Νέα εμβόλιμη πληρωμή κύριων συντάξεων σήμερα

Σε μία ακόμη εμβόλιμη πληρωμή 7.000 περίπου νέων κύριων συντάξεων (γήρατος και αναπηρίας) θα προχωρήσει σήμερα 28 Δεκεμβρίου ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης, αυξάνοντας τον αριθμό των συνταξιοδοτικών απονομών μέσα στο Δεκέμβριο σε 18.240.

Μετά και από αυτές τις πληρωμές, οι εκκρεμείς ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις περιορίζονται σε 75.000, οι οποίες θα πρέπει να δοθούν μέχρι τις 31 Ιουνίου 2018, βάσει των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το υπουργείο Εργασίας προς τους δανειστές. Η συμφωνία προβλέπει και την χορήγηση

52.000 εφάπαξ που πρέπει να απονεμηθούν.

Το μεγάλο στοίχημα του ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση όλων των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης, βάσει και του χρονοδιαγράμματος στο οποίο έχουν καταλήξει Κυβέρνηση και πιστωτές έως τον Ιούνιο του 2018, δυσκολεύει ακόμη περισσότερο, εξαιτίας των πιέσεων που ασκούν οι Θεσμοί, ώστε έως τον Μάρτιο του νέου έτους να έχουν εκδοθεί όλες οι κύριες και επικουρικές συντάξεις που έχουν υποβληθεί το 2016, παράλληλα με το 30% των αιτήσεων του 2017.

Από την 1/1/2017 ο ΕΦΚΑ κατέβαλε συνολικά 127.742 οριστικές και 48.357 προσωρινές συντάξεις, ενώ σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα των 120.0000 επικουρικών συντάξεων, οι οποίες θα πρέπει σιγά-σιγά να απονεμηθούν στους δικαιούχους τους, με μια ροή της τάξης των 7.000 το μήνα.

Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, η εκκαθάριση των συνταξιοδοτικών παροχών θα «τρέξει» και εντός του 2018, με εμβόλιμες πληρωμές, έως ότου εκκαθαριστούν όλα τα αιτήματα που βρίσκονται στην αναμονή.

Πάντως καθοριστικό στοιχείο για το εάν θα επιτευχθεί ή όχι ο στόχος αποπληρωμής όλων των ληξιπρόθεσμων εντός του χρονοδιαγράμματος που έχει οριστεί, είναι ο αριθμός των νέων αιτήσεων που θα μπαίνουν στο σύστημα, παράλληλα με τον αριθμό των συντάξεων που θα εκκαθαρίζονται.

Εκτιμάται πως το συνολικό κόστος των εκκρεμοτήτων (κύριων και επικουρικών συντάξεων) ξεπερνά το 1,5 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σήμερα το ΕΤΕΑΕΠ πληρώνει τις επικουρικές συντάξεις Ιανουαρίου όλων των δικαιούχων.

Keywords
Τυχαία Θέματα