Τα «Κοράκια» έφυγαν με τον «Χρυσό Αλέξανδρο»!

Τα «Κοράκια» έφυγαν με τον «Χρυσό Αλέξανδρο»!13.11.2017Τέχνες

Το φιλμ του Σουηδού σκηνοθέτη Γενίς Ασούρ πήρε το μεγάλο βραβείο στο 58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Ο «Χρυσός Αλέξανδρος» του φετινού Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έφυγε από τη συμπρωτεύουσα με τα «Κοράκια»! Το φιλμ του διάσημου Σουηδού φωτογράφου και σκηνοθέτη Γενίς Ασούρ απέσπασε

το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης, τον «Χρυσό Αλέξανδρο - Θεόδωρο Αγγελόπουλο», μια διάκριση που αφορά την καλύτερη ταινία του φεστιβάλ και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ.

Η ταινία μιλά για την ιστορία ενός αγρότη που ζει στην επαρχία της Σουηδίας της δεκαετίας του '70, ο οποίος προσπαθεί με νύχια και με δόντια να σώσει τη φάρμα του από τις κερδοσκοπικές βλέψεις ενός αδίστακτου οικοπεδούχου.
Ο πρωταγωνιστής της εν λόγω ταινίας, μάλιστα, Ρέινε Μπρίνολφσον, απέσπασε και το Βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας στη φετινή 58η διοργάνωση.

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής τελετής λήξης του φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε στο «Ολύμπιον», το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής («Αργυρός Αλέξανδρος») απονεμήθηκε στο φιλμ «Χωρίς όνομα, χωρίς υπογραφή» του Ιρανού Βαΐντ Τζαλιλβάντ, ενώ ο «Χάλκινος Αλέξανδρος», δηλαδή το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής για την Καλύτερη Σκηνοθεσία, δόθηκε στον σκηνοθέτη Χλίνουρ Πάλμασον για το φιλμ του «Winter Brothers», που μιλά για δύο αδέρφια με παραβατική συμπεριφορά, των οποίων οι σχέσεις διαταράσσονται όταν μια γυναίκα μπαίνει ανάμεσά τους.



Τι έγινε, όμως, στις άλλες κατηγορίες;
Το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας πήγε στην Ντάρια Ζόβνερ για τη συμμετοχή της στη ρωσική ταινία «Για την οικογένεια» του Κάντεμιρ Μπαλάγκοφ, ενώ το Βραβείο Σεναρίου δόθηκε πανηγυρικά στους Ζιλ Κουλίερ και Τομ Ντιπόν για την ταινία τους «Φορτίο», μια μεγάλη συμπαραγωγή Βελγίου, Ολλανδίας και Γαλλίας.

Ειδική μνεία -η μία εκ των δύο- απονεμήθηκε στον πρόσφατα χαμένο ηθοποιό Χάρι Ντιν Στάντον για την τελευταία ταινία στην οποία συμμετείχε, το φιλμ «Lucky» του Τζον Κάρολ Λιντς, ενώ η δεύτερη ειδική μνεία δόθηκε στην ταινία «Winter Brothers» του Χλίνουρ Πάλμασον για τον εξαιρετικό ήχο της. Στα δικά της βραβεία, η κριτική επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) βράβευσε το φιλμ «Χωρίς όνομα, χωρίς υπογραφή» του Βαΐντ Τζαλιλβάντ (στην κατηγορία «Διαγωνιστικό Τμήμα»), ενώ ως καλύτερη ελληνική ταινία βραβεύθηκε το φιλμ «Too much info clouding over my head» του Βασίλη Χριστοφιλάκη.

Τέλος, η Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου απένειμε και εκείνη το δικό της βραβείο στην ταινία «Ρόζμαρι» του Αδωνη Φλωρίδη.
Να θυμίσουμε ότι την κριτική επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό απάρτισαν η σκηνοθέτιδα, σεναριογράφος και παραγωγός Ανμαρί Τζασίρ, η ηθοποιός και σεναριογράφος Πέιμαν Μααντί, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ Κάρλοβι Βάρι Κάρελ Οχ, ο Γάλλος sound designer Μπρουνό Ταριέρ, αλλά και η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου.

Keywords
Τυχαία Θέματα