Women’s Prize for Non-Fiction: Ανακοινώθηκε η μακρά λίστα

00:56 5/3/2024 - Πηγή: Diastixo

Στη δημοσιότητα δόθηκε η μακρά λίστα για το πρώτο βραβείο Women’s Prize for Non-Fiction, το οποίο αφορά σε μη λογοτεχνικά έργα γραμμένα από γυναίκες. Η μακρά λίστα περιλαμβάνει 16 βιβλία από διάφορα είδη, όπως ιστορία, ταξίδια, βιογραφίες και αυτοβιογραφίες.

Τα 16 υποψήφια βιβλία επελέγησαν μέσα από μία λίστα 120 βιβλίων που κατατέθηκαν από εκδοτικούς οίκους και περιλαμβάνουν έργα συγγραφέων από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ινδία, τις Φιλιππίνες και την

Τζαμάικα. Το πιο γνωστό όνομα στη λίστα των υποψηφίων είναι αυτό της Ναόμι Κλάιν, που διεκδικεί το βραβείο για το ερευνητικό της έργο Doppelganger.

Στόχος των διοργανωτών είναι να αναδείξουν τις γυναίκες συγγραφείς στην «ανδροκρατούμενη» κατηγορία των μη λογοτεχνικών βιβλίων. «Η κατηγορία των μη λογοτεχνικών βιβλίων αντιμετωπίζεται ακόμα σε κάποιον βαθμό σαν ανδρική υπόθεση», δήλωσε σχετικά η Βρετανίδα ιστορικός Σουζάνα Λίπσκομπ, που είναι πρόεδρος της κριτικής επιτροπής του βραβείου. H ίδια επισήμανε πως το 2022 μόλις το 26,5% των μη λογοτεχνικών βιβλίων για τα οποία δημοσιεύτηκαν κριτικές σε βρετανικές εφημερίδες ήταν γραμμένα από γυναίκες, ενώ τα βραβεία για τέτοιου είδους βιβλία σχεδόν μονοπωλούν οι άνδρες συγγραφείς.

Η νικήτρια του βραβείου θα ανακοινωθεί σε τελετή στο Λονδίνο στις 13 Ιουνίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα