The Black Mirror

Επειδή τα Horror Adventures...είναι φετίχ!

Τα Horror games ανήκουν σε μία από τις αγαπημένες κατηγορίες πολλών gamers, καθώς προσφέρουν σκοτεινές απολαύσεις, δολοφονίες, ζωντανούς νεκρούς, μαύρες μαγείες και άλλα συστατικά της horror κουλτούρας. Το The Black Mirror είναι το πρώτο εκ των τριών κεφαλαίων της ομώνυμης σειράς Adventure, η οποία συνεχίζει να μας

απασχολεί την τελευταία οκταετία και όχι αδίκως μιας και τα δύο sequels που ακολούθησαν ήταν εμφανώς βελτιωμένα. Το πρώτο μέρος της σειράς που αναπτύχθηκε από την τσέχικη Future Games, παρότι άφησε θετικές εντυπώσεις, χωλαίνει σε αρκετά σημεία τα οποία ξεπεράστηκαν στους διαδόχους του. Ας ξεκινήσουμε όμως πρώτα απ’ όλα από το ζοφερό σενάριο της.

The Scenario Bug!
Το όνομα Black Mirror είναι παραπλανητικό καθώς δεν πρόκειται για κανένα καθρέπτη μαυρισμένο από την… μπίχλα, αλλά το αρχοντικό της οικογένειας Gordon στην Αγγλία. Ο χαρακτήρας που θα χειριστείτε είναι ο νεαρός Samuel Gordon που την είχε κοπανήσει από το πατρικό του προ 12ετίας αλλά αναγκάζεται να επιστρέψει όταν πεθαίνει ο παππούς του, William Gordon.

Ο William απεβίωσε κάτω από παράξενες συνθήκες και όλοι νομίζουν ότι αυτοκτόνησε, αλλά ο Samuel διαισθάνεται ότι κάτι άλλο συμβαίνει και παράλληλα βασανίζεται από εφιάλτες και ενοχλητικές ημικρανίες. Οι έρευνες του Samuel τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μια κατάρα που βαραίνει την οικογένειά του. Η κατάρα αυτή σχετίζεται με μαύρη μαγεία και δυνάμεις του σκότους, πράγματα που τον ωθούν, ενώ τα πτώματα συσσωρεύονται, στο να βρει την λύση του μυστηρίου πριν να είναι πολύ αργά.

Παρά την όμορφη περιρρέουσα ατμόσφαιρα, το Black Mirror απέτυχε τελικά στον σεναριακό τομέα, αποκαλύπτοντας την ρηχότητα των σεναριογράφων του. Οι πληροφορίες που σας δίνονται για τον σατανικό πρόγονο του ήρωά σας είναι ελλιπείς με αποτέλεσμα να μην σχηματίσετε ποτέ μια πλήρη εικόνα του τι ήταν, ποιες ήταν οι δυνάμεις του, από πού πήγασαν και πως. Η ανατροπές είναι ενδιαφέρουσες, οι προβληματικοί συγγενείς του ήρωα με τα σκοτεινά τους μυστικά θυμίζουν αρκετά ορισμένους χαρακτήρες του H. P. Lovecraft, αλλά όλα αυτά δεν αρκούν για να δώσουν ουσία σε μια προχειροφτιαγμένη και αρκετά κλισέ ιστορία.

Το αίνιγμα του Μαύρου Καθρέφτη
Οι καθαρόαιμοι γρίφοι στο Black Mirror -δηλαδή όσοι δεν σχετίζονται με συνδυασμούς αντικειμένων στο inventory- είναι κάμποσοι και ενδιαφέροντες. Την μερίδα του λέοντος έχουν εκείνοι που αντιγράφουν την λογική του περίφημου κύβου του Rubik. Ο δυσκολότερος ίσως γρίφος της περιπέτειας έχει αυτή την μορφή και πρόκειται για ένα τετράγωνο πίνακα με πλακάκια που φέρουν τα σύμβολα όλων των ζωδίων. Εσείς καλείστε να περιστρέψετε τα πλακάκια μέχρι το κάθε ζώδιο να τοποθετηθεί με γνώμονα την αντίστοιχη θέση του στον ζωδιακό κύκλο και ταυτόχρονα να τοποθετήσετε στη σωστή θέση τα τέσσερα λευκά πλακάκια στο κέντρο του πίνακα. Ο εν λόγω γρίφος δεν έχει reset άρα απαιτεί πολύ προσεκτικές κινήσεις.

Άλλοι γρίφοι απαιτούν από εσάς να ανασυνθέσετε μια εικόνα ή ένα γράμμα ταιριάζοντας τα κομμάτια μεταξύ τους όπως τα κλασικά επιτραπέζια πάζλ. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια ένδειξη ότι το κομμάτι που τοποθετήσατε κάπου είναι στην σωστή θέση -δεν «κλειδώνουν» δηλαδή όπως συμβαίνει στα πιο σύγχρονα Adventures- και αυτό αυξάνει κατακόρυφα τη δυσκολία τους.

Σε συνέχεια αυτού, ένας πανέξυπνος γρίφος που θα σας εμφανιστεί αφορά τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος που πρέπει να τοποθετήσετε στη σωστή απόσταση από τον ήλιο. Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο γρίφος με τα άσπρα και τα μαύρα άλογα, σαν το τραγούδι του… Μπιθικώτση ένα πράμα. Τα άλογα αυτά κινούνται σε έναν τετράγωνο πίνακα, όπως ακριβώς και τα αντίστοιχα άλογα στο σκάκι!

Through the looking glass!
To gameplay του Black Mirror δε διαφέρει σε τίποτα από τα καθιερωμένα Point and click Adventures. Κλικάροντας με το αριστερό πλήκτρο του mouse παίρνετε πληροφορίες από το εκάστοτε σημείο ενδιαφέροντος, μαζεύετε τα αντικείμενα και τα συνδυάζετε στο inventory ή τα χρησιμοποιείτε σε κάποιο σημείο της οθόνης. Με το δεξί πλήκτρο μαθαίνετε περισσότερες πληροφορίες για τα αντικείμενα ή τα σημεία ενδιαφέροντος.

Έχετε λοιπόν στο νου σας να πατάτε πάντοτε κι ένα δεξί κλικ σε κάθε σημείο. Όταν ο κέρσορας περνά πάνω από ένα σημείο ενδιαφέροντος γίνεται κόκκινος. Όταν πατάτε στο σημείο αυτό μέχρι να χαθεί το χρώμα του, αυτό σημαίνει ότι το συγκεκριμένο σημείο "εξαντλήθηκε". Τα σημεία στα οποία ο κέρσορας παραμένει κόκκινος μετά από αρκετά κλικαρίσματα είναι εκείνα που πρέπει να θυμάστε γιατί θα σας χρειαστούν σίγουρα στην πορεία της περιπέτειας.

Δυστυχώς, το Black Mirror δεν διαθέτει το σύστημα των καινούργιων Adventures στα οποία πατάτε το space και εμφανίζονται στην οθόνη όλα τα σημεία αλληλεπίδρασης με τον χαρακτήρα σας. Αυτό σημαίνει ότι πέφτει ασταμάτητο pixel hunting σε κάθε οθόνη διότι δεν είναι λίγες οι φορές που ένα σημείο ενδιαφέροντος βρίσκεται ακριβώς δίπλα σε κάποιο άλλο και δε φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού. Αρκετές φορές θα τύχει να κολλήσετε, όχι λόγω γρίφων αλλά επειδή δεν είδατε ένα μικροσκοπικό σημείο σε κάποια εικόνα! Οι περισσότεροι γρίφοι άλλωστε σχετίζονται με συνδυασμούς αντικειμένων στο inventory και αξιοποίησή τους στο κατάλληλο σημείο.

Στους παλιότερους το παιχνίδι θα θυμίσει το Cruise for a Corpse και συναφή αστυνομικά Adventures γιατί είναι πολλές οι φορές που θα πρέπει να σκοτώσετε τον χρόνο σας μέχρι να καταδεχθεί να σας μιλήσει κάποιος χαρακτήρας ή να είστε σε ένα σημείο συγκεκριμένη ώρα, ειδάλλως η περιπέτεια δεν προχωρά!

Traps
Το Black Mirror είναι αρκετά «ύπουλο» και κρύβει σημεία–παγίδες, τα οποία δεν πρόκειται να τα περάσετε ποτέ αν δεν έχετε προνοήσει να κάνετε συχνά save. Για παράδειγμα, σε ένα σημείο θα πρέπει να πυροβολήσετε μια κλειδαριά για να ανοίξετε μια σιδερένια πύλη, χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι με δύο σφαίρες. Αν πυροβολήσετε την κλειδαριά χωρίς να την επεξεργαστείτε, ο ήρωας θα χρησιμοποιήσει και τις δύο σφαίρες. Στην επόμενη οθόνη σας περιμένει ένας λύκος που του τρέχουν τα σάλια και ο μόνος τρόπος για να τον περάσετε είναι να τον πυροβολήσετε.

Η αρχική Lovecraft–ική ευοσμία του Black Mirror δεν αργεί να δώσει την θέση της στην κακοσμία ενός σαπισμένου κουφαριού!

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την τακτική των πολλαπλών saves ώστε να έχετε τη δυνατότητα να διορθώσετε κάποια λάθη που θα συμβούν πριν το σώσιμο. Αν για παράδειγμα έχετε μόνο ένα save και σώσετε την στιγμή που θα ανοίξετε την πόρτα, τότε θα αναγκαστείτε να ξαναπαίξετε όλο το παιχνίδι από την αρχή! Υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις όπου ο ήρωας βρίσκει άθλιο θάνατο συνεπώς καλό είναι να σώζετε συνέχεια σε διαφορετικές θέσεις. Με γνώμονα αυτό λοιπόν, το Black Mirror υπόσχεται ότι θα σας κρατήσει κοντά του για συνολικά 15-20 ώρες, οι οποίες θα αποδειχθούν...ιδιαίτερα χορταστικές.

Dark Pleasures!
Τα γραφικά του Black Mirror είναι απολαυστικά για την εποχή τους και σας μεταδίδουν την γοτθική ατμόσφαιρα της ιστορίας: πύργοι, νεκροταφεία, νεκροτομεία, σκοτεινά κελάρια, επιβλητικοί καθεδρικοί ναοί, όλα τα ντεκόρ είναι καλοσχεδιασμένα και απόλυτα ικανά να σας βυθίσουν στην μυστηριώδη του ατμόσφαιρα. Θα συναντήσετε ανατριχιαστικές εικόνες με κομμένα κεφάλια, κρεμασμένα πτώματα, ματωμένα μηνύματα στους τοίχους και άλλα πολλά που προσθέτουν μεγαλύτερη ένταση στη γοτθική αυτή μεγαλοπρέπεια. Τα cutscenes είναι αρκετά και ενδιαφέροντα αλλά η θολότητα τους αφαιρεί ένα μέρος της οπτικής απόλαυσης.

Στο Black Mirror παρατηρείται δυστυχώς ένα αγεφύρωτο χάσμα μεταξύ της εκνευριστικά αργής ταχύτητας του animation των χαρακτήρων και της ακρίβειάς του. Οι κινήσεις των χαρακτήρων έχουν αξιόλογα physics και ποικίλουν με βάση την φάση που βρίσκονται. Για παράδειγμα, στις πιο έντονες συζητήσεις οι χαρακτήρες κουνάνε έντονα τα χέρια τους. Η κίνηση δυστυχώς είναι απίστευτα αργή σε σημείο slow motion, γεγονός που θα σας εκνευρίσει. Είναι σαν να παρακολουθείτε video games σε σύστημα που σέρνεται ή σαν να βλέπετε ανθρώπους που προσπαθούν να κινηθούν σε μια λίμνη από πίσσα! Δυστυχώς δεν είναι λίγες οι φορές που ο χαρακτήρας σας θα περιμένει υπομονετικά μέχρι ο NPC στον οποίο θέλει να μιλήσει θα ολοκληρώσει το animation του με ταχύτητα χελώνας μέχρι να του μιλήσει!

Sound of their voice
Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο παίρνει άριστα το Black Mirror αυτός είναι ο ηχητικός. Ξεκινώντας από την καταπληκτική μουσική επένδυση, σε όλη την διάρκεια της περιπέτειας θα σας συνοδεύουν εύηχα ορχηστρικά κομμάτια, η ένταση των οποίων αυξομειώνεται ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχει ο χαρακτήρας σας και το περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται. Σε οποιαδήποτε εικόνα και αν βρίσκεστε θα σας πλημμυρίσουν επίσης οι περιβαλλοντικοί ήχοι που μπορεί να είναι οι στάλες της βροχής, το τσιτσίρισμα των ξύλων που καίγονται στο τζάκι, τα φύλλα που λικνίζονται από τον αέρα κ.ο.κ. Επίσης, ακούγονται οι ήχοι των πραγμάτων που κουβαλάτε στο inventory σας όποτε τα χρησιμοποιείτε.

Το voice acting είναι απλά υποδειγματικό. Καθένας από τους χαρακτήρες που συναντάτε έχει ξεχωριστή φωνή με ιδιαίτερη χροιά και συγκεκριμένη προφορά. Επίσης, η ένταση της φωνής κάθε χαρακτήρα είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις φράσεις που εκστομίζει. Όταν π.χ. αναφέρεται κάποιος σε ένα έγκλημα, η φωνή του ακούγεται γεμάτη δέος και ένταση, όταν μιλάει ένας μπεκρής μοιάζει σαν να έχει κατεβάσει ολόκληρη…κάβα κι όταν ένας γέρος μουρμουρά για το παρελθόν, κυριολεκτικά αισθάνεστε την νοσταλγία στη φωνή του! Εξαιρετικά ευφυής ήταν και η σταδιακή αλλαγή τόνου στον ήρωα όποτε διαβάζει ένα κείμενο, στη φωνή του ατόμου που το έγραψε!

Όλες οι παραπάνω λεπτομέρειες κάνουν απολαυστικές τις συνομιλίες. Ακριβώς επειδή θα πρέπει να τις εξαντλείτε για να φτάσετε κάθε φορά στη λύση του μυστηρίου και να ωθήσετε την πλοκή παραπέρα, οι developers ορθώς έδωσαν εδώ την ανάλογη σημασία.

Closing Time
Παρότι πάτησαν σε πρόσφορο έδαφος για να συνθέσουν το δημιούργημα τους, οι παραγωγοί του The Black Mirror δεν αφιέρωσαν αρκετό χρόνο στο να παρουσιάσουν έναν ολοκληρωμένο από κάθε άποψη τίτλο, αλλά προτίμησαν να το χειριστούν σαν ένα εμπορικό προϊόν με μπόλικα ελαττώματα και κάποιες πολύ καλές στιγμές. Οι οπαδοί των Horror Adventures εν μέρει θα ικανοποιηθείτε, το σίγουρο όμως είναι ότι μετά την ολοκλήρωσή του θα σας αφήσει περισσότερο...«πεινασμένους» από την στιγμή που το ξεκινήσατε. Δοκιμάστε το λοιπόν μόνο αν είστε hardcore fans του είδους.

Θετικά:
- Κορυφαία ηχητική επένδυση
- Αξιόλογοι γρίφοι

Αρνητικά:
- Άθλιο animation
- Ενοχλητικό pixel hunting
- Προχειροφτιαγμένο σενάριο

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 6
Αντοχή: 7
Γενικά: 6

Καλό για το είδος του αλλά ανεπαρκές, κάτι που ανάγκασε την Future Games να αφήσει τα sequel σε πιο ικανά χέρια.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
black, mirror, black, mirror, εν λόγω, games, adventure, sequels, future, bug, william, ημικρανίες, λύση, γνώμονα, glass, click, σημαίνει, συγκεκριμένο, space, animation, slow, video, voice, time, sequel, αλλαγη ωρας 2012, πλανητες, αλογα, γριφοι, εικονες, ηχος, λυκος, με το δεξι, μουσικη, πλακακια, πυλη, φρασεις, ωρα, games, αινιγμα, απιστευτα, απλα, ατμοσφαιρα, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γνώμονα, γριφος, γραμμα, δεος, δυνατοτητα, δυστυχως, δολοφονιες, δωσει, εδαφος, υπαρχει, ενδιαφεροντα, εν λόγω, εν μερει, εποχη, ερευνες, εφιαλτες, ευφυης, ζωδιο, ζοφερο, ειδος, ημικρανίες, η φωνη, ηχητικη, ηχοι, εικονα, κειμενο, κινηση, λαθη, λευκα, λεπτομερειες, λύση, μαγεια, μαυρη μαγεια, μηνυματα, μορφη, μυστικα, οθονη, οικογενεια, ομορφη, ονομα, ουσια, παζλ, περιβαλλον, πορτα, σεναριο, σιγουρα, σιγουρο, συγκεκριμένο, συνεχεια, συμβολα, τετραγωνο, φυλλα, φωνη, φορα, χασμα, χρωμα, ωρες, animation, sequel, click, adventure, future, ηρωας, ιδιαιτερα, χροια, κομματι, μοιαζει, παιχνιδι, πληροφοριες, σημαίνει, sequels, slow, space, θεσεις, william, χερια, voice
Τυχαία Θέματα