Παρουσίαση των Google Nexus

Η νέα σειρά smartphones και tablets της Google χτυπούν τον ανταγωνισμό.

Η Google από το 2010 συνηθίζει να λανσάρει κάθε νέα έκδοση του λειτουργικού συστήματος Android

με ένα κινητό τηλέφωνο που έχει σχεδιάσει. Τα smartphones και τα tablets της έχουν την ονομασία "Nexus" και παράγονται από τρίτους κατασκευαστές ενώ δεν είναι κλειδωμένες για συγκεκριμένους παρόχους κινητούς τηλεφωνίας, κάτι που δυστυχώς βλέπουμε να ισχύει στο iPhone. To δε λειτουργικό είναι όπως ακριβώς το έχει σχεδιάσει η Google (χωρίς πρόσθετα GUI) και ανανεώνεται άμεσα όταν υπάρχει νέο update.

Το Google Nexus One που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2010 ήταν το πρώτο μοντέλο με λειτουργικό Android 2.1 και είχε κατασκευαστεί από την HTC. Από τότε έχουν υπάρξει αρκετά Nexus που όμως δεν κατάφεραν να προσελκύσουν μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού, κυρίως γιατί η τιμή τους δεν ήταν τόσο ανταγωνιστική σε σχέση με το iPhone και άλλα αντίστοιχα ισχυρά κινητά της αγοράς. Το 2012 όμως η Google κάνει μια κίνηση που αλλάζει τελείως το παιχνίδι στην αγορά. Τα νέα Nexus smartphones και tablets έχουν εκπληκτικά τεχνικά χαρακτηριστικά κι είναι τόσο προσιτά στην τιμή που σίγουρα θα κάνουν την Apple να ανησυχεί. Θα σας παρουσιάσουμε συνοπτικά τις δυνατότητες του νέου λειτουργικού Android, θα δούμε τα βασικότερα χαρακτηριστικά των Nexus 4, Nexus 7 και Nexus 10, θα τα συγκρίνουμε με άλλες φορητές συσκευές αντίστοιχων δυνατοτήτων και τέλος θα δούμε γιατί μπορούν να αποτελέσουν ιδανική επιλογή αγοράς.

Νέο λειτουργικό Android 4.1/4.2 Jelly Bean
Η ολοκαίνουργια σειρά Nexus υποστηρίζει το λειτουργικό σύστημα Android 4.1/4.2 Jelly Bean το οποίο έχει ανανεωμένο περιβάλλον χρήσης και πολλές βελτιώσεις σε σχέση με το Android 4.0.x Ice Cream Sandwich. Ας δούμε τις βασικότερες από αυτές.
Απλό και λειτουργικότατο Interface: Έχουν γίνει αρκετές μικρές αλλαγές που ακολουθούν την κοινή λογική και σας επιτρέπουν, είτε είστε σχετικοί είτε απολύτως αδαείς με τα Android να το μάθετε πολύ γρήγορα. Ξεχωρίζει η εύκολη πρόσβαση στη λίστα γενικών ρυθμίσεων, αν σύρετε το δάχτυλό σας στην πάνω δεξιά άκρη της οθόνης. Τις ειδοποιήσεις σας τις βλέπετε σύροντας την πάνω αριστερά άκρη. Στο κάτω μέρος τοποθετούνται τα αγαπημένα σας shortcuts και αν θέλετε γεμίζετε την επιφάνεια με widgets και εικονίδια από εφαρμογές. Ελπίζουμε κάποτε να υπάρξει κι ένα κουμπάκι Χ που να κλείνει το παράθυρο, καθώς στοιβάζονται πολλά ανοιχτά παράθυρα τα οποία καταναλώνουν μνήμη και θα πρέπει αναγκαστικά να τα κλείσουμε ένα-ένα.
Google Now: Πλέον το Android έχει τον δικό του έξυπνο βοηθό, κάτι αντίστοιχο με την εφαρμογή Siri του iPhone αλλά δυστυχώς έχει πολύ περιορισμένη υποστήριξη για τη χώρα μας. Αφενός καταλαβαίνει από την τοποθεσία σας τις πληροφορίες που χρειάζεστε και σας τις παραθέτει αυτόματα. Οι πληροφορίες αυτές είναι συνήθως καιρός, σημεία ενδιαφέροντος, ειδήσεις, δρομολόγια ή κάποια μετάφραση. Αφετέρου μπορείτε να το ρωτήσετε για κάτι που σας ενδιαφέρει και εκείνο σας απαντάει είτε προφορικά είτε με σχετικά links της μηχανής αναζήτησης Google.

Watch YouTube video

Αξίζει να αναφέρουμε ότι αν γυρίσετε την γλώσσα συστήματος σε ελληνική θα χάσετε την δυνατότητα ομιλίας του Google Now. Επίσης, αν για κάποιο λόγο το Google Now δεν δουλεύει (συμβαίνει συνήθως αν κατά το setup δεν το ενεργοποιήσετε άμεσα) το επαναφέρετε γυρίζοντας την γλώσσα συστήματος στο English (United States). Στη συνέχεια το ενεργοποιείτε ξανά από τις ρυθμίσεις του και μετά ξαναγυρίζετε την γλώσσα στα Ελληνικά. Στην χειρότερη περίπτωση θα χρειαστεί να κάνετε Factory Reset για να το επαναφέρετε.
Βελτιωμένο Android Keyboard: Το νέο εικονικό πληκτρολόγιο του Android, καταλαβαίνει με τεράστια ακρίβεια ότι θέλετε να γράψετε ακόμα κι αν διπλοπατήσετε γειτονικά πλήκτρα ενώ μπορείτε να σύρετε το δάχτυλο σας πάνω του για να γράψετε, όπως γίνεται με την εφαρμογή Swype. Πλέον δεν υπάρχει κανένας σοβαρός λόγος να αναζητήσετε εναλλακτικό πληκτρολόγιο από το Google Play.
Βελτιωμένες λειτουργίες κάμερας: Έχετε τη δυνατότητα να τραβήξετε πανοραμικές φωτογραφίες πολύ εύκολα μέσω της λειτουργίας Google Sphere, σαν αυτές του Google Street View.

Watch YouTube video

Περισσότερη ασφάλεια: Εκτός ότι δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση applications που δεν ανήκουν στο Google Play (αν θέλετε απενεργοποιείτε αυτή την προστασία από τις ρυθμίσεις) υπάρχουν διάφορα φίλτρα προστασίας που αποτρέπουν πιθανούς κινδύνους πχ. μπλοκάρισμα εφαρμογών που προσπαθούν να στείλουν SMS από το κινητό σας, σκανάρισμα ύποπτων εφαρμογών κτλ.
Δυνατότητα Multi-User (για τα tablets μόνο): Επειδή ένα tablet συνήθως εξυπηρετεί όχι μόνο ένα άτομο αλλά μια οικογένεια ή πολλούς εργαζόμενους σε ένα γραφείο, η Google αποφάσισε να υιοθετήσει την λειτουργία πολλαπλών χρηστών όπως γίνεται και στα Windows. Ο πρώτος λογαριασμός Gmail που χρησιμοποιείτε για την συσκευή θεωρείται ο Admin και μετά προσθαφαιρείτε όσα άλλα Gmail accounts επιθυμείτε. Κάθε χρήστης μπορεί να εισάγει κωδικό κλειδώματος οθόνης για μεγαλύτερη ασφάλεια.
Streaming μέσω Wi-Fi: Υποστηρίζει το ανερχόμενο πρωτόκολλο επικοινωνίας Miracast που επιτρέπει την ασύρματη μετάδοση βίντεο η εικόνων (Streaming) σε μια συμβατή τηλεόραση μέσω σύνδεσης Wi-Fi. Για παράδειγμα μπορείτε να προβάλλετε στην τηλεόραση μια ταινία, ένα βιντεάκι στο YouTube ή τις φωτογραφίες σας που αναπαράγονται από το Nexus σας. Παρόμοια λειτουργία έχει το iOS με το AirPlay ωστόσο έχει περιορισμένη υποστήριξη από συσκευές. Το Miracast θα φανεί στο μέλλον για το αν θα καθιερωθεί στις τηλεοράσεις νέας γενιάς.
Day Dream: Δεν είναι τίποτα το σπουδαίο αλλά επειδή η Google το διαφημίζει, είπαμε να το αναφέρουμε. Ουσιαστικά πρόκειται για μια λειτουργία Screensaver που απεικονίζει από ένα απλό ρολόι μέχρι φωτογραφίες και headlines ειδήσεων.
Ενσωματωμένο Google Wallet (προαιρετικά): To ανανεωμένο Google Wallet αποτελεί σημαντική επένδυση της Google για το μέλλον των χρηματικών συναλλαγών. Καταρχήν αν δεχτείτε κατά το setup να το ρυθμίσετε με στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας μπορείτε να αγοράζετε άμεσα μέσω της συσκευής σας εφαρμογές από το Google Play και οτιδήποτε άλλο υποστηρίζει πληρωμή μέσω Google Wallet. Δηλαδή, φορτίζοντας το με αληθινά χρήματα μπορείτε να κάνετε το online shopping σας όπου υποστηρίζεται, όπως κάνετε για παράδειγμα με το Paypal. Στο μέλλον προβλέπεται να υπάρχουν ειδικές συσκευές σε καταστήματα οι οποίες θα δέχονται πληρωμές ανιχνεύοντας αυτόματα την συσκευή σας μέσω του συστήματος ανάγνωσης δεδομένων NFC.
Τώρα -μεταξύ μας- εμείς στην Ελλάδα δεν νομίζω να κάνουμε τα κινητά μας ψηφιακά πορτοφόλια, τουλάχιστον σύντομα.

Watch YouTube video

Γενικά πλεονεκτήματα του Android λειτουργικού
Σύμφωνα με την Google, 700.000 είναι περίπου οι διαθέσιμες εφαρμογές στο Google Play και αυξάνονται συνεχώς. Άρα έχουν φτάσει και στο μέλλον ίσως ξεπεράσουν εκείνες του App Store. Μπορεί ένα μεγάλο ποσοστό αυτών να είναι ανούσιες εφαρμογές ή διάφορα βαρετά παιχνιδάκια όμως σίγουρα αποτελούν μια πρόσθετη αξία για όποιον διαθέτει μια συσκευή Android, πόσο μάλλον ένα Nexus με το οποίο μπορείτε να παίξετε τα πιο απαιτητικά 3D games. Κάτι που δεν πρέπει να λησμονείτε είναι η ευκολία που σας παρέχει το Android λειτουργικό στη μεταφορά των επαφών σας. Οι επαφές σας συγχρονίζονται αυτόματα μέσω Gmail σε όλες σας τις συσκευές Android οπότε δεν χρειάζεται να πονοκεφαλιάζετε καθόλου για αυτό το τόσο σημαντικό ζήτημα. Βασικά, παλιά συγκρίναμε το Android με το αντίπαλο δέος του, το iOS, και πάντα βρίσκαμε ψεγάδια και ελλείψεις. Τώρα απλά δεν τίθεται θέμα λειτουργικού και όπως θα δούμε παρακάτω, ούτε θέμα συσκευής.

Nexus 4
Ας δούμε πρώτα το κινητό τηλέφωνο Nexus το οποίο θεωρείται πλέον επάξιος ανταγωνιστής του iPhone παρότι είναι πολύ φθηνότερο. Έχει κατασκευαστεί από την LG και το πρώτο που κάνει εντύπωση είναι όχι μόνο η επιβλητική οθόνη του αλλά και η οπίσθια γυάλινη επιφάνειά του που αλλάζει χρώμα όταν φωτίζεται. Δυνατά του σημεία είναι η πολύ υψηλή ανάλυση της οθόνης του, ο τετραπύρηνος επεξεργαστής του, τα 2GB RAM και η πάρα πολύ καλή αυτονομία της μπαταρίας του. Είναι αρκετά λεπτό και ελαφρύ ενώ η επιφάνεια του είναι κάπως μεγαλούτσικη, δικαιολογημένα ωστόσο, αφού τα περισσότερα hi-end τηλέφωνα έχουν παρόμοιες διαστάσεις.

Οθόνη: 4,7 ιντσών IPS Plus με κρύσταλλο Corning Gorilla Glass 2
Ανάλυση Οθόνης: 1280x768 (318ppi)
Κάμερα: 8MP με LED Flash&Autofocus (Πίσω) / 1,3MP (Μπροστά)
Διαστάσεις: 133.9 x 68.7 x 9.1 mm
Βάρος: 139 g
Chipset (SoC): Qualcomm Snapdragon S4 Pro APQ8064
CPU: Τετραπύρηνος 1,5GHz Krait
GPU: Adreno 320
Μνήμη RAM: 2GB DDR2
Αποθηκευτικός χώρος: 8/16 GB
Συνδεσιμότητα: micro USB, Wi-Fi a/b/g/n, Bluetooth 4.0, NFC
Αισθητήρες & Άλλα: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Proximity Sensor, Αισθητήτας φωτός, Πυξίδα, Bαρόμετρο, GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 42,2Mbps σε δίκτυο HSPA+)
Μπαταρία: 2.100 mAh (Διαρκεί για 15 ώρες ομιλία)
Τιμή Google: 299$ (8GB), 349$ (16GB)
Τιμή στην Ελλάδα: Αναμένεται

Μέχρι την στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η επίσημη πώληση του Nexus 4 στην Ελλάδα ενώ έχει σταματήσει παντού λόγω έλλειψης στοκ. Όπου κι αν κυκλοφόρησε μέσα σε λίγες ώρες ξεπούλησε. Τέτοια παγκόσμια αγοραστική μανία για φορητή συσκευή έχουμε να δούμε από τον καιρό του πρώτου iPad. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι στην Αγγλία ξεπούλησε μέσα σε 15 λεπτά (!) όταν έγινε διαθέσιμο από το Google Play Store UK στις 13 Νοεμβρίου. Μυριζόμαστε ωστόσο ότι κάτι τρέχει με την συμφωνία μεταξύ Google και LG γι’ αυτό έχουν μπλοκαριστεί οι πωλήσεις. Είναι προφανές ότι το Nexus 4 δεν χτυπάει μόνο ανταγωνιστικά μοντέλα της LG αλλά ουσιαστικά ακυρώνει την μεσαία και hi-end σειρά της. Όντως η τιμή του Nexus 4 είναι τόσο χαμηλή λες και έχει γίνει λάθος στην τιμολόγηση! Συγκρίνοντάς το με το iPhone 5 το νικά σε σχεδόν όλα τα σημεία παρότι έχει την μισή τιμή! Στον παρακάτω πίνακα βασικών χαρακτηριστικών δείτε την σύγκρισή του με το iPhone 5 και άλλα εφάμιλλα υπερτηλέφωνα και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα (αναφέρονται μοντέλα που πωλούνται ή αναμένονται στην Ελλάδα καθώς και οι ενδεικτικές τιμές τους):

(Κάντε κλικ στον πίνακα για να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες)

Το μόνο μειονέκτημά του είναι η έλλειψη υποστήριξης 4G δικτύων που θα παίζει περισσότερο ρόλο στο μέλλον. Αυτό δεν προβλημάτισε καθόλου την Αμερικάνικη αγορά που βρίθει 4G δικτύων γιατί και εκεί ξεπούλησε σε μια μέρα. Ανεπίσημα πάντως έχει αποδειχτεί ότι το τσιπάκι του μπορεί να υποστηρίξει και 4G δίκτυα με το κατάλληλο πείραγμα, ωστόσο νομίζουμε ότι στην πράξη η δυνατότητα αυτή δεν μπορεί να αξιοποιηθεί από τους περισσότερους χρήστες. Ελπίζουμε να λυθεί το πρόβλημα έλλειψης στοκ και να το δούμε στην Ελλάδα σε μια λογική τιμή, ειδάλλως θα έχουμε να κάνουμε με ένα φιάσκο που δεν θα έχει προηγούμενο, διότι επιτέλους προσφέρεται ένα πολύ καλό τηλέφωνο σε λογική τιμή για να βάλει όλο τον κόσμο βαθιά μέσα στην τεχνολογία (χωρίς μιζέριες) και το υπάρχον κατεστημένο της αφόρητης αισχροκέρδειας δεν θα μας αφήσει να το χαρούμε.

Nexus 7
Τα tablets 7 ιντσών αποτελούν μια ιδιαίτερη και ανερχόμενη κατηγορία φορητών συσκευών που κερδίζουν ολοένα και περισσότερους γιατί οι διαστάσεις της οθόνης τους θεωρούνται ιδανικές για ανάγνωση e-books, πλοήγηση στο Internet, gaming και ότι άλλο παρέχει ένα tablet 10 ιντσών, ενώ είναι πιο ελαφριά για τα χέρια μας και έχουν μικρότερο κόστος. Το Nexus 7 είναι μέχρι στιγμής το πιο ισχυρό tablet της κατηγορίας αυτής. Η κατασκευάστρια εταιρεία Asus δεν έχει κάνει καμία τσιγκουνιά στα υλικά του. Η οθόνη του είναι υπερυψηλής ανάλυσης με προστατευτικό κρύσταλλο Corning Gorilla Glass και συνολικά η ποιότητα κατασκευής του είναι άψογη. Το πιο δυνατό χαρακτηριστικό του Nexus είναι ο τετραπύρηνος επεξεργαστής του NVidia Tegra 3 που του χαρίζει πολύ καλές επιδόσεις όχι μόνο στα 3D games αλλά και σε όλες τις υπόλοιπες απαιτητικές εφαρμογές, όπως η αναπαραγωγή βίντεο, ενώ κάνει το tablet να ανταποκρίνεται άμεσα χωρίς κολλήματα.

Οθόνη: 7 ιντσών LED-backlit IPS με κρύσταλλο Corning Gorilla Glass
Ανάλυση Οθόνης: 1280x800 (216ppi)
Κάμερα: 1,2MP (Μπροστά)
Διαστάσεις: 198.5 x 120 x 10.5 mm
Βάρος: 340 g / 347 g (Cellular)
Chipset (SoC): Nvidia Tegra 3 T30L
CPU: 4+1 πυρήνων 1.2 GHz Cortex-A9 (Kal-el)
GPU: 12-πύρηνος Nvidia ULP GeForce
Μνήμη RAM: 1GB DDR3L
Αποθηκευτικός χώρος: 16/32 GB
Συνδεσιμότητα: micro USB, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0, NFC
Αισθητήρες & Άλλα: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Proximity Sensor, Αισθητήρας φωτός, μαγνητόμετρο, GPS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: Το Cellular μοντέλο υποστηρίζει 2G/3G μόνο για δεδομένα (Download έως 21 Mbps)
Μπαταρία: 4.325 mAh (Διαρκεί για 10 ώρες εντατική χρήση)
Τιμή Google: 199$ (16GB), 249$ (32GB), 299$ (32GB+ Cellular)
Τιμή στην Ελλάδα: 269€ (16GB), 299€ (32GB), 349€ (32GB+ Cellular)

Το Nexus 7 κυκλοφόρησε το καλοκαίρι που μας πέρασε στην χώρα μας με χωρητικότητα 8GB. Τα νέα πιο αναβαθμισμένα μοντέλα του τελευταίου μήνα έχουν χωρητικότητα 16GB και 32GB ενώ υπάρχει και μοντέλο 3G. Στην Ελλάδα οι τιμή του Nexus 7 είναι αρκετά υψηλότερη από αυτή που το αγοράζουμε μέσω Google Play Store. Παρ’ όλα αυτά το Nexus 7 παραμένει ανταγωνιστικό και αποτελεί πολύ καλή επιλογή αγοράς. Στην κατηγορία των μικρών tablets βρίσκουμε πολλές μέτριες συσκευές, που οι περισσότερες είναι κινεζικής κατασκευής. Πιστεύουμε ότι αξίζει να δώσετε κάποια χρήματα παραπάνω για να αγοράσετε το κατά πολύ ανώτερο Nexus 7. Οι δύο πιο αξιοπρεπείς ανταγωνιστές του είναι το Samsung Galaxy Tab 7.0 II και το αρκετά ακριβότερο Apple iPad mini. Δείτε στον πίνακα κάποια από τα μοντέλα που μπορείτε να βρείτε στην ελληνική αγορά σε αντιπαράθεση με το Nexus 7 (μας προξενεί απορία γιατί το Archos Arnova 7C G2 είναι τόσο ακριβό στα Multirama και Public μέχρι 23/12/2012).

(Κάντε κλικ στον πίνακα για να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες)

Μειονέκτημα του Nexus 7 είναι η έλλειψη οπίσθιας φωτογραφικής κάμερας. Εδώ που τα λέμε βέβαια, λίγοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν το tablet τους για να βγάζουν φωτογραφίες. Άλλωστε, η μπροστινή του κάμερα είναι υπεραρκετή για Video Chatting και για αυτό-φωτογραφίσεις. Κάποιοι θα παρατηρήσετε επίσης ότι δεν είναι τόσο λεπτό όσο το iPad mini. Και λοιπόν; Είναι πια τόσο αναγκαίο μια φορητή συσκευή να είναι λεπτή σαν τσιγαρόχαρτο; Νομίζουμε ότι μετά από ένα όριο, το πολύ μικρό πάχος μιας φορητής συσκευής την κάνει λιγότερο άνετη στο κράτημά της. Αν τελικά αποφασίσετε να αγοράσετε το Nexus 7 προσοχή! Υπάρχουν ακόμα στην αγορά τα παλιά μοντέλα των 8GB τα οποία πωλούνται στην ίδια σχεδόν τιμή με τα 16άρια.

Nexus 10
Αν ζούσε ο Steve Jobs ποτέ δεν θα επέτρεπε το όνομα "iPad with Retina Display" το οποίο κερδίζει το βραβείο του πιο μακροσκελούς ονόματος tablet και έχει προκαλέσει σύγχυση στο αγοραστικό κοινό. Ο λόγος για το τελευταίο iPad τέταρτης γενιάς ή το iPad 4 αν προτιμάτε. Για να μην πολυλογούμε όμως, το iPad 4 "τρώει τη σκόνη" του Nexus 10! Καταρχήν, η ανάλυση οθόνης του Nexus 4 είναι πολύ μεγαλύτερη και ταιριάζει σε αυτήν περισσότερο το μαρκετίστικο όνομα «Retina Display» παρά στο iPad 4. Υπενθυμίζουμε ότι το Retina Display είναι μια ονομασία που είχε επιλέξει ο Steve Jobs για να χαρακτηρίσει οθόνες που έχουν ανάλυση κοντά στα 300 pixels ανά ίντσα (ppi). Συνεχίζοντας τη σύγκριση, το Nexus είναι λίγο λεπτότερο και ελαφρύτερο, έχει πιο γρήγορο επεξεργαστή και διπλάσια μνήμη RAM. Υπάρχουν και άλλες λεπτομέρειες που το κάνουν να ξεχωρίζει μα η πιο σημαντική είναι ότι κοστίζει περίπου 100-150 € λιγότερο (στο εξωτερικό).

Οθόνη: 10,055 ιντσών True RGB Real Stripe PLS με κρύσταλλο Corning Gorilla Glass 2
Ανάλυση Οθόνης: 2560x1600 (299ppi)
Κάμερα: 5MP με LED Flash & Autofocus (Πίσω) / 1,9MP (Μπροστά)
Διαστάσεις: 263.9 x 177.6 x 8.9 mm
Βάρος: 603 g
Chipset (SoC): Samsung Exynos 5250
CPU: Διπύρηνος 1.7 GHz Cortex-A15
GPU: Τετραπύρηνος Mali-T604
Μνήμη RAM: 2GB LPDDR3
Αποθηκευτικός χώρος: 16/32 GB
Συνδεσιμότητα: Magnetic Pogo pin charger, micro USB, micro HDMI, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 3.0, Dual Side NFC
Αισθητήρες & Άλλα: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Proximity Sensor, Compass, Bαρόμετρο, Αισθητήρας φωτός, GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: Δεν υποστηρίζει
Μπαταρία: 9.000 mAh (Διαρκεί για 9 ώρες εντατική χρήση)
Τιμή Google: 399$ (16GB), 499$ (32GB),
Τιμή στην Ελλάδα: Αναμένεται

Η μόνη αδυναμία του Nexus 10 είναι η μπαταρία του η οποία δεν είναι το ίδιο ισχυρή όσο του iPad χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν καλύπτει επαρκώς την καθημερινή χρήση. Όπως και το Nexus 4 έτσι και το Nexus 10 έχει γίνει ανάρπαστο σε παγκόσμιο επίπεδο από τον Νοέμβρη που κυκλοφόρησε. H Samsung προσφέρει αρκετά tablet στην αγορά (Galaxy Tab, Galaxy Note 10.1) με εφάμιλλα πλούσια χαρακτηριστικά όχι όμως με τόσο καλή οθόνη και τέτοια τιμή. Προκύπτει έτσι μια σύγκρουση μεταξύ των μοντέλων της και αυτό μας κάνει να πιστεύουμε, ότι δυστυχώς, το Nexus 10 στην Ελλάδα δεν θα έχει τόσο χαμηλή τιμή, καθαρά για λόγους εσωτερικού ανταγωνισμού. Εκτός αν αποφασίσει η Samsung Ελλάδας να ρίξει τις τιμές σε όλα τα μοντέλα της. Δείτε στον παρακάτω πίνακα την σύγκριση του Nexus 10 με tablet που βρίσκουμε στην Ελληνική αγορά.

(Κάντε κλικ στον πίνακα για να διαβάσετε αναλυτικές πληροφορίες)

Τα Nexus στην Ελληνική αγορά
Μόνο το Nexus 7 έχει αρχίσει να διεισδύει σιγά-σιγά στην Ελληνική αγορά σε μια αρκετά καλή τιμή, όχι όμως στα επίπεδα που πωλείται εκτός Ελλάδας. Δυστυχώς, οι τιμές και των υπόλοιπων μοντέλων προβλέπεται να είναι αντίστοιχα υψηλές. Αναρωτιόμαστε γιατί να υπάρχει αυτή η ιδιαίτερη τιμολογιακή πολιτική στην χώρα μας που οδηγεί στο παραεμπόριο και σε αγορές μέσω Internet (Amazon, eBay κλπ.). Λες και εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε οι πλουσιότεροι στον κόσμο ή θεωρούμαστε εντελώς ανενημέρωτοι και δεν ξέρουμε τι γίνεται εκτός των συνόρων μας. Σημειώνουμε, για όσους δεν το γνωρίζουν, ότι αν το Google Play Store ήταν πλήρως διαθέσιμο στην χώρα μας θα μπορούσατε να αγοράσετε online τις συσκευές απευθείας από την Google. Όμως το Google Play Store διατίθεται σε εμάς μόνο για αγορές applications και όχι για όλα τα υπόλοιπα (βιβλία, ταινίες, συσκευές κλπ.). Μέχρι στιγμής τα Nexus διατίθενται μέσω Google Play Store στις εξής χώρες.

Εσωτερικός ανταγωνισμός και επικείμενη κυριαρχία στην αγορά
Για να μην παρεξηγηθούμε, δεν έχουμε κανένα απολύτως συμφέρον να εγκωμιάζουμε την Google και τη νέα σειρά Nexus, ούτε εμπάθεια για την Apple. Απλά δεν μπορούμε να κρύψουμε τον ενθουσιασμό μας για μια επανάσταση που γίνεται στην αγορά των smartphones και tablets. Συσκευές σαν αυτές κόστιζαν πάνω από πεντακοσάρικο και ήταν απλησίαστες για την πλειονότητα του αγοραστικού κοινού. Τώρα η Google μας λέει ότι μπορούμε να έχουμε ότι καλύτερο χωρίς να ξοδέψουμε μια περιουσία. Ελπίζουμε αυτή η επιθετική πολιτική πωλήσεων να παρασύρει γενικότερα την παγκόσμια αγορά. Όσον αφορά την Apple, είναι αναμφισβήτητο ότι είναι πρωτοπόρος, ότι έχει μοναδική αίσθηση design, ότι έχει προσήλωση στην ποιότητα κι όλα τα συναφή...αλλά δεν μπορεί να πουλάει πλέον τόσο ακριβά. Υπάρχουν κι άλλοι που προσφέρουν το ίδιο ή σχεδόν το ίδιο πολύ φθηνότερα.

H Asus πρέπει να είναι απόλυτα ευχαριστημένη που πουλάει περίπου ένα εκατομμύριο Nexus 7 τον μήνα γιατί έτσι κι αλλιώς δεν είχε αξιόλογο μερίδιο στην αγορά των tablets. Υποθέτουμε ωστόσο ότι η LG και η Samsung πρέπει να προβληματίζονται για τις εκατομμύρια πωλήσεις των Nexus 4 και Nexus 10 αντίστοιχα γιατί σίγουρα επηρεάζουν τις πωλήσεις των δικών τους μοντέλων. Σοβαρή ένδειξη αποτελεί το φρενάρισμα της παραγωγής των Nexus 4 από την LG, σαν να άλλαξε γνώμη για την χαμηλή τιμή τους. Ίσως να μην τους αρέσει η ιδέα να δουλεύουν «φασόν» για την σειρά Nexus της Google και να διακινδυνεύουν να μείνουν απούλητες οι συσκευές με το brand name τους. Σαφώς η Google έχει ήδη λάβει τα μέτρα της, έχοντας εξαγοράσει την Motorola και ετοιμάζοντας μαζί ένα κινητό τηλέφωνο που προσωρινά έχει την ονομασία X phone και μάλλον θα αποτελέσει το επόμενο smartphone Nexus. Ένα είναι σίγουρο. Η Google έχει δηλώσει εμφανώς τις διαθέσεις να κάνει σκληρότατο ανταγωνισμό με ασυναγώνιστες τιμές. Είμαστε περίεργοι να δούμε πως θα εξελιχθεί η αγορά των smartphones και tablets το 2013. Καλή χρονιά να έχουμε και κυρίως λεφτά για να αγοράζουμε smartphones, tablets ή ότι άλλο μας είναι χρήσιμο.

Keywords
google, nexus, nexus s, www.google.gr, παρουσιαση, nexus, ice cream, street view, online shopping, app store, play store, iphone 5, tegra 3, samsung galaxy, ipad mini, steve jobs, ipad 4, Καλή Χρονιά, νέα, smartphones, tablets, android, iphone, update, htc, apple, ice, sandwich, widgets, μνήμη, καιρος, ειδήσεις, μετάφραση, watch, youtube, english, factory, keyboard, swype, play, sphere, view, sms, tablet, windows, gmail, ios, dream, online, paypal, nfc, ελλαδα, store, games, ram, ips, glass, led, pro, usb, gps, download, ipad, εταιρεία, asus, nvidia, ghz, καλοκαιρι, samsung, galaxy, tab, mini, archos, multirama, public, video, jobs, ppi, real, flash, hdmi, dual, σημαίνει, note, amazon, ebay, design, motorola, phone, κινηση στους δρομους, ipad 2, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, www.youtube.com, αξια, galaxy nexus, ipad 3, η ημέρα της γης, end, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, ξανα, play store, αμερικανικη αγορα, samsung galaxy, μνημη ram, δυνατα, μετάφραση, μνήμη, βιντεο, χωρες, γνωμη, θεμα, καθημερινη, κινητα, οθονες, πωλειται, τα νεα, ταινιες, τηλεοραση, τηλεφωνο, φωτογραφιες, apple, asus, books, ebay, flash, games, gmail, gps, hdmi, ios, multirama, nfc, nvidia, public, ram, real, youtube, αγορα, αδυναμια, αρθρο, αξιζει, απλα, ατομο, αψογη, βρειτε, γινει, γινεται, γλωσσα, δαχτυλο, δεος, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δρομολογια, δικτυο, δικτυα, εγινε, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, εταιρεία, εφαρμογες, τεχνολογια, εξυπνο, ιδεα, ιδια, ιδιο, ισχυει, κινητο, κινηση, λαθος, λεφτα, λειτουργια, λεπτομερειες, λογο, μικρο, μοντελα, μπορειτε, μπλοκαρισμα, παντα, οθονη, οικογενεια, φιλτρα, ονομα, οτι αξιζει, ουσιαστικα, περιβαλλον, πυξιδα, ποιοτητα, πληκτρολογιο, πωλησεις, ρυθμισεις, ρολοι, ρολο, σιγουρα, σιγουρο, συνεχεια, συντομα, σειρα, τιμη, υψηλη, φιασκο, χρωμα, ωρες, αγορες, app store, archos, ασφαλεια, phone, design, dream, dual, εφαρμογη, ειπαμε, ελληνικα, factory, galaxy, ghz, glass, χωρα, ice, ice cream, widgets, english, ips, user, jobs, led, keyboard, mini, motorola, windows, sandwich, multi, note, online shopping, παιχνιδι, play, πληροφοριες, πωληση, pro, σημαίνει, smartphones, sms, sphere, street view, swype, tablet, tablets, tab, tegra 3, τηλεορασεις, online, update, usb, υλικα, view, χερια, store
Τυχαία Θέματα