Υπό το βλέμμα του Σημίτη ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μαζί!

Υπό το βλέμμα του Σημίτη ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι μαζί!07.12.2017Άρθρα

Χθες η (πρώτη) κοινή συνεδρίαση των δύο Κ.Ο., που σύντομα θα έρθουν «εις σάρκα μίαν»

Ρεπορτάζ
Κώστας Παπαχλιμίντζος

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Κώστα Σημίτη πραγματοποιήθηκε χθες η πρώτη κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του Ποταμιού, που σύντομα θα έρθουν «εις σάρκα μίαν» και θα δημιουργηθεί επισήμως -μετά το συνέδριο- το Κίνημα Αλλαγής. Στην πραγματικότητα, βέβαια, θα πρόκειται απλά για το «ΠΑΣΟΚ+»...

Δίπλα

στον πρώην πρωθυπουργό κάθισε ο Γιώργος Καμίνης, ενώ το «παρών» έδωσαν ο Νίκος Αλιβιζάτος καθώς και αρκετά κομματικά στελέχη. Απόντες ήταν ο Νίκος Ανδρουλάκης, που επικαλέστηκε υποχρεώσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και ο Γιώργος Παπανδρέου, που βρίσκεται στην Κίνα.

Η Φώφη Γεννηματά ξεκίνησε την ομιλία της με διάθεση συναινετική, λέγοντας ότι στόχος της είναι να οικοδομήσει «το μέτωπο της συνεννόησης όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων της χώρας, πέρα από τις υπαρκτές και διακριτές διαφορές μας».

Στη συνέχεια, ωστόσο, επιτέθηκε σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., που χαρακτήρισε «εταίρους του μικρού και μίζερου δικομματισμού», ενώ έθεσε ως διπλό στόχο του κόμματός της τη «στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ» και το «κλείσιμο του δρόμου για τη συντηρητική παλινόρθωση της Ν.Δ.». Κατηγόρησε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι, υπό την ηγεσία του, η Νέα Δημοκρατία «ακολουθεί μια όλο και πιο δεξιά πολιτική, εγκλωβισμένη στις παλιές, παραδοσιακές λογικές της».

Σκληρή κριτική

Ιδιαίτερα σκληρή ήταν η κριτική που άσκησε στον πρωθυπουργό. «Το νέο αφήγημα του κ. Τσίπρα είναι η νέα απόπειρα εξαπάτησης. Με τις μεθοδεύσεις του κ. Τσίπρα, την ώρα που εικονικά φεύγει το Μνημόνιο, στην πραγματικότητα έχει εγκαταστήσει με την πολιτική του μνημόνιο διαρκείας. Το ότι βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση, αφού έχασε η οικονομία 86 δισ. και πλήρωσαν επιπλέον μέτρα 16 δισ. οι Ελληνες πολίτες, είναι αποκλειστική ευθύνη του κ. Τσίπρα» είπε η κυρία Γεννηματά, που κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι «προσπαθεί να το παίξει και σοσιαλδημοκράτης» και υποστήριξε ότι οι Ευρωπαίοι «τον χρησιμοποιούν ως την πιο πειθήνια κυβέρνηση για τα συμφέροντά τους».

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ -και όχι στη Νέα Δημοκρατία- έκανε ο Σταύρος Θεοδωράκης στη δική του ομιλία, που είχε και μια αναφορά ιδιαίτερης σημασίας: Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε νέο εκλογικό νόμο και είπε «“όχι” στα χνάρια του αδιέξοδου νόμου που ψήφισαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», στέλνοντας μήνυμα σε όσους κυβερνητικούς επιθυμούν να ψηφιστεί εκ νέου εκλογικός νόμος με απλή αναλογική με τις ψήφους Ποταμιού και ΠΑΣΟΚ, ώστε να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Keywords
Τυχαία Θέματα