Στις 8 Ιανουαρίου θα κατατεθεί στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Με πολυνομοσχέδιο, το οποίο επιδιώκει να καταθέσει στη Βουλή στις 8 Ιανουαρίου, φιλοδοξεί η κυβέρνηση να καλύψει τα τελευταία εκκρεμή προαπαιτούμενα μέτρα της τρίτης αξιολόγησης.

Στόχος είναι να προλάβει έτσι την προγραμματισμένη για τις 11 Ιανουαρίου συνεδρίαση των τεχνοκρατών της ευρωζώνης (Euro Working Group), ώστε στο πρώτο Eurogroup της νέας χρονιάς, το οποίο θα συγκληθεί στις 22 Ιανουαρίου,

να μπορέσει να πιστοποιηθεί το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης και να δρομολογηθεί η εκταμίευση της επόμενης δανειακής δόσης. Η δόση αναμένεται να κυμανθεί στα 5,5 έως 8,5 δισ. ευρώ και πιθανότατα θα «σπάσει» σε υποδόσεις.

Το Euro Working Group της 11ης Ιανουαρίου θα είναι το τελευταίο με τον Τόμας Βίζερ στο τιμόνι, καθώς στο τέλος του μήνα ο Αυστριακός τεχνοκράτης συνταξιοδοτείται. Διάδοχός του αναμένεται να αναδειχθεί (με τις… ευλογίες του Βερολίνου, φυσικά) ο Ολλανδός Χανς Βίλμπριφ.

Οι θεσμοί εξακολουθούν να παρακολουθούν στενά την πορεία των πλειστηριασμών και των αποκρατικοποιήσεων. Λίγο πριν αλλάξει ο χρόνος πρέπει να μεταφερθεί στο Υπερταμείο Αποκρατικοποιήσεων μια σειρά από ΔΕΚΟ, με στόχο την αναδιοργάνωση και την καλύτερη αξιοποίησή τους (και όχι απαραιτήτως την πώληση). Επιπλέον, αναμένεται η κρίση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το Προεδρικό Διάταγμα σχετικά με το Ελληνικό. Στο μικροσκόπιο των πιστωτών βρίσκονται επίσης οι αποκρατικοποιήσεις των ενεργειακών εταιριών, της Εγνατίας Οδού και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα επιτρέψει να ξεκινήσουν αμέσως μετά οι διαβουλεύσεις για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, τον ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στο ελληνικό πρόγραμμα και το πλαίσιο εποπτείας της χώρας μας μετά τη λήξη του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα