Chromatic Sequence

18:40 20/2/2013 - Πηγή: Mixtape

Λίγες μέρες πριν η Belle Epoque των Chromatic Sequence ανέβει στη σκηνή του Six D.O.G.S., μιλήσαμε με τον Γιώργο Στεφανακίδη, ιδρυτή και συνθέτη της ιδιαίτερης αυτής μπάντας.

Διανύοντας αισίως τον έκτο χρόνο της ζωής τους, οι Chromatic Sequence συνεχίζουν να τελειοποιούν το αρχικό τους όραμα, για ένα πάντρεμα της κλασικής μουσικής με κάποιες σύγχρονες ηλεκτρονικές φόρμες. Το Belle Epoque, το πρόσφατο άλμπουμ τους, θα παρουσιαστεί ζωντανά στο Six D.O.G.S. την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου και ο Γιώργος Στεφανακίδης μας μίλησε για τον κόσμο των Chromatic Sequence.

Πέντε χρόνια

μετά το 7 Μέρες Μακριά και δύο μετά το Allou Fun Dark, επιστρέψατε με ένα τρίτο άλμπουμ. Ποια είναι η βασική έμπνευση και η βάση πάνω στην οποία δημιουργήθηκε το Belle Epoque;

Η δημιουργική διαδικασία είναι σαν την αναπνοή. Δεν την πολυσκέφτεσαι όταν γίνεται, την κάνεις αυτονόητα και απλά. Σκοπός είναι η ίδια η δημιουργία, αυτή η μαγική γέννηση του “κάτι” από το “τίποτα”. Η φύση, το σύμπαν λειτουργούν έτσι όλη την ώρα και στην ουσία κι εμείς. Μετά μπαίνουν τα χρώματα, το “μήνυμα”. Αν και δεν πολυπιστεύω πια σε μηνύματα και νοήματα παρόλα αυτά χτίζουν τον καμβά της δημιουργίας. Η εποχή που ζούμε είναι ο πρωταγωνιστής της ζωής μας τελευταία. Ξεχνάμε να βάλουμε τον εαυτό στο προσκήνιο και αφήνουμε την εποχή να μας κυριαρχήσει και να μας συνθλίψει. Αυτή λοιπόν η Εποχή κόντρα στον Εαυτό (επίτηδες τα κεφαλαία) είναι ο καμβάς του Belle Epoque.

Ο τίτλος του τελευταίου σας άλμπουμ μπορεί να λάβει διπλή ερμηνεία. Από τη μια κάποιος μπορεί να το αντιληφθεί ως ένα ειρωνικό σχόλιο, σε σχέση με αυτό που ζούμε όλοι γύρω μας και από την άλλη κάποιος άλλος να το λάβει ως ένα ελπιδοφόρο μήνυμα, ότι μέσα στη “μαυρίλα” κάποια πράγματα εξακολουθούν να είναι όμορφα και απλά και εν τέλει θα “φτιάξουμε” σιγά σιγά μόνοι μας τη δική μας Belle Epoque. Ποια είναι η δική σας ερμηνεία;

H Belle Epoque είναι μια εποχή που καταχωρήθηκε στο συλλογικό ασυνείδητο ως μια ανάλαφρη, αφελής σχεδόν περίοδος που όλα ήταν όμορφα, χρωματιστά και μυρωδάτα. Είναι παράξενο πως επιμένουμε να δίνουμε ονόματα και ταμπέλες στα πάντα και μετά να τα πιστεύουμε και να χτίζουμε τη ζωή μας πάνω τους. Παίρνεις ας πούμε ένα σκύλο. Για κάποιο λόγο τον ονομάζεις Μαξ. Στην αρχή είναι ο σκύλος που τον ονόμασες Μαξ, αλλά με τον καιρό γίνεται ο Μαξ, απλά ο Μαξ. Ξέρεις ότι ο Μαξ είναι σκύλος και ότι θα ζήσει πολύ λιγότερο από σένα αλλά επιμένεις να το ξεχνάς και να επενδύεις πάνω του το μέλλον σου και τις προσδοκίες σου. Από την άλλη ο Μαξ δεν ξέρει τίποτα για όλα αυτά. Ακούει όταν λες τη λέξη “Μαξ” αλλά δεν έχει συνδέσει την ταυτότητά του με αυτή. Ζει το παρόν, δεν επενδύει πουθενά και χαίρεται ειλικρινά κάθε φορά που σε βλέπει. Τελικά ο Μαξ πεθαίνει. Δεν το σκέφτηκε ποτέ σε όλη του τη ζωή, ούτε αγχώθηκε γι’ αυτό. Έζησε πλήρως την κάθε στιγμή, σε αντίθεση με το αφεντικό του που ζει μόνιμα με το βάρος του θανάτου του και του Μαξ.

Το κουίζ είναι: ποιος έζησε πραγματικά τη χρυσή εποχή του, ο Μαξ ή το αφεντικό του; Πόση σημασία πρέπει να δώσουμε στην πραγματικότητα που μας περιβάλλει όταν η μοναδική ευκαιρία να χαμογελάσουμε είναι τώρα;

Άραγε ο Μαξ δε θα ζούσε πλήρως είτε ως καλοζωισμένο κατοικίδιο σε κάποιο πλουσιόσπιτο είτε ως αδέσποτο;

Δε νομίζω ότι έχω απαντήσεις για το οτιδήποτε. Αλλά ξέρω ότι η πραγματική Belle Epoque γεννιέται από ειλικρινείς ερωτήσεις κι όχι από θλιμμένες απαντήσεις.

Ακούγοντας κανείς το Belle Epoque διακρίνει μια μεγαλύτερη έμφαση προς την κλασική σύνθεση σε σχέση με τα προηγούμενα έργα σας. Είναι ένα δείγμα για το μέλλον των Chromatic Sequence αυτό ή αφορά μόνο το συγκεκριμένο άλμπουμ;

Η κλασική μουσική είναι μια προσωπική μεγάλη αγάπη. Το όραμά μου για τους Chromatic Sequence ήταν και είναι να φέρω στους χώρους που συνήθως ακούμε μουσική “μοντέρνα” (ξέρω πόσο γελοίο και χαζό ακούγεται αυτό) χροιές από όργανα και ενορχηστρώσεις που θα άκουγε κάποιος σε πιο εστέτ χώρους. Και να κλείσω το μάτι σε αυτόν που νομίζει ότι θα ακούσει κλασική μουσική καίγοντας τα ηχεία από τα τύμπανα, τις λούπες και τα sequences. Το σκληρό μέσα στο μαλακό, όπως λέει και το Ταο τε Τσινγκ.

Έχετε επιλέξει να κυκλοφορείτε μόνοι σας τα άλμπουμ σας μέσω του chromaticsequence.blogspot.gr, και μάλιστα το πρώτο σας άλμπουμ το δώσατε δωρεάν. H επιλογή αυτή είναι συνειδητή ή απλά δεν έχει βρεθεί κάποιος φορέας που να καλύπτει τις απαιτήσεις των Chromatic Sequence.

Όταν δημιούργησα τους Chromatic Sequence δεν είχα μπει καθόλου στο τριπάκι της δισκογραφίας, η οποία έτσι κι αλλιώς έπνεε τα λοίσθια. Μου αρέσει η χειροποίητη δουλειά και γι’ αυτό μπήκα στη διαδικασία του self-release. Τίποτα δεν αποκλείει παρόλα αυτά την ανάμειξη κάποιας δισκογραφικής στο μέλλον και μάλιστα σε λίγο καιρό δεν αποκλείεται να μπορεί να βρει κάποιος τη μουσική των CS και στο itunes. Τελικά συνειδητοποίησα ότι η ακροβασία μεταξύ ρομαντισμού και καθημερινής ανάγκης (να μπορώ ας πούμε να πάω στο φούρνο και να πάρω ψωμί) είναι το καλύτερο. Κάνω λοιπόν ό,τι καλύτερο μπορώ και αυτή είναι η πιο όμορφη καθημερινή ανταμοιβή.

Έχετε συμπληρώσει ήδη μια γεμάτη πενταετία ως Chromatic Sequence. Έχετε κάποια σχέδια για το εγγύς και το απώτερο μέλλον ή επιλέγετε το επόμενο βήμα με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν όταν έχει ολοκληρωθεί ένας κύκλος;

Το μυαλό είναι γεμάτο σχέδια και η ζωή γεμάτη ανατροπές. Οι Chromatic Sequence είναι από μόνο του ήδη ένα σχέδιο που έχει ευοδωθεί, έχει ανατραπεί και συνεχίζει πάλι με το μαγικό, άγνωστο τρόπο που κυλάει η ζωή μας. Ναι, θέλω να συνεχίσουμε, ναι, θέλω να γεμίζω με νότες τη ζωή μου, ναι, είναι ωραίο που δεν ξέρω τι ακριβώς θα φέρει η επόμενη μέρα!!!

To Belle Epoque παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Gazarte πριν από μερικούς μήνες. Θα υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις σε σχέση με αυτό που θα δούμε στο Six D.O.G.S;

Κάποια κομμάτια θα παιχτούν, κάποια όχι. Στο Gazarte είχαν παιχτεί και κομμάτια που δεν υπάρχουν σε κανένα άλμπουμ και το ίδιο θα γίνει κι εδώ. Στην τωρινή συναυλία θα δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στο beat και τη δύναμη, ενώ στην προηγούμενη είχε τονισθεί η θεατρικότητα και η φινέτσα. Παρόλα αυτά θα παιχτούν κομμάτια και από τις 2 αμιγώς μουσικές μου δουλειές (7 Μέρες Μακριά, Belle Epoque).

Καλώς να σας δεχτούμε για να ακούσουμε, να χορέψουμε και να επικοινωνήσουμε!

——————————————————————————————————————————————————————-

Οι Chromatic Sequence θα βρίσκονται στη σκηνή του Six D.O.G.S. την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.
Ώρα Έναρξης: 21:30 / Είσοδος 5 ευρώ

Links:
chromaticsequence.blogspot.gr
facebook.com/chromaticsequence
soundcloud.com/chromaticsequence

Videos:

Delusion

Click here to view the embedded video.

Keywords
Τυχαία Θέματα