Όταν ο Τζορτζ Πελεκάνος έπεσε θύμα αστυνομικής εισβολής στο σπίτι του

00:56 5/3/2024 - Πηγή: Diastixo

Στη νέα συλλογή διηγημάτων Owning Up του δημοφιλούς συγγραφέα Τζορτζ Πελεκάνος περιλαμβάνεται μια ιστορία που βασίζεται σε ένα πραγματικό βίωμα του συγγραφέα από το παρελθόν, για το οποίο μόλις τώρα μπόρεσε να γράψει.

Το περιστατικό συνέβη το 2009: Αστυνομικοί έσπασαν την πόρτα του σπιτιού του και εισέβαλαν σε αυτό, φορώντας μαύρα και κρατώντας αυτόματα όπλα, γονάτισαν τον συγγραφέα στο πάτωμα και τον έδεσαν. Στη συνέχεια, «χτένισαν» το σπίτι αναζητώντας οτιδήποτε θα μπορούσε να θεωρηθεί ύποπτο,

χωρίς να βρουν τίποτα. Όπως αποδείχθηκε, αφορμή γι’ αυτή την αστυνομική επιχείρηση ήταν η εμπλοκή του γιου του Τζορτζ Πελεκάνος σε μία ληστεία σε βάρος ενός εμπόρου ναρκωτικών.

Όπως δήλωσε ο συγγραφέας στο δίκτυο NPR, θα μπορούσε να έχει γράψει νωρίτερα κάτι για το τραυματικό αυτό συμβάν, όμως δεν το έκανε για χάρη του γιου του. «Ήθελα ο γιος μου να μεγαλώσει, ώστε να μπορώ να σας πω σήμερα ότι είναι καλά», ανέφερε.

Η πρακτική της εισβολής της αστυνομίας με εντάλματα χωρίς υποχρέωση ειδοποίησης των ενοίκων έχει βρεθεί στο επίκεντρο σφοδρών επικρίσεων τα τελευταία χρόνια, έπειτα από θανάτους από αστυνομικά πυρά στη διάρκεια τέτοιων επιχειρήσεων, και ήδη είναι απαγορευμένη σε τέσσερις αμερικανικές Πολιτείες.

Σημειωτέον ότι το τελευταίο βιβλίο του Τζορτζ Πελεκάνος που κυκλοφόρησε στα ελληνικά είναι το μυθιστόρημα Ο άντρας που επέστρεψε, σε μετάφραση του Αντώνη Καλοκύρη, από τις Εκδόσεις Πατάκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα