Ακολούθησαν τη Wall Street στα κέρδη οι ασιατικές αγορές-Καθοριστικά μάκρο

Στα «πράσινα» έκλεισαν τη συνεδρίαση της Τρίτης (11/7) οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας, ακολουθώντας τη Wall Street που έσπασε ένα τριήμερο σερί απωλειών.

Στην Αυστραλία, ο S&P/ASX 200 κατέγραψε κέρδη, βάζοντας τέλος σε ένα σερί πέντε ημερών με απώλειες και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη μονοήμερη άνοδο σε περίπου επτά μήνες.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας κατέγραψε επίσης τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τον Φεβρουάριο, ενώ οι επενδυτές προσβλέπουν στην απόφαση της Τράπεζας

της Κορέας για τα επιτόκια αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Οι επενδυτές προετοιμάζονται για μια σειρά δεδομένων για τον πληθωρισμό αργότερα μέσα στην εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων του ΔΤΚ του Ιουνίου από τις ΗΠΑ, ο οποίος θα δώσουν ενδείξεις για την πορεία της νομισματικής πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.

Αξιωματούχοι της Fed κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Fed του Σαν Φρανσίσκο, Mary Daly και της Loretta Mester του Κλίβελαντ, εξέφρασαν την ανάγκη για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων για να μειωθεί ο πληθωρισμός στον στόχο της κεντρικής τράπεζας.

«Είναι πιθανό να χρειαστούμε μερικές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους», είπε η Daly.

H Mester, η οποία δεν είναι μέλος με δικαίωμα ψήφου στην επιτροπή καθορισμού πολιτικής της Fed φέτος, εξέφρασε επίσης την ανάγκη να είναι υψηλότερα τα επιτόκια.

«Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε μια βιώσιμη και έγκαιρη πορεία επιστροφής στο 2%, η άποψή μου είναι ότι το επιτόκιο των κεφαλαίων θα πρέπει να ανέβει κάπως περισσότερο από το τρέχον επίπεδό του και στη συνέχεια να παραμείνει εκεί για λίγο καθώς συγκεντρώνουμε περισσότερες πληροφορίες για το πώς εξελίσσεται η οικονομία», είπε σε εκδήλωση στο Σαν Ντιέγκο.

Πίσω στην Ασία, η Κίνα θα επεκτείνει δύο χρηματοοικονομικές πολιτικές που υποστηρίζουν την αγορά ακινήτων της μέχρι το τέλος του 2024.

Σε ανακοίνωσή της, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας αναφέρθηκε σε μια κατευθυντήρια γραμμή 16 βημάτων τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία κυκλοφόρησε για να ενισχύσει την πολιτική υποστήριξη στον στεγαστικό τομέα. Η χώρα θα επεκτείνει τώρα τις σχετικές πολιτικές μέχρι το τέλος του έτους.

Το Xinhua ανέφερε ότι ο σκοπός της κίνησης είναι «να καθοδηγήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να συνεχίσουν να αναβάλλουν τις πληρωμές δανείων για τις επιχειρήσεις ακινήτων, ενώ παρέχει οικονομική υποστήριξησ τις επιχειρήσεις ακινήτων για να διασφαλίσει την παράδοση των στεγαστικών έργων».

Οι Ιάπωνες επενδυτές αγόρασαν εξωτερικό χρέος αξίας 14,6 τρισεκατομμυρίων γιεν (103 δισεκατομμύρια δολάρια) σε καθαρή βάση κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με τη Nikkei.

Αυτό είναι το υψηλότερο ποσό για μια περίοδο έξι μηνών τα τελευταία 13 χρόνια και ξεπέρασε το προηγούμενο υψηλό των 13,47 τρισεκατομμυρίων γιεν το δεύτερο εξάμηνο του 2010.

Επικαλούμενη στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, η Nikkei είπε ότι οι επενδυτές αγόρασαν μεσοπρόθεσμο έως μακροπρόθεσμο χρέος στο εξωτερικό, με κύριους αγοραστές τις ιαπωνικές τράπεζες.

Τα αμερικανικά ομόλογα αποτελούσαν μεγάλο μέρος των αγορών, ανέφερε η Nikkei, με καθαρές αγορές άνω των 11 τρισεκατομμυρίων γιεν μεσοπρόθεσμου έως μακροπρόθεσμου χρέους των ΗΠΑ από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο.

Στην Αυστραλία, το καταναλωτικό κλίμα του Ινστιτούτου Westpac-Melbourne αυξήθηκε κατά 2,7% στο 81,3 από 79,2 τον Ιούνιο.

Η ένδειξη έπεσε 17% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 και διατηρήθηκε μεταξύ 78 και 86 έκτοτε, ανέφερε η ανακοίνωση.

«Οι κύριες επιβαρύνσεις σε όλη αυτή την περίοδο του καταθλιπτικά χαμηλού καταναλωτικού κλίματος ήταν το αυξανόμενο κόστος ζωής και τα απότομα υψηλότερα επιτόκια», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Westpac, Bill Evans.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε 0,04%, κλείνοντας στις 32.203,57 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε 0,90% στις 18.645 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 0,55% στις 3.221,37 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ανοδικά 0,77% στις 11.026,60 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted ενισχύθηκε 1,48% και έκλεισε στις 16.898,91 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε κέρδη 1,66% στις 2.562,49 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.108,90 μονάδες, κερδίζοντας 1,50%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαΚίναιαπωνίαNikkeiKospi
Keywords
Αναζητήσεις
akolouthisan-ti-wall-street-sta-kerdi-oi-asiatikes-agores-kathoristika-makro.htm
Τυχαία Θέματα