Fuse

Η Insomniac Games σε Third-Person Shooter μονοπάτια.

To Fuse αποτελεί το πρόσφατο εγχείρημα της Insomniac Games, το οποίο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ε3 του 2011 με την ονομασία Overstrike. Η αμερικανική εταιρεία ανάπτυξης δραστηριοποιείται στην βιομηχανία των video games από το 1996 και

μας έχει προσφέρει τις σειρές Spyro, Ratchet & Clank και Resistance που κυκλοφόρησαν αποκλειστικά για τις κονσόλες της Sony. Αξίζει εδώ να τονίσουμε ότι το Fuse είναι η πρώτη multiplatform κυκλοφορία της Insomniac Games. Το γεγονός αυτό δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη καθώς τον Ιανουάριο του 2012, ο Ted Price, διευθύνων σύμβουλος της Insomniac, είχε δηλώσει ευθέως πως στόχος της εταιρείας του είναι να απευθυνθεί σε ένα ακόμη ευρύτερο κοινό στο μέλλον.

H νέα πρόταση των δημιουργών του Resistance διαφοροποιείται σημαντικά σε σχέση με την δημοφιλή FPS σειρά, καθώς ακολουθεί τα πρότυπα των σύγχρονων co-op Third-Person Shooters. Με δεδομένο ότι στον συγκεκριμένο χώρο έχει επέλθει πλέον κορεσμός, κάτι που γίνεται αντιληπτό και από τις φετινές κυκλοφορίες ανάλογου ύφους όπως τα Gears of War: Judgment και Army of Two: The Devil's Cartel, είναι λογικό το Fuse να αντιμετωπίζεται με έντονο σκεπτικισμό. Από την άλλη η Insomniac Games έχει τον τρόπο να μας προσφέρει εξαιρετικές co-op εμπειρίες και η πιο τρανή απόδειξη είναι το ανάλογο mode του Resistance 2, το οποίο ακόμη και σήμερα συγκεντρώνει μια τεράστια μερίδα παικτών στους servers του. Θα μπορέσει άραγε το Fuse να αποτελέσει μια νέα επιτυχία για την Insomniac; Η απάντηση ακολουθεί παρακάτω.

Overstrike 9
O κεντρικός πυρήνας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται το σενάριο του παιχνιδιού, είναι το Fuse, ένα στοιχείο εξωγήινης προέλευσης. Το Fuse από την μία πλευρά δύναται να χρησιμοποιηθεί ως πηγή ανανεώσιμης ενέργειας, από την άλλη σχηματίζει εκρηκτικά μείγματα όταν αναμειγνύεται με άλλα χημικά στοιχεία. Όπως γίνεται αντιληπτό η δεύτερη ιδιότητα του στοιχείου δεν αφήνει...ασυγκίνητη την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία αρχίζει να πειραματίζεται μαζί του σε μία μυστική βάση ονόματι Hyperion με στόχο την δημιουργία νέων όπλων.

Πολύ σύντομα όμως η επικοινωνία με την Hyperion χάνεται ύστερα από την επίσκεψη του γερουσιαστή William Fable. Κατόπιν αυτού η κυβέρνηση στέλνει μια τετραμελής ομάδα μισθοφόρων ονόματι Overstrike 9 για να ερευνήσει την βάση. Παράλληλα, μια τρομοκρατική οργάνωση, η Raven Corporation, επιτίθεται στην Hyperion με στόχο να πάρει τα χέρια της το Fuse και να το πουλήσει στην μαύρη αγορά. Εσείς καλείστε να αναλάβετε τον έλεγχο της Overstrike 9 και να αποτρέψετε την Raven Corporation από το να επιτύχει τον στόχο της. Πολύτιμος σύμμαχος σε αυτή σας την προσπάθεια είναι τέσσερα πρωτότυπα όπλα που λειτουργούν με βάση το εξωγήινο αυτό στοιχείο και τα οποία θα συναντήσετε μέσα στις εγκαταστάσεις της Hyperion.

Το σενάριο σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στιβαρό, με την αφήγηση να εμφανίζει τεράστιες...τρύπες. Σε πρώτη φάση δεν γίνεται γνωστό πως ακριβώς το Fuse έπεσε στα χέρια της κυβέρνησης και σε δεύτερη πως οι τρομοκράτες έμαθαν για την ύπαρξή του. Επιπλέον, οι βασικοί πρωταγωνιστές σε καμία περίπτωση δεν πείθουν, καθώς όπως είναι γνωστό οι μισθοφόροι νοιάζονται πάντα για τα χρήματα και όχι για το καλό της ανθρωπότητας. Εν τω μεταξύ, οι όποιες ανατροπές υπάρχουν είναι τελείως προβλέψιμες οπότε πρακτικά το σενάριο πολύ δύσκολα θα κερδίσει το ενδιαφέρον σας.

Γνωριμία με τους πρωταγωνιστές
Η Overstrike 9 αποτελείται από δύο αρσενικά και δύο θηλυκά μέλη. Κάθε χαρακτήρας έχει ξεχωριστές ιδιότητες και χειρίζεται ένα εκ των τεσσάρων πρωτότυπων όπλων που λειτουργούν με βάση το Fuse. Αρχηγός της ομάδας είναι ο Dalton Brooks, o οποίος είναι εξοπλισμένος με το Mag Shield, ένα περίστροφο που δημιουργεί ενεργειακές ασπίδες ικανές να μπλοκάρουν τις ριπές των αντιπάλων σας. Ο δεύτερος αρσενικός χαρακτήρας ονομάζεται Jacob Kimble και χρησιμοποιεί μια σύγχρονη βαλλίστρα ονόματι Arcshot που εκτοξεύει ενεργειακά βλήματα, τα οποία εκρήγνυνται όταν πετύχουν τον στόχο τους.

Οι "αιθέριες" υπάρξεις τις ομάδας ονομάζονται Naya Deveraux και Izzy Sinclair. H Naya χειρίζεται το Warp Rifle, ένα ντουφέκι που δημιουργεί μικρές μαύρες τρύπες και επιπλέον έχει πρόσβαση σε μία cloaking συσκευή που της επιτρέπει να γίνει αόρατη για ένα σύντομο χρονικό διάστημα. Από την άλλη πλευρά η Izzy έχει τον ρόλο του healer και είναι εξοπλισμένη με το ShatterGun, ένα όπλο που δύναται να μετατρέψει τους αντιπάλους της σε κρυστάλλους και στην πορεία να τους ακινητοποιήσει.

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι μπορείτε ανά πάσα στιγμή πατώντας το κουμπί Select να αναλάβετε τον έλεγχο όποιου μέλους της ομάδας επιθυμείτε. Το κλειδί της επιτυχίας είναι να χρησιμοποιείτε τον κατάλληλο μισθοφόρο ανάλογα με τις περιστάσεις. Εάν δέχεστε για παράδειγμα πολλά πυρά θα πρέπει να ελέγξετε τον Dalton και να χρησιμοποιήσετε το Mag Shield για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας σας.

Πυροβόλησε ότι κινείται
Το μοντέλο χειρισμού είναι ακριβέστατο και ιδιαίτερα εύκολο στην εκμάθηση, εάν μάλιστα έχετε ασχοληθεί στο παρελθόν με αντίστοιχα Third-Person Shooters θα μπείτε πολύ γρήγορα στο κλίμα. Με το κουμπί Ο μπορείτε να κρυφτείτε πίσω από διάφορα σημεία κάλυψης όπως τοίχους και να προστατευτείτε με αυτό τον τρόπο από τα εχθρικά πυρά. Πέρα από τα τέσσερα πρωτότυπα όπλα (Mag Shield, Arcshot, ShatterGun, Warp Rifle) οι χαρακτήρες σας μπορούν να εξοπλιστούν με περίστροφα, καραμπίνες και sniper rifles. Η διαδικασία αλλαγής όπλου γίνεται μέσω του d-pad και διαρκεί μόλις μερικά κλάσματα του δευτερολέπτου.

Με το κουμπί Δ πραγματοποιείτε stealth επιθέσεις στην περίπτωση που βρίσκεστε πίσω από κάποιον εχθρό. Να τονίσουμε εδώ ότι η όποια stealth προσέγγιση είναι καταδικασμένη να αποτύχει λόγω την συμμαχικής Α.Ι, αφού ακόμη και στην περίπτωση που δεν σας ανακαλύψουν οι εχθροί, το πιο πιθανό είναι να εντοπίσουν τους συμμάχους σας. Ακόμα κι έτσι πάντως μπορείτε να ξεπαστρέψετε μερικούς φρουρούς αθόρυβα και να ελαττώσετε τον αριθμό των αντιπάλων που θα πρέπει να αντιμετωπίσετε.

Η πρώτη προσπάθεια της Insomniac Games στον χώρο τον Third-Person Shooters στέφεται από πλήρη αποτυχία!

Από το πρώτα κιόλας λεπτά ενασχόλησής σας με το Fuse θα παρατηρήσετε ότι το gameplay ακολουθεί ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Κοινώς το μόνο που κάνετε είναι να ξεπαστρεύετε ορδές εχθρών και να προχωράτε από το ένα checkpoint στο άλλο μέχρι να φτάσετε στο τέλος της πίστας όπου σας περιμένει ένα boss.

Τόσο η εχθρική, όσο και η συμμαχική Α.Ι κινούνται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και κατόπιν αυτού ο βαθμός πρόκλησης είναι ελάχιστος. Μάλιστα η τεχνητή νοημοσύνη των συμμάχων σας αρκετές φορές θα σας οδηγήσει σε εκνευρισμό, αφού αν πληγωθείτε αργούν χαρακτηριστικά να σας κάνουν revive. Τα boss fights επίσης δεν καταφέρνουν να κεντρίσουν το ενδιαφέρον σας, αφού ως επί τω πλείστον τα bosses χρησιμοποιούν συγκεκριμένες τακτικές στις επιθέσεις τους και δεν προσαρμόζουν την στρατηγική τους ανάλογα με τις απαιτήσεις της μάχης.

Leveling system και διάρκεια
Ανάλογα με τις επιδόσεις σας στην μάχη ανταμείβεστε με πόντους εμπειρίας, ανεβαίνετε level και ανταμείβεστε με skill points. Με τα τελευταία ξεκλειδώνετε skills για τους χαρακτήρες σας, τα οποία βελτιώνουν τις μαχητικές σας ικανότητες. Για παράδειγμα, αυξάνεται η ζημιά που προκαλείτε με συγκεκριμένα όπλα ή το health σας. Επιπλέον, κατά την διάρκεια της περιπέτειας σας θα βρείτε διασπαρμένα σε διάφορες τοποθεσίες ορισμένα collectables που ονομάζονται Fuse Credits, τα οποία μπορείτε στην πορεία να τα ξοδέψετε για να ξεκλειδώσετε διάφορα perks. Τα perks αυτά προσφέρουν διάφορα bonuses όπως περισσότερα exp, καλύτερη αμυντική θωράκιση κ.ο.κ.

Παρόλα αυτά, το παραπάνω υποτυπώδες σύστημα leveling δεν καταφέρνει να αναζωογονήσει το βαρετό gameplay. Εάν αποκτούσατε πρόσβαση σε κάποιες abilities για τους χαρακτήρες σας πιθανόν τα πράγματα να ήταν διαφορετικά, αλλά δυστυχώς δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Τα επίπεδα δυσκολίας είναι τρία: Easy, Normal και Hard και όπως προαναφέραμε ο βαθμός πρόκλησης είναι ιδιαίτερα χαμηλός. Για να ολοκληρώσετε τα έξι κεφάλαια του campaign στο μεσαίο επίπεδο δυσκολίας θα χρειαστείτε μόλις 6-7 ώρες. Προαιρετικές αποστολές δεν υπάρχουν, ενώ η συλλογή των collectables (intel files που σας δίνουν πληροφορίες γύρω από τους χαρακτήρες και το σενάριο) δεν δικαιολογεί κάποιο δεύτερο playthrough, εκτός κι αν ασχολείστε με την συλλογή trophies.

Πιστολίδι με παρέα
Το Fuse υποστηρίζει offline co-op 2 ατόμων στην ίδια κονσόλα μέσω split-screen και online co-op 2-4 παιχτών τόσο στο campaign, όσο και στο Eschelon mode. To τελευταίο είναι ένα τυπικό Survival mode στο οποίο θα πρέπει να επιζήσετε για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από την αντίπαλη A.I που επιτίθεται κατά κύματα. Η συνολική online εμπειρία κρίνεται θετική χωρίς ενοχλητικές πτώσεις του frame rate, lags ή disconnections, παρόλα αυτά αρκετές φορές το matchmaking καθυστερεί αρκετά. Τα προβλήματα με το matchmaking πάντως κατά πάσα πιθανότητα οφείλονται στον μικρό αριθμό παικτών που υπάρχει αυτή την στιγμή στους servers της Electronic Arts.

Εν κατακλείδι, η co-op εμπειρία που προσφέρει το νέο πόνημα της Insomniac Games είναι αρκετά ευχάριστη, ειδικά αν συνυπολογίσουμε ότι καθένας εκ των τεσσάρων πρωταγωνιστών έχει διακριτούς ρόλους όπως tank, healer κ.ο.κ. Επιπλέον, παίζοντας co-op εξαλείφονται τα προβλήματα με την τραγική συμμαχική Α.Ι. Το τελικό συμπέρασμα είναι ότι αν θέλετε να απολαύσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το Fuse καλό θα είναι να αναζητήσετε άμεσα συμπαίκτες στο PSN ή στο Xbox Live.

Το δυνατό χαρτί
Ο οπτικός τομέας αποτελεί ένα από τα ελάχιστα σημεία στα οποία καταφέρνει το Fuse να διακριθεί. Η μηχανή γραφικών που χρησιμοποιείται είναι η Insomniac Engine v 4.0 που αποτελεί μια αναβαθμισμένη έκδοση της αντίστοιχης του Resistance 3. Υπεύθυνη για το κομμάτι των physics είναι η Havok Engine που παρά τα "χρονάκια" της εξακολουθεί να παραμένει μια από τις κορυφαίες στον χώρο. Άξια αναφοράς είναι και τα εντυπωσιακά particle effects που συνοδεύουν την χρήση των όπλων.

Το όλο θετικό αποτέλεσμα αμαυρώνεται μονάχα από κάποιες μικρές πτώσεις του frame rate και τον σχεδιασμό των βασικών εχθρών, ο οποίος στερείται έμπνευσης και φαντασίας. Αντίθετα τα περιβάλλοντα διακρίνονται για την ποιότητα και την ποικιλία στον σχεδιασμό τους. Για παράδειγμα, οι μάχες σας με την Raven Corporation λαμβάνουν χώρα σε διάφορες ξεχωριστές τοποθεσίες όπως υποβρύχιες βάσεις και διαστημικούς σταθμούς και σε ποικίλες περιοχές ανά την υφήλιο όπως την Ινδία, την Κίνα και την Αμερική.

Αδιάφορο soundtrack
Η ηχητική επένδυση του Fuse δυστυχώς δεν καταφέρνει να ξεφύγει από την μετριότητα. Τα μουσικά θέματα κινούνται σε sci-fi πρότυπα προσπαθώντας να σας βάλουν στο σωστό κλίμα, παρόλα αυτά η ποιότητα τους είναι κάκιστη και επιπλέον οι συνθέσεις πάσχουν από έλλειψη ποικιλίας. Χωρίς ίχνος υπερβολής θα αισθανθείτε ότι από την αρχή ως το τέλος του campaign ακούτε το ίδιο βαρετό και επαναλαμβανόμενο μουσικό "χαλί".

Στα ίδια πλαίσια κινείται και το voice acting με τους ηθοποιούς να δίνουν την εντύπωση ότι δεν παίρνουν σε καμία περίπτωση σοβαρά την ερμηνεία των ρόλων τους. Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς το κακογραμμένο σενάριο και οι προχειροφτιαγμένες και κλισαρισμένες ατάκες που καλούνται να εκφωνήσουν δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση το έργο τους. Το μόνο θετικό είναι τα ηχητικά εφέ που καταφέρνουν να αποδώσουν με πειστικότητα την ένταση που επικρατεί στο πεδίο της μάχης.

Έλλειψη πρωτοτυπίας
Σε αντίθεση με τις προηγούμενες δημιουργίες της Insomniac Games είναι φανερό πως το Fuse πασχίζει να βρει την ταυτότητά του. Η αίσθηση που αποκομίσαμε είναι ότι η δουλειά των developers είναι υπέρ του δεόντως πρόχειρη και η πιο σοφή επιλογή για την φήμη της Insomniac θα ήταν να καθυστερούσε την κυκλοφορία του. Εάν μάλιστα ρίξουμε μια ματιά στα πρώτα τρέιλερ του Overstrike (η αρχική ονομασία του Fuse) και στην τελική έκδοση του προϊόντος είναι φανερό πως υπάρχουν ελάχιστα κοινά στοιχεία. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει περίτρανα ότι οι developers έχασαν...τον δρόμο τους και δεν κατάφεραν να δώσουν στο δημιούργημα τους την απαιτούμενη ταυτότητα.

Παρά τις όποιες καλές ιδέες του το Fuse πολύ γρήγορα θα ξεχαστεί, καθώς δεν διαφοροποιείται από τα υπόλοιπα Third-Person Shooters της αγοράς. Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία ενός game είναι το gameplay και όχι τα γραφικά. Δυστυχώς το ανέμπνευστο και βάρετο gameplay του Fuse βάζει...ταφόπλακα στις όποιες προσδοκίες είχαμε για μια ακόμη σημαντική και ξεχωριστή δημιουργία από την Insomniac Games.

Θετικά:
- Διασκεδαστικό Co-op
- Άρτιος οπτικός τομέας

Αρνητικά:
- Αδιάφορο σενάριο
- Τραγική Α.Ι.
- Επαναλαμβανόμενο gameplay
- Χαμηλή πρόκληση
- Μικρή διάρκεια
- Κάκιστος ηχητικός τομέας

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 4
Gameplay: 5
Αντοχή: 6
Γενικά: 5.7

Θέτει υποψηφιότητα για ένα από τα πιο απογοητευτικά games της χρονιάς.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
gears of war, xbox live, games, εταιρεία, video, sony, ted, νέα, fps, συγκεκριμένο, army, william, fable, raven, jacob, sniper, boss, system, health, easy, intel, offline, online, survival, frame, electronic, tank, psn, xbox, live, engine, βασεις, voice, δεόντως, game, βασεις 2011, αξια, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, βασεις 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2016, δουλεια, ηχος, ινδια, ιχνος, κινα, χημικα στοιχεια, army, boss, fps, games, game, psn, sony, xbox live, αγορα, αξιζει, αμερικη, αφηγηση, βρειτε, γεγονος, γινει, γινεται, δεδομενο, δευτερο, δεόντως, διαστημα, δυστυχως, εγχειρημα, εφε, ευκολο, υπαρχει, εκρηκτικα, ελλειψη, εξι, επικοινωνια, επιτυχια, εταιρεία, εχθροι, ζημια, ιδεες, ιδια, ιδιο, ηχητικα, ηχητικη, θετικο, θηλυκα, κυβερνηση, κυματα, κλασματα, κλιμα, ματια, μικρο, μπορειτε, νοημοσυνη, ομαδα, παντα, πεδιο, πηγη, ποιοτητα, προβληματα, πρωταγωνιστες, ρολο, σειρες, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, ταυτοτητα, τρειλερ, τρια, τρυπες, φημη, φορα, χημικα, ωρες, health, tank, easy, ειλικρινεις, engine, fable, frame, gears of war, χωρα, ιδιαιτερα, jacob, κομματι, μια ματια, offline, pad, πληροφοριες, raven, sniper, split, screen, system, survival, σωστο, ted, online, θεματα, william, χερια, voice, electronic
Τυχαία Θέματα