Ορχήστρα-φυτώριο για νέους

Ορχήστρα-φυτώριο για νέους 30.11.2017Τέχνες

ΕΛΣΟΝ: Ενα σχήμα από τον μαέστρο Διονύση Γραμμένο, με σκοπό να καλύψει ένα κενό στη μουσική παιδεία

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Κάθε νέο μουσικό εγχείρημα στην Ελλάδα της κρίσης αποτελεί αναμφίβολα είδηση. Πόσο μάλλον όταν πίσω από μια καινούργια καλλιτεχνική πρόταση κρύβονται ταλαντούχοι και διαπρεπείς δημιουργοί, που μας κάνουν υπερήφανους εντός και εκτός ελληνικών συνόρων.

Ο κλαρινετίστας και μαέστρος Διονύσης Γραμμένος ανακοίνωσε χθες, στο αμφιθέατρο

του Ιδρύματος Εικαστικών Τεχνών Β.& Μ. Θεοχαράκη, την ίδρυση της Ελληνικής Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων (ΕΛΣΟΝ), ενός καινούργιου καλλιτεχνικού σχήματος που θα αποτελείται από ταλαντούχους Ελληνες μουσικούς. Ολες οι συναυλίες της ορχήστρας αυτής θα φιλοξενηθούν στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ), στο Κέντρο Πολιτισμού - Ιδρυμα «Σταύρος Νιάρχος» (ΚΠΙΣΝ), ενώ τη χρηματοδότηση των συναυλιών έχει αναλάβει το Ιδρυμα Λάτση.

«Η ορχήστρα νέων κάθε χώρας είναι ένα σημείο αναφοράς τόσο για τη μουσική ζωή του τόπου όσο και για τους νέους μουσικούς που θα περάσουν μέσα από αυτήν, καθώς καταδεικνύει το επίπεδο της μουσικής εκπαίδευσης κάθε χώρας, αλλά δείχνει και στιγματίζει κάθε μουσικό που θα γίνει μέλος της» επεσήμανε ο ιδρυτής της ορχήστρας Δ. Γραμμένος.

Οπως έγινε γνωστό, τα μέλη της ΕΛΣΟΝ θα είναι νέοι μουσικοί από όλη την ελληνική επικράτεια, αλλά και Ελληνες καλλιτέχνες που ζουν στο εξωτερικό. Οι στόχοι της θα αφορούν κυρίως τον εντοπισμό, την εκπαίδευση, αλλά και την ανάδειξη «φρέσκων» προσώπων, τόσο στο συμφωνικό όσο και στο οπερατικό ρεπερτόριο, υπό την καθοδήγηση διεθνούς φήμης σολίστ. Την πρώτη χρονιά, η νεοσύστατη ορχήστρα ξεκινά τη δράση της με 35 μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό (ηλικίας από 18 έως 30 ετών).
«Προσπαθούμε να καλύψουμε ένα σημαντικό κενό που υπάρχει στην ορχηστρική παιδεία και εκπαίδευση των νέων μουσικών. Ενα κενό που αρχίζει όταν τελειώνουν τις σπουδές τους, μέχρι τη στιγμή που θα πάρουν θέση -αν όλα πάνε καλά- σε μια επαγγελματική ορχήστρα» υποστήριξε ο κ. Γραμμένος.

Το πρόγραμμα

Τι θα δούμε, όμως, στην παρθενική καλλιτεχνική σεζόν; Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τέσσερις συναυλίες, με την πρώτη να έχει οριστεί για τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου, με έργα των Σούμπερτ και Μότσαρτ. Σολίστ θα είναι ο Daniel Ottensamer, κορυφαίος μουσικός παγκοσμίως και σόλο κλαρινετίστας της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιένης. Η δεύτερη συναυλία θα γίνει στις 7 Μαρτίου και οι άλλες δύο, που θα κλείσουν την πρώτη σεζόν, θα γίνουν τον Ιούνιο, ενώ στην τελευταία θα συμμετάσχουν και οι νέοι τραγουδιστές της ΕΛΣ.

Παράλληλα, έχουν προγραμματιστεί τρία εκπαιδευτικά προγράμματα. Το πρώτο είναι η γενική πρόβα στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ στο ΚΠΙΣΝ, στις 4 Δεκεμβρίου, όπου θα δοθεί η ευκαιρία σε πάρα πολλούς μαθητές σχολείων να παρακολουθήσουν ένα τμήμα της, και το δεύτερο θα απευθύνεται σε νέους μουσικούς που, ανεξάρτητα από το επίπεδο εκπαίδευσής τους και την ηλικία τους, θα μπορούν να συμμετάσχουν -σε οργανωμένα γκρουπ- σε εργαστήρια με μουσικούς της ΕΛΣΟΝ.

Το τρίτο εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα έχει τίτλο «Γνωρίζω την ορχήστρα» και θα απευθύνεται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, που θα παρακολουθήσουν ένα κομμάτι της πρόβας. «Είναι μια πολύ σοβαρή πρωτοβουλία, η οποία ξεκινά για να δημιουργήσει φυτώριο, που θα καλύψει ενδεχομένως τις ορχήστρες μας, οι οποίες, όπως ξέρετε, είναι πλέον λίγες» υποστήριξε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, ο οποίος στηρίζει το εγχείρημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα