Επιβεβαίωση από Τουρκία για αγορά των S-400

Επιβεβαίωση από Τουρκία για αγορά των S-40013.11.2017Άρθρα

Αυξήσεις το 2018 στο αμυντικό μπάτζετ

«Τελείωσε, οι πύραυλοι S-400 αγοράστηκαν. Τώρα τα υπόλοιπα είναι μόνο λεπτομέρειες». Με τη λακωνική αυτή φράση ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Νουρετίν Τσανικλί επιβεβαίωσε και επισήμως τους φόβους της Ελλάδας, αλλά και της Δύσης, για τον εξοπλισμό του καθεστώτος Ερντογάν με το σύγχρονο ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα, με βεληνεκές μέχρι και 400 χιλιόμετρα. Το κόστος της αγοράς

αυτής εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 2 δισ. δολάρια.

Σε τηλεοπτικές δηλώσεις του ο Τσανικλί αποκάλυψε επίσης ότι η Αγκυρα συζητά μια περαιτέρω συμφωνία με ευρωπαϊκή κοινοπραξία για να αναπτύξει ένα δικό της αμυντικό πυραυλικό σύστημα! «Κάνουμε επίσης προκαταρκτικές συμφωνίες με την κοινοπραξία EUROSAM ώστε να έχουμε αυτή την τεχνολογία για να αναπτύξουμε με δικές μας πηγές συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας» δήλωσε ο Τσανικλί, αναφερόμενος σε ένα γαλλοϊταλικό πρόγραμμα.

Στο +30%

Παράλληλα, μιλώντας σε συνέδριο του κυβερνώντος κόμματος AKP, o Τσανικλί είπε ότι ο προϋπολογισμός του υπουργείου Αμυνας για το 2018 θα είναι αυξημένος κατά 30% σε σχέση με φέτος, με 4,4 δισ. δολάρια επιπλέον στη διάθεσή του.

Καμία διεθνής αντίδραση δεν είχε σημειωθεί μέχρι αργά χθες το βράδυ στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού. Ανώτερος διοικητής του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει προ ημερών στο Reuters πως η Συμμαχία θα συνεχίσει να πιέζει την Αγκυρα να αγοράσει όπλα που να μπορούν να λειτουργούν με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παραδοθεί S-400 στην Τουρκία. Είναι γνωστό, εξάλλου, ότι η Δύση ανησυχεί και επειδή η Τουρκία αγοράζει οπλικά συστήματα από τη Μόσχα και επειδή τα όπλα αυτά δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη νατοϊκή άμυνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα