Game of Thrones: A Telltale Series - Episode 2

Τα χαμένα αδέρφια επιστρέφουν.

Στα τέλη της περασμένης χρονιάς η Telltale Games μας παρουσίασε το πρώτο επεισόδιο του Game of Thrones: A Telltale Series μεταφέροντας με επιτυχία το σύμπαν της ομώνυμης τηλεοπτικής σειράς και του λογοτεχνικού έργου του George R.R. Martin στα video games.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η αμερικανική εταιρεία μας έχει "διηγηθεί" αρκετές ενδιαφέρουσες ιστορίες τα τελευταία χρόνια μέσα από δημιουργίες, όπως το The Walking Dead, το The Wolf Among Us και το πρόσφατο Tales from the Borderlands. Βέβαια επίσης αδιαμφισβήτητο είναι και το γεγονός ότι η Telltale Games έχει επαναπαυτεί στις δάφνες της, καθώς αρνείται πεισματικά να προβεί σε κάποιες ριζοσπαστικές αλλαγές στο ύφος των κυκλοφοριών της και παράλληλα έχει ανοίξει πολλά μέτωπα με πρόσφατο αποκορύφωμα την ανακοίνωση του Minecraft: Story Mode.

Στο πρώτο επεισόδιο του Game of Thrones: A Telltale Series είδαμε το αυτονόητο, ότι δηλαδή η δημιουργός του The Walking Dead θα κατάφερνε για μια ακόμη φορά να μας συγκινήσει, αλλά από την άλλη περιμέναμε κάποιους νέους μηχανισμούς στο gameplay και ενδεχομένως ορισμένες βελτιώσεις στο τεχνικό τομέα. Εντέλει ούτε προσθήκες, ούτε κάποια βελτίωση είχαμε, παρόλα σε ότι έχει να κάνει με το σενάριο, το Iron from Ice δεν μας απογοήτευσε. Αντίθετα, το τραγικό φινάλε του μας άφησε με κομμένη την ανάσα. Θα υπάρξει όμως και ανάλογη συνέχεια; To δεύτερο επεισόδιο με τίτλο The Lost Lords κυκλοφορεί αυτή την εβδομάδα οπότε πάμε να δούμε αν θα καταφέρει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες μας.


Οι χαμένοι άρχοντες
Το The Lost Lords συνεχίζει ουσιαστικά από εκεί που είχε τελειώσει ο προκάτοχός του, το οποίο μας είχε αφήσει σε αγωνία σχετικά με την τύχη του House Forrester. Εδώ, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε ένα ακόμη playable χαρακτήρα, τον Asher Forrester, τον δευτερότοκο γιο του ομώνυμου Οίκου. Ο Asher ζει εξόριστος στο Essos και εργάζεται ως μισθοφόρος, παρέα με μια φίλη του την Beshka. Πολύ σύντομα όμως ο νεαρός άνδρας θα αποφασίσει να επιστρέψει στην πατρίδα του για να βοηθήσει την οικογένειά του.

Εν τω μεταξύ, ένας από τους χαρακτήρες που θεωρούσαμε νεκρούς στο Iron from Ice επιστρέφει στο κάστρου του Ironrath και βλέπει με τα μάτια του την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχουν περιπέσει οι Forresters. Φυσικά δεν πρόκειται να σας αποκαλύψουμε ποίος ακριβώς είναι αυτός ο ήρωας. Αναφερθήκαμε σε αυτόν απλά για να διευκρινίσουμε ότι εδώ συναντάμε τέσσερις playable χαρακτήρες και όχι τρεις όπως είχε συμβεί στο πρώτο επεισόδιο της σειράς. Οι υπόλοιποι δύο είναι ο Gared Tuttle και η Mira Forrester. Μετά τα γεγονότα του Iron from Ice ο Gared θα επισκεφτεί το The Wall για να καταταγεί στην Night's Watch, ενώ η Mira προσπαθεί με κάθε τρόπο να βοηθήσει την οικογένειά της μπλέκοντας σε διάφορες περιπέτειες στο Kings Landing.

http://www.youtube.com/watch?v=o3TrYe9UamE


Άρχισαν οι "εκπτώσεις"
Το σενάριο στο σύνολό του εξακολουθεί να συγκινεί, εντούτοις αυτή την φορά εντοπίζονται κάποια επιπλέον προβλήματα που σχετίζονται εμμέσως πλην σαφώς με την μικρή διάρκεια του δεύτερου επεισοδίου. Η διάρκεια του Iron from Ice άγγιζε τις δύο ώρες, αλλά το The Lost Lords διαρκεί μόλις 80-90 λεπτά. Με δεδομένο μάλιστα ότι αυτή την φορά έχουμε περισσότερους πρωταγωνιστές, η Telltale Games όφειλε να μας παρουσιάσει ένα επεισόδιο μεγαλύτερης ή έστω ίσης διάρκειας.

Στο χέρι σας είναι να βοηθήσετε το House Forrester να επανακτήσει την χαμένη αίγλη του.


Όπως είναι φυσικό τα 90 περίπου λεπτά μοιράζονται εξίσου στους τέσσερις playable χαρακτήρες, οι οποίοι ναι μεν εργάζονται για το καλό του House Forrester, παρόλα αυτά καθένας έχει ξεχωριστούς στόχους. Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα δεν έχουμε την δυνατότητα να τους γνωρίσουμε, να ταυτιστούμε μαζί τους ή να νιώσουμε συμπάθεια για το δράμα τους. Για παράδειγμα, αρχικά αναλαμβάνετε τον έλεγχο του Asher, για τον οποίο ήδη γνωρίζατε ελάχιστα πράγματα και μετά από πέντε λεπτά περίπου ελέγχετε άλλον χαρακτήρα. Συν τις άλλοις, η ιστορία λαμβάνει χώρα σε διάφορες τοποθεσίες (Ironrath, King's Landing, Essos και The Wall), αλλά δεν σας δίνονται περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το lore του που σχετίζεται με αυτές, ειδικότερα στην περίπτωση του Essos.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στο The Lost Lords θα συναντήσετε και τον John Snow, τον μπάσταρδο γιο του Ned Stark, ο οποίος αποτελεί έναν από τους rangers του Βορρά. Δυστυχώς όμως η συνάντηση μαζί του είναι εξαιρετικά σύντομη. Από τους υπόλοιπους χαρακτήρες της τηλεοπτικής σειράς επιστρέφει ο Tyrion Lannister, o οποίος θέλει να βοηθήσει τους Forresters, χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι δεν έχει τις δικές του φιλοδοξίες.

Η γενικότερη αίσθηση που αφήνει πάντως το The Lost Lords είναι διαφορετική από αυτή του πρώτου επεισοδίου. Αυτό γιατί η πλοκή μένει κατά κύριο λόγο στάσιμη. Για να μην παρεξηγηθούμε αυτό δεν σημαίνει ότι το ενδιαφέρον μειώνεται, αντίθετα η αγωνία για το τί θα επακολουθήσει αυξάνεται. Παρόλα αυτά, τα γεγονότα εδώ δεν έχουν τόσο άμεσο αντίκτυπο και δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθούν στην πορεία. Η έκφραση "η ηρεμία πριν την καταιγίδα" ταιριάζει γάντι στην περίπτωση του The Lost Lords.


Δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό
Σε ότι έχει να κάνει με τους μηχανισμούς του gameplay, ισχύει ότι είχαμε δει και στο πρώτο κεφάλαιο της σειράς και όπως είναι φυσικό είναι μάλλον απίθανο να δούμε κάποια αλλαγή στα επόμενα επεισόδια. Η μόνη διαφορά που παρατηρήσαμε έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάποιες από τις αποφάσεις που πήρατε στο πρώτο επεισόδιο δεν έχουν το ανάλογο αντίκτυπο. Ελπίζουμε το στοιχείο αυτό να αποτελέσει απλά μια κακή παρένθεση για την Telltale Games.

Στο τεχνικό κομμάτι επίσης δεν έχει αλλάξει κάτι, κοινώς από οπτικής πλευράς έχουμε να κάνουμε με τον χειρότερο τίτλο της εταιρείας μετά το πρώτο The Walking Dead. To aliasing εξακολουθεί να κάνει αισθητή την παρουσία του, όπως και τα υπόλοιπα προβλήματα (ασυγχρόνιστο lip sync, πτώσεις του frame rate κ.ο.κ.). Επιπλέον, σε δύο-τρεις περιπτώσεις η οθόνη "πάγωσε" για αρκετά δευτερόλεπτα κατά το loading μιας νέας τοποθεσίας. Από ηχητικής πλευράς πάντως τα πράγματα είναι καλύτερα, με το voice acting να αποτελεί και πάλι σημείο αναφοράς.


Το μέλλον των Forresters παραμένει αβέβαιο
Το The Lost Lords είναι ελαφρώς χειρότερο από το πρώτο επεισόδιο της σειράς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αξίζει να ασχοληθείτε μαζί του. Για μία ακόμη φορά τα βασικά παράπονά μας εντοπίζονται στο κομμάτι της συνολικής διάρκειας. Η Telltale Games θα πρέπει να αλλάξει άμεσα την τιμολογιακή πολιτική της και να αποφασίσει να διαθέσει τα υπόλοιπα επεισόδια στα τρία ευρώ ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο value for money ή να αυξήσει την διάρκειά τους στις τρεις ώρες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν δεν δούμε κάποια δραστική αλλαγή σε αυτό τον τομέα θα εξακολουθήσει να υπάρχει -απόλυτα δικαιολογημένη- γκρίνια.

Θετικά:
- Το σενάριο συνεχίζει να κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον σας
- Πιστό στο λογοτεχνικό έργο του George R.R. Martin
- Εξαιρετικό voice acting

Αρνητικά:
- Διαρκεί μόλις 90 λεπτά
- Ανύπαρκτη πρόκληση
- Ελάχιστη πρωτοτυπία στο gameplay
- Έλλειψη ποικιλίας στα μουσικά θέματα
- Μετριότατος τεχνικός τομέας

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 4.5
Γενικά: 6.4

Παρουσιάζει τα ίδια ακριβώς προβλήματα με τον προκάτοχό του.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
Τυχαία Θέματα