EA vs Zynga

Οι δύο εταιρείες ήρθαν σε συμβιβασμό. [UPDATE]

[Αρχική δημοσίευση 6/8/12] Μια νέα δικαστική κόντρα ξέσπασε μεταξύ δύο μεγάλων εταιρειών, αυτή τη φορά το Facebook, που ως το δημοφιλέστερο social network έχει γίνει...πεδίο μάχης για πολλούς developers κάθε βεληνεκούς.

Με μηνυτήρια αναφορά της κατά της Zynga,

η ΕΑ υποστηρίζει πως το παιχνίδι The Ville στο Facebook, είναι μια...στυγνή αντιγραφή του The Sims Social! Στην καταγγελία που κατατέθηκε στο περιφερειακό δικαστήριο της Καλιφόρνια στις 3 Αυγούστου 2012, αναφέρει πως η Zynga, εσκεμμένα αντέγραψε τα γνήσια και διακριτά στοιχεία του The Sims Social, παραβιάζοντας τους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας και πως το The Ville δεν είναι ένα εγχείρημα πρωτοτυπίας σε ένα game concept, αλλά μια εθελημένη προσπάθεια να αντιγράψει το δημιουργικό έργο της ΕΑ.

Η γενική διευθύντρια της ΕΑ/Maxis, Lucy Brandshaw, εξηγεί στο επίσημο site της εταιρίας πως: “Οι σχεδιαστικές επιλογές της Zynga, τα animations, η οπτική, η κίνηση των χαρακτήρων και οι πράξεις τους, έχουν παρθεί απευθείας από το The Sims Social. Η αντιγραφή ήταν τόσο εκτενής, που για κάποιον αμύητο παρατηρητή, τα δύο παιχνίδια είναι πανομοιότυπα.

Το The Ville αυτή την στιγμή, είναι το πιο δημοφιλές παιχνίδι στο Facebook, με 40.3 εκατομμύρια παίκτες, σύμφωνα με το AppData, ενώ το The Sims Social έχει μόλις 16.5 εκατομμύριο. Το περασμένο φθινόπωρο, αριθμούσαν τους 66 εκατομμύρια παίκτες μηνιαίως και 9,3 εκατομμύρια σε ημερήσια βάση. Δεν είναι και η πιο ευχάριστη εξέλιξη για έναν τίτλο, πόσο μάλλον για μια από τις ναυαρχίδες της ΕΑ.

Συνεχίζοντας η Brandshaw, προσθέτει πως: “Αυτή είναι μια περίπτωση ηθικών αρχών. Η Maxis, δεν είναι η πρωτη που ισχυρίζεται πως η Zynga αντέγραψε την δημιουργία της. Αλλά είμαστε ένα στούντιο με τα οικονομικά και εταιρικά μέσα να αντιπαρατεθούμε και να κάνουμε κάτι γι’ αυτό. Η παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων ενός developer, δεν είναι αποδεκτή στο game development. Καλώντας την Zynga να δώσει εξηγήσεις για αυτήν την παράνομη πρακτική, ελπίζουμε να έχουμε κάποιο μικρό αντίκτυπο στην προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων και άλλων δημιουργικών εταιρειων, που δεν έχουν τα μέσα να προστατεύσουν τους εαυτούς τους” Δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά και σε άλλα μέσα ενημέρωσης, που σχολίασαν αυτήν την αντιγραφή, λέγοντας πως “Είμαστε σίγουροι για τις θέσεις μας και θα δικαιωθούμε”. Επιπλέον, η ΕΑ έδωσε και βίντεο, με τις αποδείξεις των ισχυρισμών της όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω.

{youtube}BCp1I-YO9o4|400|300{/youtube}

{youtube}0SMHMWbky9o|400|300{/youtube}

{youtube}PUiePU9clHU|400|300{/youtube}

Στην άλλη μεριά του ρινγκ, ο διευθύνων σύμβουλος της Zynga, Reggie Davis, δήλωσε στο Gamasutra τα εξής: “Είμαστε ταγμένοι να δημιουργούμε τα πιο διασκεδαστικά και πρωτοποριακά social games σε κάθε μεγάλο genre που οι παίκτες μας απολαμβάνουν. Το The Ville, είναι η τελευταία προσθήκη στο ‘ville’ franchise, βασισμένο σε όλες τις μεγάλες καινοτομίες απ’ όλα τα προηγούμενα παιχνίδια μας, ξεκινώντας από το YoVille μέχρι το CityVille και το CastleVille, προωθώντας νέους μηχανισμούς στο gameplay και χαρακτηριστικά, που δεν εμφανίζονται σε σημερινά social games”.

Εν συνεχεία, ο Devis δηλώνει πως “Είναι λυπηρό το γεγονός πως η ΕΑ θεώρησε αυτόν τον τρόπο ως μια πρέπουσα απάντηση στο παιχνίδι μας και δείχνει ξεκάθαρα την έλλειψη κατανόησης βασικών αρχών προστασίας πνευματικών δικαιωμάτων” προσθέτοντας παρακάτω οτι: “Η ειρωνεία είναι πως η ΕΑ κάνει την μήνυση αυτή, λίγο καιρό μετά την κυκλοφορία του SimCity Social, το οποίο έχει μια αλλόκοτη ομοιότητα με το CityVille της Zynga”.

Ξεκαθαρίζοντας πως η Zynga είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο έπακρο και να κερδίσει τους παίκτες με το μέρος της, το καμπανάκι του αγώνα είναι έτοιμο να χτυπήσει.

[UPDATE 19/2/13] Αμφότερες EA Και Zynga κατέληξαν σε συμβιβασμό λύνοντας έτσι τις διαφορές τους εκτός του δικαστηρίου της Βόρειας Καλιφόρνια.

Η Zynga, ως κατηγορούμενη για το παιχνίδι The Ville (που χαρακτηρίστηκε ως "στυγνή αντιγραφή" του Sims Social) δήλωσε ικανοποιημένη από το αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld