Σκόπια: Τέλος εποχής για τον Γκρούεφσκι!

Σκόπια: Τέλος εποχής για τον Γκρούεφσκι!12.12.2017Πρόσωπα

Παραιτήθηκε και από την αρχηγία του κόμματός του μετά τις ήττες

Γκρούεφσκι τέλος! Η επιθυμία της Δύσης -και πρωτίστως της Ουάσινγκτον- να δοθεί λύση μέσα στους επόμενους μήνες στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να ενταχθεί η γειτονική μας χώρα στους ευρωατλαντικούς θεσμούς φαίνεται πως υλοποιείται με γοργά

βήματα.

Ακόμα ένα έγινε χθες, με την παραίτηση του Νίκολα Γκρούεφσκι (υπό την πίεση, όπως φημολογείται, των ΗΠΑ) από την ηγεσία του VMRO, στην οποία είχε ανέλθει το 2003.

Ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων, που κυβέρνησε για σχεδόν μία δεκαετία (2006-2016), υιοθετούσε πάντα ακραία ρητορική στο ζήτημα της ονομασίας, ενώ είχε προχωρήσει σε μια σειρά προκλητικές κινήσεις, όπως η ανέγερση αγάλματος του Μεγάλου Αλεξάνδρου στα Σκόπια.

Με την αποχώρησή του, μετά τη βαριά ήττα, πρώτα στις εθνικές και μετά στις δημοτικές εκλογές, κλείνει ένας μεγάλος πολιτικός κύκλος στην ΠΓΔΜ και διευκολύνεται ο δρόμος της συναίνεσης για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής με την Ελλάδα λύσης στο θέμα του ονόματος.

Ο 47χρονος Γκρούεφσκι αντιμετωπίζει κατηγορίες για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας και οι εξελίξεις γύρω από το πρόσωπό του και τον στενό κύκλο του αναμένεται να είναι ραγδαίες. Μετά την παραίτησή του το VMRO ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίου στις 22 και τις 23 Δεκεμβρίου, όπου θα εκλεγεί ο αντικαταστάτης του.

Την ίδια στιγμή που το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ταλανίζεται από τα σκάνδαλα αυτά, ο νέος πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, που συγκυβερνά με τα δύο μεγάλα κόμματα των αλβανοφώνων, έχει σαφώς μεγαλύτερη πολιτική άνεση για να προωθήσει την ατζέντα του, αιχμή της οποίας είναι η ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στο ΝΑΤΟ.

Ως επικρατέστεροι διάδοχοι του Γκρούεφσκι φέρεται ότι είναι ο γενικός γραμματέας του VMRO Κρίστιαν Μίτσκοσκι, για τον οποίο λέγεται ότι έχει την εύνοια του Γκρούεφσκι, οι πρώην υπουργοί Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλοσόσκι και Νικολά Ποπόσκι, ο βουλευτής του VMRO Ιλία Ντιμόφσκι και ο πρώην υπουργός Υγείας Νικολά Τοντόροφ.

Keywords
Τυχαία Θέματα