Dead or Alive 3

To πνευματικό παιδί του Itagaki "ανδρώνεται".

Η σειρά Dead or Alive αποτελεί μία από τις δημοφιλέστερες στον χώρο των Fighting χάρις στο φρενήρες gameplay της, αλλά και τα...boobs των θηλυκών μαχητών της. Τα δύο πρώτα κεφάλαιά της ύστερα από ένα επιτυχημένο πέρασμα στα coin-ops της Ιαπωνίας μεταφέρθηκαν στις κονσόλες της Sega και της Sony σημειώνοντας σχετική επιτυχία. Άλλωστε είναι γεγονός ότι στα τέλη

της δεκαετίας του '90 το ενδιαφέρον του κόσμου ήταν εμφανώς στραμμένο στα 3D Fighting όπως το Tekken και το Virtua Fighter, καθώς οι σειρές Street Fighter και Mortal Combat είχαν χάσει ένα μεγάλο μέρος της δημοτικότητάς του.

Εν τω μεταξύ, στις αρχές της χιλιετίας η Microsoft ήταν έτοιμη να μας παρουσιάσει την πρώτη οικιακή κονσόλα της το Xbox. Η Microsoft γνωρίζοντας πως δεν θα έχει εύκολο έργο απέναντι στο PS2 προσπάθησε να εξασφαλίσει διάφορα exclusives με στόχο να κάνει πιο ελκυστική την κονσόλα της. Γι' αυτό τον λόγο βολιδοσκόπησε διάφορους έμπειρους Ιάπωνες developers όπως τον Shinji Mikami, τον Hideo Kojima και τον Tomonobu Itagaki μεταξύ άλλων. Για διάφορους λόγους, οι συζητήσεις με τους πρώτους δύο δεν προχώρησαν, παρόλα αυτά ο Itagaki πείστηκε από το όραμα της Microsoft και κατόπιν αυτού η εταιρεία του, η Team Ninja, άρχισε να εργάζεται πυρετωδώς πάνω σε δύο exclusives για το Xbox, το Dead or Alive 3 και το Ninja Gaiden.



Στις 14 Μαρτίου του 2002 το Xbox φτάνει στην Ευρώπη συνοδευόμενο από το Dead or Alive 3. Το τελευταίο αναδεικνύει άμεσα το hardware της κονσόλας και κερδίζει τις εντυπώσεις αποδεικνύοντας την μεγαλοφυΐα του Tomonobu Itagaki. Πέρα από τα εντυπωσιακά γραφικά και τις σέξι πρωταγωνίστριες όμως το Dead or Alive 3 κατάφερε να ξεχωρίσει για αρκετούς ακόμη λόγους και δεν είναι τυχαίο ότι αυτή την στιγμή μνημονεύεται ως ένα από τα κορυφαία Fighting όλων των εποχών. Το ποιοι ακριβώς είναι αυτοί οι λόγοι θα το δούμε παρακάτω.

Who shall win the DoA World Championship?
Τα γεγονότα του Dead or Alive 3 λαμβάνουν χώρα μετά από τα αντίστοιχα του προκατόχου του καθώς η Dead or Alive Tournament Executive Committee γνωστή και ως DOATEC απαγάγει τον Genra, τον αρχηγό της Haijin Mon Sect της Mugen Tenshin Ninja Clan. Σκοπός της DOATEC είναι να χρησιμοποιήσει τον Genra ως πειραματόζωο στο Project Omega, για να δημιουργήσει τον απόλυτο μαχητή. Μετά από τα πειράματα που ακολουθούν ο Genra μετατρέπεται στον Omega και η DOATEC διεξάγει ένα ακόμη παγκόσμιο τουρνουά με στόχο να τεστάρει τις δυνατότητες του Omega απέναντι στους άλλους μαχητές.

Όπως έχουμε συνηθίσει σε ανάλογα Fighting το σενάριο περνά σε δεύτερη μοίρα, παρόλα αυτά οφείλουμε να ομολογήσουμε πως στο κομμάτι αυτό το Dead or Alive 3 μας απογοητεύει. Μάλιστα οι πληροφορίες που αναφέραμε παραπάνω προέρχονται από το συνοδευτικό manual του παιχνιδιού, καθώς στην πράξη παίζοντας το Story mode το μόνο που θα δείτε είναι ορισμένα διάσπαρτα cutscenes χωρίς ιδιαίτερο νόημα. Με δεδομένο ότι η σειρά έχει ένα αρκετά πλούσιο lore είναι γεγονός ότι οι developers όφειλαν να δώσουν λίγη παραπάνω προσοχή στο σενάριο ή έστω λίγη συνοχή στην ροή της αφήγησης των γεγονότων.

Τα modes
Πέρα από το Story mode, στο οποίο εκτυλίσσεται το σενάριο, το Dead or Alive 3 προσφέρει μια πληθώρα από modes που θα ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό φίλο του είδους. Σε πρώτη φάση καλό θα είναι να ασχοληθείτε με το Sparring Mode, στο οποίο μπορείτε να εξασκηθείτε με το μοντέλο χειρισμού, την εκτέλεση των combos κ.ο.κ. Τα υπόλοιπα modes είναι τα εξής: Time Attack, Versus, Survival, Tag Battle και Team Battle. Να σημειωθεί ότι στα Versus και Time Attack μπορείτε να επιλέξετε single match ή tag match. Επίσης στο Tag Battle υποστηρίζονται 2-4 παίχτες στην ίδια κονσόλα. Θυμίζουμε ότι στο Xbox μπορούν να συνδεθούν μέχρι και τέσσερα gamepads χωρίς να χρειάζεται να προμηθευτείτε κάποιο ξεχωριστό περιφερειακό.

Ας εξετάσουμε όμως λίγο πιο διεξοδικά τα διάφορα modes. Στο Time Attack, όπως δηλώνει και το όνομά του θα πρέπει να εξολοθρεύεστε οχτώ αντιπάλους (πέντε αν παίζετε tag match) που ελέγχονται από την CPU σε όσο το δυνατόν μικρότερο χρόνο. Από την άλλη πλευρά στο Survival καλείστε να μονομαχήσετε με διάφορους εχθρούς μέχρι να τελειώσει η health bar σας. Όπως είναι λογικό κάθε αγώνας θα πρέπει να ολοκληρωθεί με όσο δυνατόν μικρότερες απώλειες στο health σας για να καταφέρετε να προχωρήσετε. Τέλος, στο Team Battle δημιουργείτε μια ομάδα πέντε χαρακτήρων και στην πορεία μονομαχείτε με διάφορες πενταμελείς ομάδες που ελέγχονται είτε από την CPU ή κάποιον άλλον παίκτη.

Ο Hayabusa και τα κορίτσια του
Το Dead or Alive 3 περιλαμβάνει αρχικά 16 διαθέσιμους χαρακτήρες, ενώ στην πορεία ξεκλειδώνουν δύο ακόμη. Στο ρόστερ συναντάμε παλιούς γνώριμους όπως τον ninja Ryu Hayabusa και τις σέξι Ayane, Kasumi και Helena Douglas. Οι νέες προσθήκες είναι η αγγλίδα δολοφόνος Christie, ο επίσης ninja Hayate, η Hitomi και ο Brad Wong. Ο τελευταίος μάλιστα χρησιμοποιεί την τεχνική Zui Quan θυμίζοντας τον Jackie Chan από την ταινία Drunken Master. Γενικά κάθε μαχητής έχει μια ποικιλία διαφορετικών επιθέσεων και combos, αν και η αλήθεια είναι ότι μετά από μερικές ώρες ενασχόλησης θα δείτε ότι κάποιες από αυτές δεν είναι τόσο αποτελεσματικές και κατ' επέκταση θα χρησιμοποιείτε συνεχώς τις ίδιες κινήσεις για να νικήσετε.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το ρόστερ των μαχητών προσφέρει αρκετή ποικιλία, παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση δεν είναι ισορροπημένο. Οι γρήγοροι μαχητές όπως η Kasumi έχουν τεράστιο πλεονέκτημα απέναντι σε αυτούς που έχουν πιο αργά combos, κάτι που οφείλεται στο ιδιόμορφο σύστημα μάχης του Dead or Alive 3. To τελευταίο περιγράφεται σαν μία μίξη μεταξύ των αντιστοίχων του Tekken και του Virtua Fighter και το χαρακτηριστικό γνώρισμά του είναι τα counters. Κάθε επίθεση του αντιπάλου σας μπορεί να γίνει counter πατώντας ταυτόχρονα το κουμπί X και την ανάλογη κατεύθυνση στο d-pad. Όπως είναι λογικό, οι επιθέσεις αργών μαχητών είναι πολύ πιο εύκολο να γίνουν counter, καθώς έχετε ένα μεγαλύτερο time window στην διάθεσή σας για να εκτελέσετε μία αντεπίθεση.

Entry-point στα Fighting
Με δεδομένο ότι το μοντέλο χειρισμού είναι απλοϊκό, το Dead or Alive 3 προτείνεται ανεπιφύλακτα στους αρχάριους των Fighting. Στην πράξη έχουμε ένα κουμπί για τις γροθιές, ένα για τις κλωτσιές και ένα για τα counters και την άμυνα. Κατόπιν αυτού, η εκτέλεση των combos είναι πανεύκολη, ενώ ακόμη και οι special επιθέσεις δεν απαιτούν κάποιους πολύπλοκους χειρισμούς όπως τα "ημικύκλια" ή τα "τεταρτοκύκλια" του Street Fighter.

Μακράν το καλύτερο κεφάλαιο της σειράς και ένας από τους αρτιότερους launch τίτλους που έχουμε δει ανεξαρτήτως format.Παρά το γεγονός αυτό θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Dead or Alive 3 απαιτεί γερά αντανακλαστικά, καθώς το κλειδί της επιτυχίας έγκειται στην σωστή χρησιμοποίηση του μηχανισμού των counters. Αναπόφευκτα λοιπόν θα πρέπει να αφιερώσετε αρκετό χρόνο για να εξασκηθείτε και να είστε σε θέση να αντιμετωπίσετε την CPU στα υψηλότερα επίπεδα δυσκολίας ή κάποιον άλλον έμπειρο παίκτη.

Σε γενικές γραμμές πάντως η δημιουργία της Team Ninja είναι από τα πιο διασκεδαστικά και εθιστικά Fighting και αυτό οφείλεται στον γρήγορο ρυθμό των μαχών. Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι το περιβάλλον έχει άμεση αλληλεπίδραση με τους μαχητές, καθώς μπορείτε να πετάξετε των αντίπαλο από τα όρια της αρένας προκαλώντας του μεγάλη ζημιά ή να τον στριμώξετε πάνω σε ηλεκτροφόρα καλώδια. Μια ειδοποιός διαφορά σε σχέση με άλλα Fighting είναι ότι εδώ δεν συναντάμε juggle combos και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο που κάνει προσιτό το Dear or Alive 3 για τους αρχάριους.

Χωρίς παρέα τελειώνει γρήγορα
Το μόνο σημαντικό πρόβλημα του Dead or Alive 3 είναι η ελάχιστη διάρκειά του, καθώς 10-15 λεπτά gameplay αρκούν για να νικήσετε τον Omega και να ανακηρυχθείτε νικητής του τουρνουά της DOATEC. Τουλάχιστον κάθε μαχητής έχει το δικό του ξεχωριστό ending και το γεγονός αυτό συντελεί στην αύξηση του replayability.

Πέρα από το Story mode, τα υπόλοιπα modes παρά την ποικιλία τους δύσκολα θα σας κρατήσουν απασχολημένους, οπότε αναπόφευκτα το βάρος πέφτει στο multiplayer. Το Dead or Alive 3 δεν υποστηρίζονταν πάντως από το Xbox Live, καθώς η υπηρεσία δεν έχει ακόμη διαδοθεί το 2002. Η Team Ninja έκανε κάποιες προσπάθειες να αυξήσει το replayability δίνοντάς σας την δυνατότητα να ξεκλειδώσετε δύο νέους χαρακτήρες και αρκετά costumes, παρόλα αυτά ακόμη και έτσι η συνολική αντοχή του τίτλου στον χρόνο είναι ελάχιστη.

Το Xbox δείχνει τα δόντια του
To Dead or Alive 3, παρά το γεγονός ότι αποτελούσε έναν launch τίτλο, κατάφερε να αναδείξει αμέσως το hardware του Xbox. Χωρίς αμφιβολία το οπτικό αποτέλεσμα έκοβε την ανάσα χάρις τα ρεαλιστικά animations των χαρακτήρων και την λεπτομέρεια σχεδιασμού του περιβάλλοντος. Το frame rate παραμένει σταθερό ακόμη και στις πιο απαιτητικές συνθήκες, όπως το τελικό boss fight για παράδειγμα, όπου ολόκληρη η οθόνη πλημμυρίζει από εντυπωσιακά particle effects. Για τον σχεδιασμό των μαχητών δεν έχουμε πολλά να πούμε, καθώς οι θηλυκές παρουσίες του Dead or Alive 3 εκτοξεύουν την λίμπιντο στον αέρα.

Πέρα από τα εξωπραγματικά -για τα τότε δεδομένα- γραφικά, το Fighting της Team Ninja είχε να επιδείξει και ένα άκρως αξιόλογο soundtrack, το οποίο πέρα από τις τυπικές techno συνθέσεις περιελάμβανε και τρία τραγούδια από τους Aerosmith. Εν τω μεταξύ, το ιαπωνικό voice-acting δίνει...ρέστα, καθώς δένει αρμονικά με το όλο κλίμα. Επιπροσθέτως, τα ηχητικά εφέ είναι αξιοπρεπέστατα αποτυπώνοντας ιδανικά την ένταση της μάχης.

Εν κατακλείδι
Η δημιουργία του Tomonobu Itagaki και της Team Ninja χωρίς να πρωτοτυπεί ιδιαίτερα, καθώς δεν είχε ιδιαίτερες καινοτομίες σε σχέση με τα υπόλοιπα 3D Fighting της τότε εποχής, κατάφερε να προσελκύσει μία μεγάλη μερίδα κοινού στους κόλπους της και να σημειώσει σημαντική εμπορική επιτυχία. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αποτέλεσε την πρώτη third-party κυκλοφορία του Xbox που κατάφερε να πουλήσει περισσότερα από 1 εκατομμύριο αντίτυπα.

Ακολουθώντας το παράδειγμα του SoulCalibur για το Dreamcast η ιαπωνική εταιρεία επέλεξε να μας προσφέρει ένα Fighting προσιτό για όλους τους παίκτες. Εάν μάλιστα είχε επιτευχθεί και το απαιτούμενο balancing στο ρόστερ των μαχητών, αυτή την στιγμή θα μιλούσαμε για ένα από τα αριστουργήματα του χώρου.

Θετικά:
- Εκπληκτικά γραφικά
- Άρτιος ηχητικός τομέας
- Ποικιλία από modes
- Ακριβέστατο μοντέλο χειρισμού
- Εθιστικό gameplay

Αρνητικά:
- Ελάχιστη διάρκεια
- Δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ των χαρακτήρων
- Χαμηλό replayability

Βαθμολογία
Γραφικά: 9
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 6.5
Γενικά: 8.3

Διεκδικεί μια περίοπτη θέση στην συλλογή των φίλων των Fighting games.

Παντελής Δασκαλέλος
Keywords
jackie chan, xbox live, fighting, sega, sony, tekken, fighter, microsoft, xbox, kojima, εταιρεία, team, ninja, win, world, mugen, project, omega, manual, time, versus, survival, tag, single, cpu, health, hayabusa, douglas, master, οφείλεται, counter, window, live, frame, boss, fight, aerosmith, games, τελη κυκλοφοριας, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, εμπορικη, ηχος, τραγουδια, boss, cpu, games, microsoft, omega, sony, time, versus, xbox live, αυξηση, αμυνα, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δεδομενο, δυνατοτητα, δειτε, δειχνει, δοντια, εφε, ευκολο, υπαρχει, επιτυχια, εταιρεία, ευρωπη, ζημια, ιδια, υπηρεσια, ηχητικα, ιαπωνικη, ισορροπια, κεφαλαιο, κλιμα, λογο, μιξη, μοιρα, μπορειτε, νοημα, ομαδα, οθονη, ονομα, ορια, οραμα, οφείλεται, παιδι, περιβαλλον, περιφερειακο, ροη, σειρες, σεναριο, σειρα, τρια, φτανει, ωρες, aerosmith, αγωνας, health, manual, counter, douglas, ετοιμη, fight, fighter, fighting, frame, hayabusa, χωρα, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, project, jackie chan, kojima, κομματι, master, mugen, ninja, ομαδες, ops, pad, πληροφοριες, party, sega, single, survival, tag, team, tekken, window, win, world, voice
Τυχαία Θέματα