Καμπανάκι από Κομισιόν για «αιώνιες» μεταρρυθμίσεις

Καμπανάκι από Κομισιόν για «αιώνιες» μεταρρυθμίσεις 12.12.2017Πρόσωπα

Νέα προειδοποίηση ότι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι μακρύς και δεν θα ολοκληρωθεί με την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου τον Αύγουστο, αλλά «θα χρειαστεί διατήρηση της εφαρμογής των δομικών μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια ακόμα» απηύθυνε χθες ο επικεφαλής των ελεγκτών της Κομισιόν για την Ελλάδα Ντέκλαν Κοστέλο στο 19ο ετήσιο συνέδριο

του Capital Link στη Νέα Υόρκη.

Από το ίδιο βήμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτό) υποστήριξε ότι «το 2018 σηματοδοτεί μία καθοριστικής σημασίας στιγμή για την Ελλάδα», καθώς θα διεξαχθούν συζητήσεις σχετικά με τα μέτρα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να δημιουργήσει επαρκή ταμειακά αποθέματα, που θα υποστηρίξουν την «καθαρή» έξοδο από το πρόγραμμα.

Μιλώντας σε ακροατήριο πολυάριθμων ξένων επενδυτών, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα έχει ξεκινήσει την εφαρμογή πολιτικών που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον. Πριν από την ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με εκπροσώπους διάφορων funds, ενώ σήμερα θα σημάνει τη λήξη των εργασιών της «Ημέρας της Ελλάδας» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ESM στο κουαρτέτο των δανειστών Νικόλα Τζαμαριόλι επανέλαβε χθες τη θέση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ότι οι ήδη υπάρχουσες ρυθμίσεις και οι ευνοϊκοί όροι δανεισμού επαρκούν για να αποκαταστήσουν τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τραπεζική αισιοδοξία

Παράλληλα, αισιόδοξοι ότι υπάρχουν ορατά σημάδια ανάκαμψης και οι όποιες επιπτώσεις των εποπτικών αλλαγών και των stress tests θα είναι διαχειρίσιμες για τις ελληνικές τράπεζες εμφανίστηκαν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
Εξάλλου, ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γιώργος Πιτσιλής επισήμανε ότι η ρύθμιση για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων έχει αποφέρει φορολογικά έσοδα ύψους 711.000.000 ευρώ.

Μ. Ροζάκος

Keywords
Τυχαία Θέματα