πρώην επικεφαλή παραγωγής της Sony Santa Monica. Ύστερα από τρία χρόνια αναμονής και έναν μήνα καθυστέρησης από την ημερομηνία κυκλοφορίας που είχε ανακοινωθεί, επιτέλους το έχουμε στα χέρια μας.

Όλοι οι χαρακτήρες της Sony (αποκλειστικοί και μη) μαζεύονται και πολεμούν αναμεταξύ τους, με το κλασικό Arcade Mode να περιλαμβάνει ένα μικρό κι υποτυπώδες σενάριο για κάθε ήρωα. Για παράδειγμα, ο Kratos στο αρχικό βίντεο της ιστορίας του αναφέρεται στις ερινύες που τον στοιχειώνουν και στο ότι θα πρέπει να παλέψει με τους καλύτερους πολεμιστές για να αποδείξει στους τιτάνες ότι είναι άξιος να είναι ο αρχηγός τους. Ο Nathan Drake βρίσκει αντίστοιχα μαζί με τον Victor Sullivan ένα χάρτη και οι δυο τους πετάνε με το αεροπλάνο τους για να ανακαλύψουν το μυστικό του. Όπως αντιλαμβάνεστε, δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο κεντρικό σενάριο στο οποίο να βασίζεται όλο το παιχνίδι και μετά να παρουσιάζεται η ιστορία των χαρακτήρων μέσω αυτού, όπως στο Super Smash Bros. Ένα ακόμη αρνητικό είναι ότι οι ιστορίες δεν παρουσιάζονται με βίντεο αλλά μόνο με τη βοήθεια artwork εικόνων που εναλλάσσονται.

This is just the beginning
Το αρχικό βίντεο είναι ικανό να ενθουσιάσει ακόμα και εκείνους που κρατούσαν αρνητική στάση προς το παιχνίδι από την ημέρα που ανακοινώθηκε, θεωρώντας το πλήρη αντιγραφή του Super Smash Bros. Όλοι οι χαρακτήρες της Sony συμμετέχουν και παλεύουν αναμεταξύ τους σε ζευγάρια με τόσο δυναμικό soundtrack που σας κάνει να θέλετε να επιλέξετε αμέσως τον αγαπημένο σας χαρακτήρα που είδατε στο intro και κατενθουσιαστήκατε με το απαράμιλλο στυλ του στην μάχη. Μην προσπεράσετε όμως το βίντεο. Δείτε το όλο γιατί αξίζει. Κρίμα βέβαια που λείπουν μερικοί αγαπημένοι χαρακτήρες όπως ο Crash ή ο Spyro γιατί στην πορεία τα δικαιώματά τους μεταβιβάστηκαν σε άλλες εταιρίες, οι οποίες και τους κατέστρεψαν.

Αφού ολοκληρωθεί το βίντεο θα μπείτε στο κεντρικό μενού που έχει εξίσου εκπληκτικό soundtrack. Θα κληθείτε να απαντήσετε στην ερώτηση για το αν θέλετε να παρακολουθήσετε το tutorial. Ο οδηγός αυτός είναι άκρως επεξηγηματικός, με δυνατότητα να προσπεράσετε όποια άσκηση θέλετε κι όχι να είστε αναγκασμένοι να την εκτελέσετε για να προχωρήσετε. Αφού το ολοκληρώσετε θα βρεθείτε μπροστά σε μία ευρεία γκάμα από modes. Κάτω από την κατηγορία Solo Play υπάρχουν οι επιλογές Arcade Mode, δηλαδή η προσωπική ιστορία του κάθε χαρακτήρα, τα Combat Trials, μικρές δοκιμασίες που καλείστε να ολοκληρώσετε και είναι ελάχιστα διαφορετικές για κάθε παίκτη και τέλος το Practice.

Υπάρχουν και άλλα modes όπως το Tournament, όπου παίζετε online και αποκτάτε τίτλους για τον χαρακτήρα σας, αλλά και εικονίδια με ζώνες καράτε που αλλάζουν χρώμα. Ακόμη, συναντάμε το Customize mode, όπου μπορείτε να φτιάξετε το avatar σας και να δειτε τα achievements που μπορείτε να ξεκλειδώσετε για κάθε χαρακτήρα και με ποιο τρόπο, καθώς κι αυτά που έχετε ήδη στην κατοχή σας. Τέλος, στο Extras προβάλλονται οι ιστορίες των ηρώων της Sony για όσους ενδεχομένως δεν τους γνωρίζουν.

The rules of the fight club are simple
Αν είχατε ασχοληθεί με το Super Smash Bros στο παρελθόν τότε απλά ξεχάστε όσα γνωρίζατε. Αν γνωρίσετε σε βάθος τα δύο αυτά games, θα μπορέσετε να διακρίνετε την λεπτή γραμμή που διαχωρίζει τον βασιλιά από τους ακόλουθους, δηλαδή όσα games (όπως το παρόν) που ακολούθησαν μετά την σειρά της Nintendo. Το Super Smash Bros είναι μια κατηγορία από μόνο του. Είναι κάτι ξεχωριστό, ένα κοκτέιλ φτιαγμένο από τις αποκλειστικότητες της Nintendo, σωστά δομημένο ώστε να μπορεί να σας διασκεδάσει ακόμα και αν ζείτε την χειρότερη μέρα της ζωής σας.

Από την άλλη πλευρά, το PlayStation All-Stars είναι συμπαθητικό, με κύριο όπλο του το μοναδικό χαρακτηριστικό που το Super Smash Bros δεν έχει. Την τακτική. Εάν δεν σκέφτεστε πριν πράξετε κάτι, ιδιαίτερα στο online mode, θα το πληρώσετε ακριβά. Οι χαρακτήρες δεν είναι παντοδύναμοι, όπως στο Super Smash Bros και δεν θα καταφέρετε να ξεφύγετε εύκολα από τις επιθέσεις του αντιπάλου. Συν τις άλλοις, η μπάρα των δυνατών κινήσεων που αυξάνεται με τα χτυπήματα, όταν περάσει στο επόμενο level σας αναγκάζει να χρησιμοποιήσετε το εκάστοτε skill, χωρίς να έχετε δυνατότητα να αξιοποιήσετε ένα από τα προηγούμενα.

Το ρόστερ αποτελείται από 20 χαρακτήρες, τόσο από τα αποκλειστικά games της Sony, όσο και από άλλους ήρωες που όμως εμφανίζονται στο PlayStation 3. Για την Sony ξεχωρίσαμε τους Kratos (God of War), Sackboy (LittleBigPlanet), Nathan Drake (Uncharted), Cole και Evil Cole (Infamous), Sweet Tooth (Twisted Metal) και Ratchet and Clank (Ratchet & Clank). Οι multiplatform ήρωες περιλαμβάνουν δυνατά ονόματα, όπως ο Dante (Devil May Cry), ο Big Daddy (BioShock) και ο Raiden απ’ τη σειρά Metal Gear. Μελλοντικά θα προστεθούν ακόμη περισσότεροι μέσω DLC.

Όσον αφορά στη δυναμική των χαρακτήρων, θα ήταν άδικο να πούμε ότι κάποιοι έχουν ευνοηθεί. Απλά ορισμένοι εξ αυτών απαιτούν περισσότερο χρόνο εκμάθησης από την πλευρά σας. Στην πορεία, θα έχετε την δυνατότητα να επιλέξετε χρώμα στολής για τον καθένα και να τον κάνετε level up.

Η λειτουργία της αναβάθμισης είναι κάπως εκνευριστική εφόσον δεν χρησιμεύει σε τίποτε άλλο πέρα από το να ξεκλειδώσετε επιλογές για κάθε ήρωα, οι οποίες ολοκληρώνονται στο level 30. Για κάποιον παράξενο λόγο όμως οι χαρακτήρες φτάνουν μέχρι το level 999 χωρίς να έχουν καμία απολύτως αλλαγή στη δύναμη, τις κινήσεις και την ταχύτητα. Ίσως το level up να συνεχίζει απλά και μόνο για να διαχωριστούν οι βετεράνοι από τους αρχάριους στο online mode. Στην πράξη όμως δεν υπάρχει κάποιος ουσιαστικός λόγος.

Οι συνδυασμοί των levels είναι μοναδικοί και μαζί με τους χαρακτήρες θα σας ταξιδέψουν με μαγικό τρόπο στον κόσμο της Sony

Τα 14 levels του PlayStation All-Stars Battle Royale συνδυάζουν διάφορα games της Sony και καταφέρνουν να μεταδώσουν το πνεύμα τους με χιουμοριστικό τρόπο. Ορισμένες φορές, τα περιβάλλοντα αλλάζουν απότομα, αλλά σε κάθε περίπτωση επιτυχημένα. Για παράδειγμα, εκεί που παίζετε στην Metropolis από το Ratchet & Clank, η πόλη μεταμορφώνεται, αλλάζει και εμφανίζεται η Hydra από το God of War κι επιχειρεί να σας κατασπαράξει. Τελικά τρώει τον Quark από την σειρά Ratchet & Clank, ο οποίος παλεύει με την Hydra ακριβώς όπως έκανε ο Kratos. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι μπορεί κάπως έτσι να χάσετε αναρίθμητες φορές μέχρι…να σταματήσετε να γελάτε!

One kill at a time
Σκοπός σας σε κάθε μάχη είναι να ανεβάσετε αρκετά τον μετρητή της σούπερ κίνησής σας ώστε να πετάξετε τους αντιπάλους σας έξω. Ο μετρητής ανεβαίνει χτυπώντας τους αντιπάλους σας. Χωρίζεται σε τρία στάδια με αύξουσα σειρά και αύξουσα δύναμη. Όταν είστε στο πρώτο στάδιο η κίνηση αυτή μπορεί να διακοπεί από ένα καλά συγχρονισμένο χτύπημα του αντιπάλου σας και συνήθως αρκεί για να σκοτώσετε έναν εχθρό.

Το δεύτερο level σας επιτρέπει να εκτελέσετε μια δυνατότερη κίνηση και μπορείτε να εκτοξεύσετε περισσότερους από έναν αντιπάλους έξω από την πίστα. Με το τρίτο και τελευταίο level εξαπολύετε την δυνατότερη κίνηση που διαθέτει ο χαρακτήρας σας και συνήθως εξοντώνετε όλους τους εχθρούς σας. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι όλες οι σούπερ κινήσεις έχουν σχέση με το παιχνίδι από το οποίο προέρχεται ο χαρακτήρας. Ο Dante χρησιμοποιεί Devil Trigger, ο Kratos γίνεται μεγάλος και κρατάει το σπαθί του Δία, ο Nathan Drake χρησιμοποιεί όπλα και η Nariko του Heavenly Sword παίρνει την δύναμη του σπαθιού και μετατρέπεται σε θεότητα.

Πέρα από τα όπλα των χαρακτήρων, κάθε level έχει ορισμένα επιπρόσθετα που κάνουν την εμφάνισή τους. Το διπλό ακόντιο του Kratos, ένα RPG από το Uncharted, λεπίδες από το Ratchet & Clank και Sackbots από το LittleBigPlanet είναι μόνο μερικά από αυτά που θα συναντήσετε. Δεν συναντήσαμε την γκάμα του Super Smash Bros που είχε πάνω από 50, αλλά η ποικιλία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ικανοποιητική. Μέσω αυτών θα κατεβάσετε τον μετρητή σούπερ κίνησης των αντιπάλων ώστε να κλέψετε την δύναμη που έχουν συλλέξει, σε μορφή μπλε σφαιρών. Κάτι σαν το Nanotech του Ratchet & Clank. Οι σφαίρες αυτές δεν διαρκούν για πολύ ώρα οπότε καλά θα κάνετε να τις αποκτήσετε γρήγορα προτού χαθούν.

Fights will go on as long as they have to
Αφού ολοκληρώσετε το Arcade mode του αγαπημένου σας παίκτη και νικήσετε το τελευταίο boss, την παλιά μασκότ της Sony που λέγετε Porygon Man, μπορείτε να πάτε στο tournament για να δείτε τι αξίζετε ενάντια στους υπόλοιπους παίκτες της υφηλίου. Εκεί θα παίξετε Ranked matches ενάντια σε άλλους παίκτες. Αφού νικήσετε, θα κερδίσετε τίτλους για τον χαρακτήρα σας. Υπάρχουν παραπάνω από 200 τίτλοι για να αποκτήσετε και να ξεχωρίσετε από τους απλούς παίκτες που θα τρέμουν μόλις σας βλέπουν online.

Εκτός από τα Tournaments μπορείτε να δοκιμάσετε τα Combat trials, δηλαδή δοκιμασίες με κάθε παίκτη σε διαφορετικά επίπεδα δυσκολίας, με σκοπό να τις ολοκληρώσετε και να επιτύχετε στόχους (goals), που σας βοηθούν να ανεβείτε γρήγορα και εύκολα level. Μερικές από τις δοκιμασίες αυτές είναι να σκοτώσετε αντιπάλους με συγκεκριμένες κινήσεις σε ορισμένο χρονικό διάστημα ή να τους εξολοθρεύσετε μόνο με λαβές. Το πόσο γρήγορα θα τα ολοκληρώσετε εξαρτάται από την δυσκολία που επιλέξατε. Να θυμάστε επίσης ότι το A.I. είναι αρκετά υψηλό ειδικά στα μεγαλύτερα επίπεδα δυσκολίας.

Το PlayStation All-Stars Battle Royale έχει υψηλό replayability και τελειώνει…όποτε θέλετε να σταματήσετε να παίζετε. Κάθε arcade mode διαρκεί περίπου μισή ώρα, επομένως θα χρειαστείτε περί τις 10 ώρες αν το ολοκληρώσετε με όλους τους χαρακτήρες. Θα χρειαστείτε ακόμη πολύ χρόνο μέχρι να τερματίσετε όλα τα combat trials και να πάρετε όλους τους τίτλους των tournaments. Για να μη συνυπολογίσουμε τις εκατοντάδες ώρες που θα ξοδέψετε όσο θα παίζετε online ή για να φτάσετε στο level 999.

Four guys to a fight
Το multiplayer mode είναι πολύ διασκεδαστικό γιατί εκεί μπορείτε να αναμετρηθείτε με κανονικούς αντιπάλους και να δοκιμάσετε τις δυνάμεις σας. Υποστηρίζει 2-4 παίκτες, τόσο στην ίδια κονσόλα όσο και online. Οι servers λειτουργούν άριστα αφού συνδέεστε σχεδόν αμέσως, χωρίς να υπάρχει lag κατά την διάρκεια της μάχης. Το αρνητικό είναι πως δεν μπορείτε να κάνετε rematch και να πολεμήσετε ξανά με τους ίδιους αντιπάλους. Πρέπει κάθε φορά να επανασυνδέεστε και να παίζετε με διαφορετικά άτομα.

Με την αγορά του παιχνιδιού η Sony σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε την ίδια κόπια σε αμφότερα τα PlayStation 3 και PS Vita. Αρκεί μόνο να συνδεθείτε στο PlayStation Network με τον λογαριασμό σας και να κατεβάσετε το αντίστοιχο αντίτυπο σε όποια από τις δύο κονσόλες θέλετε. Η σημαντικότερη καινοτομία όμως είναι η cross-platform λειτουργία, με την οποία έχετε την δυνατότητα να παίξετε multiplayer συνδεόμενοι ταυτόχρονα από το PS3 είτε από το PS Vita σας!

Πολύ ξύλο, καθόλου αίμα
Οι ήρωες του All-Stars Battle Royale παρουσιάζουν διαφορετική εμφάνιση σε σχέση με το πώς τους γνωρίζαμε. Ο σχεδιασμός τους είναι κατώτερος των περιστάσεων, προφανώς διότι η SuperBot Entertainment τους δημιούργησε από το μηδέν, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Στην πράξη έχουμε απουσία λεπτομερειών, καθώς και άψυχες εκφράσεις. Ενίοτε, τα οπτικά εφέ προκαλούν πτώσεις στο frame rate, με αποτέλεσμα οι χαρακτήρες να κινούνται αργά, κάτι που επηρεάζει αντίστοιχα το gameplay. Τα levels όπου διεξάγονται οι μάχες έχουν στην πλειοψηφία τους καλές χρωματικές επιλογές και έντονους φωτισμούς, παρότι τα textures είναι μέτριας ποιότητας. Οι χαρακτήρες δένουν τέλεια μαζί τους, τόσο χρωματικά όσο και σχεδιαστικά, ειδικά όταν βρίσκονται στη δική τους πίστα. Σε αντίθεση με τους χαρακτήρες, τα περιβάλλοντα είναι φτιαγμένα ακριβώς όπως στα games.

Στον αντίποδα, τo soundtrack είναι τόσο καλό που θα σας κάνει να ξεχαστείτε και να ταξιδέψετε στις παλιές καλές εποχές που παίζατε Jak & Daxter και Sly Racoon στο PlayStation 2. Οι πίστες έχουν τις μελωδίες των games από όπου προέρχονται και πρόσθετα ηχητικά εφέ από άλλους τίτλους. Όλα αυτά φυσικά εναλλάσσονται διαρκώς. Επιπλέον, τα ηχητικά εφέ των όπλων παραμένουν αυτούσια. Έτσι το Sackbot φωνάζει με την ίδια ηλεκτρονική φωνούλα που είχε στο LittleBigPlanet και το ακόντιο του Kratos κάνει τον ίδιο ήχο όταν κινείται με αυτόν που έκανε στο God of War 2.

Η έκπληξη της Sony
Επιτέλους η Sony μας εντυπωσίασε με έναν ακόμη τίτλο-αποκλειστικότητα για τις δύο της κονσόλες. Το PlayStation All-Stars Battle Royale θα σας διασκεδάσει ευφάνταστα με τους χαρακτήρες του, την άφθονη δράση και τις μεγάλες δόσεις χιούμορ που διαθέτει. Η Sony άφησε για λίγο στην άκρη σοβαροφανή games όπως το God of War και το Unfinished Swan, δείχνοντας μας ότι μπορεί να φτιάξει κάτι αστείο και διασκεδαστικό για όλη την οικογένεια.

Θετικά:
- Μεγάλη δόση χιούμορ
- Ευχάριστο soundtrack
- Η διάρκειά του
- Ικανοποιητική γκάμα παικτών και levels
- Cross-Play και Cross-Buy μεταξύ PS3 και PS Vita

Αρνητικά:
- Μέτρια γραφικά
- Αντιγραφή της κεντρικής ιδέας από το Super Smash Bros
- Το level up είναι τελείως ανούσιο

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 8
Γενικά: 7.5

Ένα ακόμη δημιούργημα της Sony που θα σας προσφέρει άφθονη διασκέδαση.

Χριστίνα Νικολιδάκη

Keywords
playstation, stars, god of war, devil may cry, super mario, fight club, ps vita, playstation network, νέα, sony, γνώμονα, fighting, super, mario, nintendo, god, ufc, wrestling, εταιρεία, kratos, συγκεκριμένο, bros, στυλ, crash, play, practice, online, avatar, δειτε, rules, fight, club, games, uncharted, infamous, sweet, devil, big, gear, dlc, metropolis, hydra, time, sword, rpg, μπλε, long, boss, goals, lag, vita, network, ps3, εμφάνιση, frame, επηρεάζει, sly, ηλεκτρονική, δραση, swan, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, ημερομήνια, δυνατα, βιντεο, ps vita, ηλεκτρονική, ηχος, ξυλο, ονοματα, ωρα, boss, dlc, games, hydra, playstation network, ps3, rpg, sony, super mario, time, ufc, vita, αγορα, αεροπλανο, αιμα, αξιζει, απλα, βοηθεια, γινεται, γνώμονα, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δειτε, δικη, δυναμικο, διπλο, ευχαριστο, εφε, ευκολα, υπαρχει, εκφρασεις, ενιοτε, εμφάνιση, επηρεάζει, εποχες, επιτυχια, εταιρεία, ζευγαρια, ζωης, ζωνες, ιδια, ιδιο, ηρωες, ηχητικα, ηχο, κινηση, κοκτειλ, λειτουργια, λογο, μυστικο, μηδεν, μπλε, μικρο, μορφη, μπορειτε, οδηγος, οικογενεια, οπτικα, σεναριο, συγκεκριμένο, σειρα, στυλ, σουπερ, τιτανες, τρια, φυσικα, φορα, χιουμορ, χρωμα, ωρες, avatar, super, buy, big, club, crash, cross, devil, δικαιωματα, network, fight, fight club, fighting, frame, gear, god of war, god, ιδιαιτερα, wrestling, lag, sweet, long, mario, men, metropolis, μπροστα, nintendo, kratos, παιχνιδι, play, practice, rules, sly, sword, swan, online, τρωει, uncharted, bros, ξεκινησε, χερια
Τυχαία Θέματα