Ήπιες διακυμάνσεις στο άνοιγμα των ευρωαγορών- Το βάρος στα μάκρο

Μεικτά πρόσημα καταγράφουν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης (11/7), με τους επενδυτές να προσβλέπουν σε βασικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ αργότερα αυτή την εβδομάδα, εξετάζοντας και άλλα ενδιαφέροντα μάκρο.

Οι μετοχές εξόρυξης προσθέτουν 1,4%, ενώ αυτές των αυτοκινήτων πέφτουν 0,5%, καθώς οι περισσότεροι τομείς και τα μεγάλα χρηματιστήρια διαπραγματεύονταν σε θετικό έδαφος.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης blue chip

έκλεισε τη συνεδρίαση της Δευτέρας με άνοδο 0,2%, αλλά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης δείχνουν αντίθετες κατευθύνσεις ενόψει των συναλλαγών της Τρίτης.

Οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο προσβλέπουν στην έκθεση του δείκτη τιμών καταναλωτή των ΗΠΑ για τον Ιούνιο, η οποία θα δημοσιευθεί πριν από το άνοιγμα της Wall Street την Τετάρτη και θα δείξει εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται, βοηθώντας στη διαμόρφωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της Federal Reserve.

Η σεζόν κερδών του δεύτερου τριμήνου ξεκινά επίσης αργότερα αυτή την εβδομάδα

Πίσω στην Ευρώπη, η αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε κοινό υψηλό ρεκόρ τους τρεις μήνες έως τα τέλη Μαΐου, εντείνοντας τις ανησυχίες για εδραιωμένο υψηλό πληθωρισμό.

Οι μισθοί εξαιρουμένων των μπόνους στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από κοινού τους τρεις μήνες έως τον Μάιο, ανεβαίνοντας κατά 7,3% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η στενή αγορά εργασίας της χώρας έδειξε σημάδια χαλάρωσης καθώς το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκε απροσδόκητα από 3,8% σε 4% το τρίμηνο έως τον Απρίλιο, ενώ οι κενές θέσεις συνέχισαν να μειώνονται. Το ποσοστό απασχόλησης αυξήθηκε στο 7,6% λόγω της αύξησης της μερικής απασχόλησης.

Το ποσοστό οικονομικής αδράνειας μειώθηκε από το προηγούμενο τρίμηνο στο 20,8%, συνεχίζοντας την πρόσφατη πτωτική τάση.

Ο Στιούαρτ Κόουλ, επικεφαλής μακροοικονομολόγος της Equiti Capital, δήλωσε ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα είναι ικανοποιημένη με την πτώση των μισθωτών και την αύξηση των αιτούντων ανεργία, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αγορά εργασίας αρχίζει επιτέλους να χάνει θέσεις εργασίας.

Ωστόσο, είπε ότι η ισχύς των στοιχείων για τα κέρδη θα παραμείνει «ανησυχητική» για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, υποδηλώνοντας ότι η νομισματική πολιτική μπορεί να χρειαστεί να αυστηροποιηθεί περαιτέρω προκειμένου να περιοριστεί ο πυρήνας του πληθωρισμού.

Η Τράπεζα της Αγγλίας έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η υψηλή αύξηση των μισθών παραμένει σημαντικό εμπόδιο στις προσπάθειές της να μειώσει τον πληθωρισμό και τα σημερινά στοιχεία ίσως υποδεικνύουν ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να σφίξει περαιτέρω.

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW για την ευρωζώνη δημοσιεύεται επίσης σήμερα.

Στο πλαίσιο αυτό, στο άνοιγμα της συνεδρίασης της Τρίτης, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύεται 0,13% στις 449,08 μονάδες.

Ο γερμανικός DAX κινείται πτωτικά 0,02% στις 15.669,25 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται 0,43% στις 7.174,62 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 0,31% στις 7.250,45 μονάδες.

Στην περιφέρεια ο ιταλικός FTSE MIB καταγράφει απώλειες 0,08% στις 27.850 μονάδες, ενώ στην Ιβηρική ο ισπανικός IBEX 35 πέφτει 0,24% στις 9.230,67 μονάδες, με τον πορτογαλικό PSI 20 να κερδίζει 0,19% στις 5.913,79 μονάδες.

DAX 30Stoxx Europe 600ΕΥΡΩΑΓΟΡΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα