«Φόβοι» για αξιολόγηση με νέο «πακέτο»

«Φόβοι» για αξιολόγηση με νέο «πακέτο»16.11.2017Άρθρα

Το 61% των πολιτών θεωρεί έκπληξη να μην έρθουν έξτρα μέτρα! Μόνο ένας στους δύο αξιολογεί θετικά το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ

Ρεπορτάζ
Κώστας Παπαχλιμίντζος

Εκπληξη θα αποτελέσει για την πλειονότητα των πολιτών το ενδεχόμενο να κλείσει η τρέχουσα, τρίτη αξιολόγηση χωρίς να επιβληθούν νέα μέτρα, όπως συνέβαινε δηλαδή κατά το παρελθόν. Αυτό διαφαίνεται καθαρά από την έρευνα της εταιρίας

Pulse RC (7-10 Νοεμβρίου) για τη «δημοκρατία», που δημοσιεύει σήμερα το δεύτερο μέρος.

Συγκεκριμένα, 6 στους 10 πολίτες (το 61% των ερωτηθέντων) απαντούν ότι θα τους εκπλήξει αν η τρίτη αξιολόγηση δεν φέρει νέα μέτρα λιτότητας ούτε για το 2017 ούτε για το 2018. Μόνο το 21% όσων ερωτήθηκαν δηλώνει ότι δεν θα εκπλαγεί καθόλου αν δεν έρθουν τελικά νέα μέτρα.

Οπως είναι αναμενόμενο, οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ (στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015) είναι εκείνοι που περιμένουν περισσότερο να μην επιβληθούν καινούργια μέτρα, καθώς το 37% έχει αυτή την άποψη έναντι μόλις το 14% μεταξύ των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Στο β' μέρος της δημοσκόπησης παρουσιάζουμε και το αποτέλεσμα σχετικά με την πρόθεση ψήφου στις εθνικές εκλογές, με αναγωγή επί των εγκύρων. Ετσι, αν διεξάγονταν εκλογές αυτή την Κυριακή η Νέα Δημοκρατία θα ερχόταν πρώτη, με προβάδισμα 10,5 μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ (31,5%-21%). Στην τρίτη θέση ισοβαθμούν Χρυσή Αυγή και Δημοκρατική Συμπαράταξη με 8%. Συνεπώς σε περίπτωση «μεγάλου συνασπισμού» που επιθυμεί το ΠΑΣΟΚ το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου θα γινόταν αυτόματα αξιωματική αντιπολίτευση.

Με 6% ακολουθεί το ΚΚΕ, με 2% η Ενωση Κεντρώων και οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και 1,5% συγκεντρώνει το Ποτάμι. Στην προηγούμενη έρευνα της ίδιας εταιρίας τον περασμένο Μάιο, πάλι με αναγωγή επί των εγκύρων, η Ν.Δ. συγκέντρωνε 33% και ο ΣΥΡΙΖΑ 19%, κάτι που δείχνει ότι η ψαλίδα μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων έχει μειωθεί. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης της Pulse που αφορούν το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσινγκτον, που είχε εν πολλοίς θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Ενας στους δύο πολίτες αξιολογεί θετικά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ (15% σίγουρα θετικά, 35% μάλλον θετικά).

Το 38% την αξιολογεί αρνητικά (22% μάλλον αρνητικά, 16% σίγουρα αρνητικά) και 12% δεν γνωρίζει ή δεν απαντά. Το ποσοστό της θετικής αξιολόγησης του πρωθυπουργικού ταξιδιού ανεβαίνει μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (75%), ενώ είναι εμφανώς χαμηλότερο στους κόλπους των «γαλάζιων» ψηφοφόρων (40%).

Τέλος, το 58% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι αντίστοιχα ταξίδια, όπως αυτό του κ. Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, βοηθούν στην προώθηση των ελληνικών θεμάτων και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Επεσε μαύρο στον Σκάι

Σίγουρα δεν αποτέλεσε για εμάς έκπληξη το «θάψιμο» από τον Σκάι της αποκαλυπτικής δημοσκόπησης που παρουσίασε η «δημοκρατία», μια και δεν χώρεσε σε κανένα δελτίο ειδήσεων του σταθμού. Σε αντίθεση, βέβαια, με άλλες δημοσκοπήσεις, που κατά καιρούς ο Σκάι τις έκανε σημαία.

Στο Νέο Φάληρο εδώ και καιρό κάποια από τα μεγαλοστελέχη του πάσχουν από «αντιδεοντολογίτιδα» σε οτιδήποτε δεν ταιριάζει στη μνημονιακή και νεοφιλελεύθερη γραμμή που ακολουθεί, γι' αυτό κόβουν διαφορετικές φωνές, επιλέγοντας να ρίχνουν... μαύρο.
Η «δημοκρατία» τούς ενοχλεί, όπως και τις νέες παρέες τους, γιατί πολύ απλά δεν υποτάχθηκε.

Είναι γνωστό ότι η εφημερίδα μας έχει ξεκαθαρίσει πως δεν σκοπεύει να παίξει κανένα παιχνίδι για να γίνει αρεστή σε συμφέροντα, πολιτικά ή οικονομικά, και αυτό ενοχλεί κάποιους στο Νέο Φάληρο.
Εμείς συνεχίζουμε την αποστολή μας, τηρώντας το συμβόλαιο που υπογράψαμε με τους αναγνώστες μας: Να λέμε την αλήθεια. Χωρίς φόβο αλλά με πάθος.

►Δείτε παρακάτω τους πίνακες:

Keywords
Τυχαία Θέματα