Η Τώνια Μοροπούλου μιλάει στη «δημοκρατία» για τον Πανάγιο Τάφο

Η Τώνια Μοροπούλου μιλάει στη «δημοκρατία» για τον Πανάγιο Τάφο30.11.2017Πρόσωπα

«Το ίδιο το μνημείο αποκαλύπτει την ιστορία του» δήλωσε στη «δημοκρατία» η Τώνια Μοροπούλου, επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας που ανακαίνισε και συντήρησε τον Πανάγιο Τάφο.

Η καθηγήτρια του ΕΜΠ είχε υπό την επίβλεψή της μια πολυπληθή επιστημονική και τεχνική ομάδα Ελλήνων που κατόρθωσε να αποδείξει την αυθεντικότητα του μνημείου, το οποίο γεωλογικά και χημικά χρονολογείται τον 4ο μ.Χ.

αιώνα, την εποχή δηλαδή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Ταυτόχρονα, η Τώνια Μοροπούλου επισημαίνει την ανάγκη παρατήρησης της συμπεριφοράς του ανακαινισμένου μνημείου, καθώς δέχεται τετραπλάσιο όγκο προσκυνητών, αλλά και την αδήριτη ανάγκη να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του οικοδομήματος του Ναού της Αναστάσεως από τα υπόγεια ύδατα που εντοπίστηκαν εκεί, αλλά και τη φυσική φθορά του χρόνου.

Η επικεφαλής της διεπιστημονικής ομάδας του ΕΜΠ που αναστήλωσε και συντήρησε το Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου δήλωσε στην «δημοκρατία» ότι «τα ευρήματα της έρευνας, που συνεχίζεται, δημοσιοποιήθηκαν από το “National Geographic” και διαβάστηκαν από περισσότερα από 500.000.000 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο».

Εύσημα για το έργο η κυρία Μοροπούλου απέδωσε στο Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνικής των Υλικών του ΕΜΠ και το Εργαστήριο Αρχαιομετρίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, που απέδειξαν ότι τα κονιάματα από τον Πανάγιο Τάφο που λήφθηκαν στις 26 Οκτωβρίου 2016 χρονολογούνται το 326 μ.Χ., επί εποχής Μεγάλου Κωνσταντίνου.

Για το μέλλον και την ανάγκη επιτήρησης της συμπεριφοράς του έργου η Τώνια Μοροπούλου δήλωσε ότι «είναι απαραίτητη και επείγουσα η παρατήρηση της συμπεριφοράς του Κουβουκλίου» μέσω αισθητήρων που έχουν εγκατασταθεί στον χώρο, κάτι που θα συμβεί όταν εγκριθεί η λειτουργία τους από τις θρησκευτικές κοινότητες που διαχειρίζονται τον Ναό της Αναστάσεως.

Αντ. Τριανταφύλλου

Keywords
Τυχαία Θέματα