Ακριβαίνουν οι συναλλαγές των πολιτών με το Κτηματολόγιο

Αύξηση του κόστους σε αρκετές συναλλαγές των πολιτών με το Κτηματολόγιο θα επιφέρουν οι αλλαγές που προωθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη νέα δομή του Εθνικού Κτηματολογίου. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, αυξάνονται κατά 0,25% όλα τα αναλογικά τέλη μεταγραφών και καταχωρήσεων, τα αναλογικά τέλη για τις γονικές παροχές και τις δωρεές θα ανέλθουν από το 4,75%ο στο 8%ο, η χορήγηση αντιγράφου από το αρχείο του Κτηματολογικού Γραφείου

εκτοξεύεται από 4,5 ευρώ σε 9,5 ευρώ και η χορήγηση πιστοποιητικού από τα βιβλία του Γραφείου από 6,5 ευρώ σε 9,5 ευρώ.

Πέρα απ’ αυτό, η Ομοσπονδία υποστηρίζει πως το σχέδιο αυτό δεν φαίνεται να βελτιώνει σε τίποτα την καθημερινότητα των συναλλαγών των πολιτών ή την ασφάλεια των ιδιοκτησιακών του τίτλων, ενώ λείπει οποιαδήποτε αναφορά στις διαδικασίες εξυπηρέτησης των πολιτών, όπως επίσης και στις ηλεκτρονικές διαδικασίες πληροφόρησης, παρότι προβλέπεται κατάργηση των κατά τόπον αρμοδίων Υποθηκοφυλακείων.

Διαφωνίες εκφράζει και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διπλωματούχων Αγρονόμων Τοπογράφων Μηχανικών, αναφέροντας πως οι πειραματισμοί του κ. Σταθάκη ναρκοθετούν την σύνταξη του Κτηματολογίου. Οι τοπογράφοι σημειώνουν πως ο μετασχηματισμός μιας Α.Ε. με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο σε ένα Ν.Π.Δ.Δ., την στιγμή που εκκρεμεί η έναρξη των μελετών σύνταξης για το υπόλοιπο της χώρας θα καθυστερήσει και άλλο την σύνταξη του Εθνικού Κτηματολογίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα