«Βόμβα» της Lamda για το Ελληνικό!

«Βόμβα» της Lamda για το Ελληνικό!11.11.2017Οικονομία

Ανακοίνωση της εταιρίας μετά τα νέα εμπόδια από το ΥΠΠΟ. Τι απαντά τώρα η κυβέρνηση

Αμηχανία προκαλεί στην κυβέρνηση και στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) η χθεσινή, σκληρή ανακοίνωση της Lamda Development για το Ελληνικό, με την οποία προειδοποιεί ότι η επένδυση μπορεί να τιναχτεί στον αέρα.

Η διοίκηση της Lamda υποστηρίζει ότι,

με βάση και τις πρόσφατες αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, «το σύνολο αυτών των ανατροπών και ανακολουθιών, αλλά και η πρακτική της συνεχούς έγερσης νέων εμποδίων διαρρηγνύουν το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης».

Ταυτόχρονα, «δημιουργούν έντονο προβληματισμό ως προς τη δυνατότητα υλοποίησης της επένδυσης, της οποίας η αναγκαιότητα διακηρύσσεται με τον πιο επίσημο τρόπο από την Ελληνική Πολιτεία, ενώ η κρισιμότητά της είναι αδιαμφισβήτητη από όλες τις πλευρές».

Στη Lamda Development επισημαίνουν ότι η εταιρία «δεν έχει άλλη επιλογή παρά να απαιτήσει το ίδιο και από τα λοιπά συμβαλλόμενα μέρη, καθότι αυτό αποτελεί τη μόνη ασφαλή οδό για την επιτυχή πλήρωση όλων των αιρέσεων και την έναρξη του έργου.
Συνεχής ανατροπή του συμφωνηθέντος και κυρωθέντος από τη Βουλή πλαισίου ή συνεχής έγερση νέων εμποδίων δημιουργεί κλίμα αέναης και ανολοκλήρωτης διαπραγμάτευσης, διαρρηγνύει το αναγκαίο κλίμα εμπιστοσύνης και εγείρει πολλαπλά και εύλογα ερωτήματα για πολλά ζητήματα».

Αφορμή για την ανακοίνωση ήταν οι πρόσφατες αποφάσεις της υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου, με τις οποίες, κατά τη διοίκηση της Lamda, επιβάλλονται 16 νέοι όροι για την επένδυση! Επισημαίνει πως, παρά το γεγονός ότι «δεν προέκυψε κανένα νέο εύρημα, το υπουργείο Πολιτισμού κήρυξε νέο αρχαιολογικό χώρο.

Κατά συνέπεια και παρότι έχουν μεσολαβήσει η υπογραφή της αρχικής σύμβασης (Νοέμβριος 2014), η υπογραφή της τροποποιητικής σύμβασης (Ιούλιος 2016) και η κύρωση των δύο ανωτέρω συμβάσεων από τη Βουλή (Σεπτέμβριος 2016), η εταιρία βρίσκεται αντιμέτωπη με αιφνιδιαστική ανατροπή των συμφωνημένων, με σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης».

Η ανατροπή αυτή «επηρεάζει σημαντικό τμήμα του σχεδιασμού του έργου, αυξάνει σημαντικά, και με τρόπο μη προβλέψιμο, τους κινδύνους από τη γραφειοκρατία, ενώ δυσχεραίνει σημαντικά την προώθηση των επιμέρους επενδύσεων».

«Θα τηρηθούν όλες οι συμβατικές δεσμεύσεις της ως προς την επένδυση του Ελληνικού από την Πολιτεία» άφηναν χθες να διαρρεύσει κυβερνητικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι «αυτονόητη προϋπόθεση είναι η τήρηση από τον επενδυτή των δικών του δεσμεύσεων». Συμπλήρωναν δε ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο έγκρισης του Σχεδίου Οικιστικής Ανάπτυξης και της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, όπου απαιτείται η συνεργασία των μερών, ώστε να εξειδικευτούν οι επιμέρους παράμετροι και να οδηγηθούμε σε μια σύννομη χωροθέτηση, η οποία θα τύχει και της έγκρισης του ΣτΕ».

Keywords
Τυχαία Θέματα