Panzer Dragoon Orta

To Sega Saturn κληροδοτεί το Xbox.

Στην βιομηχανία των video games έχουμε συναντήσει κατά καιρούς κονσόλες που αν και είχαν όλα τα φόντα για να πρωταγωνιστήσουν δεν κατάφεραν να σημειώσουν εμπορική επιτυχία. Μία από αυτές τις κονσόλες είναι το "αδικοχαμένο" Sega Saturn,

ένα 32-bit σύστημα που παρά τον μικρό κύκλο ζωής του μας χάρισε πραγματικά αριστουργήματα, όπως το Dragon Force, το Virtua Fighter 2 και φυσικά την σειρά Panzer Dragoon. H τελευταία αποτελείται από τα Panzer Dragoon, Panzer Dragoon II Zwei και το μνημειώδες Panzer Dragoon Saga.

Μετά τον ταραχώδη κύκλο ανάπτυξης του Panzer Dragoon Saga, η developer του ονόματι Team Andromeda διαλύθηκε και πολλά μέλη της προσχώρησαν σε διάφορες άλλες εταιρείες προσκείμενες στην Sega. Μία από αυτές τις εταιρείες ήταν η Smilebit, η οποία πλέον ονομάζεται Sega Sports Japan. To 2002 η Microsoft προσπαθώντας να εξασφαλίσει την υποστήριξη περισσότερων third-party developers για το Xbox, αλλά και να εδραιώσει την φήμη της στην αγορά της Ιαπωνίας στράφηκε προς την Sega. Οι δύο εταιρείες είχαν πάντοτε μια καλή συνεργασία, ειδικά αν συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι το λειτουργικό σύστημα του Dreamcast αναπτύχθηκε από την Microsoft.



Με βάση τα παραπάνω το Xbox σύντομα πλαισιώθηκε από διάφορους τίτλους της Sega όπως το Shemue II, το Gun Valkyrie και το Panzer Dragoon Orta. To τελευταίο κυκλοφόρησε το 2003 και κατάφερε να αναβιώσει την τεράστια κληρονομιά της σειράς, παρά το γεγονός ότι άνηκε στην κατηγορία των rail shooters, ένα genre που κατά γενική ομολογία έχει πλέον παρακμάσει. Το Panzer Dragoon Orta μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως remake των δύο πρώτων Panzer Dragoon, αλλά και ως μια ανθολογία η οποία διεκδικεί μια περίοπτη θέση στην καρδιά των φίλων της σειράς.

Empire strikes back
Τα γεγονότα του Panzer Dragoon Orta λαμβάνουν χώρα αρκετές δεκαετίες μετά από τα αντίστοιχα του Panzer Dragoon Saga. H Empire έχει πλέον ανακτήσει την χαμένη της αίγλη και με την βοήθεια της αρχαίας τεχνολογίας έχει αρχίσει να παράγει γενετικά μεταλλαγμένους δράκους, οι οποίοι ονομάζονται Dragonmares. Οι δράκοι αυτοί σπέρνουν τον τρόμο στο πέρασμά τους και πλέον ολόκληρη η ανθρωπότητα αναγκάζεται να υποκύψει στον τυραννικό ζυγό της Empire.

Σε αυτό το post apocalyptic περιβάλλον ζει ένα νεαρό κορίτσι η Orta. Η τελευταία από την ημέρα της γέννησής της βρίσκεται φυλακισμένη σε έναν πύργο στις ορεινές εκτάσεις της Yelico Valley. Σύμφωνα με τις προφητείες η Orta έχει την δύναμη να φέρει την καταστροφή του κόσμου και γι' αυτό τον λόγο κρατείται σε απομόνωση από τους υπόλοιπους ανθρώπους. Η Empire στην πορεία στέλνει τα Dragonmares της να επιτεθούν στην Yelico Valley και να σκοτώσουν την Orta, ώστε να μην ολοκληρωθούν ποτέ οι προφητείες. Η ιστορία παίρνει όμως μία αναπάντεχη τροπή, όταν από το πουθενά εμφανίζεται ένας μυστηριώδης δράκος, ο οποίος σώνει την Orta και την παρακινεί να ανέβει στην πλάτη του για να δραπετεύσουν.

Κατόπιν αυτού, η νεαρή πρωταγωνίστρια ξεκινά το ταξίδι της στον αφιλόξενο κόσμο του Panzer Dragoon Orta. O στόχος της είναι όχι μόνο να καταστρέψει την Empire και να επαναφέρει την ειρήνη, αλλά να μάθει ποια είναι η καταγωγή της και για ποιο λόγο πέρασε ολόκληρη την ζωή της φυλακισμένη σε ένα πύργο.



Το πρώτο στοιχείο που θα προκαλέσει εντύπωση στους αμύητους των Panzer Dragoon, είναι ότι ενώ έχουμε να κάνουμε με ένα rail shooter οι developers έδωσαν τεράστιο βάρος στο σεναριακό υπόβαθρο. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι η σειρά ανέκαθεν είχε ένα πολύ πλούσιο lore και έντονα RPG στοιχεία, τα οποία όπως είναι γνωστό γιγαντώθηκαν στο Panzer Dragoon Saga. Κατόπιν αυτού, σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε με προσοχή τα cutscenes (υπάρχει η επιλογή να τα κάνετε skip και να επικεντρωθείτε στην δράση), ώστε να έχετε μια όσο το δυνατόν πιο ολοκληρωμένη εμπειρία, εντρυφώντας παράλληλα στο μαγευτικό σύμπαν του Panzer Dragoon Orta.

Καβάλα στον δράκο
Όπως προαναφέραμε, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα rail shooter, παρόλα αυτά στην πράξη έχετε πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων απ' ότι έχουμε δει σε αντίστοιχες δημιουργίες. Το Panzer Dragoon Orta χωρίζεται σε 10 episodes ή levels αν προτιμάτε και ο σκοπός σας είναι να εξολοθρεύσετε όλους τους εχθρούς που εμφανίζονται στην οθόνη, αποφεύγοντας παράλληλα τα πυρά που σας εκτοξεύουν. Να σημειωθεί ότι στο τέλος του κάθε episode σας περιμένει και από ένα boss fight. Τα τελευταία μάλιστα προσφέρουν συγκλονιστικές συγκινήσεις και αποτελούν ένα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της σειράς.

Ο έλεγχος του δράκου σας γίνεται με το αριστερό analog stick και μπορείτε να κινηθείτε ελεύθερα προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο μόνος περιορισμός είναι ότι η ροή της κάθε πίστας είναι προκαθορισμένη, όπως για παράδειγμα ένα τρένο που κινείται σε ράγες, εξού και ο χαρακτηρισμός rail shooter. Στην πάνω δεξιά πλευρά της οθόνης σας υπάρχει ένα minimap που υποδεικνύει με κόκκινο χρώμα την τοποθεσία των εχθρών σας. Με τα triggers του χειριστηρίου μπορείτε να μετακινήσετε την κάμερα δεξιόστροφα και αριστερόστροφα ή να κάνετε στροφή 180 μοιρών, έτσι ώστε να έχετε το κατάλληλο οπτικό πεδίο. Με αυτό τον τρόπο λοιπόν μπορείτε να δείτε μπροστά από τον δράκο σας, στα πλάγιά του, αλλά και πίσω από αυτόν.

Για να εξολοθρεύεστε τους αντιπάλους σας έχετε στην διάθεσή σας δύο ειδών επιθέσεις, τα τηλεκατευθυνόμενα lasers του δράκου και το πιστόλι της Orta. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να κρατήσετε πατημένο το κουμπί Α, να "μαρκάρετε" τους στόχους σας μετακινώντας τον κέρσορα στόχευσης πάνω τους και μετά να αφήσετε το κουμπί. Αντίστοιχα, πατώντας συνεχόμενα το Α πυροβολείτε με το πιστόλι σας. Να σημειωθεί ότι το δεύτερο είδος επίθεσης προκαλεί μηδαμινή ζημιά και η χρήση του προτείνεται μόνο για να καταρρίψετε τις ρουκέτες και τους πυραύλους που έρχονται κατά πάνω σας.

Ένας δράκος, τρεις μορφές
Όπως και στο Panzer Dragoon Saga, ο δράκος σας δύναται να μεταμορφωθεί ανά πάσα στιγμή. Συνολικά υπάρχουν τρεις διαθέσιμες μορφές που ονομάζονται Base Wing, Heavy Wing και Glide Wing. Κάθε μία από αυτές έχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, καθώς και ξεχωριστά Glide και Berserk Gauges. Πριν προχωρήσουμε στην ανάλυση της κάθε μορφής ας δούμε πως λειτουργούν οι δύο προαναφερθέντες μηχανισμοί.

Το Glide ενεργοποιείται με τα κουμπιά X και B και το Berserk πατώντας το κουμπί "Black". Με το Glide μπορείτε να επιταχύνετε ή να επιβραδύνετε τον δράκο σας, ενώ με το Berserk εξαπολύετε μια special επίθεση που καταστρέφει όλους του εχθρούς στην οθόνη, κάνοντάς σας επίσης για να σύντομο χρονικό διάστημα άτρωτο. Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια των boss fights μέσω του Glide μπορείτε να πλαγιοκοπήσετε το boss ή να επιτεθείτε πισώπλατα. Μάλιστα τις περισσότερες φορές είναι απαραίτητο να προβείτε σε αυτή την ενέργεια, για να έχετε οπτικό πεδίο στα τρωτά σημεία των bosses. Μετά το Panzer Dragoon Saga είναι ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η σειρά. Μετά τις απαραίτητες επεξηγήσεις σχετικά με τoυς μηχανισμούς του Glide και του Berserk ήρθε η ώρα να εξετάσουμε τις διαφορετικές μορφές του δράκου σας ξεκινώντας με την Base Wing. Η τελευταία όπως υποδηλώνει και το όνομά της αποτελεί την βασική μορφή, η οποία δεν έχει ξεχωριστά πλεονεκτήματα ή μειονεκτήματα. Από την άλλη πλευρά η Heavy Wing μορφή προκαλεί περισσότερο damage, αλλά αντίστοιχα το mobility σας είναι περιορισμένο και επιπλέον δεν μπορείτε να κάνετε Glide. Τέλος, το Glide Wing είναι η πιο ευέλικτη μορφή, καθώς σας επιτρέπει να κάνετε Glide μέχρι τρεις φορές (η βασική μορφή επιτρέπει μέχρι δύο Glide), ενώ η Berserk επίθεσή της αναπληρώνει τα hit points σας. To μοναδικό μειονέκτημα είναι ότι δεν έχετε πρόσβαση στα lasers σας και κατ' επέκταση το damage output σας είναι ελάχιστο.

Με βάση τα παραπάνω το κλειδί της επιτυχίας έγκειται στην σωστή χρησιμοποίηση των διαφόρων μορφών ανάλογα με τις περιστάσεις και τους εχθρούς που αντιμετωπίζετε. Για παράδειγμα, όταν μετακινείστε σε στενούς διαδρόμους ή σε κατακόμβες προτείνεται η Glide Wing μορφή ώστε να έχετε όσο τον δυνατόν καλύτερο mobility. Από την άλλη πλευρά στα boss fights αρκετές φορές θα πρέπει να βασιστείτε στην αυξημένη δύναμη πυρός που προσφέρει το Heavy Wing. Να προσθέσουμε ότι κάθε μορφή έχει και το δικό της ξεχωριστό level, το οποίο ενδέχεται να ανέβει αν βρείτε τα σχετικά power ups.

Mία Panzer Dragoon ανθολογία
O παραπάνω χαρακτηρισμός ταιριάζει...γάντι στην δημιουργία της Smilebit, καθώς στο mode Pandora's Box θα συναντήσετε δεκάδες unlockables, όπως cutscenes, εγκυκλοπαιδικές αναφορές στο lore της σειράς, 12 έξτρα αποστολές, αλλά και το πρωτότυπο Panzer Dragoon! Τα unlockables αυτά προσθέτουν πόντους στην συνολική αντοχή του τίτλου στον χρόνο, καθώς θα χρειαστεί να αφιερώσετε 20 ώρες για να ξεκλειδώσετε όλο το περιεχόμενο.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε πως για να ολοκληρώσετε τα 10 episodes του παιχνιδιού θα χρειαστείτε γύρω στις 3-4 ώρες στο Easy επίπεδο δυσκολίας και 5-6 στο Hard αντίστοιχα. Βέβαια το replayability σώζει κάπως την κατάσταση, καθώς σε κάθε πίστα υπάρχουν εναλλακτικές διαδρομές για να ακολουθήσετε, τις οποίες σημειωτέον θα πρέπει να ανακαλύψετε μόνοι σας. Οι διαδρομές αυτές λαμβάνουν χώρα σε τελείως διαφορετικό περιβάλλον και ενίοτε θα αντιμετωπίσετε και άλλους τύπους εχθρών. Εν τω μεταξύ, κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα level βαθμολογείστε ανάλογα με τις επιδόσεις. Συνολικά υπάρχουν πέντε ratings, S, A, B, C και E (το S είναι το υψηλότερο). Το σύστημα αξιολόγησης σε συνδυασμό με το άκρως εθιστικό gameplay θα σας ωθήσουν να προχωρήσετε σε δεκάδες playthroughs για να επιτύχετε το καλύτερο δυνατό σκορ.

Δίχως υπερβολή λοιπόν θα λέγαμε ότι το Panzer Dragoon Orta έχει έναν arcade χαρακτήρα και το πιο πιθανό είναι ότι θα λιώσετε το δισκάκι παίζοντας ξανά και ξανά. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ακόμη και στο Easy επίπεδο δυσκολίας η πρόκληση είναι υψηλότατη και πολλές φορές ανεβαίνει κατακόρυφα στα boss fights. Ειδικά το τελικό boss θα σας βγάλει το λάδι, καθώς έχει τρεις διαφορετικές μορφές και θα πρέπει να τις εξολοθρεύσετε όλες με μία μόνο health bar.

Μία πανδαισία χρωμάτων
Το Panzer Dragoon Orta συνεχίζει την...παράδοση των προκατόχων του σε ότι έχει να κάνει με τα γραφικά, καθώς για μία ακόμη φορά θα μείνετε με το στόμα ανοιχτό από το level design και τα εντυπωσιακά lighting και particle effects. H παρούσα δημιουργία στο οπτικό κομμάτι είναι από τις καλύτερες που έχουμε δει στο Xbox και πραγματικά ελπίζουμε στο μέλλον η Sega να κυκλοφορήσει ένα HD remake. Ιδιαίτερη μνεία θα πρέπει να γίνει στο σταθερό frame rate, το οποίο μένει κλειδωμένο στα 30fps ανεξάρτητα από το πλήθος των εχθρών και των εκρήξεων που πλημμυρίζουν την οθόνη σας.

Συν τις άλλοις, τα animations του δράκου είναι ρεαλιστικότατα, ενώ τα textures είναι αψεγάδιαστα με εξαίρεση ένα ελαφρό aliasing που παρατηρείται όταν πετάτε πλάι σε τοίχους ή σε κλειστοφοβικούς διαδρόμους. Βέβαια το γεγονός αυτό οφείλεται καθαρά στο hardware του Xbox, καθώς η δουλειά των developers στην ανάπτυξη του κώδικα του Panzer Dragoon Orta είναι το λιγότερο υποδειγματική.

Η ιαπωνική Quenya
O γνωστός σε όλους πλέον Tolkien, o συγγραφέας πίσω από λογοτεχνικά αριστουργήματα The Lord of the Rings και Hobbit είχε εφεύρει μία φανταστική γλώσσα την Quenya, στην οποία μιλούν τα Elves. H κίνηση αυτή έγινε με σκοπό να δώσει μεγαλύτερο ρεαλισμό στην μυθοπλασία του κόσμου της Μέσης-Γης και με χαρά μας διαπιστώσαμε ότι σε κάτι αντίστοιχο προέβησαν και οι developers τoυ Panzer Dragoon Orta. Συγκεκριμένα το voice acting γίνεται σε μία φανταστική γλώσσα και στα ιαπωνικά ενίοτε και με αυτό τον τρόπο επιτυγχάνεται η ρεαλιστική απόδοση ενός απολύτως high fantasy κόσμου.

Η εξωτική αυτή γλώσσα λοιπόν δένει απόλυτα με το άκρως φανταστικό ύφος της δημιουργίας και σας δίνει την αίσθηση ότι ζείτε μέσα σ' έναν ονειρικό κόσμο, στον οποίο ζουν δράκοι και λοιπά μυθικά πλάσματα. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη στους φανατικούς φίλους της σειράς, καθώς κάτι αντίστοιχο είχε κάνει και η Team Andromeda στα προηγούμενα Panzer Dragoon. Εν τω μεταξύ, το soundtrack αποτελείται για μία ακόμη φορά από συνθέσεις των Saori Kobayashi και Mariko Nariba, οι οποίες στην πλειοψηφία τους βασίζονται σε tribal drums που διανθίζονται από φουτουριστικές μελωδίες πνευστών.

Εν κατακλείδι
Από το 2003, όταν και κυκλοφόρησε το Panzer Dragoon Orta, είδαμε ελάχιστα rail shooters, όπως τα Dead Space Extraction και τα δύο Resident Evil Chronicles για το Wii. Δίχως αμφιβολία το συγκεκριμένο genre έχει πλέον...ξεπέσει, παρόλα αυτά το Panzer Dragoon Orta μπορεί κάλλιστα να χαρακτηρισθεί ως η επιτομή του συγκεκριμένου είδους. Στην περίπτωση λοιπόν που αναζητάτε να παίξετε ένα rail shooter ή αν για εγκυκλοπαιδικούς λόγους θέλετε να δοκιμάσετε ένα μόνο game από την συγκεκριμένη κατηγορία επιβάλλεται να ασχοληθείτε με αυτό το exclusive του Xbox.

Κλείνοντας θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι η ευρωπαϊκή έκδοση του Panzer Dragoon Orta είναι μεν συμβατή με το Xbox 360, παρόλα αυτά εξαιτίας ενός bug το παιχνίδι κάνει crash στο dashboard μετά το τρίτο επεισόδιο. Το γεγονός αυτό είναι πράγματι λυπηρό, καθώς έστω και καθυστερημένα, αρκετοί κάτοχοι του Xbox 360 ενδεχομένως να ήθελαν να δοκιμάσουν ένα από τα σημαντικότερα exclusives του προκατόχου του.

Θετικά:
- Εντυπωσιακά γραφικά
- Αψεγάδιαστος ηχητικός τομέας
- Άκρως εθιστικό gameplay
- Περιλαμβάνει το πρωτότυπο Panzer Dragoon
- Πλήθος από unlockables
- Τεράστιο replayability
- Μεγάλη πρόκληση

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Δεν μπορεί να παιχθεί στο Xbox 360 μετά από το τρίτο level εξαιτίας ενός bug

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 9.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 7.5
Γενικά: 8.8

Το καλύτερο rail shooter όλων των εποχών.

Παντελής Δασκαλέλος
Keywords
lord of the rings, resident evil, xbox 360, sega, saturn, xbox, video, games, dragon, fighter, saga, team, sports, japan, microsoft, gun, rpg, skip, δραση, καβαλα, boss, fight, stick, heavy, black, hit, power, ups, box, easy, health, design, lighting, frame, οφείλεται, hobbit, voice, tribal, drums, space, wii, συγκεκριμένο, game, exclusive, bug, crash, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, εξτρα, ξανα, δουλεια, εμπορικη, ηχος, ωρα, boss, games, game, microsoft, rpg, saturn, ups, xbox 360, αγορα, αιγλη, αξιζει, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, γλωσσα, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δειτε, δωσει, δρακοι, δρακος, εγινε, υπαρχει, ειρηνη, ελευθερια, ενεργεια, ενιοτε, επιτυχια, ερχονται, ζημια, ζωη, ζωης, ειδος, υφος, ιαπωνικη, κινηση, λαδι, λογο, μικρο, μνεια, μορφη, μπορειτε, οθονη, ονομα, οφείλεται, πεδιο, περιβαλλον, ροη, προφητειες, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, στομα, συμπαν, τρενο, φυσικα, φοντα, φημη, φορα, χρωμα, χαρα, ωρες, health, box, bug, crash, design, dragon, drums, easy, exclusive, fight, fighter, frame, gun, heavy, hit, hobbit, χωρα, japan, κομματι, καρδια, lighting, lord of the rings, μπροστα, sports, παιχνιδι, power, party, resident evil, saga, sega, skip, space, ταξιδι, team, tribal, wii, voice, stick
Τυχαία Θέματα