ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ

ΚΡΑΤΟΣ ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ16.11.2017Άρθρα

ΑΝΟΧΥΡΩΤΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ

Τεράστιες ευθύνες της Δούρου, του υπουργείου Περιβάλλοντος και των δημάρχων

Οι μετεωρολόγοι (που κι αυτοί εκτέθηκαν) προειδοποιούν για νέα ακραία φαινόμενα. Εθνικό πένθος κήρυξε ο Τσίπρας

Η Θέση μας: Στο σκαμνί όσοι φταίνε

Διαβάστε επίσης:

►Εθνικό πένθος για τα 15 θύματα της πρωτοφανούς θεομηνίας►Καραντίνα Βερολίνου στους Ελληνες►Φιάσκο για τη φοροδιαφυγή με απόφαση του ΣτΕ

Εισαγγελέας κατά των υπευθύνων για τα μπαζωμένα ρέματα!

Κατεπείγων

έλεγχος για πολεοδομικές παραβάσεις! Αθωράκιστη άφησε την πόλη η περιφερειάρχης

O ανθρώπινος παράγοντας και η παρέμβαση στο φυσικό περιβάλλον φαίνεται ότι έχουν σημαντικό μερίδιο ευθύνης στην εθνική τραγωδία που εκτυλίχθηκε χθες το πρωί στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, με αποτέλεσμα τον χαμό ανθρώπινων ζωών, τον τραυματισμό άλλων πολιτών και εκτεταμένες καταστροφές σε υποδομές, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Και μπορεί αυτήν την ώρα της μάχης (για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα) και του πόνου να μη ζητούνται άμεσα ευθύνες, αλλά βέβαιο είναι ότι για αυτήν την ανείπωτη τραγωδία υπάρχουν ευθύνες.

Από την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου (που κατέθεσε κιόλας μηνυτήρια αναφορά), η οποία γνώριζε το πρόβλημα, μια και προεκλογικά κατήγγειλε τον προκάτοχό της Γ. Σγουρό για τις ελλείψεις, ισχυριζόμενη ότι σε έξι μήνες θα είχε προχωρήσει σε αλλαγές για να θωρακίσει την Αττική, ως τη δημοτική Αρχή της Μάνδρας, που πιάστηκε στον ύπνο, ενώ σύμφωνα με τις καταγγελίες έκανε καταστροφικές επιλογές οι οποίες επιδείνωσαν το πρόβλημα. επιπλέον δεν είχαν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και η απόφραξη των φρεατίων.

Από τη μεριά του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα σχετικά με τις αιτίες της εκτεταμένης καταστροφής. Στόχος είναι να ελεγχθεί αν έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως αξιόποινες πράξεις. Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις, που επέδρασαν στον σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων οι οποίες επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.
Αίσθηση προκαλούν πάντως οι καταγγελίες του ομότιμου καθηγητή Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Παπανικολάου ότι υπάρχουν μπαζωμένα ρέματα στην περιοχή, κάτι που έχει άμεση σχέση με την τραγωδία.

Μάλιστα, ο καθηγητής μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο και επέρριψε ευθύνες στον Δήμο Μάνδρας: «Το τραγικό ήταν ότι ένα μεγάλο κομμάτι του μπαζώματος και του κλεισίματος, στο πιο στενό σημείο, ήταν μερικά στρέμματα όπου έφτιαξε ο δήμος χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, ενώ παραδίπλα ήταν ένα σούπερ μάρκετ, και είχαν κλείσει ακριβώς όλη τη δίοδο του νερού. Οποιος περάσει αυτόν τον δρόμο και φύγει από τη Μάνδρα για να πάει βόρεια προς Αγ. Σωτήρα, αν προσπαθήσει στο στενότερο σημείο να δει πού είναι το ρέμα που περνούν τα νερά, δεν θα δει πουθενά διέξοδο για το νερό».

Σε «κόκκινο» συναγερμό όλος ο κρατικός μηχανισμός

Την κήρυξη εθνικού πένθους αποφάσισε η κυβέρνηση μετά τη φονική καταιγίδα στη δυτική Αττική. Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός μηχανισμός έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό για να μην υπάρξουν άλλα θύματα, καθώς τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα.

«Η κήρυξη εθνικού πένθους είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αυτή την ώρα» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό του μήνυμα, με το οποίο ανακοίνωσε ο ίδιος τη σχετική απόφαση, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αποκατάστασης των ζημιών. Δεσμεύτηκε ακόμη ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στις οικογένειες των θυμάτων με όσα μέσα έχει στη διάθεσή της, εκφράζοντας τη βαθιά θλίψη του και τα συλλυπητήριά του, ενώ έκανε λόγο για δύσκολες ώρες σε όλη την Ελλάδα εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε παράλληλα ότι θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν η τραγωδία οφείλεται και σε ανθρώπινες παρεμβάσεις στην περιοχή (μπαζωμένα ρέματα) και ευχαρίστησε τους άνδρες και τις γυναίκες της Πυροσβεστικής ευχόμενος «κουράγιο σε όσους βρίσκονται στο επίκεντρο της τραγωδίας».

Πριν από το τηλεοπτικό μήνυμα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό δόθηκαν κατευθύνσεις ώστε όλες οι δυνάμεις και ο Στρατός να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, καθώς η κατάσταση αξιολογείται ως ιδιαίτερα επικίνδυνη. Δόθηκε επίσης εντολή στην πολιτική προστασία να ενημερώνει συνεχώς τους πολίτες για την πορεία των καιρικών φαινομένων, ώστε να μπορέσουν να διαχειριστούν την κατάσταση, ενώ αποφασίστηκε να ανοίξουν θέρετρα του Στρατού και ξενοδοχεία, για να μείνουν οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν μεγάλες ζημιές. Υπογραμμίστηκε, παράλληλα, ότι «η κυβέρνηση δεν θα κάνει επικοινωνιακή πολιτική πάνω στους νεκρούς» και πως αυτό που προέχει μετά το πέρας των επιχειρήσεων είναι να γίνει καταγραφή των ζημιών, με δεδομένη τη δέσμευση από πλευράς κυβέρνησης να προχωρήσει σε αποζημιώσεις και σε πλήρη αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές. Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την οδύνη του για τα θύματα των πλημμυρών, ενώ δέχθηκε και τηλεφώνημα από τον Πορτογάλο ομόλογο του, ο οποίος του εξέφρασε τα συλλυπητήρια του.

• Την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, καθώς «η Ελλάδα έχει ανάγκη από οικονομικούς και ανθρώπινους πόρους», ζήτησε από την αρμόδια επίτροπο Περιφερειακής Ανάπτυξης Κορίνα Κρέτσου και τον επίτροπο Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας Χρήστο Στυλιανίδη ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης μετά τις καταστροφές στη δυτική Αττική.

Οι ήρωες πυροσβέστες στο πλευρό των πληγέντων

Στο πλευρό των δοκιμαζόμενων κατοίκων της Μάνδρας και των άλλων περιοχών της δυτικής Αττικής, οι οποίες σαρώθηκαν από τις πλημμύρες που έφεραν οι έντονες βροχοπτώσεις, βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής.
Οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται από χθες το πρωί σε καθεστώς «κόκκινου συναγερμού», καθώς το τηλεφωνικό κέντρο κυριολεκτικά μπλόκαρε από τα εκατοντάδες τηλεφωνήματα για απεγκλωβισμούς και τα αιτήματα για απάντληση υδάτων.
Η Πυροσβεστική έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε υπόγεια κατοικιών και καταστημάτων, καθώς και απεγκλωβισμούς 86 ατόμων, στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας, από σπίτια και αυτοκίνητα.

Ενισχύσεις

Οι τοπικές δυνάμεις της Πυροσβεστικής στη δυτική Αττική είναι ανθρώπινα αδύνατο να μπορέσουν να διαχειριστούν την εκτεταμένη καταστροφή και τα εκατοντάδες αιτήματα των κατοίκων και γι' αυτόν τον λόγο στην περιοχή έχουν σπεύσει ενισχύσεις από την Αττική αλλά και τους γειτονικούς νομούς.

Συνολικά στις πληγείσες από τη θεομηνία περιοχές επιχειρούν 190 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 55 οχήματα, ενώ έχουν σχηματιστεί 70 συνεργεία για την αντιμετώπιση των συμβάντων.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις έρευνες σε σπίτια, καταστήματα και οχήματα που έχουν παρασυρθεί, προκειμένου να εντοπίσουν τυχόν άτομα τα οποία έχουν εγκλωβιστεί. Οι προσπάθειες των πυροσβεστών θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της νύχτας.

Καταγραφή ζημιών και οικονομικές ενισχύσεις

Τις απαιτούμενες διαδικασίες για τη συντομότερη αποκατάσταση των πληγέντων από τις σοβαρές συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών στην ευρύτερη περιοχή της Μάνδρας ξεκινά η Περιφέρεια Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό, ομάδες καταγραφής της Περιφέρειας θα προβούν από σήμερα συντονισμένα στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή των ζημιών, επί ζητημάτων που άπτονται των αρμοδιοτήτων της. Επίσης, σε ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής ενημερώνει ότι για την καταγραφή και την εκτίμηση ζημιών σε οικίες, προκειμένου να χορηγηθούν οι προβλεπόμενες οικονομικές ενισχύσεις, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στον δήμο τους.

Ειδικότερα, οι πολίτες παρακαλούνται να απευθύνονται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ - ΕΛΓΑ των δήμων τους για καταγραφή καταστροφών που προκλήθηκαν από πλημμύρες σε φυτική και ζωική παραγωγή και για τη χορήγηση αποζημιώσεων, καθώς αρμόδιος φορέας είναι ο ΕΛΓΑ. Ακόμη, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στη Διεύθυνση Ανάπτυξης ΠΕ Δυτικής Αττικής για την καταγραφή - εκτίμηση ζημιών σε επιχειρήσεις, καθώς αρμόδιες είναι οι επιτροπές της Περιφέρειας Αττικής / Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής. Εξάλλου, η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε ότι θέτει στη διάθεση των πολιτών που δοκιμάζονται τρία Κέντρα Αποκατάστασης Υγείας σε Ζούμπερι, Αγ. Ανδρέα και Ναυτική βάση Αγίας Μαρίνας Μαραθώνα.

Προβλήματα στη Θεσσαλονίκη

Εντονη βροχόπτωση σημειώθηκε χθες το πρωί στη δυτική Θεσσαλονίκη, όπως στον Δήμο Χαλκηδόνας, προκαλώντας προβλήματα στη μετακίνηση των πολιτών, καθώς δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια. Οι συγκοινωνίες γίνονταν μετ' εμποδίων, καθώς φερτά υλικά είχαν καλύψει μέρος του οδικού δικτύου, ενώ πλημμύρισαν αρκετές αυλές σπιτιών.
«Εχουμε πολλά προβλήματα λόγω της καταρρακτώδους βροχής. Οι συγκοινωνίες γίνονται με δυσκολία. Παρεμβαίνουμε με μηχανήματα, όπου κρίνεται αναγκαίο, προκειμένου να διευκολύνουμε την κυκλοφορία, με στόχο την ασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Γιάννης Τσουκνιδάς.
Τέλος, κυκλοφοριακό χάος σημειώθηκε στο Δερβένι όταν μια νταλίκα «δίπλωσε» στο ρεύμα εισόδου.

Επίσκεψη Μητσοτάκη στον τόπο της τραγωδίας

Για «ανείπωτη τραγωδία» έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έσπευσε χθες το μεσημέρι στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να ενημερωθεί από κοντά για την κατάσταση που επικρατεί μετά την καταστροφική καταιγίδα. «Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για τις καταστροφές, τις απώλειες περιουσιών και πάνω απ’ όλα για τους συνανθρώπους μας που χάθηκαν. Η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει κάθε δυνατή στήριξη» δήλωσε ο πρόεδρος της Ν.Δ., που στη συνέχεια μετέβη στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής στην Ελευσίνα, παρουσία και επτά βουλευτών (Γ. Βλάχος, Κ. Καραμανλής, Μ. Χαρακόπουλος, Γεωργία Μαρτίνου, Μ. Βορίδης, Θαν. Μπούρας, Β. Οικονόμου).

«Εξυπακούεται ότι δεν ήρθα εδώ για να καταλογίσω ευθύνες, αλλά για να έχω μια πλήρη εικόνα γι' αυτή την ανείπωτη τραγωδία» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος ζήτησε πληροφόρηση και για τα δύο βασικά αντιπλημμυρικά έργα στη Νέα Πέραμο και τη Μάντρα. «Δυστυχώς, έχουν κολλήσει λόγω της γνωστής γραφειοκρατίας» απάντησαν οι εκπρόσωποι των φορέων στη σύσκεψη με τη συμμετοχή του προέδρου της Ν.Δ. Μάλιστα, σε ερώτησή του για τη σύσκεψη που είχε γίνει προ εννιά ημερών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, στην οποία είχαν δοθεί διαβεβαιώσεις για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, οι μετέχοντες στη συνάντηση υποστήριξαν ότι είχαν γίνει όλες οι προληπτικές ενέργειες.

Σκουρλέτης - Τόσκας είδαν την καταστροφή

Σε επιφυλακή βρίσκεται η πολιτική ηγεσία για τον συντονισμό του έργου αποκατάστασης των ζημιών από τις πλημμύρες που σάρωσαν τη Μάνδρα και την ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αττικής. Με εντολή του πρωθυπουργού, τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκαν χθες το πρωί ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας.

Τα δύο κυβερνητικά στελέχη διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι την έκταση της καταστροφής και περιέγραψαν αργότερα την κατάσταση στην έκτακτη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας στο Μαξίμου, με τη συμμετοχή και των Δημήτρη Βίτσα, Δημήτρη Τζανακόπουλου, του αρχηγού της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγου Βασίλη Καπέλιου, του γενικού γραμματέα του υπουργείου Υποδομών Γιώργου Δέδε και της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο, ο Πάνος Σκουρλέτης ανέφερε ότι αυξάνονται διαρκώς τα μέσα για την αντιμετώπιση της καταστροφής και σημείωσε ότι δεν είναι υπερβολή να χαρακτηριστεί «βιβλική».

Keywords
αλέξης τσίπρας, περιφέρεια αττικής, νέα, αθηνα, τίθενται, τσιπρας, θλίψη, ελλαδα, οφείλεται, στρατος, συλλυπητήρια, συριζα, ογα, ελγα, θεσσαλονικη, συγκοινωνιες, θαν, συμμετοχή, κινηση στους δρομους, υπουργειο εσωτερικων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, ελγα αποζημιωσεις, 600 δις, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, αλέξης τσίπρας, ρενα δουρου, δουρου, περιφέρεια αττικής, θλίψη, αυτοκινητα, εθνικη, ελγα, ηγεσια, ξενοδοχεια, ογα, πλαισιο, πυροσβεστικη, ωρα, αττικη, βλαχος, βορεια, βοριδης, βρισκεται, γεωργια, γινει, γινονται, δεδε, διευθυνση, δημος, δοθει, δυτικη αττικη, δυτικη, δοθηκε, εκτιμηση, εργα, εξι, επτα, ερευνα, ερευνες, εσωτερικων, ζωων, ιδια, υπνο, ηρωες, ζητουνται, θαν, εικονα, κυβερνηση, λογο, μαξιμου, μηνες, μητσοτακης, οφείλεται, οχηματα, πενθος, περιβαλλον, πολιτεια, προβληματα, πρωι, ρευμα, συνεχεια, συμμετοχή, σουπερ μαρκετ, συλλυπητήρια, σπιτια, στο κοκκινο, σουπερ, τίθενται, τρια, φυσικο, χαος, οδυνη, ωρες, αδυνατο, ασφαλεια, αυλες, δημητρης, εθνικο, ηρθα, ιδιαιτερα, κομματι, κυριακη, ομαδες, ποταμια, υγειας, υλικα
Τυχαία Θέματα