«Να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μητρόπολη των Βαλκανίων»

«Να κάνουμε τη Θεσσαλονίκη μητρόπολη των Βαλκανίων»30.11.2017Άρθρα

Ανοιγμα Μπουτάρη στους«γείτονες», με δράσειςσε συνεργασία με Σερβία, Βουλγαρία αλλά και Σκόπια

Ρεπορτάζ
Φανή Χαρίση

Ανοιγμα στα Βαλκάνια κάνει ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, στοχεύοντας, όπως λέει, «να γίνει η Θεσσαλονίκη πραγματικά μητρόπολη των Βαλκανίων». Ετσι, ο κ. Μπουτάρης σχεδιάζει μια σειρά

δράσεων σε συνεργασία με τη Σερβία, τη Βουλγαρία αλλά και τα Σκόπια, τονίζοντας μάλιστα ότι «οι γείτονές μας όχι μόνο αγαπούν, αλλά λατρεύουν τη Θεσσαλονίκη. Σκεφτείτε πόσοι τουρίστες έρχονται τακτικότατα βόλτα εδώ ή κάνουν τις διακοπές τους στην ευρύτερη περιοχή».

Μάλιστα, ο κ. Μπουτάρης αποκάλυψε ότι κάποιοι επίσημοι έρχονται (ανεπίσημα) για να διασκεδάσουν ή έχουν ήδη αγοράσει σπίτι στη Θεσσαλονίκη. «Ο υπουργός Αμυνας της Σερβίας έχει αγοράσει σπίτι στην οδό Βασ. Ολγας. Ο δήμαρχος του Τελ Αβίβ έχει έρθει ανεπίσημα για να κάνει τη βόλτα του και να απολαύσει τη Θεσσαλονίκη» τόνισε ο κ. Μπουτάρης.

Στον προγραμματισμό του κ. Μπουτάρη είναι μια έκθεση κειμηλίων των Κυρίλλου και Μεθοδίου, η οποία μάλιστα θα κάνει τη διαδρομή που έκαναν οι δύο άγιοι οι οποίοι ήταν οι φωτιστές των Σλάβων. Παράλληλα, μελετάται η συνδρομή του δήμου στις εκδηλώσεις που ετοιμάζουν οι Σέρβοι για τον εορτασμό του αγίου Σάββα της Σερβίας (Ράστκο Νεμάνιτς Ζουπάνος), ο οποίος ήταν πρίγκιπας και στη συνέχεια μοναχός της Μονής Χιλανδαρίου, ηγούμενος της Μονής Στουντένιτσα, συγγραφέας, διπλωμάτης και ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος της αυτοκέφαλης Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

«Το Βελιγράδι ετοιμάζει μεγάλες εκδηλώσεις και εμείς με την Αγιορείτικη Εστία θα προτείνουμε να γίνει ένα διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή των Σέρβων» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης.
Παράλληλα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης σχεδιάζει για το καλοκαίρι του 2018 να γίνει ένα φεστιβάλ με τον δήμο των Σκοπίων, «το οποίο εναλλάξ μια χρονιά θα γίνεται μια στη Θεσσαλονίκη και την άλλη χρονιά στα Σκόπια», ενώ ο κ. Μπουτάρης επιθυμεί η πόλη να συμμετάσχει και στις εκδηλώσεις που θα γίνουν το 2019 στη Φιλιππούπολη, που θα είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα