«Ταμπούρι» αναρχικών στο Πολυτεχνείο

«Ταμπούρι» αναρχικών στο Πολυτεχνείο16.11.2017Ρεπορτάζ

Εκλεισαν τις πόρτες και δεν επιτρέπουν την είσοδο σε κανέναν, θέλοντας έτσι να «ακυρώσουν το πανηγύρι των οργανώσεων»

Tεταμένη είναι από χθες το πρωί η κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας, καθώς ομάδα περίπου 100 ατόμων κατέλαβε το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων. Οι αναρχικοί έκλεισαν τις πόρτες και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να μπει. Μάλιστα, σε κείμενο που ανάρτησαν σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου υποστηρίζουν ότι σκοπός τους

είναι να «ακυρώσουν το πανηγύρι των κομματικών οργανώσεων» και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους σε απεργούς πείνας - μέλη του Επαναστατικού Αγώνα.

Ολα άρχισαν τα ξημερώματα της Τετάρτης, μετά το τέλος συναυλίας στην αίθουσα Γκίνη του Πολυτεχνείου, όταν και ουσιαστικά έκλεινε το διήμερο φεστιβάλ «Αντίστασης», όπως το ονόμασαν οι διοργανωτές του. Μόλις ολοκληρώθηκε η συναυλία, ομάδα αναρχικών βγήκε από το Πολυτεχνείο -συγκεκριμένα από την πύλη της οδού Τοσίτσα- και επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν λίγο πιο κάτω από το σημείο, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ και πέτρες.

Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας περιορισμένη χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, ενώ κατάφεραν να προσαγάγουν τέσσερα άτομα, εκ των οποίων τα δύο συνελήφθησαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για δύο Ελληνες νεαρής ηλικίας, οι οποίοι κατηγορούνται για επίθεση εναντίον αστυνομικών, κατοχή εκρηκτικών υλών και αντίσταση κατά της Αρχής. Σήμερα αναμένεται να μεταφερθούν στον εισαγγελέα.

Απαγόρευση

Οι αντιεξουσιαστές κλείδωσαν στη συνέχεια με λουκέτα τις πύλες του Πολυτεχνείου, απαγορεύοντας την είσοδο στις πολιτικές νεολαίες.
Πολύ σύντομα έξω από το Πολυτεχνείο είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, σε μια προσπάθεια να πειστούν οι καταληψίες να ανοίξουν τις πόρτες προκειμένου να εορταστεί κανονικά η επέτειος της αιματηρής εξέγερσής του. Υπήρξαν, μάλιστα, και απειλές προς τους καταληψίες ότι θα τους βγάλουν μέσα από το πανεπιστημιακό ίδρυμα ακόμα και διά της βίας, εάν χρειαστεί. Μάταια, όμως, καθώς όχι μόνο δεν πτοήθηκαν, αλλά άρχισαν μέσα από τα κάγκελα στην οδό Πατησίων να μοιράζουν φυλλάδια με τα αιτήματά τους.

Ως αργά χθες το βράδυ το ιστορικό κτίριο τελούσε υπό κατάληψη και μάλιστα οι καταληψίες είχαν στήσει οδοφράγματα στην οδό Στουρνάρη, στο ύψος της πύλης του ιδρύματος, αλλά και εσωτερικά της πύλης που «βλέπει» στην οδό Πατησίων.
Την αποχώρηση των καταληψιών από τους χώρους του Πολυτεχνείου αλλά και των δυνάμεων καταστολής γύρω από αυτό ζητούν η Επιτροπή Εορτασμού της 17ης Νοεμβρίου 1973 και οι φοιτητές του ΕΜΠ.

Keywords
Τυχαία Θέματα