Drakensang Online

Παλέψτε με τους δράκους και αγωνιστείτε για την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει να κυριαρχούν στον χώρο των games και ειδικότερα στον τομέα των MMΟRPG χώρες όπως η Αμερική, η Κορέα και η Ιαπωνία. Το κατεστημένο αυτό φιλοδοξεί να σπάσει η γερμανική Bigpoint Berlin με το Drakensang Online

το οποίο από το 2001 έφερε μια νέα εποχή στον χώρο των free-to-play Browser MMORPG κάνοντας τεράστια επιτυχία με περισσότερους από 17 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες παγκοσμίως και κοντράροντας επάξια σε όλα τα σημεία μεγαθήρια όπως το WoW ή το Diablo.


Η Bigpoint Berlin μετά την δημιουργία των Battlestar Galactica και Mummy Online προσπάθησε και πέτυχε να δημιουργήσει ένα MMORPG που πραγματικά θα τάραζε τα νερά. Έναν τίτλο που θα άντεχε στον χρόνο και θα ήταν μαγευτικός όσον αφορά την έκταση του κόσμου που μπορείτε να περιηγηθείτε. Το Drakensang Online λοιπόν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2008 στην closed beta έκδοσή του κερδίζοντας το βραβείο του καλύτερου γερμανικού τίτλου της χρονιάς εκείνης. Το 2011 κυκλοφόρησε η open beta έκδοση κάνοντας πραγματικό πάταγο και μέσα σε λίγους μήνες είχε ήδη πάνω από ένα εκατομμύριο χρήστες.

Ουσιαστικά το Drakensang online βρίσκεται από τότε σε open beta έκδοση καθώς η Bigpoint δεν έχει ανακοινώσει ακόμα την πλήρη κυκλοφορία του αλλά με μέσο όρο ένα update ή hotfix ανά εβδομάδα φροντίζει με την υποστήριξή της να μην αφήνει κανένα παίκτη παραπονεμένο και προσθέτοντας συνέχεια νέα χαρακτηριστικά δείχνει ότι θέλει να κρατήσει το Drakensang για πολλά χρόνια ακόμα ως ένα από τα καλύτερα MMORPG που υπάρχουν και μάλιστα free-to-play.

Endless world but nothing new
H ιστορία του Drakensang Online κινείται στα πλαίσια όλων των MMORPG και είναι ξεκάθαρο ότι έχει εμπνευστεί από παλιότερους τίτλους του είδους. Θα βρεθείτε σε έναν τεράστιο σε έκταση κόσμο γεμάτο από θαύματα, κινδύνους, παράξενα πλάσματα και διάφορες φυλές που ζουν μαζί. Οι άνθρωποι μετά την πλήρη κυριαρχία τους στον κόσμο λόγω της γνωστής αλαζονείας τους για δύναμη θα ξυπνήσουν διάφορες σκοτεινές δυνάμεις οι οποίες θα ξαναεπαναφέρουν στο προσκήνιο τους μεγαλύτερους εχθρούς της ανθρώπινης φυλής, τους δράκους.

Το σενάριο είναι συνηθισμένο και γνωστό από τον χώρο του κινηματογράφου μέχρι και τον χώρο των video games, συνεπώς δεν δείχνει να προσφέρει κάτι το πρωτότυπο. Το μεγάλο πλεονέκτημα όμως του Drakensang είναι ο ατελείωτος κόσμος που θα έχετε την δυνατότητα να εξερευνήσετε πολεμώντας για την επιβίωσή σας μέσα από εντυπωσιακές PvP και PvE μάχες σε τοποθεσίες που θα σας συναρπάσουν. Κατά την γνώμη μας πλέον όλα τα σενάρια των MMORPG μοιάζουν μεταξύ τους πατώντας στο γνωστό μοτίβο των διαφόρων βασιλείων και φυλών οπότε η μάχη κρίνεται ουσιαστικά στην αντοχή και την έκταση που ένα MMORPG διαθέτει.

Απλά και ωραία
Η τοποθεσία που θα βρεθείτε από την αρχή φαντάζει ήσυχη και θα σας δώσει την ευκαιρία και τον χρόνο να επεξεργαστείτε όσο θέλετε το user interface που θα ανοίξει μπροστά σας. Βρίσκεστε λοιπόν στην περιοχή με την ονομασία Grimmagstone η οποία γενικά είναι αρκετά μεγάλη αλλά όπως όλες οι περιοχές του Drakensang είναι χωρισμένη σε μικρότερα τμήματα τα οποία ενώνονται μεταξύ τους με εισόδους και εξόδους και τις οποίες θα εντοπίζετε εύκολα εμφανίζοντας τον χάρτη πατώντας το γράμμα Μ του πληκρολογίου.

Λίγα μέτρα μακριά σας θα δείτε τον πρώτο ΝPC που θα συναντήσετε στο παιχνίδι, μια γυναίκα με το όνομα Valery με την ιδιότητα της Quest keeper η οποία θα σας ζητήσει να φτιάξετε το κάρο της ανταμείβοντάς σας με δύο Andermant, τρία χάλκινα νομίσματα και κάποια health elixirs. Όχι κι άσχημα για μία τόσο απλή δουλειά. Συνεχίζοντας παρακάτω θα βρεθείτε απέναντι στα πρώτα gremlins που θα αντιμετωπίσετε και τα οποία είναι χαμένα από χέρι. Όπως σε όλα τα MMORPG έτσι και στο Drakensang κάθε φορά που σκοτώνετε έναν εχθρό αποκτάτε xp για να μπορείτε να ανέβετε level αλλά όπως θα διαπιστώσετε και εσείς όσα Gremlin και αν σκοτώσετε η ανταμοιβή σας είναι πολύ περιορισμένη.

Επίσης οι νεκροί αντίπαλοί σας όταν πέφτουν στην μάχη αφήνουν κάποια αντικείμενα πολύ χαμηλής αξίας τόσο για να τα ανταλλάξετε όσο και να τα χρησιμοποιήσετε εσείς οι ίδιοι. Η πρώτη σας γνωριμία με το Drakensang κυλάει μιλώντας σε δύο NPC ακόμα και σκοτώνοντας αρκετά gremlins μέχρι να φτάσετε στην είσοδο για το επόμενο τμήμα της Grimmagstone. Δεν συναντάμε τίποτα το εντυπωσιακό μέχρι στιγμής αλλά είχαμε το προαίσθημα ότι ουσιαστικά τώρα ξεκινάει η πραγματική μάχη.

Multilanguage menu
Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς το επίσημο site του Drakensang Online είναι μεταφρασμένο σε πολλές γλώσσες μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Φυσικά εμείς για ευνόητους λόγους επιλέξαμε για in-game γλώσσα την αγγλική καθώς ειδικά στην κατηγορία των MMORPG υπάρχουν κάποιοι ορισμοί και λέξεις οι οποίες είναι συγκεκριμένες και πλέον η συντριπτική πλειοψηφία των παικτών έχει συνηθίσει να τις ακούει και να τις βλέπει στα αγγλικά.

Η Bigpoint Berlin έχει κάνει πολύ καλή δουλειά φροντίζοντας να αποδώσει τους ορισμούς και τα κείμενα με σωστό τρόπο ακόμα και σε μια απαιτητική γλώσσα όπως είναι η ελληνική. Καλό θα ήταν λοιπόν πριν ξεκινήσετε την περιπέτειά σας στο Drakensang να περιηγηθείτε στο επίσημο site του, το οποίο θα σας παρέχει όλες εκείνες τις πληροφορίες για να γνωρίσετε καλύτερα το τi πρόκειται να ακολουθήσει. Επίσης μέσω ενός rollover menu θα μπορείτε να ενημερωθείτε για τα τελευταία update ή hotfix από την Bigpoint. Η ύπαρξη ενός τόσο φιλικού προς τον χρήστη επίσημου site στην ουσία αντικαθιστά το πολύ μικρό και περιορισμένο κεντρικό μενού πριν ξεκινήσετε να παίζετε και το οποίο θα εξηγήσουμε παρακάτω.

Τhis is a magic world
Ο κόσμος του Drakensang Online χωρίζεται σε 10 μεγάλες περιοχές στις οποίες ζουν διαφορετικές φυλές ανθρώπων και παράξενα πλάσματα που θα σας κινήσουν την περιέργεια. Ακουλουθούν αναλυτικά οι περιοχές που αποτελούν τον μαγικό κόσμο του Drakensang: Η Grimmagstone είναι η πρώτη περιοχή που θα βρεθείτε και αποτελείται κυρίως από ψαράδες και εμπόρους διαφόρων ειδών, η Wiltwuxshire η οποία αποτελείται από χωράφια και ερείπια που μαρτυρούν την ύπαρξη ενός μεγάλου βασιλείου στο παρελθόν και η Kingshill η οποία στην ουσία είναι μια πόλη με πολύ ψηλά τείχη που μέσα της κατοικεί ο βασιλιάς Χάρολντ.

Επίσης υπάρχει η Slifmoor που είναι πλέον κατακλυσμένη από σκοτεινές δυνάμεις και φρουρούς zombie και την ακολουθεί στην ανατολική ακτή του μικρού βασιλείου της Duria η μικρή παραθαλάσσια πόλη του Shorfolk. Ως ένα εμπορικό κέντρο και πύλη στον κόσμο, η Duria κατείχε μια εξέχουσα θέση τόσο στον οικονομικό, όσο και στον στρατιωτικό τομέα. Πλέον όμως την έχουν κατακτήσει οι δράκοι και έτσι μένεται ένας άγριος πόλεμος μεταξύ αυτών και λίγων ιπποτών που προβάλλουν αντίσταση. Ακόμη, η περιοχή του Teganswall η οποία βρίσκεται στην κορυφή του ανατολικότερου βουνού της Duria πάνω από την παραλιακή πόλη του Shorfolk και η οποία είναι το προπύργιο των πολεμιστών του δράκου.

Επιπλέον η περιοχή του Torstrond η οποία είναι η πατρίδα των κυνηγών, των ψαράδων και των βυρσοδεψών και είναι πλέον ένα ματωμένο πεδίο σφαγής. Ακολουθεί η περιοχή Helios γνωστή και ως Γη του Ήλιου που αποτελείται από ένα σύμπλεγμα νησιών των οποίων τα κτίρια θυμίζουν έντονα αρχαία Ελλάδα. Ακολουθεί η Ατλαντίδα που κείτεται στο βυθό της θάλασσας, δημιουργώντας έτσι ένα μύθο γύρω από το χαμένο νησί. Οι κάτοικοι της Ατλαντίδας βρήκαν καταφύγιο μετά την καταστροφή της πατρίδας τους στην πόλη της Ashraya. Τέλος, ως αυτόνομη περιοχή συμπεριλαμβάνεται και η Sea of Shadows (Θάλασσα των Σκιών) η οποία σύμφωνα με τους θρύλους βρίσκεται στο τέλος του κόσμου ενώ εκεί βρίσκεται και ένα μέρος, γνωστό ως ο Υγρός Τάφος. Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ανά διαστήματα η Bigpoint προσθέτει καινούργιες περιοχές στις ήδη υπάρχουσες κάνοντας το ταξίδι στο Drakensang ακόμα πιο ενδιαφέρον.

Classes
Η διαφοροποίηση σε classes των πολεμιστών είναι πλέον ένα αναπόσπαστο στοιχείο για κάθε MMORPG που σέβεται τον εαυτό του. Αυτό το χαρακτηριστικό δεν θα μπορούσε να λείπει από το Drakensang online το οποίο περιέχει τρεις διαφορετικές classes με μοναδικά στοιχεία η κάθε μία. Ακολουθούν αναλυτικά: Η πρώτη είναι η Spellweaver της οποίας οι μαχητές είναι άριστοι σε μακρινή απόσταση. Χρησιμοποιούν την τέχνη mana για να κυριαρχήσουν πάνω στις στοιχειώδεις δυνάμεις της φωτιάς, του πάγου και του κεραυνού ή για να εκδηλώσουν τις πνευματικές τους ικανότητες με τη μορφή της μαγείας του arkan. Ένας μάγος του κύκλου δεν μπορεί να αντέξει πολύ σε μία μάχη σώμα με σώμα, αλλά μπορεί να ξεφύγει εύκολα μέσω της τηλεμεταφοράς.

Το δεύτερο class ονομάζεται Dragonknight και το αποτελούν οι μαχητές των δράκων οι οποίοι είναι άριστοι σε μάχες σώμα με σώμα. Με κάθε ισχυρό χτύπημα αυξάνουν την οργή τους (rage), την οποία χρησιμοποιούν για να εφαρμόσουν εξαιρετικά δραστικές ικανότητες. Γι΄αυτό το λόγο, όσο πιο πολύ καιρό παραμένει ένας πολεμιστής του δράκου στη μάχη, τόσο πιο επικίνδυνος γίνεται. Τέλος το τρίτο class το αποτελούν οι Rangers ή φύλακες του δάσους. Οι φύλακες του δάσους δεν είναι μόνο εξαιρετικοί σκοπευτές αλλά και καταπληκτικοί σε μάχες σώμα με σώμα. Τους χαρακτηρίζει η δυναμική και η ενέργεια, μιας και κινούνται συνέχεια. Η τακτική τους είναι να εντοπίζουν τον στόχο τους από μακριά και να τον στοχεύουν με τα βέλη τους για να τον αποδυναμώσουν. Στην συνέχεια πλησιάζουν σε τέτοια απόσταση ώστε να μπορούν να τον ακινητοποιήσουν με το μαχαίρι τους.

Ένα από τα στοιχεία που μας έκανε εντύπωση στο Drakensang είναι η ύπαρξη 27 διαφορετικών ειδών από εχθρούς. Κάθε είδος έχει μοναδικά σκοτεινά μυστικά με (συνήθως) καταστρεπτικά αποτελέσματα.

User interface
To Drakensang ακολουθεί τα καθιερωμένα μονοπάτια στο σχεδιασμό του user interface του, το οποίο δεν έχει κάτι το δυσνόητο και μπορείτε να το κατανοήσετε αμέσως. Θετικό ρόλο σε αυτό παίζει και η πολύ καλή σχεδίαση των διαφόρων εικονιδίων με σωστές απεικονίσεις της επιλογής που θέλουν να προβάλουν. Στο κέντρο λοιπόν εμφανίζεται ένα μικρό μενού το οποίο περιέχει όλες τις in-game πληροφορίες σχετικά με τα hitpoints που έχετε, εάν διαθέτετε δυνατότητα τηλεμεταφοράς, πόσα health elixir έχετε, σε ποιο level βρίσκεστε και πόσα XP διαθέτετε. Επίσης στην δεξιά σφαίρα που θα δείτε υπάρχει ο δείκτης των rage points. Τέλος απεικονίζονται τα skills που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δεδομένη στιγμή.

Στην αριστερή πλευρά της οθόνης σας εμφανίζεται το chat room και όλες οι ρυθμίσεις που έχουν να κάνουν με αυτό. Από πάνω του θα δείτε κάποια εικονίδια με φωτεινά χρώματα τα οποία είναι οι διάφορες ενημερώσεις που θα λαμβάνετε για events που θα γίνονται, ειδικές προσφορές με κάποιο pack από χρήσιμα υλικά που μπορείτε να αγοράσετε ή οι διαθέσιμες προκλήσεις που μπορείτε να δεχτείτε με το αζημίωτο φυσικά. Στην πάνω αριστερή πλευρά εμφανίζεται ένα μικρό μενού στο οποίο πρέπει να δώσετε μεγάλη προσοχή καθώς αποτελεί το ηλεκτρονικό σας πορτοφόλι. Σε αυτό απεικονίζεται πόσα gold, silver ή copper νομίσματα διαθέτετε, πόσα μετάλια τιμής αλλά το κυριότερο τον αριθμό των Andermant που έχετε στην κατοχή σας.

Τα Andermants είναι πολύτιμες σφαίρες με τις οποίες μπορείτε να αγοράσετε σχεδόν τα πάντα για να καλύψετε τις ανάγκες σας. Συνήθως πέφτουν από κάποιον εχθρό που σκοτώνεται ενώ αν θέλετε να αυξήσετε τον αριθμό τους θα πρέπει να πληρώσετε με κανονικά χρήματα. Η χρήση τους είναι πιο διαδεδομένη από τα νομίσματα και αν μπείτε στην διαδικασία να τα μαζεύετε από κάτω θα σας πάρει πολύς χρόνος μέχρι να συγκεντρώσετε τον κατάλληλο αριθμό για την αγορά κάποιου υλικού. Δυστυχώς η αγορά τους από το επίσημο site του Drakensang είναι επιβεβλημένη αν θέλετε να γίνετε πιο ανταγωνιστικοί, αν και γενικά τα πακέτα που προσφέρονται έχουν καλές τιμές.

Στην πάνω πλευρά της οθόνης θα δείτε μια μπάρα με πολλά ευδιάκριτα εικονίδια τα οποία συμβολίζουν όλες εκείνες τις πληροφορίες που έχουν να κάνουν με τα Quests που έχετε αναλάβει, τα Talents που αναπτύσετε και τα οποία χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες: Experience, Knowledge και Fame, τα skills που έχετε, το Inventory σας με όλα τα υλικά, το Shop στο οποίο εισέρχεστε για να αγοράσετε διάφορα πράγματα με κανονικά χρήματα, το World Map το οποίο απεικονίζει όλον τον κόσμο του Drakensang πανοραμικά και τον απλό χάρτη που δείχνει σε ποιά συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεστε. Τέλος θα δείτε τα εικονίδια του player search, του join arena battle (για όσους θέλουν να συμμετάσχουν σε PvP πολυάριθμες μάχες), των Leaderboard και των Events που εκτυλίσονται εκείνη τη στιγμή.

Interesting and simple quests
Από την αρχή της ενασχόλησής μας με το Drakensang Online είχαμε αρκετή περιέργεια για το αν θα συναντούσαμε κάποιες διαφορές στον τομέα των quests από τα γνωστά χαρακτηριστικά που διακρίνουν σε όλη την πορεία τους τα περισσότερα ΜΜΟRPG. Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι δεν υπάρχει κάτι το πρωτότυπο όσον αφορά τις προκλήσεις και τις αποστολές που αναλαμβάναμε και είχαν ακριβώς τον ίδιο χαρακτήρα που έχετε όλοι συνηθίσει. Ο κανόνας που ισχύει στα quests δηλαδή συμβουλή-αποστολή για εύρεση κάποιου προσώπου ή αντικειμένου από τους διάφορους NPC εξακολουθεί να κυριαρχεί και δυστυχώς αν και επιτυχημένος έχει γίνει πλέον βαρετός.

H πλειοψηφία των quests που αναλάβαμε ήταν αρκετά απλή και απαιτούσε σχετικά μικρό χρόνο εκπλήρωσης. Βέβαια θα συναντήσετε κάποια quests που είναι αρκετά ενδιαφέροντα όπως η Grimmag's Legacy όπου θα κληθείτε να φέρετε πίσω ένα είδος αγιασμού στον Father Priscus καθώς η μαύρη μαγεία εξαπλώνεται στην περιοχή του Grimmagstone. Το συγκεκριμένο quest είναι αρκετά περίπλοκο αν και ακούγεται απλό και θα δυσκολευτείτε να το ολοκληρώσετε αλλά θα ανταμείφθείτε με αρκετά xp points που τόσο πολύ χρειάζεστε. Γενικότερα δεν θα έχετε κάποιο πρόβλημα ως προς την εύρεση των λύσεων στα quests που αναλαμβάνετε αλλά ως προς τα εμπόδια που θα σταθούν μπροστά σας.

Το θεαματικότερο στοιχείο του Drakensang είναι οι μαζικές PvP μάχες που θα σας συναρπάσουν.

Dangerous A.I.
Πέρα από τα gremlins που θα αντιμετωπίσετε, όλα τα άλλα τέρατα είναι πολύ υπολογίσιμοι αντίπαλοι και αυτό θα το καταλάβετε καλά από την πρώτη Witch που θα συναντήσετε έως και τους σχεδόν ανίκητους Cyclopses. Η Bigpoint φρόντισε να δημιουργήσει PvE μάχες με αρκετό ανταγωνισμό και στις οποίες ειδικά όταν βρίσκεστε χαμηλά στα levels είναι πολύ δύσκολο να κερδίσετε. Θα πρέπει να φτιάξετε την δική σας τακτική ανάλογα με τον ήρωά σας και σίγουρα δεν θα πρέπει να διστάσετε να συνεργαστείτε με άλλους παίκτες ακόμα και αν εκείνοι τελικά πάρουν κάποια Andermant από τους εχθρούς.

Στον τομέα των PvP μαχών τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα και θα τα βρείτε αρκετά σκούρα καθώς η πλειοψηφία των παικτών πληρώνει πραγματικά χρήματα για να εξοπλίσει καλύτερα τους ήρωες, αναιρώντας ουσιαστικά τον free-to-play χαρακτήρα του Drakensang όμως στον σκληρό χώρο των MMORPG έτσι έχουν τα πράγματα και δεν θα αλλάξουν. Η εντύπωση που μας δόθηκε είναι ότι για να έχετε έναν αρκετά μάχιμο ήρωα θα πρέπει δυστυχώς να πληρώσετε έστω και μικρά ποσά.

Time flies too quick
Από την στιγμή που θα μπείτε στον κόσμο του Drakensang να είστε σίγουροι πως θα απορροφηθείτε από την ιστορία και τα εξελισσόμενα quests που θα αναλάβετε. Μπορεί κάποιες φορές να νιώσετε ότι το σενάριο επαναλαμβάνεται καθώς το μόνο που θα κάνετε είναι να σκοτώνετε, να προχωράτε και μετά πάλι να σκοτώνετε αλλά η ανταμοιβή σας θα είναι η περιήγηση σ’ ένα φανταστικό κόσμο που δεν έχει τέλος αλλά και η δημιουργία ενός χαρακτήρα ισχυρού τόσο στον τομέα της επιβίωσης όσο και στον τομέα των skills. Επίσης ενδιαφέρον είναι και το crafting καθώς απαιτεί ανεπτυγμένο ταλέντο από τον ήρωά σας με σκοπό το καλύτερο αποτέλεσμα το οποίο και επιτυγχάνεται συνήθως από τη μείξη τεσσάρων ουσιών και πάνω, στα διάφορα εργαστήρια που θα συναντάτε σε όλες τις πόλεις και χωριά. Η καθημερινότητα κυλάει γρήγορα λοιπόν στο Drakensang αρκεί και εσείς οι ίδιοι να είστε έτοιμοι να το απολαύσετε.

Οι ΝPC που θα συναντήσετε, που δεν είναι και λίγοι στον αριθμό, θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμοι αλλά και διασκεδαστικοί. Εντύπωση μας προκάλεσαν ένας νάνος με το όνομα The Ghastly Gnob του οποίου οι ατάκες ήταν πραγματικά διασκεδαστικές και ο σιδεράς Alan ο οποίος έχει τον καλύτερο εξοπλισμό πρός πώληση.Αυτό που θα διαπιστώσετε και εσείς είναι ότι οι NPC είναι πραγματικά πάρα πολλοί σε αριθμό σε τέτοιο βαθμό που δεν μετριούνται. Οι περισσότεροι από αυτούς θα έχουν κάποια quests να σας δώσουν ενώ άλλοι θα πουλάνε πράγματα ή γενικά θα παίζουν έναν πιο ενεργό ρόλο στην ιστορία.

Good as usual
Παρόλο που το Drakensang online είναι ένα free-to-play Browser-based MMΟPRG και δεν πιάνει σχεδόν καθόλου χώρο στον δίσκο σας (περίπου 30MB) πετυχαίνει ένα αρκετά καλό αποτέλεσμα στον τομέα των γραφικών και αυτό οφείλεται στην Nebula 3 Εngine η οποία χρησιμοποιείται για πρώτη φορά από την Bigpoint. Η ποιότητα των γραφικών είναι ανώτερη από άλλους τίτλους του είδους που φυσικά γεμίζουν πολλά Gigabyte από τον δίσκο σας αλλά και η σχεδίαση στις περισσότερες λεπτομέρειες είναι σε υψηλά επίπεδα. Εμείς όμως διαπιστώσαμε ένα μικρό πρόβλημα στο απότομο zoom in της κάμερας το οποίο φαίνεται να ¨χαλάει¨ το σημείο το οποίο στοχεύει. Είναι ένα θέμα το οποίο θα πρέπει μάλλον να κοιτάξουν οι developers της Bigpoint.

Τα επίπεδα του ήχου είναι στο ίδιο καλό σημείο με τα γραφικά καθώς και αυτά κινούνται απόλυτα εναρμονισμένα με το είδος του παιχνιδιού. Κάθε περιοχή έχει το δικό της soundtrack το οποίο ταιριάζει με το κλίμα της ενώ ταυτόχρονα μπορείτε να ακούτε και τον παραμικρό ήχο όπως ένα άλογο που τρέχει ή η έλευση κάποιων εχθρών. Οι συνήθεις ήχοι που συναντάμε σε μία μάχη αναπαριστώνται και εδώ με μεγάλη ακρίβεια καθώς μία μεγάλη σύγκρουση για παράδειγμα γίνεται αντιληπτή και από απόσταση αρκετά μακρινή από το πεδίο της όρασή σας. Ένα πάλι μειονέκτημα που παρατηρήσαμε είναι η παντελής απουσία κάποιων voice actors, στοιχείο αδικαιολόγητο για έναν τίτλο της δημοτικότητας του Drakensang Online, καθώς επίσης και το ότι δεν υπήρξε τόσο καλή δουλειά στους environmental sounds ώστε να δημιουργηθεί η απαραίτητη ατμόσφαιρα.

Μικρό και προσεγμένο
Οι τελικές εντυπώσεις που μας άφησε το Drakensang Online ήταν πολύ θετικές. Σίγουρα δεν πρόκειται για έναν τίτλο που είναι επαναστατικός στον χώρο των ΜΜΟRPG ούτε έφερε κάτι το πρωτοποριακό όπως η σειρά Diablo αλλά αναμφισβήτητα πρόκειται για έναν από τα καλύτερα browser-based MMOs που έχουμε δει. Αυτό μάλιστα καταμαρτυρεί ο ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός εγγεγραμένων χρηστών παγκοσμίως ενώ αξίζουν και συγχαρητήρια στην Bigpoint για τον σχεδιασμό και πάνω απ’ όλα στο support που παρέχει στο παιχνίδι.

Θετικά:
- Ενδιαφέρον σενάριο
- Υψηλή απόδοση γραφικών ειδικά στις λεπτομέρειες
- Οι PvE και PvP μονομαχίες είναι άκρως ανταγωνιστικές
- Είναι free-to-play
- Το Α.Ι. είναι τόσο έξυπνο που θα σας εκπλήξει

Αρνητικά:
- Το σενάριο μπορεί κάποιες φορές να γίνεται βαρετό λόγω της έλλειψης πολλών αξιόλογων quests
- Οι τρεις διαφορετικές classes είναι πολύ μικρός αριθμός για ένα MMORPG
- Για να αποκτήσετε έναν ανταγωνιστικό χαρακτήρα θα πρέπει να αγοράζετε συχνά αντικείμενα και skills με πραγματικά χρήματα
- Η απουσία των voice actors είναι προφανής

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 6.5
Gameplay: 8
Αντοχή: 9
Γενικά: 7.5

Τα browser-based MMORPG δεν ήταν ποτέ τόσο προσεγμένα.

Γιώργος Λακαφώσης

Keywords
online, online, τελος του κοσμου, battlestar galactica, games, κορεα, ιαπωνια, berlin, νέα, browser, mmorpg, wow, diablo, update, endless, world, video, pvp, user, quest, health, site, magic, zombie, helios, ελλαδα, sea, class, rage, rangers, chat, room, προσφορες, fame, shop, map, player, join, arena, συγκεκριμένο, witch, time, quick, οφείλεται, gigabyte, voice, support, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, τελη κυκλοφοριας 2016, αποτελεσματα, χωρες, ατλαντιδα, γνωμη, γυναικα, δουλεια, ηχος, θαυματα, θεμα, νησι, πυλη, σφαιρα, χρωματα, chat, games, game, gigabyte, map, mmorpg, pvp, quest, wow, αγορα, αζημιωτο, αλογο, αμερικη, αρχαια, ατμοσφαιρα, βρειτε, βρισκεται, γινει, γινεται, γινονται, γλωσσα, γνωριμια, γραμμα, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δικη, δειχνει, δωσει, δρακοι, δοθηκε, ευκαιρια, ευκολα, υπαρχει, εβδομαδα, ενεργεια, ενδιαφεροντα, ενημερωθειτε, εποχη, επιτυχια, τεχνη, εξυπνο, ιδιο, ειδος, ηρωες, ισχυει, ηχοι, θετικο, ηχο, κλιμα, κτιρια, λεπτομερειες, λειπει, λογο, μαγεια, μακρια, μαυρη μαγεια, μηνες, μικρο, μορφη, μπορειτε, μυστικα, παντα, ονομα, οραση, ουσιαστικα, ουσια, οφείλεται, πεδιο, πιο πολυ, ποιοτητα, ρυθμισεις, ρολο, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, συγχαρητηρια, σωμα, ταφος, τμημα, τειχη, τρια, υψηλη, φυσικα, φορα, χερι, χρονος, arena, αρχαια ελλαδα, battlestar galactica, berlin, health, browser, class, free, diablo, fame, φυλακες, γινετε, γλωσσες, join, ιδιαιτερα, user, shop, κειμενα, λεξεις, magic, μπροστα, νεκροι, room, οργη, παιχνιδι, play, player, πληροφοριες, πωληση, rage, rangers, support, site, σωμα με σωμα, σωστο, ταξιδι, update, helios, υλικα, witch, world, voice, sea, zombie
Τυχαία Θέματα