Στο φως τα περιεχόμενα της βιβλιοθήκης του Δαρβίνου

00:56 5/3/2024 - Πηγή: Diastixo

Έπειτα από σχεδόν είκοσι χρόνια εξαντλητικής έρευνας, μία ομάδα ακαδημαϊκών έδωσε πρώτη φορά στη δημοσιότητα τον πλήρη κατάλογο της προσωπικής βιβλιοθήκης του Κάρολου Δαρβίνου, που εκτείνεται σε 300 σελίδες και περιλαμβάνει περίπου 13.000 βιβλία, επιθεωρήσεις, συγγράμματα και άλλα αντικείμενα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της εργασίας, John van Wyhe, οι προϋπάρχουσες λίστες για τα αντικείμενα στη βιβλιοθήκη του Δαρβίνου δεν ξεπερνούσαν το 15% των πραγματικών περιεχομένων της. Η νέα,

πλήρης λίστα δείχνει το εντυπωσιακό βάθος της μελέτης του Δαρβίνου στο έργο άλλων επιστημόνων. Στη βιβλιοθήκη του θα έβρισκε κανείς, μεταξύ άλλων, συγγράμματα σχετικά με τη βιολογία, τη γεωλογία, τη φιλοσοφία, την ψυχολογία, τη θεολογία, τη γεωργία, την ιστορία, τα ταξίδια, αλλά και την τέχνη. Επίσης, αν και τα περισσότερα συγγράμματα ήταν στα αγγλικά, υπήρχαν και ορισμένα στα γερμανικά, στα γαλλικά, στα ιταλικά, στα ισπανικά, στα ολλανδικά και στα δανικά.

Κατά τον John van Wyhe, το εύρος της συλλογής αποδεικνύει ότι ο Δαρβίνος «δεν ήταν μία προσωπικότητα που εργαζόταν σε απομόνωση, αλλά ένας ειδικός της εποχής του, που έχτιζε πάνω στην επιστήμη, στις μελέτες και σε γνώσεις χιλιάδων ανθρώπων».

Keywords
Τυχαία Θέματα