«Παραδόθηκε» στο έλεος των αναρχικών η Αθήνα

«Παραδόθηκε» στο έλεος των αναρχικών η Αθήνα07.12.2017Ρεπορτάζ

Αποθρασυμένοι οι γνωστοί άγνωστοι επιδόθηκαν σε άγριο πόλεμο με τα ΜΑΤ, στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Σε μία άγρια νύχτα συγκρούσεων ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και ΜΑΤ εξελίχτηκε η χθεσινή, μετά την πορεία -που έχει μετατραπεί στη «χαρά των μπαχαλάκηδων»- για την επέτειο εννέα χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στην Αθήνα.

Ακόμη μία χρονιά οι κουκουλοφόροι επιδόθηκαν σε απίστευτες αγριότητες, πέταξαν εκατοντάδες βόμβες μολότοφ, ενώ έκαναν στάχτη περιουσίες αθώων ανθρώπων.

Οι δρόμοι γύρω από το Πολυτεχνείο αλλά και τα στενά των Εξαρχείων μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, με τους μεν διαδηλωτές να στήνουν οδοφράγματα και να εκτοξεύουν πέτρες, βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες και βεγγαλικά, και τους αστυνομικούς να «απαντούν» με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και βομβίδων κρότου - λάμψης.

Η σπίθα των επεισοδίων άναψε λίγο μετά τις 20.00 στην οδό Στουρνάρη, όταν ολοκληρώθηκε η βραδινή πορεία συλλογικοτήτων, κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και μελών του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι 1.000 συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν και ξεκίνησαν την πορεία λίγο μετά τις 6 το απόγευμα με προορισμό το σημείο όπου ο Αλέξης Γρηγορόπουλος έπεσε νεκρός, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου.

Ομάδες νεαρών αποσπάστηκαν από τον κύριο όγκο της πορείας και, κινούμενοι προς τους δρόμους των Εξαρχείων, έστησαν πύρινα οδοφράγματα και εξαπέλυσαν επίθεση στους αστυνομικούς. Κάδοι απορριμμάτων «λαμπάδιασαν», ενώ τηλεφωνικοί θάλαμοι και φωτεινοί σηματοδότες παραδόθηκαν στις φλόγες. Την ίδια στιγμή, στάχτη έγινε ένα αυτοκίνητο επί των οδών Ηρακλείτου και Μπουμπουλίνας. Το σκηνικό γνώριμο: Οι νεαροί εξαπέλυαν δριμείες επιθέσεις, τα ΜΑΤ απαντούσαν με βομβίδες κρότου - λάμψης και χημικά, οι ταραξίες οπισθοχωρούσαν και στη συνέχεια... επανέρχονταν.

22 προσαγωγές



Για τα επεισόδια η Αστυνομία προχώρησε σε 22 προσαγωγές. Τα επεισόδια ανάγκασαν την Αστυνομία να κλείσει και τα δύο ρεύματα της Πατησίων -από το ύψος της Αλεξάνδρας έως την πλατεία Ομονοίας- και να μην επιτρέπει την είσοδο στα Εξάρχεια! Τα επεισόδια πήραν από νωρίς έκταση, αλλά ο σχεδιασμός της Αστυνομίας «έσπρωξε» τους διαδηλωτές προς τα Εξάρχεια. Εκεί είχαν ετοιμάσει «ταμπούρια» με πολεμοφόδια (μολότοφ, πέτρες, μεταλλικά αντικείμενα) τόσο στα στενά όσο και... στα μπαλκόνια και στις ταράτσες των σπιτιών.

Εκρηκτική ήταν και η πρωινή μαθητική - φοιτητική πορεία, στα Προπύλαια. Η ένταση άρχισε στις 12.00, όταν νεαροί με κουκούλες έστησαν οδοφράγματα σε Πανεπιστημίου, Ακαδημίας και Σταδίου καίγοντας κάδους σκουπιδιών. Οι μπαχαλάκηδες προκάλεσαν ζημιές σε βιτρίνες και φανάρια, ενώ επιτέθηκαν σε υποκαταστήματα τραπεζών. Τα ΜΑΤ απάντησαν με χρήση χημικών, ενώ εξαιτίας της έντασης σταμάτησε και η κυκλοφορία στους γύρω δρόμους. Η κατάσταση σταδιακά εκτονώθηκε, με το κυνηγητό να συνεχίζεται στα Εξάρχεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα