Τι σηματοδοτεί το χθεσινό swap ομολόγων 29,7 δισ.

Τι σηματοδοτεί το χθεσινό swap ομολόγων 29,7 δισ.16.11.2017Πρόσωπα

Η διαδικασία που ξεκίνησε για επιμήκυνση της αποπληρωμής τους σε βάθος χρόνου. Ανοίγει ο δρόμος για ποσοτική χαλάρωση

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Nα ανταλλάξουν τα 20 ομόλογα που είχαν εκδοθεί το 2012, στο πλαίσιο του «κουρέματος» των ομολόγων τα οποία κατείχε ο ιδιωτικός τομέας (PSI), με νέους κρατικούς τίτλους καλούνται έως τις 28 Νοεμβρίου οι επενδυτές. Ο Οργανισμός Διαχείρισης

Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) δημοσίευσε, όπως αναμενόταν, χθες τη σχετική πρόσκληση προς τους ομολογιούχους. Την υλοποίηση του εγχειρήματος έως τα μέσα Νοεμβρίου είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» από τις 15 Οκτωβρίου.

Με την κίνηση αυτή η χώρα μας βγαίνει ξανά στις αγορές, όχι όμως για να αντλήσει νέο χρήμα, αλλά για να απευθυνθεί σε υφιστάμενους κατόχους ομολόγων της, τα οποία έληγαν από το 2023 έως το 2042. Η πρόσκληση αφορά παλιά ομόλογα συνολικού ύψους 29,7 δισ. ευρώ και τρέχουσας αξίας περί τα 20 δισ. ευρώ, που θα ανταλλαγούν με πέντε σειρές νέων ομολόγων, διάρκειας πέντε, 10, 15, 17 και 25 ετών. Το κουπόνι των νέων κρατικών τίτλων διαμορφώνεται αντιστοίχως για κάθε σειρά σε 3,5%, 3,75%, 3,9%, 4% και 4,2%.

Το swap έχει στόχο να βελτιώσει την καμπύλη αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και να προσφέρει στην αγορά μια περιορισμένη σειρά τίτλων, που αναμένεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη ρευστότητα σε σχέση με την υπάρχουσα σειρά. Από τη συναλλαγή δεν προκύπτει άμεσο κέρδος για τους ομολογιούχους ούτε επιβάρυνση για το Δημόσιο. Το κέρδος των επενδυτών είναι έμμεσο: Οι 20 σειρές ομολόγων ήταν συνδεδεμένες μεταξύ τους και οι ομολογιούχοι είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους λίγους τίτλους από κάθε σειρά, με αποτέλεσμα η εμπορευσιμότητά τους να είναι περιορισμένη.

Τώρα οι 20 σειρές περιορίζονται σε πέντε, που μπορεί να ρευστοποιηθούν ευκολότερα, και στρώνεται το χαλί για να ακολουθήσουν νέες εκδόσεις ομολόγων μεσοπρόθεσμης διάρκειας (π.χ., επταετούς). Από την πλευρά του, το Δημόσιο διευκολύνει έτσι την ένταξη ελληνικών τίτλων στην ποσοτική χαλάρωση (QE) της ΕΚΤ σε επόμενη φάση.

Μεταξύ των κατόχων ομολόγων που θα αποδεχτούν το swap περιλαμβάνονται ξένα funds, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία που, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν τίτλους ύψους περίπου 6 δισ. ευρώ. «Κάνουμε την απαραίτητη δουλειά, για να διασφαλίσουμε τις απαιτούμενες συνθήκες ρευστότητας για τις μελλοντικές εξόδους στις αγορές» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πρακτορείο Reuters.

Keywords
Τυχαία Θέματα