Στουρνάρας: Ψάχνει άλλοθι στο Μνημόνιο

Στουρνάρας: Ψάχνει άλλοθι στο Μνημόνιο11.11.2017Πρόσωπα

Τι απαντά στην «Εστία» για το θέμα των δημοσκοπήσεων

Κατά το δοκούν ερμηνεύει ξανά το Μνημόνιο ο Γιάννης Στουρνάρας, που χαρακτηρίζει «μνημονιακή υποχρέωση» τη δημοσιοποίηση της έρευνας κοινής

γνώμης που διεξήγαγαν οι εταιρίες Alvarez K Marsal Hellas και Kantar TNS για λογαριασμό της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ), χωρίς ωστόσο να λέει ότι η σχετική οδηγία που περιλαμβάνει το τρίτο Μνημόνιο είναι γενικής φύσης και δεν τον υποχρεώνει σε καμία περίπτωση να δημοσιοποιεί τα ποσοτικά και τα ποιοτικά δεδομένα για τη φυγή καταθέσεων, που σίγουρα συμβάλλουν στη δημιουργία του ανάλογου κλίματος στην κοινωνία και στους καταθέτες.

Φυσικά δεν απάντησε και πάλι αν έγινε διαγωνισμός για την ανάθεση στις συγκεκριμένες εταιρίες, αφού καλύπτεται πίσω από την ανεξήγητη μυστικότητα των δαπανών της Τραπέζης της Ελλάδος, που δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν σχετικά με το τι ξοδεύει και γιατί!

«Η διεξαγωγή της έρευνας και η δημοσιοποίησή της είναι μνημονιακή υποχρέωση» υποστηρίζει σε δήλωσή του στην «Εστία», που ανέδειξε το θέμα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος. «Η παραγγελία της έκθεσης έγινε κατόπιν συνεννόησης με τους δανειστές» επισημαίνει στη συνέχεια της δήλωσής του ο κ. Στουρνάρας και παραθέτει το σχετικό απόσπασμα από το τεχνικό μνημόνιο:

«Η Τράπεζα της Ελλάδος θα διεξαγάγει έρευνα για την αξιολόγηση της εμπιστοσύνης των καταθετών και θα δημοσιεύσει περίληψη των πορισμάτων έως τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017, και θα αξιολογήσει τον αντίκτυπο των ελέγχων κεφαλαίου στην οικονομία έως τον Νοέμβριο του 2017».

Οπως εξάλλου αναφέρει και η «Εστία», «τίποτα δεν υποχρέωνε την Τράπεζα της Ελλάδος να δημοσιεύσει» τις ευαίσθητες πληροφορίες για τα ποσοστά φυγής καταθέσεων. Χθες ο κ. Στουρνάρας μίλησε και πάλι για τον κίνδυνο να μην κλείσει έγκαιρα η τρίτη αξιολόγηση, τονίζοντας ότι καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της θα οδηγούσε σε νέο κύκλο αβεβαιότητας.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Ευρωαραβικού Συνεδρίου, ο διοικητής της ΤτΕ υποστήριξε ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ελκυστικός τόπος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, καθώς η οικονομική πολιτική θα παραμείνει συνετή και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα